karolszymczak Opublikowano 20 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #1051 Opublikowano 20 Lipca Dziś zmiana i według porad Kolegi Szczepana tak wyszło. 1 W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Udostępnij #1052 Opublikowano 20 Lipca 22 minuty temu, karolszymczak napisał(a): według porad Kolegi Szczepana tak wyszło Podziel się tymi poradami z nami proszę. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Udostępnij #1053 Opublikowano 20 Lipca Godzinę temu, Muski napisał(a): Podziel się tymi poradami z nami proszę. Ja też ładnie proszę Karolu, podziel się z nami poradami od Mistrza Szczepana. 😚 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Udostępnij #1054 Opublikowano 20 Lipca 2 godziny temu, Muski napisał(a): Podziel się tymi poradami z nami proszę. Może coś pokręciłem , ale Szczepan jest w zespole szkoleniowym w Napoleonowie , to będzie okazja zdobyć wiedzę u źródła ? Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1055 Opublikowano 21 Lipca 7 godzin temu, Yerba napisał(a): Szczepan jest w zespole szkoleniowym w Napoleonowie Kto jeszcze ? tak ze zwykłej ciekawości.... Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1056 Opublikowano 21 Lipca (edytowane) Szukałam i znalazłam to co napisał nasz Szef: Mogę już poinformować Was, iż utworzyliśmy Zespół Szkoleniowy, który prowadził będzie organizowane przez nas róznego rodzaju kursy i szkolenia. W skład Zespołu wchodzą m.in. Koledzy: Wojciech Brat, SZCZEPAN ze swoją grupą specjalistów, Leszek Kosarzecki reprezentujący firmę SMOKER, oraz Ania i Milena z Firmy Smaki Świata. Edytowane 21 Lipca przez mamuśka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1057 Opublikowano 21 Lipca Ja rozumie to tak, że w danej tematyce szkolenia będą szkolić wybrane osoby z zespołu szkoleniowego, a jak będzie potrzeba co cały zespół będzie nas szkolił. Też jestem ciekawa kto będzie szkolił nas teraz w Napoleonowie. Ps. Mówią, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1058 Opublikowano 21 Lipca 9 godzin temu, Yerba napisał(a): ale Szczepan jest w zespole szkoleniowym w Napoleonowie , to będzie okazja zdobyć wiedzę u źródła ? Do Napoleonowa jeszcze trochę czasu, a może ktoś chciałby już teraz coś uwędzić. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1059 Opublikowano 21 Lipca Ja myślę o wędzeniu, czekam tylko jak Zbyszek przejdzie operację. Na ten moment od lekarza, do lekarza. Mam dość, żeby się leczyć to trzeba być zdrowym. Ja przepraszam, ale dzisiaj komuś normalnie przyłożę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #1060 Opublikowano 21 Lipca Jak wrócę z pracy to się podzielę poradami Kolego Szczepana W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1061 Opublikowano 21 Lipca 11 minut temu, mamuśka napisał(a): żeby się leczyć to trzeba być zdrowym. I bogatym 😔. 13 minut temu, mamuśka napisał(a): Ja przepraszam, ale dzisiaj komuś normalnie przyłożę. ❌ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1062 Opublikowano 21 Lipca 2 godziny temu, karolszymczak napisał(a): Jak wrócę z pracy to się podzielę poradami Kolego Szczepana Z góry bardzo dziękuję Karolu. 😚 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): żeby się leczyć to trzeba być zdrowym. I bogatym 😔. I mieć jakieś znajomości. 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Ja przepraszam, ale dzisiaj komuś normalnie przyłożę. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Na rozładowanie nerwusa pierwszy raz zrobiłam bułki z przedziałkiem , ale to już pokażę u siebie. Nie chcę śmieci Karolowi. ☺️ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #1063 Opublikowano 21 Lipca Obiecałem więc słowa dotrzymuje, jestem według porad Kolegi Szczepana i tak, polędwicę po wędzeniu wkładam do wody 90 stopni, wyłączam gaz i czekam aż temperatura się schłodzi do 75 stopni, następnie parze polędwicę w temp. 75 stopni do osiągniecia wewnątrz wyrobu temperatury 68 stopni, potem chłodzę w temp. 50 stopni jak temperatura wody mi rośnie w czasie wychłodzenia dolewam zimnej. Tak przygotowane wędzonki pozostawiam przez noc i rano pakuje próżniowo. Naprawdę wędliny zachowują swój smak i soczystość Polecam tą metodę ponieważ to mięso jest o wiele bardziej soczyste i smaczniejsze niż dotychczas które robiłem Szczepan jeszcze raz Serdecznie dziękuję za poradę W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1064 Opublikowano 21 Lipca Rozumiem że cały proces odbywa się w wodzie... powiedz mi czy zostawiasz wędzonki w wodzie do rana, czy je wyjmujesz po całym procesie parzenia? Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #1065 Opublikowano 21 Lipca Zostawiam do rana W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1066 Opublikowano 21 Lipca 44 minuty temu, karolszymczak napisał(a): Obiecałem więc słowa dotrzymuje Ok ale pisałeś o peklowaniu, za parzenie też dzięki Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1067 Opublikowano 21 Lipca 27 minut temu, karolszymczak napisał(a): Zostawiam do rana OK. Dzięki. Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1068 Opublikowano 21 Lipca (edytowane) .... Edytowane 21 Lipca przez MariuszB Dubel Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1069 Opublikowano 21 Lipca Godzinę temu, MariuszB napisał(a): Rozumiem że cały proces odbywa się w wodzie... powiedz mi czy zostawiasz wędzonki w wodzie do rana, czy je wyjmujesz po całym procesie parzenia? Po zakończeniu obróbki cieplnej szynki należy schłodzić do temperatury wewnętrznej około 50°C. Następnie mięso wyjmuje się z wody i zawiesza na haczykach lub kijach w przewiewnym miejscu, umożliwiając swobodne odparowanie wilgoci oraz dalsze wychłodzenie do zalecanej temperatury przechowywania. Po odparowaniu szynki należy przenieść do chłodni. Proces kończy się, gdy wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie poziom:poniżej +6°C (dla szynek pakowanych luzem),poniżej +3°C (dla szynek przeznaczonych do pakowania próżniowego. Zalecana temperatura otoczenia w chłodni: 0°C do +2°C. Pozdr. „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1070 Opublikowano 21 Lipca Szczepan prośba o dokładne doprecyzowanie czy opisana metoda obróbki termicznej dotyczy ogólnie mięsa (wszystkich wędzonek), szynek czy może polędwicy, które zostały wykonane przez Karola? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1071 Opublikowano 21 Lipca 35 minut temu, SZCZEPAN napisał(a): Po zakończeniu obróbki cieplnej szynki należy schłodzić do temperatury wewnętrznej około 50°C. Następnie mięso wyjmuje się z wody i zawiesza na haczykach lub kijach w przewiewnym miejscu, umożliwiając swobodne odparowanie wilgoci oraz dalsze wychłodzenie do zalecanej temperatury przechowywania. Po odparowaniu szynki należy przenieść do chłodni. Proces kończy się, gdy wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie poziom:poniżej +6°C (dla szynek pakowanych luzem),poniżej +3°C (dla szynek przeznaczonych do pakowania próżniowego. Zalecana temperatura otoczenia w chłodni: 0°C do +2°C. Pozdr. Teraz sprawa jasna do końca, dzięki 👍 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1072 Opublikowano 21 Lipca 11 godzin temu, Todek napisał(a): Do Napoleonowa jeszcze trochę czasu, a może ktoś chciałby już teraz coś uwędzić. Co prawda nie wędzone , ale mam coś innego 😁😁😁 Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1073 Opublikowano 21 Lipca (edytowane) Pamiętam jak Todek w Napoleonowie dzielnie razem z innymi jadł tego pysznego śledzika 😂, Mam nadzieję, że do tej pory gust smakowy Todka się nie zmienił i tym razem będzie zajadał się tym specyficznym rarytasem😂. Edytowane 21 Lipca przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1074 Opublikowano 21 Lipca 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): Pamiętam jak Todek w Napoleonowie No to już ma wprawę 😁 Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij #1075 Opublikowano 21 Lipca 3 minuty temu, Yerba napisał(a): No to już ma wprawę 😁 Niby tak to się okaże😁. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi