Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale interesuje mnie cały przebieg wędzenia z temperaturami i czasami

-

Wędzenie 2 godziny temp. 50-60 stopni, na koniec pieczenie około 30 min

:cool: :rolleyes:

 

parzymy przed po to aby zmiękczyć skórę

 

Czy aby tylko po to ?

taaak :rolleyes:

przemysłowo proces jest jeszcze inny:

podparzanie dla zmiękczenia skórki, potem wędzenie a na koniec "parzenie"

 

w domu za dużo zachodu więc proces skrócony do parzenia właściwego i wędzenia

 

niestety ten sposób troszkę "spłaszcza" smak wędzenia ale coś za coś :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193005
Udostępnij na innych stronach

Są sposoby, które mówią najpier wędzić, potem parzyć.... ja osobiście preferuję zasadę nr 1 czyli parzymy, a potem wędzimy :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193011
Udostępnij na innych stronach

Jak próbowałem na trzy dni, zaczynały zewsząd jakieś śluzy wyłazić.

no to jednak ten Twój surowiec jakiś podejrzany :grin: - peklowałem też i 7 dni nic się nie działo :cool:

Skórę czy miękka czy twarda zostawiam dla pieska, żyje i tak krócej

no widzisz... więc nie krytykuj.... bo są tacy którym ta twarda skóra przeszkadza
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193014
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy mało piszą o temperaturze, w której pelkują, peklosolą bo jak wiemy, przy tym samym stężeniu w różnych temp. wyjdzie inna słoność.

 

jeśli nie napisane inaczej to chyba w domyśle każdy ma te 4-6 stopni :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193023
Udostępnij na innych stronach

Emil, Chyba Cię ponosi kolego? ;)

Ale wyobraź sobie, że wędzonki najpierw wędzę potem albo piekę, albo parzę, a niektóre jeszcze powtórnie podwędzam po sparzeniu ..... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193024
Udostępnij na innych stronach

Moje wędzone kuraki bez parzenia skórka .... a fee twarda i nie zjadliwa, do kosza. :devil:

Trochę lepsza przy podlewaniu kuraka masłem, ale i tak nie dorównywała skórce z rożna.

A skórka przecież ogromnie smaczna jest i basta. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193026
Udostępnij na innych stronach

...mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia :grin: .Zapekluj jednego kurczaka w solance 50/50 soli i peksoli a drugiego zrób w solance z samej soli, ....

i podziel się Swoimi spostrzeżeniami i wtedy wrócimy do dyskusji o wyższości świąt :wink: :grin:

no i w ramach końca roku poczyniłem ten test :cool: - jako że ja nie byłbym obiektywny znalazłem sobie testerów :lol:

ponieważ były to podudzia to jednak drobna różnica kolorystyczna wystąpiła....

niestety zwycięzcy smakowego nie było - obie wersje były smaczne :grin:

jednak zauważono że te które były robione na mieszance peklosoli miały odrobinę bardziej słony smak - czyżby peklosól uwydatniała odczucie słoności? :rolleyes:

możliwe że "smak peklowniczy" uwydatniłby się po dłuższym czasie - tak jak to się dzieje w przypadku mięsa

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193508
Udostępnij na innych stronach

Czyli pytanie: peklować czy solić pozostaje otwarte do indywidualnej decyzji.Chociaż ten kolorek przemawiałby za peklowaniem, ale z drugiej strony może lepsza solanka na samej soli bo zdrowsza. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193513
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich . Nie mam duzego doswiadczenia w wedzeniu drobiu,ale latem kolega poprosił mnie o wedzone udka ,zaznaczył zebym nie sparzał ich przed wędzeniem.Tak zrobiłem. Przyprawiłem przyprawami jakie mi dał.tj. Przyprawa do drobiu , curry, papryka słodka oczywiscie pieprz i sól.Lerzały przyprawione w lodówce ok.20 godz.Wędziłem w temp.40/50 st.c. 3,5 godziny.Wyszły super.Odziwo skórka miękka .Za jakiś czas powieliłem zabieg i o zgrozo skóra nie do zjedzenia.Mogłem nią buty podzelować .I o co tu chodzi?

