Emil Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2011 W końcu wygospodarowałem troszkę czasu by zrobić trochę kiełbasy na Święta :wink: . 1. Surowiec : - Mięso wieprzowe kl. II 80/20 z obróbki szynki i łopatki - 15 kg - Podgardle wp. b/s - 3 kg 2. Przyprawy ( na 10 kg surowca ) : - Peklosól - 180 g - Pieprz czarny mielony - 15 g - Majeranek mielony - 4 g - Gorczyca - 5 g - Czosnek świeży - 7 g 3. Materiały pomocnicze : - jelita wieprzowe , fi 26 / 28 mm Mięso peklowałem 20 h , po czym zmieliłem na siatce 8 mm. Po napełnieniu jelit , osadzanie w chłodnym pomieszczeniu trwało ok 12 h. Powędrowała do bardzo starannie wygrzanej wędzarni , a tam : - 1h osuszania w temp. ok 50 st ( w palenisku tylko żar , zero dymu ) - 1h wędzenie rzadkim dymem w temp. ok 50 st - 2h wędzenie właściwe gęstym dymem w temp. ok 50 st - 1h pieczenie w temp 80 - 90 st Wędziłem pół na pół suchą czereśnią i olchą , w trakcie wędzenia dosypywałem również trochę wilgotnych trocin. Po wielu bardziej lub mniej udanych próbach, dochodzę powoli do zamierzonego efektu końcowego, aby była widoczna struktura i złocisty kolorek i właściwy aromat wędzenia Wielkie podziękowania kol. Andyandy , którego wskazówki dot. wędzenia przyniosły zadowalające mnie efekty Poniżej kilka fotek z wczorajszego wędzenia : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2011 WITAJ EMILU !!! Mam pytanie czy mięso na ta kiełbaskę jest napewno mielone tylko na siatce fi 8 mm? Za odpowiedź z góry dziękuje. :grin: Tylko 8 mm :wink: Alfa 22 , a farsz dość długo mieszany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Gratuluję wyrobu. Ślina kapie....Struktura kiełbasy taka jaką uwielbiam....Przepis prosty a efekt super - pozwolisz , że wypróbuję? Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Gorczyca - 5 gpo czym zmieliłem na siatce 8 mm.a farsz dość długo mieszany No tu trochę koloryzowałeś... , ale ładnie wyszły. Przepis prosty a efekt super - pozwolisz , że wypróbuję? Tylko się nie zdziw..., że Ci wyjdzie to co na focie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2011 No tu trochę koloryzowałeś... , ale ładnie wyszły.pis67, wiele razy ją już robiłem i za każdym razem były różnice , na szczęście progres na plus :wink: przedostatnim razem farsz był mieszany zbyt krótko i chyba ze zbyt małą ilością wody. Struktura tej ostatniej jest dla mnie optymalna.A przyprawy zawsze ważę na dokładnej wadze elektronicznej i gorczycy zważyłem do 18 kg mięsa 8 gramów :wink: sitko wyłącznie 8 ,jedynie do czego niechlubnie przyznać się muszę to "średniej" ostrości nożyk :blush: [ Dodano: Nie 18 Gru, 2011 18:34 ]Przepis prosty a efekt super - pozwolisz , że wypróbuję?Polecam :wink: szczególnie na ciepło bardzo fajnie smakuje :wink: produkcja faktycznie bardzo prosta. Kiedyś dodawałem III wp mieloną na siatce 4 mm , ale aktualna lepiej mi odpowiada , jest bardziej krucha. Tłuszcz dość widoczny , ale taką lubię i moja rodzinka też :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2011 przedostatnim razem farsz był mieszany zbyt krótko i chyba ze zbyt małą ilością wody. Struktura tej ostatniej jest dla mnie optymalna.A gdzie ta woda w przepisie :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Emil napisał/a: przedostatnim razem farsz był mieszany zbyt krótko i chyba ze zbyt małą ilością wody. Struktura tej ostatniej jest dla mnie optymalna. A gdzie ta woda w przepisie :???: Ups..., przepraszam za przeoczenie :blush: dodałem ok 0,8 litra wody do farszu w trakcie wyrabiania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2011 dodałem ok 0,8 litra wody do farszu w trakcie wyrabiania.44ml/kg Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-191565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Świąteczne wędzonki właśnie gotowe do parzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-192228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Grudnia 2011 ...i boczusie wędzone drugim rzutem , tuż przed parzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-192248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Emil; bardzo ładnie wędzisz, efekt końcowy znacznie lepszy od (automatów) takie jest moje zdanie. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-192253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Września 2012 W sobotę wędziłem kiełbasę produkowaną w cyklu przyśpieszonym w piątek. 1. Mięso wp. kl. II ok. 70/30 pochodzące z obróbki boczków - 10 kg 2. Peklosól - 0,18 kg 3. Czosnek świeży - 5 średnich ząbków 4. Pieprz czarny - 3g 5. Majeranek - 3g 6. Jelita naturalne wp. fi 26-28 mm 7. Woda 0,5 l Całość mięsa zmieliłem na siatce 8 mm, peklosól razem z przyprawami wymieszana w 0,5 l wody w mikserze. Po dokładnym wymieszaniu farszu do uzyskania odpowiedniej kleistości oraz nadziewaniu, kiełbasa osadzała się ok 12 h w temp. ok 18 st. Wędzenie : 1h osuszanie w temp. ok 60 st , 2h wędzenie w temp. ok 60 st , 1h pieczenie w temp. ok 80 - 90 st . Na koniec wędzenia dorzuciłem pocięte łodygi malin dla zapachu Ogólnie jak na szybką i spontaniczną produkcję, z końcowego efektu jestem zadowolony Szczególnie konsystencja kiełbasy bardzo mi odpowiada : dość krucha a i nie rozpada się przy krojeniu. Dość tłusta ale taka miała być P.S Wiem, że nie równi odkręcana ale to już wina .....dobrego wina Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Września 2012 No a przekrój to gdzie ???Nie znęcaj się nad nami Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Września 2012 No a przekrój to gdzie ??? Nie znęcaj się nad nami wieczorkiem podeślę, jak jeszcze coś w lodówce zostało :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Września 2012 zgodnie z obietnicą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Września 2012 Dość tłusta ale taka miała być Taką lubię :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Września 2012 Piękna jest , chętnie spróbowałbym tych specjałów Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Września 2012 Emil, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Nie przegrzana, super! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-235598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 23 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Września 2012 Pstrągi wędziłem drzewem czereśni a na koniec dorzucałem pędy malin bardzo przyjemny aromat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-239408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Września 2012 Emil, :clap: piękne wyroby ^^ malinowe pstrągi? czuję wygraną na najciekawszy delikates roku :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-239410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 23 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Września 2012 malinowe pstrągi? czuję wygraną na najciekawszy delikates roku :grin: Nie no Boczku, nawet nie śmiałbym .. :wink: ale pędy malinki do wędzenia wszystkim polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6490-w%C4%99dlinki-emila/#findComment-239412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.