Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu wygospodarowałem troszkę czasu by zrobić trochę kiełbasy na Święta :wink: .

 

1. Surowiec :

 

- Mięso wieprzowe kl. II 80/20 z obróbki szynki i łopatki - 15 kg

 

- Podgardle wp. b/s - 3 kg

 

2. Przyprawy ( na 10 kg surowca ) :

 

- Peklosól - 180 g

 

- Pieprz czarny mielony - 15 g

 

- Majeranek mielony - 4 g

 

- Gorczyca - 5 g

 

- Czosnek świeży - 7 g

 

3. Materiały pomocnicze :

 

- jelita wieprzowe , fi 26 / 28 mm

 

 

 

Mięso peklowałem 20 h , po czym zmieliłem na siatce 8 mm. Po napełnieniu jelit , osadzanie w chłodnym pomieszczeniu trwało ok 12 h.

Powędrowała do bardzo starannie wygrzanej wędzarni , a tam :

 

- 1h osuszania w temp. ok 50 st ( w palenisku tylko żar , zero dymu )

 

- 1h wędzenie rzadkim dymem w temp. ok 50 st

 

- 2h wędzenie właściwe gęstym dymem w temp. ok 50 st

 

- 1h pieczenie w temp 80 - 90 st

 

Wędziłem pół na pół suchą czereśnią i olchą , w trakcie wędzenia dosypywałem również trochę wilgotnych trocin.

Po wielu bardziej lub mniej udanych próbach, dochodzę powoli do zamierzonego efektu końcowego, aby była widoczna struktura i złocisty kolorek i właściwy aromat wędzenia ;)

Wielkie podziękowania kol. Andyandy , którego wskazówki dot. wędzenia przyniosły zadowalające mnie efekty ;)

 

Poniżej kilka fotek z wczorajszego wędzenia :

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/
Udostępnij na innych stronach

WITAJ EMILU !!!

Mam pytanie czy mięso na ta kiełbaskę jest napewno mielone tylko na siatce fi 8 mm?

Za odpowiedź z góry dziękuje. :grin:

Tylko 8 mm :wink: Alfa 22 , a farsz dość długo mieszany

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191462
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję wyrobu. Ślina kapie....

Struktura kiełbasy taka jaką uwielbiam....

Przepis prosty a efekt super - pozwolisz , że wypróbuję?

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191478
Udostępnij na innych stronach

Gorczyca - 5 g

po czym zmieliłem na siatce 8 mm.

a farsz dość długo mieszany

No tu trochę koloryzowałeś... :cool: , ale ładnie wyszły.

 

Przepis prosty a efekt super - pozwolisz , że wypróbuję?

Tylko się nie zdziw..., że Ci wyjdzie to co na focie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191484
Udostępnij na innych stronach

No tu trochę koloryzowałeś... :cool: , ale ładnie wyszły.

pis67, wiele razy ją już robiłem i za każdym razem były różnice , na szczęście progres na plus :wink: przedostatnim razem farsz był mieszany zbyt krótko i chyba ze zbyt małą ilością wody. Struktura tej ostatniej jest dla mnie optymalna.

A przyprawy zawsze ważę na dokładnej wadze elektronicznej i gorczycy zważyłem do 18 kg mięsa 8 gramów :wink: sitko wyłącznie 8 ,jedynie do czego niechlubnie przyznać się muszę to "średniej" ostrości nożyk :blush:

 

[ Dodano: Nie 18 Gru, 2011 18:34 ]

Przepis prosty a efekt super - pozwolisz , że wypróbuję?

Polecam :wink: szczególnie na ciepło bardzo fajnie smakuje :wink: produkcja faktycznie bardzo prosta. Kiedyś dodawałem III wp mieloną na siatce 4 mm , ale aktualna lepiej mi odpowiada , jest bardziej krucha. Tłuszcz dość widoczny , ale taką lubię i moja rodzinka też :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191493
Udostępnij na innych stronach

przedostatnim razem farsz był mieszany zbyt krótko i chyba ze zbyt małą ilością wody. Struktura tej ostatniej jest dla mnie optymalna.

A gdzie ta woda w przepisie :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191521
Udostępnij na innych stronach

Emil napisał/a:

przedostatnim razem farsz był mieszany zbyt krótko i chyba ze zbyt małą ilością wody. Struktura tej ostatniej jest dla mnie optymalna.

 

A gdzie ta woda w przepisie :???:

Ups..., przepraszam za przeoczenie :blush: dodałem ok 0,8 litra wody do farszu w trakcie wyrabiania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191563
Udostępnij na innych stronach

dodałem ok 0,8 litra wody do farszu w trakcie wyrabiania.

44ml/kg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191565
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

W sobotę wędziłem kiełbasę produkowaną w cyklu przyśpieszonym w piątek.

 

 

1. Mięso wp. kl. II ok. 70/30 pochodzące z obróbki boczków - 10 kg

2. Peklosól - 0,18 kg

3. Czosnek świeży - 5 średnich ząbków

4. Pieprz czarny - 3g

5. Majeranek - 3g

6. Jelita naturalne wp. fi 26-28 mm

7. Woda 0,5 l

 

Całość mięsa zmieliłem na siatce 8 mm, peklosól razem z przyprawami wymieszana w 0,5 l wody w mikserze.

Po dokładnym wymieszaniu farszu do uzyskania odpowiedniej kleistości oraz nadziewaniu, kiełbasa osadzała się ok 12 h w temp. ok 18 st.

 

Wędzenie : 1h osuszanie w temp. ok 60 st , 2h wędzenie w temp. ok 60 st , 1h pieczenie w temp. ok 80 - 90 st . Na koniec wędzenia dorzuciłem pocięte łodygi malin dla zapachu ;)

 

Ogólnie jak na szybką i spontaniczną produkcję, z końcowego efektu jestem zadowolony ;) Szczególnie konsystencja kiełbasy bardzo mi odpowiada : dość krucha a i nie rozpada się przy krojeniu. Dość tłusta ale taka miała być ;)

 

P.S Wiem, że nie równi odkręcana ale to już wina .....dobrego wina ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235484
Udostępnij na innych stronach

No a przekrój to gdzie ???

Nie znęcaj się nad nami :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235485
Udostępnij na innych stronach

Dość tłusta ale taka miała być

Taką lubię :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235506
Udostępnij na innych stronach

Piękna jest , chętnie spróbowałbym tych specjałów :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235514
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Emil, :clap: piękne wyroby ^^ malinowe pstrągi? czuję wygraną na najciekawszy delikates roku :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-239410
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.