Jondek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Małgoś Coś za coś - troszku to boli jednak myślę, że warto. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Stycznia 2012 a klarowanie to żadna trudność :rolleyes:http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-540_klarowane-maslo.html Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Masło Klarowane to czysty tłuszcz mleczny, o doskonałych właściwościach i wszechstronnych kulinarnych zastosowaniach. "Klarowane masło (stosowane głównie w kuchni francuskiej) ma wyższą temperaturę dymienia, dochodzącą do 252 °C, czyli wyżej niż większość gatunków oleju." żródło: Wikipedia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Masło Klarowane to czysty tłuszcz mleczny, o doskonałych właściwościach i wszechstronnych kulinarnych zastosowaniach. "Klarowane masło (stosowane głównie w kuchni francuskiej) ma wyższą temperaturę dymienia, dochodzącą do 252 °C, czyli wyżej niż większość gatunków oleju." żródło: Wikipediapod nazwą - ghe - stosowane od wieków w kuchni indyjskiej mlekowita oferuje czyste klarowane masło bez żadnych dodatków w wiaderku 0,5 kg za 18 zł Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Kupuję z ,,PROMLECZU'' Ciekawsza cena na maśło klarowane. http://russak.kei.pl/masloklarowane/ Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Ciekawsza cena na maśło klarowane.Głowę daję, że jest to masło z SM Mlekovity, wykonane dla... Masło to było w Biedronce w promocji po 12zł/0,5kg. W różnych sklepach różnie kosztuje. W kilogramowych opakowaniach po 26zł kupowałam w Realu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Stycznia 2012 EAnno szkoda głowy, lepiej sprawdzic podałem stronę producenta. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Stycznia 2012 lepiej sprawdzic podałem stronę producenta.Przepraszam, zasugerowałam się opakowaniem i czymś jeszcze :blush: Ciekawa jestem, czy jest różnica w smaku masła obu tych firm :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Stycznia 2012 "Kotlet Pożarski" po raz drugi wyszedł bdb :thumbsup: "Mielony EAnny" wyszedł lepszy niż poprzednio. Zakupiłem łopatkę wołową/wieprzową 50/50 % mniej więcej wyszło po około 0.5 kg, łopatkę wp poprosiłem tłustszą i taką dostałem, ale dla pewności dokupiłem boczku 25 dag. Miałem mielić przez sitko 4mm, ale zmieliłem jak poprzednio na 6mm i tak już będzie. W panierce zwiększyłem ilość estragonu i usmażyłem na smalcu. Różnica w smaku kotletów smażonych na oleju i na smalcu jest, na obydwu tłuszczach kotlet jest dobry lecz na smalcu są o wiele lepsze dla mnie, nie mniej jednak jak ktoś smalcu nie ma to śmiało można na oleju :grin: :grin: Skwarki z wytopu smalcu, cóż :rolleyes: bardzo dobre są prosto ze słoika spożywane :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Stycznia 2012 "Mielony EAnny"Zbójaszku kochany,nie podałam żadnego przepisu na kotlet mielony. Zasugerowałam tylko klasyczne zastosowanie estragonu.Wczoraj robiłam befsztyki z polędwicy sarniej. Sos smakowy do tych befsztyczków to masło, pomidory ze słoika i łyżeczka estragonu +sól/pieprz.Bardzo to pasuje. [ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 21:13 ]P.S Czubata łyżeczka estragonu do niewielkiej ilości sosu dla dwóch osób.Sos zredukowany do naturalnego zagęszczenia pomidorami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Stycznia 2012 "Kotlet Pożarski" po raz drugi wyszedł bdb :thumbsup: "Mielony EAnny" wyszedł lepszy niż poprzednio. Uwielbiam "mielone" pod każdym wzgledem... i często je robię Ale moje dziewczyny jedzą... bo jak nic innego na obiad nie ma... :mellow: Średnio lubią... co innego na zimno Na chlebek Musze "Pożarskie" zrobić, bo w piekarniku nigdy nie dopieszczałem mielonych... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zbój Madej napisał/a: "Mielony EAnny" Zbójaszku kochany,nie podałam żadnego przepisu na kotlet mielony.Zasugerowałam tylko klasyczne zastosowanie estragonu.Podałaś propozycję mięs i estragonu a ja lubię nadawać nazwy i tak już zostanie, znaczy się jeżeli może zostać ta nazwa [ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 05:44 ]Uwielbiam "mielone" pod każdym wzgledem... i często je robię :mellow: Średnio lubiąZrób dziewczynom "Mielone EAnny" i usmaż na smalcu, nic nie mów, że na smalcu, może polubią Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zbój Madej, myślę że koleżanka Eana się nie obrazi a powiem że całkiem nieźle ta nazwa brzmi też zapisałem w swojej kolekcji przepisów. