Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No qrcze chyba coś wyszło

 

post-41817-0-18371600-1670931823_thumb.jpg

post-41817-0-98070900-1670931857_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802948
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Teraz jeszcze ricottę odzyskaj.

Zebrałem serwatki jakieś 3.5-4L.

Ser się jeszcze odcedza i cały czas zbieram po trochu serwatki. Ricotta później.

Czy na około 4L serwatki kwasku 2.5g wystarczy?

post-41817-0-26005000-1670932735_thumb.jpg

 

Posiłkowałem się tymi dwoma filmikami.

Miałem 3L mleka od chłopa i kupiłem 2L mleka świeżego z lodówki w Dino.

 

https://youtu.be/59Q8WD71lyE

https://youtu.be/H6owv-Fotho

 

A solankę będę robił wg tego co na tym filmiku:

 

https://youtu.be/pItZ2YSAu-Q

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802956
Udostępnij na innych stronach

Ja na podobną ilość serwatki dałem sok z pół dużej cytryny i trochę octu winnego oraz dolałem pół litra mleka. Na kwasku nie robiłem to trudno mi podpowiedzieć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802958
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na kwasku nie robiłem to trudno mi podpowiedzieć.

:thumbsup:

 

 

trochę octu winnego

Wczoraj zamówiłem i czekam na dostawę, a dziś zrobię na kwasku. Co wyjdzie to wyjdzie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802959
Udostępnij na innych stronach

Kwasku rozpuszczonego w wodzie zadałem. Temp. była 96st.C. Jutro chwila prawdy :facepalm::rolleyes:

post-41817-0-38802400-1670939231_thumb.jpg

 

Fotka niewyraźna przez parę z garnka.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802985
Udostępnij na innych stronach

@Zbój Madej, ja zawsze robie na kwasku , sok z cytyne ma rozna kwasowosc 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802988
Udostępnij na innych stronach

 

 

sok z cytyne ma rozna kwasowosc 

Dzięki. Czekam na kuriera z octem winnym i na occie następną razą będę robił.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-802989
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tydzień temu robiłem

Do każdego korycina robisz zawsze świeżą solankę, czy przechowujesz raz już zrobioną i wykorzystujesz przy następnej produkcji?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803027
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zawsze nową

Dzięki :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803034
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zawsze nową

Jaką temp. powinna mieć solanka przed włożeniem sera?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803054
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taką jaka jest w kuchni

:thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803061
Udostępnij na innych stronach

Zbuju możesz zasolić na sucho (jest wygodniej).

Tylko kurcze dawno nie robiłem ale było to chyba 16g soli.

Dzielisz tą dawkę na 2 i pierwszego dnia wcierasz 8g. w jedną stronę sera, następnego dnia przekładasz ser i wcierasz drugą dawkę (można przez ten czas trzymać w durszlaku).

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/

 

Ps. Bardzo ładny ser. :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803133
Udostępnij na innych stronach

Ja również tak jak ćwierka Wróbelek stosuję metodę wcierania, tyle że od razu robię obydwie strony, i układam ser w takim specjalnym pudełku z dziurkowanym wkładem wewnętrznym na ser, które jest zaprezentowane na mojej fotce. Już następnego dnia praktycznie serek nadaje się do konsumpcji. Najlepiej jednak smakuje kiedy sobie kilka dni w lodówce poleży i odpocznie  :D  :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803135
Udostępnij na innych stronach

Fotki z lampą i bez lampy. .

Pierwszy korycin jakoś się udał, no prawie.

W solance trzymałem godzinkę, ser przewróciłem i drugą godzinkę. Jak dla mnie około pół godz. za długo.

Konsystencja całkowicie inna niż w serach, które dotychczas jadłem. Bardzo ładnie kwaskowy smak.

Oby zdrowie było to i będą następne a'la korycińskie sery :thumbsup::D

 

post-41817-0-36935600-1671016864_thumb.jpgpost-41817-0-92810900-1671016873_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803156
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak dla mnie około pół godz. za długo.

To nie jest za długo, tylko ser zasoliłeś powierzchniowo.

Jeżeli nie zamierzasz go trzymać aby dojrzewał, to w ogóle nie sól (zrobisz to na kanapce)

Po soleniu trzeba odczekać aby sól przeszła w głąb sera i wtedy zasolenie się wyrównuje.


[Dodano: 14 gru 2022 - 12:37]

 

 

Konsystencja całkowicie inna niż w serach, które dotychczas jadłem.

Ten ser każdego dnia będzie smakował inaczej :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803160
Udostępnij na innych stronach

Wróbel, dzięki za porady :thumbsup::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803161
Udostępnij na innych stronach

Włóż jeden kawałek w próżnię ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-803162
Udostępnij na innych stronach

A'la korycinek nr. 2, świąteczny ????

Tym razem 24 godz. ociekania.

 

post-41817-0-45247800-1671537760_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-804253
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co zrobić aby korycin był mniej kwaskowaty, wody dolewa się w którymś momęcie podobno, ale nie wiem czy dobrze słyszałem?

Zakwaszaj go mniejszą ilością "zakwaszacza".

O wodzie pierwsze słyszę.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-804432
Udostępnij na innych stronach

Można w ogóle niczym mleka przed dodaniem podpuszczki nie zakwaszać, i robić bezpośrednio ze słodkiego mleka przyniesonego bezpośrednio do domu. Będzie wtedy całkowicie pozbawiony jakiejkolwiek kwaskowatości, i np. jak dla mnie, a,la "Korycin" w takiej bezsmakowej wersji jest hmmm, smakowo wątpliwy, że tak powiem, ale co kto lubi, może Filemonkowi posmakuje :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-804433
Udostępnij na innych stronach

"Śledzie Proboszcza" ???? i korycinek kończy się wysalać.

post-41817-0-05980200-1671630617_thumb.jpgpost-41817-0-37748200-1671630640_thumb.jpgpost-41817-0-24674900-1671630668_thumb.jpgpost-41817-0-16173400-1671630693_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/33/#findComment-804455
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.