Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

chciałem pokazać

Jak już pokazałeś fotki to do tego zapodaj jeszcze przepis co i jak robić, jakie mięso, przyprawy, czas pieczenia itd. Może komuś się przyda :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389114
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W końcu nastawiłem buraki na zakwas na koperku i chrzanie.

Nastawiłem też buraki na zwykły zakwas, będzie na wigilijną zupkę do popicia, wiadomo jaką :D :D

 

post-41817-0-80813700-1418219172_thumb.jpg


Jutro jeszcze tylko zakupię chlebek razowy bo dziś zapomniałem i dodam kromkę do zwykłego zakwasu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389323
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do zakwasu zamiast kromki możesz dać kwasu z kapusty ,lub z ogórków.

Tak wiem :D

Ale od początku ten zakwas robię na razowym i jest oki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389338
Udostępnij na innych stronach

Kromka czasami lubi podplesniec , ten chleb powinien być na prawdziwym zakwasie -trudno taki kupić,a nie zawsze ma się swój razowy pod ręką,dlatego ja ratuję sie tymi kwasami, zreszta bez kromki i bez kwasów tez wyjdzie -trwa to tylko trochę dłuzej.

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389340
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, tak sobie myślę że skoro Ty już tak systematycznie nastawiasz kwas to może warto by pokusić się o "zaszczepianie" nowego nastawu odrobiną kwasu pozostałego z poprzedniej porcji? :cool:

 

 

Do zakwasu zamiast kromki możesz dać kwasu z kapusty ,lub z ogórków.

.....

Kromka czasami lubi podplesniec ,

za to kwas ogórkowy czy kapuściany wprowadza moim zdaniem niesympatyczny aromat do fermentacji buraków

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389347
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, tak sobie myślę

 

Obym tylko nie zapomniał to tak zrobię :D

 

za to kwas ogórkowy czy kapuściany wprowadza moim zdaniem niesympatyczny aromat do fermentacji buraków

 

No to już po "japkach", przed chwilunią dałem dwie łyżki soku z kapusty, w słoju około 4 L buraków razem z wodą, a jak już dodałem te dwie łyżki to jest wystarczające czy może jeszcze dodać?? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389348
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to już po "japkach", przed chwilunią dałem dwie łyżki soku z kapusty, w słoju około 4 L buraków razem z wodą, a jak już dodałem te dwie łyżki to jest wystarczające czy może jeszcze dodać?? :D
będziesz miał okazję ocenić obie metody :cool:

Jeśli kwas był dobrej jakości/kondycji, to wystarczy

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389350
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli kwas był dobrej jakości/kondycji, to wystarczy

Na moje kolejowe oko to był oki, żadnej pleśni czy nieprzyjemnego zapachu lub smaku :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389351
Udostępnij na innych stronach

Nie tam żebym się odraz  :rolleyes:  chwalił, ale gwiazdka wcześnie przyniosła.

Marcato, Atlas 150 Wellness :D

 

post-41817-0-81821400-1418815683_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391000
Udostępnij na innych stronach

To teraz tylko pierogi lepic  :) moja co prawda inna juz zapracowala, w poniedzialek robilam pierogi i pierwszy raz w zyciu rece od walkowania nie bola :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391005
Udostępnij na innych stronach

 

 

To teraz tylko pierogi lepic :)

U mnie pierogi to tylko ręcznie robione, mojaj mama robi, bez użycia wałka i bez wykraiwania szklanką, ciasto też ręcznie robiła, ale że robot teraz u mnie jest to ciasto w robocie robione, ale reszta bez zmian, wsio ręcznie :D


Przystawka do ravioli chodzi mi po głowie, ale to jeszcze nie teraz :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391010
Udostępnij na innych stronach

Ja sobie walkowalam ciasto ,niestety moj bark nie pozwala na walkowanie walkiem i dlatego zakupilam maszynke,musze zrobic jakies wlasne makarony do sosow.

