Zbój Madej Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 9 Grudnia 2014 chciałem pokazać Jak już pokazałeś fotki to do tego zapodaj jeszcze przepis co i jak robić, jakie mięso, przyprawy, czas pieczenia itd. Może komuś się przyda Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton26 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 10 Grudnia 2014 przepis zapożyczyłem z:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/07/22/warkocze-z-poledwiczek/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 10 Grudnia 2014 W końcu nastawiłem buraki na zakwas na koperku i chrzanie.Nastawiłem też buraki na zwykły zakwas, będzie na wigilijną zupkę do popicia, wiadomo jaką :D Jutro jeszcze tylko zakupię chlebek razowy bo dziś zapomniałem i dodam kromkę do zwykłego zakwasu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Do zakwasu zamiast kromki możesz dać kwasu z kapusty ,lub z ogórków. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Do zakwasu zamiast kromki możesz dać kwasu z kapusty ,lub z ogórków. Tak wiem Ale od początku ten zakwas robię na razowym i jest oki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Kromka czasami lubi podplesniec , ten chleb powinien być na prawdziwym zakwasie -trudno taki kupić,a nie zawsze ma się swój razowy pod ręką,dlatego ja ratuję sie tymi kwasami, zreszta bez kromki i bez kwasów tez wyjdzie -trwa to tylko trochę dłuzej. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zbójaszku, tak sobie myślę że skoro Ty już tak systematycznie nastawiasz kwas to może warto by pokusić się o "zaszczepianie" nowego nastawu odrobiną kwasu pozostałego z poprzedniej porcji? Do zakwasu zamiast kromki możesz dać kwasu z kapusty ,lub z ogórków......Kromka czasami lubi podplesniec ,za to kwas ogórkowy czy kapuściany wprowadza moim zdaniem niesympatyczny aromat do fermentacji buraków Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zbójaszku, tak sobie myślę Obym tylko nie zapomniał to tak zrobię za to kwas ogórkowy czy kapuściany wprowadza moim zdaniem niesympatyczny aromat do fermentacji buraków No to już po "japkach", przed chwilunią dałem dwie łyżki soku z kapusty, w słoju około 4 L buraków razem z wodą, a jak już dodałem te dwie łyżki to jest wystarczające czy może jeszcze dodać?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 10 Grudnia 2014 No to już po "japkach", przed chwilunią dałem dwie łyżki soku z kapusty, w słoju około 4 L buraków razem z wodą, a jak już dodałem te dwie łyżki to jest wystarczające czy może jeszcze dodać?? będziesz miał okazję ocenić obie metody Jeśli kwas był dobrej jakości/kondycji, to wystarczy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Jeśli kwas był dobrej jakości/kondycji, to wystarczy Na moje kolejowe oko to był oki, żadnej pleśni czy nieprzyjemnego zapachu lub smaku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-389351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Nie tam żebym się odraz chwalił, ale gwiazdka wcześnie przyniosła.Marcato, Atlas 150 Wellness Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 17 Grudnia 2014 To teraz tylko pierogi lepic moja co prawda inna juz zapracowala, w poniedzialek robilam pierogi i pierwszy raz w zyciu rece od walkowania nie bola Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 17 Grudnia 2014 To teraz tylko pierogi lepic U mnie pierogi to tylko ręcznie robione, mojaj mama robi, bez użycia wałka i bez wykraiwania szklanką, ciasto też ręcznie robiła, ale że robot teraz u mnie jest to ciasto w robocie robione, ale reszta bez zmian, wsio ręcznie Przystawka do ravioli chodzi mi po głowie, ale to jeszcze nie teraz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Ja sobie walkowalam ciasto ,niestety moj bark nie pozwala na walkowanie walkiem i dlatego zakupilam maszynke,musze zrobic jakies wlasne makarony do sosow.Moja mama nie umie pierogow robic Edytowane 17 Grudnia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 17 Grudnia 2014 electra i ja z podobnych powodów zakupiłem i robota i maszynkę, chciał nie chciał teraz robotę trzeba sobie ułatwiać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 17 Grudnia 2014 dokladnie ,kiedys tez gniotlam ciasto i walkowalam ale zdrowie juz nie to teraz maszyna zrobi a ja tylko lepie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 17 Grudnia 2014 U mnie ciasto robi maszyna do chleba [w której chlebów nie piekę] ,ale to wałkowanie to super sprawa ,tylko ,ze to następna maszyneria używana okazyjnie... no i gdzie to wszystko upychać w tej kuchni?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) no i gdzie to wszystko upychać w tej kuchni??no wlasnie ja mam caly czas problem gdziet o wszystko trzymac,w szafkach juz nie ma miejsca.Ja lubie pierogi i dosc czesto robie Edytowane 17 Grudnia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ja też lubię ,ale ostatnio wolę robić krokiety -wydaje mi się ,ze mniej roboty [jadę na dwie patelnie] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Nie tam żebym się odraz chwalił, ale gwiazdka wcześnie przyniosła. Marcato, Atlas 150 Wellness Wojtku ale jesteś zmechanizowany.... teraz już nie możesz narzekać że bolą Cię ręce... i Mamę możesz troszke odciążyć Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Mamę możesz troszke odciążyć Mamę to odciążę dopiero jak przestanę wyroby robić, na co się nie zanosi :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-391171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Wstawiam fotke tak coby pokazać, że robocik daje także radę z niewielkim ilościami farszu mięsnego..Z tego farszu mama robi domową pieczeń z jajem na twardo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-392698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Nowy Rok to i pewnie jak zawsze amnestia jakaś na forum jest, na ten przykład u mnie amnestia na zakaz pisania o barszczu Wczoraj zrobiłem nieco ponad 5.5 literka barszczu na wywarze na kośćiach po pieczonych gęsi i kaczce.Zakwasiłem zakwasem chrzanowo koperkowym (tak coby go zużyć, słaby wyszedł, ale smaczniasty) i dałem też trochę normalnego zakwasu, który zawsze, jak na razie się udaje.Literek dostał szwagier, dwa większe kubeczki spożyłem dziś, 2.5 literka na gorąco do słoików i kubeczek 0.7 został na Sobotę :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-394099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Dwa kurczaczki a'la żeberka JC zamarynowałem, leżą zapakowane próżniowo na spiżarnianej podłodze, jutro do piekarnika.Przyprawa Ramix(zamiast vegety), pieprz świeżo kręcony, czosnek, cebula. Przed pieczeniem wymieszam z dżemikiem brzoskwiniowym i ketchup'em, których dam połowę mniej niż do żeberek, dodam trochę lekko osolonej wody Dziś w końcu wypróbowałem maszynkę do makaronu. 4 jajka od chłopa i 40 dag mąki.Przed krojeniem maszynką musiałem dobrze ciasto mąką podsypywać bo się "straśnie" sklejało. Makaron leży na stolnicy i się suszy Maszynkę kupiłem coby ręcę miały lżej, niestety człek w pół zgięty był i plecy bolały Szukałem dziś dużego słoika na zakwas, zbieram się po kilku latach przerwy do pieczenia chleba i znalazłem 11 słoików z ogórkami z zeszłego roku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=295308Ogórki już nie chrupiące, ale też nie skapcaniałe, w smaku superaśne.Jak ja mogłem je przegapić :rolleyes: :facepalm: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-394258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Maszynkę kupiłem coby ręcę miały lżej, niestety człek w pół zgięty był i plecy bolały Piękny makaron Wojtku... ja taki kroję ręcznie No widzisz, jak dałeś '' rencom'' odpocząć to plecy zabolały... teraz przydałby Ci się ktoś do masażu pleców Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-394259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.