Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a klarowanie to żadna trudność :rolleyes:

http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-540_klarowane-maslo.html :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196642
Udostępnij na innych stronach

Masło Klarowane to czysty tłuszcz mleczny, o doskonałych właściwościach i wszechstronnych kulinarnych zastosowaniach.

"Klarowane masło (stosowane głównie w kuchni francuskiej) ma wyższą temperaturę dymienia, dochodzącą do 252 °C, czyli wyżej niż większość gatunków oleju."

żródło: Wikipedia

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196643
Udostępnij na innych stronach

Masło Klarowane to czysty tłuszcz mleczny, o doskonałych właściwościach i wszechstronnych kulinarnych zastosowaniach.

"Klarowane masło (stosowane głównie w kuchni francuskiej) ma wyższą temperaturę dymienia, dochodzącą do 252 °C, czyli wyżej niż większość gatunków oleju."

żródło: Wikipedia

pod nazwą - ghe - stosowane od wieków w kuchni indyjskiej

mlekowita oferuje czyste klarowane masło bez żadnych dodatków w wiaderku 0,5 kg za 18 zł

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196644
Udostępnij na innych stronach

Ciekawsza cena na maśło klarowane.

Głowę daję, że jest to masło z SM Mlekovity, wykonane dla...

Masło to było w Biedronce w promocji po 12zł/0,5kg. W różnych sklepach różnie kosztuje.

W kilogramowych opakowaniach po 26zł kupowałam w Realu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196669
Udostępnij na innych stronach

lepiej sprawdzic podałem stronę producenta.

Przepraszam, zasugerowałam się opakowaniem i czymś jeszcze :blush:

Ciekawa jestem, czy jest różnica w smaku masła obu tych firm :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196678
Udostępnij na innych stronach

 

"Kotlet Pożarski" po raz drugi wyszedł bdb :thumbsup:

 

"Mielony EAnny" wyszedł lepszy niż poprzednio. Zakupiłem łopatkę wołową/wieprzową 50/50 % mniej więcej wyszło po około 0.5 kg, łopatkę wp poprosiłem tłustszą i taką dostałem, ale dla pewności dokupiłem boczku 25 dag. Miałem mielić przez sitko 4mm, ale zmieliłem jak poprzednio na 6mm i tak już będzie. W panierce zwiększyłem ilość estragonu i usmażyłem na smalcu. Różnica w smaku kotletów smażonych na oleju i na smalcu jest, na obydwu tłuszczach kotlet jest dobry lecz na smalcu są o wiele lepsze dla mnie, nie mniej jednak jak ktoś smalcu nie ma to śmiało można na oleju :grin: :grin:

 

Skwarki z wytopu smalcu, cóż :rolleyes: bardzo dobre są prosto ze słoika spożywane :thumbsup: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196811
Udostępnij na innych stronach

"Mielony EAnny"

Zbójaszku kochany,

nie podałam żadnego przepisu na kotlet mielony.

Zasugerowałam tylko klasyczne zastosowanie estragonu.

Wczoraj robiłam befsztyki z polędwicy sarniej. Sos smakowy do tych befsztyczków to masło, pomidory ze słoika i łyżeczka estragonu +sól/pieprz.

Bardzo to pasuje.

 

[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 21:13 ]

P.S Czubata łyżeczka estragonu do niewielkiej ilości sosu dla dwóch osób.

Sos zredukowany do naturalnego zagęszczenia pomidorami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196948
Udostępnij na innych stronach

"Kotlet Pożarski" po raz drugi wyszedł bdb :thumbsup:

 

"Mielony EAnny" wyszedł lepszy niż poprzednio.

Uwielbiam "mielone" pod każdym wzgledem... i często je robię :) Ale moje dziewczyny jedzą... bo jak nic innego na obiad nie ma... :mellow: Średnio lubią... co innego na zimno :) Na chlebek :) Musze "Pożarskie" zrobić, bo w piekarniku nigdy nie dopieszczałem mielonych...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196994
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej napisał/a:

"Mielony EAnny"

 

Zbójaszku kochany,

nie podałam żadnego przepisu na kotlet mielony.

Zasugerowałam tylko klasyczne zastosowanie estragonu.

Podałaś propozycję mięs i estragonu :D a ja lubię nadawać nazwy i tak już zostanie, znaczy się jeżeli może zostać ta nazwa :D

 

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 05:44 ]

Uwielbiam "mielone" pod każdym wzgledem... i często je robię :)

:mellow: Średnio lubią

Zrób dziewczynom "Mielone EAnny" i usmaż na smalcu, nic nie mów, że na smalcu, może polubią :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196998
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, myślę że koleżanka Eana się nie obrazi a powiem że całkiem nieźle ta nazwa brzmi też zapisałem w swojej kolekcji przepisów.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-196999
Udostępnij na innych stronach

EAnna, i oto wśród przyjaciół chodzi ja dodam jeszcze że oprócz estragonu jeszcze moją ulubioną przyprawą jest oregano
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-197138
Udostępnij na innych stronach

Gulasz z uda indyka na rosole :D

 

 

Udo z indyka b/s i b/k krojone w kawałki, panierowane w mące, podsmażane na szybkim ogniu. Po podsmażeniu mięso włożyłem do garnka z rosołem, na patelni po smażeniu mięsa podsmażyłem cebulkę i dodałem ją do garnka, dałem też kilka ząbków czosnku, gotowałem jakieś 100min aż mięsko było miękkie, z przypraw tylko sól i pieprz świeżo kręcony.

