abratek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Ale interesuje mnie cały przebieg wędzenia z temperaturami i czasami-Wędzenie 2 godziny temp. 50-60 stopni, na koniec pieczenie około 30 min :rolleyes: parzymy przed po to aby zmiękczyć skórę Czy aby tylko po to ?taaak :rolleyes: przemysłowo proces jest jeszcze inny: podparzanie dla zmiękczenia skórki, potem wędzenie a na koniec "parzenie" w domu za dużo zachodu więc proces skrócony do parzenia właściwego i wędzenia niestety ten sposób troszkę "spłaszcza" smak wędzenia ale coś za coś :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Są sposoby, które mówią najpier wędzić, potem parzyć.... ja osobiście preferuję zasadę nr 1 czyli parzymy, a potem wędzimy Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Jak próbowałem na trzy dni, zaczynały zewsząd jakieś śluzy wyłazić.no to jednak ten Twój surowiec jakiś podejrzany :grin: - peklowałem też i 7 dni nic się nie działo Skórę czy miękka czy twarda zostawiam dla pieska, żyje i tak krócejno widzisz... więc nie krytykuj.... bo są tacy którym ta twarda skóra przeszkadza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Wszyscy mało piszą o temperaturze, w której pelkują, peklosolą bo jak wiemy, przy tym samym stężeniu w różnych temp. wyjdzie inna słoność. jeśli nie napisane inaczej to chyba w domyśle każdy ma te 4-6 stopni :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Emil, Chyba Cię ponosi kolego? Ale wyobraź sobie, że wędzonki najpierw wędzę potem albo piekę, albo parzę, a niektóre jeszcze powtórnie podwędzam po sparzeniu ..... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Moje wędzone kuraki bez parzenia skórka .... a fee twarda i nie zjadliwa, do kosza. :devil: Trochę lepsza przy podlewaniu kuraka masłem, ale i tak nie dorównywała skórce z rożna.A skórka przecież ogromnie smaczna jest i basta. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Stycznia 2012 ...mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia :grin: .Zapekluj jednego kurczaka w solance 50/50 soli i peksoli a drugiego zrób w solance z samej soli, .... i podziel się Swoimi spostrzeżeniami i wtedy wrócimy do dyskusji o wyższości świąt :wink: :grin:no i w ramach końca roku poczyniłem ten test - jako że ja nie byłbym obiektywny znalazłem sobie testerów :lol: ponieważ były to podudzia to jednak drobna różnica kolorystyczna wystąpiła.... niestety zwycięzcy smakowego nie było - obie wersje były smaczne :grin: jednak zauważono że te które były robione na mieszance peklosoli miały odrobinę bardziej słony smak - czyżby peklosól uwydatniała odczucie słoności? :rolleyes: możliwe że "smak peklowniczy" uwydatniłby się po dłuższym czasie - tak jak to się dzieje w przypadku mięsa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Czyli pytanie: peklować czy solić pozostaje otwarte do indywidualnej decyzji.Chociaż ten kolorek przemawiałby za peklowaniem, ale z drugiej strony może lepsza solanka na samej soli bo zdrowsza. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Witam wszystkich . Nie mam duzego doswiadczenia w wedzeniu drobiu,ale latem kolega poprosił mnie o wedzone udka ,zaznaczył zebym nie sparzał ich przed wędzeniem.Tak zrobiłem. Przyprawiłem przyprawami jakie mi dał.tj. Przyprawa do drobiu , curry, papryka słodka oczywiscie pieprz i sól.Lerzały przyprawione w lodówce ok.20 godz.Wędziłem w temp.40/50 st.c. 3,5 godziny.Wyszły super.Odziwo skórka miękka .Za jakiś czas powieliłem zabieg i o zgrozo skóra nie do zjedzenia.Mogłem nią buty podzelować .I o co tu chodzi? [ Dodano: Pon 02 Sty, 2012 14:59 ]Przed świetami popełniłem kurczaczki wg.przepisu dziadka na "Weekendowego kurczaka"Oczywiscie nie miałem zieleniny z oczywistycz powodów.Wyszły paluszki lizać Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Stycznia 2012 A może kurak był inny, lub wędziłeś za długo ewentualnie temperatura była za wysoka. Lepiej obgotować to masz pewność, że wyjdzie mniej gumowaty. Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-194941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bokul Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Kto mi doradzi jaki szynkowar kupić, jest na allegro kilka modeli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Nie wiem czemu zadajesz pytanie w temacie peklowania udek do wędzenia skoro są tematy o szynkowarach https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7782https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8130https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=28 Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Po przeczytaniu wielu wątków w temacie wędzenia udek zrobiłem sobie mini instrukcję: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500 1. Udka dać do solanki 100 gramów soli kamiennej nie jodowanej na 1 litr wody 15 sztuk udek – 2,5 litra wody i 250 gramów soli: - Peklować 24 godziny- Następnie udka sparzyć: A. do wody w której będę parzył kurczaka daję: Marchewki – 3 Pietruszkę – listki z 3 pojedynczych natek Zielę angielskie – 6 ziaren Pieprz – 15 ziaren Liść laurowy – 6 listków Czosnek - 8 dużych ząbkówWYSZŁO OK. – MOGĘ DAĆ WIĘCEJ PRZYPRAW 2. Przepis od ROGERAZrobić zalewę z 50% soli i 50% peklosoli w proporcjach Na 1 litr wody 100 gramów powyższej solankiO,5 litra zalewy na 1 kg mięsaWYSZŁO OK. – MOGĘ DAĆ WIĘCEJ PRZYPRAW Powyższą zalewę gotuję około 5 minut z powyższymi przyprawami, potem zakrywam pokrywką i po kolejnych 20 minutach załączam aż zacznie się gotować i gaszę gas. B. wrzucić do wody o temperaturze 90 stopni NIE WYŻSZEJ i parzymy przez 10 minut w tej temperaturze C. następnie obniżamy temperaturę wody do 78 stopni zakręcając gas ( nie dolewam zimnej wody ) i parzymy przez około 50 minut do uzyskania wewnątrz 72 stopni - Osuszać całą noc- wygrzać wedzarnię w temperaturze około 60 stopni przez około 40 minut- Udka osuszyć w wędzarni w temperaturze około 50 stopni BEZ DYMU przez około 40 – 50 minut – skórka ma być sucha !!- Udka wędzić w temperaturze około 55 stopni przez około 4 – 5 godzin- po tym czasie wędziłem udka w temperaturze około 65 stopni przez 30 minut – miało to na celu zrobić chrupką skórkę- Uwędzone udka można zamrozić To jest taka moja prywatna mini instrukcja Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Stycznia 2012 skórka ma być sucha !! Z tym bym polemizował.Raczej ma być lekko mazista. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Stycznia 2012 arkadiusz, i ja też jestem tego zdania... jak zaczyna być mazista, to wtedy zaczynamy zadymiać... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Stycznia 2012 świadziu napisał/a: skórka ma być sucha !! Z tym bym polemizował.Raczej ma być lekko mazista. Taka właśnie ma być -mazista - Osuszać całą nocNie ma takiej potrzeby ,po wyciągnięciu z parzenia wystarczy parę minut ociekania i do wędzarni (tak robię zawsze i efekt jest pierwsza klasa) http://img97.imageshack.us/img97/990/wdzenie005.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Uwędzone udka można zamrozić Jak najbardziej, ja zawsze wędzę większą ilość a potem rozmrażam jak mi przychodzi ochota!!!! Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Co znaczy "mazista" ? Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Witam miro kolegom chodzi ,chyba :question: że podczas osuszania skóra robi się klejąca :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Co znaczy "mazista" ? Witam Mirku ,musisz się sam przekonać-pod koniec osuszania występuje na udkach taka lepkość i zaczynamy w tedy proces wędzenia ale żeby wiedzieć, musisz się przekonać na własnej skórze :grin: ,jeżeli nie będą maziste to skóra na udkach będzie sucha i twarda. Pozdrawiam b.b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Teraz wiem o czym piszecie.Zmyliło mnie słowo "mazista" jako pokryta "smolistą mazią".Jednak lepsze jest słowo "lepkie". Dziękuję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kominiarz Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witam, czy są jakieś przeciwwskazania, aby wędzić razem kurczaka np. z pstrągiem? Czy jest ryzyko przenikania zapachów z jednego na drugie? Mariusz Cytuj Pozdrawiam, Mariusz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-199726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Spoko, nie ma przenikania zapachów. Możesz wędzić. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-199728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kominiarz Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Spoko, nie ma przenikania zapachów. Możesz wędzić. :grin: Kurcze, tak sobie o tych udkach wędzonych poczytałem, że aż ślinotoku dostałem i do lodówki musiałem czym prędzej się udać w związku z lekturą powstały głód opanować, a swoją drogą to tak mi się wydaje, że wędzenie jest zaraźliwe, jak ktoś spróbuje i popróbuje to nie ma odwrotu, przynajmniej ja tak mam ostatnio nic tylko o wędzeniu właśnie rozmyślam. Dzięki za szybką odpowiedz. Mariusz. Cytuj Pozdrawiam, Mariusz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-199731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.