Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 13 Grudnia 2022 No qrcze chyba coś wyszło Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalinosiu Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 13 Grudnia 2022 No brawo. Teraz jeszcze ricottę odzyskaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Teraz jeszcze ricottę odzyskaj.Zebrałem serwatki jakieś 3.5-4L.Ser się jeszcze odcedza i cały czas zbieram po trochu serwatki. Ricotta później.Czy na około 4L serwatki kwasku 2.5g wystarczy? Posiłkowałem się tymi dwoma filmikami.Miałem 3L mleka od chłopa i kupiłem 2L mleka świeżego z lodówki w Dino. https://youtu.be/59Q8WD71lyEhttps://youtu.be/H6owv-Fotho A solankę będę robił wg tego co na tym filmiku: https://youtu.be/pItZ2YSAu-Q Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalinosiu Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Ja na podobną ilość serwatki dałem sok z pół dużej cytryny i trochę octu winnego oraz dolałem pół litra mleka. Na kwasku nie robiłem to trudno mi podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Na kwasku nie robiłem to trudno mi podpowiedzieć. trochę octu winnego Wczoraj zamówiłem i czekam na dostawę, a dziś zrobię na kwasku. Co wyjdzie to wyjdzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Kwasku rozpuszczonego w wodzie zadałem. Temp. była 96st.C. Jutro chwila prawdy Fotka niewyraźna przez parę z garnka. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 13 Grudnia 2022 @Zbój Madej, ja zawsze robie na kwasku , sok z cytyne ma rozna kwasowosc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 13 Grudnia 2022 sok z cytyne ma rozna kwasowosc Dzięki. Czekam na kuriera z octem winnym i na occie następną razą będę robił. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Tydzień temu robiłem Do każdego korycina robisz zawsze świeżą solankę, czy przechowujesz raz już zrobioną i wykorzystujesz przy następnej produkcji? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalinosiu Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zawsze nową, bo aż tak często nie robię serów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zawsze nową Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zawsze nową Jaką temp. powinna mieć solanka przed włożeniem sera? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalinosiu Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Taką jaka jest w kuchni. Z części ostatniego zrobiłem: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Taką jaka jest w kuchni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zbuju możesz zasolić na sucho (jest wygodniej).Tylko kurcze dawno nie robiłem ale było to chyba 16g soli.Dzielisz tą dawkę na 2 i pierwszego dnia wcierasz 8g. w jedną stronę sera, następnego dnia przekładasz ser i wcierasz drugą dawkę (można przez ten czas trzymać w durszlaku). https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/ Ps. Bardzo ładny ser. :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Ja również tak jak ćwierka Wróbelek stosuję metodę wcierania, tyle że od razu robię obydwie strony, i układam ser w takim specjalnym pudełku z dziurkowanym wkładem wewnętrznym na ser, które jest zaprezentowane na mojej fotce. Już następnego dnia praktycznie serek nadaje się do konsumpcji. Najlepiej jednak smakuje kiedy sobie kilka dni w lodówce poleży i odpocznie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Fotki z lampą i bez lampy. .Pierwszy korycin jakoś się udał, no prawie.W solance trzymałem godzinkę, ser przewróciłem i drugą godzinkę. Jak dla mnie około pół godz. za długo.Konsystencja całkowicie inna niż w serach, które dotychczas jadłem. Bardzo ładnie kwaskowy smak.Oby zdrowie było to i będą następne a'la korycińskie sery Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 14 Grudnia 2022 jak dla mnie około pół godz. za długo. To nie jest za długo, tylko ser zasoliłeś powierzchniowo.Jeżeli nie zamierzasz go trzymać aby dojrzewał, to w ogóle nie sól (zrobisz to na kanapce)Po soleniu trzeba odczekać aby sól przeszła w głąb sera i wtedy zasolenie się wyrównuje.[Dodano: 14 gru 2022 - 12:37] Konsystencja całkowicie inna niż w serach, które dotychczas jadłem. Ten ser każdego dnia będzie smakował inaczej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Wróbel, dzięki za porady Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Włóż jeden kawałek w próżnię Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 20 Grudnia 2022 (edytowane) A'la korycinek nr. 2, świąteczny ????Tym razem 24 godz. ociekania. Edytowane 20 Grudnia 2022 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-804253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Co zrobić aby korycin był mniej kwaskowaty, wody dolewa się w którymś momęcie podobno, ale nie wiem czy dobrze słyszałem?. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-804429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Co zrobić aby korycin był mniej kwaskowaty, wody dolewa się w którymś momęcie podobno, ale nie wiem czy dobrze słyszałem? Zakwaszaj go mniejszą ilością "zakwaszacza".O wodzie pierwsze słyszę. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-804432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Można w ogóle niczym mleka przed dodaniem podpuszczki nie zakwaszać, i robić bezpośrednio ze słodkiego mleka przyniesonego bezpośrednio do domu. Będzie wtedy całkowicie pozbawiony jakiejkolwiek kwaskowatości, i np. jak dla mnie, a,la "Korycin" w takiej bezsmakowej wersji jest hmmm, smakowo wątpliwy, że tak powiem, ale co kto lubi, może Filemonkowi posmakuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-804433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) "Śledzie Proboszcza" ???? i korycinek kończy się wysalać. Edytowane 21 Grudnia 2022 przez chudziak Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-804455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.