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Stycznia 2012 EAnna, i oto wśród przyjaciół chodzi ja dodam jeszcze że oprócz estragonu jeszcze moją ulubioną przyprawą jest oregano Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-197138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 16 Stycznia 2012 A ja po oregano dostaję torsji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-197151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Gulasz z uda indyka na rosole Udo z indyka b/s i b/k krojone w kawałki, panierowane w mące, podsmażane na szybkim ogniu. Po podsmażeniu mięso włożyłem do garnka z rosołem, na patelni po smażeniu mięsa podsmażyłem cebulkę i dodałem ją do garnka, dałem też kilka ząbków czosnku, gotowałem jakieś 100min aż mięsko było miękkie, z przypraw tylko sól i pieprz świeżo kręcony. Potrawa prosta i smaczna :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Jako dodatek "Ogórki beny" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Gulasz z uda indyka na rosole Zbójaszku taki obiadek bym zjadła... :thumbsup: a może zjem... :tongue: Ale czosnku nie żałowałeś... :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Stycznia 2012 panierowane w mące, Zbójaszku , mąka jest zbyteczna , danie można zagęścić żółtkami albo śmietanką 30% :thumbsup: Nie chcę ingerować w Twoje poczynania kulinarne , jednak zastanowić się możesz w ich wykonaniu . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Potrawa prosta i smaczna :thumbsup: :pycha: Bardzo fajne danko :thumbsup: ,ciekawią mnie te warzywa pod kaszą - czy to jakaś gotowa mieszanka warzywna . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Stycznia 2012 danie można zagęścić żółtkami albo śmietanką 30% :thumbsup:Co do śmietany, jeżeli chodzi o mnie, to może być, ale ze względu na ojca śmietana odpada Ile żółtek proponujesz na kg mięsa i 1-1.5L rosołu?Nie chcę ingerowaćDlaczego nie? Ja chętnie korzystam z waszych "poprawek" :grin: :grin: [ Dodano: Nie 22 Sty, 2012 21:37 ]czy to jakaś gotowa mieszanka warzywna .Gotowa mieszanka z "Biedronki" :grin: [ Dodano: Nie 22 Sty, 2012 21:38 ]Ale czosnku nie żałowałeś... :grin:Uwielbiam czosneczek Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ile żółtek proponujesz na kg mięsa i 1-1.5L rosołu? Na początek trzy żółtka , zawsze możesz skorygować ilość . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Na początek trzy żółtkaŻółtka wbijać bezpośrednio do garnka czy do jakiegoś kubeczka dać żółtka dolać rosołu żeby je zahartować, zamieszać i dopiero do garnka? czy może pod koniec gotowania je dodać? :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Co do śmietany, jeżeli chodzi o mnie, to może być, ale ze względu na ojca śmietana odpadaJeżeli ta mąka służyła zagęszczeniu rosołu do postaci sosu, to proponuje jeszcze inne rozwiazanie, mianowicie zmiksowanie jarzyn z rosołu z tą cebulą i czosnkiem a następnie rozrzedzenie do oczekiwanej konsystencji. Taki sosik idealnie komponuje się z mięsem i jest "koszerny" co dla niektórych osób może być istotne. Poza tym jest przepyszny i zaskakuje swoim smakiem konsumentów. Można dodać małego ziemniaczka co uczyni sosik aksamitnym zaś umiejetnie dodane przyprawy ukierunkują odczucia smakowe. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Żółtka wbijać bezpośrednio do garnka czy do jakiegoś kubeczka dać żółtka dolać rosołu żeby je zahartować, zamieszać i dopiero do garnka? czy może pod koniec gotowania je dodać? :grin: _________________Jako ''gospodyni domowa '' odpowiem za Andrzejka. :grin: Żółtka należy zahartować rosołem i na sam koniec wlać do garnka, zagotować i koniec... można jeść :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Jeżeli ta mąka służyła zagęszczeniu rosołu do postaci sosuTak, ale tylko mąka w której panierowałem mięsko, dodatkowo mąki już nie dodawałem do zagęszczania proponuje jeszcze inne rozwiazanie, mianowicie zmiksowanie jarzyn z rosołu z tą cebulą i czosnkiem a następnie rozrzedzenie do oczekiwanej konsystencji. Taki sosik idealnie komponuje się z mięsem i jest "koszerny" co dla niektórych osób może być istotne. Poza tym jest przepyszny i zaskakuje swoim smakiem konsumentów. Można dodać małego ziemniaczka co uczyni sosik aksamitnym zaś umiejetnie dodane przyprawy ukierunkują odczucia smakowe.A to bardzo interesujące na pewno skorzystam Qrcze, ile to ja się jeszcze muszę uczyć :rolleyes: :lol: :lol: Jako ''gospodyni domowa ''First Lady, dzięki bardzo :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.