Moja mama nie umie pierogow robic :facepalm:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391031
Udostępnij na innych stronach

electra i ja z podobnych powodów zakupiłem i robota i maszynkę, chciał nie chciał teraz robotę trzeba sobie ułatwiać :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391032
Udostępnij na innych stronach

dokladnie ,kiedys tez gniotlam ciasto i walkowalam ale zdrowie juz nie to ;) teraz maszyna zrobi a ja tylko lepie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391034
Udostępnij na innych stronach

U  mnie ciasto robi maszyna do chleba [w której chlebów nie piekę] ,ale to wałkowanie to super sprawa ,tylko ,ze to następna maszyneria używana okazyjnie... no i gdzie to wszystko upychać w tej kuchni??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391085
Udostępnij na innych stronach

no i gdzie to wszystko upychać w tej kuchni??

no wlasnie ja mam caly czas problem gdziet o wszystko trzymac,w szafkach juz nie ma miejsca.

Ja lubie pierogi i dosc czesto robie :)  

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391087
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie tam żebym się odraz    chwalił, ale gwiazdka wcześnie przyniosła. Marcato, Atlas 150 Wellness
 

Wojtku ale jesteś zmechanizowany.... teraz już nie możesz narzekać że bolą Cię ręce... i Mamę możesz troszke odciążyć  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391116
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mamę możesz troszke odciążyć :rolleyes:

Mamę to odciążę dopiero jak przestanę wyroby robić, na co się nie zanosi :angel::D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391171
Udostępnij na innych stronach

Wstawiam fotke tak coby pokazać, że robocik daje także radę z niewielkim ilościami farszu mięsnego..

Z tego farszu mama robi domową pieczeń z jajem na twardo :D

 

post-41817-0-57344000-1419341608_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-392698
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nowy Rok to i pewnie jak zawsze amnestia :cool: jakaś na forum jest, na ten przykład u mnie amnestia na zakaz pisania o barszczu :laugh:

Wczoraj zrobiłem nieco ponad 5.5 literka barszczu na wywarze na kośćiach po pieczonych gęsi i kaczce.

Zakwasiłem zakwasem chrzanowo koperkowym (tak coby go zużyć, słaby wyszedł, ale smaczniasty) i dałem też trochę normalnego zakwasu, który zawsze, jak na razie się udaje.

Literek dostał szwagier, dwa większe kubeczki spożyłem dziś, 2.5 literka na gorąco do słoików i kubeczek 0.7 został na Sobotę :D :D

 

post-41817-0-16693000-1420126326_thumb.jpg

 

:cool:

 

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-394099
Udostępnij na innych stronach

Dwa kurczaczki a'la żeberka JC zamarynowałem, leżą zapakowane próżniowo na spiżarnianej podłodze, jutro do piekarnika.

Przyprawa Ramix(zamiast vegety), pieprz świeżo kręcony, czosnek, cebula. Przed pieczeniem wymieszam z dżemikiem brzoskwiniowym i ketchup'em, których dam połowę mniej niż do żeberek, dodam trochę lekko osolonej wody :D

 

post-41817-0-75768000-1420225828_thumb.jpg

 

Dziś w końcu wypróbowałem maszynkę do makaronu. 4 jajka od chłopa i 40 dag mąki.

Przed krojeniem maszynką musiałem dobrze ciasto mąką podsypywać bo się "straśnie" sklejało. Makaron leży na stolnicy i się suszy :D

Maszynkę kupiłem coby ręcę miały lżej, niestety człek w pół zgięty był i plecy bolały :laugh:

 

post-41817-0-27912000-1420226065_thumb.jpgpost-41817-0-69090200-1420226073_thumb.jpgpost-41817-0-35970100-1420226091_thumb.jpg

 


Szukałem dziś dużego słoika na zakwas, zbieram się po kilku latach przerwy do pieczenia chleba i znalazłem 11 słoików z ogórkami z zeszłego roku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=295308

Ogórki już nie chrupiące, ale też nie skapcaniałe, w smaku superaśne.

Jak ja mogłem je przegapić :rolleyes: :rolleyes: :facepalm: :facepalm:

 

post-41817-0-24332000-1420226418_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-394258
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maszynkę kupiłem coby ręcę miały lżej, niestety człek w pół zgięty był i plecy bolały

Piękny makaron Wojtku... ja taki kroję ręcznie :facepalm:  :)  

No widzisz, jak dałeś '' rencom'' odpocząć to plecy zabolały... teraz przydałby Ci się ktoś do masażu pleców  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-394259
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.