Potrawa prosta i smaczna :thumbsup: :thumbsup:

 

 

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Jako dodatek "Ogórki beny"

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198292
Udostępnij na innych stronach

Gulasz z uda indyka na rosole :D

Zbójaszku taki obiadek bym zjadła... :thumbsup: a może zjem... :tongue:

Ale czosnku nie żałowałeś... :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198294
Udostępnij na innych stronach

panierowane w mące,

 

Zbójaszku , mąka jest zbyteczna , danie można zagęścić żółtkami albo śmietanką 30% :thumbsup:

 

Nie chcę ingerować w Twoje poczynania kulinarne , jednak zastanowić się możesz w ich wykonaniu . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198297
Udostępnij na innych stronach

Potrawa prosta i smaczna :thumbsup: :pycha:

Bardzo fajne danko :thumbsup: ,ciekawią mnie te warzywa pod kaszą - czy to jakaś gotowa mieszanka warzywna .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198300
Udostępnij na innych stronach

danie można zagęścić żółtkami albo śmietanką 30% :thumbsup:

Co do śmietany, jeżeli chodzi o mnie, to może być, ale ze względu na ojca śmietana odpada :cool: Ile żółtek proponujesz na kg mięsa i 1-1.5L rosołu?

Nie chcę ingerować

Dlaczego nie? Ja chętnie korzystam z waszych "poprawek" :grin: :grin:

 

[ Dodano: Nie 22 Sty, 2012 21:37 ]

czy to jakaś gotowa mieszanka warzywna .

Gotowa mieszanka z "Biedronki" :grin:

 

[ Dodano: Nie 22 Sty, 2012 21:38 ]

Ale czosnku nie żałowałeś... :grin:

Uwielbiam czosneczek :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198302
Udostępnij na innych stronach

Ile żółtek proponujesz na kg mięsa i 1-1.5L rosołu?

 

Na początek trzy żółtka , zawsze możesz skorygować ilość . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198303
Udostępnij na innych stronach

Na początek trzy żółtka

Żółtka wbijać bezpośrednio do garnka czy do jakiegoś kubeczka dać żółtka dolać rosołu żeby je zahartować, zamieszać i dopiero do garnka? czy może pod koniec gotowania je dodać? :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198305
Udostępnij na innych stronach

Co do śmietany, jeżeli chodzi o mnie, to może być, ale ze względu na ojca śmietana odpada

Jeżeli ta mąka służyła zagęszczeniu rosołu do postaci sosu, to proponuje jeszcze inne rozwiazanie, mianowicie zmiksowanie jarzyn z rosołu z tą cebulą i czosnkiem a następnie rozrzedzenie do oczekiwanej konsystencji. Taki sosik idealnie komponuje się z mięsem i jest "koszerny" co dla niektórych osób może być istotne. Poza tym jest przepyszny i zaskakuje swoim smakiem konsumentów. Można dodać małego ziemniaczka co uczyni sosik aksamitnym zaś umiejetnie dodane przyprawy ukierunkują odczucia smakowe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198309
Udostępnij na innych stronach

Żółtka wbijać bezpośrednio do garnka czy do jakiegoś kubeczka dać żółtka dolać rosołu żeby je zahartować, zamieszać i dopiero do garnka? czy może pod koniec gotowania je dodać? :grin:

_________________

Jako ''gospodyni domowa '' odpowiem za Andrzejka. :grin:

 

Żółtka należy zahartować rosołem i na sam koniec wlać do garnka, zagotować i koniec... można jeść :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198310
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ta mąka służyła zagęszczeniu rosołu do postaci sosu

Tak, ale tylko mąka w której panierowałem mięsko, dodatkowo mąki już nie dodawałem do zagęszczania :D

proponuje jeszcze inne rozwiazanie, mianowicie zmiksowanie jarzyn z rosołu z tą cebulą i czosnkiem a następnie rozrzedzenie do oczekiwanej konsystencji. Taki sosik idealnie komponuje się z mięsem i jest "koszerny" co dla niektórych osób może być istotne. Poza tym jest przepyszny i zaskakuje swoim smakiem konsumentów. Można dodać małego ziemniaczka co uczyni sosik aksamitnym zaś umiejetnie dodane przyprawy ukierunkują odczucia smakowe.

A to bardzo interesujące :D na pewno skorzystam :D

Qrcze, ile to ja się jeszcze muszę uczyć :rolleyes: :lol: :lol:

Jako ''gospodyni domowa ''

First Lady, dzięki bardzo :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/3/#findComment-198316
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.