 

[ Dodano: Pon 02 Sty, 2012 14:59 ]

Przed świetami popełniłem kurczaczki wg.przepisu dziadka na "Weekendowego kurczaka"Oczywiscie nie miałem zieleniny z oczywistycz powodów.

Wyszły paluszki lizać

człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-193528
Udostępnij na innych stronach

A może kurak był inny, lub wędziłeś za długo ewentualnie temperatura była za wysoka. Lepiej obgotować to masz pewność, że wyjdzie mniej gumowaty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-194941
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czemu zadajesz pytanie w temacie peklowania udek do wędzenia skoro są tematy o szynkowarach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7782

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8130

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=28

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195482
Udostępnij na innych stronach

Po przeczytaniu wielu wątków w temacie wędzenia udek zrobiłem sobie mini instrukcję:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500

 

1. Udka dać do solanki 100 gramów soli kamiennej nie jodowanej na 1 litr wody

15 sztuk udek – 2,5 litra wody i 250 gramów soli:

 

- Peklować 24 godziny

- Następnie udka sparzyć:

 

A. do wody w której będę parzył kurczaka daję:

Marchewki – 3

Pietruszkę – listki z 3 pojedynczych natek

Zielę angielskie – 6 ziaren

Pieprz – 15 ziaren

Liść laurowy – 6 listków

Czosnek - 8 dużych ząbków

WYSZŁO OK. – MOGĘ DAĆ WIĘCEJ PRZYPRAW

 

2. Przepis od ROGERA

Zrobić zalewę z 50% soli i 50% peklosoli w proporcjach

Na 1 litr wody 100 gramów powyższej solanki

O,5 litra zalewy na 1 kg mięsa

WYSZŁO OK. – MOGĘ DAĆ WIĘCEJ PRZYPRAW

 

 

Powyższą zalewę gotuję około 5 minut z powyższymi przyprawami, potem zakrywam pokrywką i po kolejnych 20 minutach załączam aż zacznie się gotować i gaszę gas.

 

B. wrzucić do wody o temperaturze 90 stopni NIE WYŻSZEJ i parzymy

przez 10 minut w tej temperaturze

 

C. następnie obniżamy temperaturę wody do 78 stopni zakręcając gas

( nie dolewam zimnej wody ) i parzymy przez około 50 minut do uzyskania

wewnątrz 72 stopni

 

- Osuszać całą noc

- wygrzać wedzarnię w temperaturze około 60 stopni przez około 40 minut

- Udka osuszyć w wędzarni w temperaturze około 50 stopni BEZ DYMU

przez około 40 – 50 minut – skórka ma być sucha !!

- Udka wędzić w temperaturze około 55 stopni przez około 4 – 5 godzin

- po tym czasie wędziłem udka w temperaturze około 65 stopni przez 30 minut – miało to na celu zrobić chrupką skórkę

- Uwędzone udka można zamrozić

 

 

To jest taka moja prywatna mini instrukcja :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195485
Udostępnij na innych stronach

skórka ma być sucha !!

Z tym bym polemizował.Raczej ma być lekko mazista.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195497
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, i ja też jestem tego zdania... jak zaczyna być mazista, to wtedy zaczynamy zadymiać...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195509
Udostępnij na innych stronach

świadziu napisał/a:

skórka ma być sucha !!

 

 

Z tym bym polemizował.Raczej ma być lekko mazista.

Taka właśnie ma być -mazista

 

- Osuszać całą noc

Nie ma takiej potrzeby ,po wyciągnięciu z parzenia wystarczy parę minut ociekania i do wędzarni (tak robię zawsze i efekt jest pierwsza klasa)

 

http://img97.imageshack.us/img97/990/wdzenie005.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195511
Udostępnij na innych stronach

Uwędzone udka można zamrozić

 

 

Jak najbardziej, ja zawsze wędzę większą ilość a potem rozmrażam jak mi przychodzi ochota!!!!

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195523
Udostępnij na innych stronach

Co znaczy "mazista" ?

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195690
Udostępnij na innych stronach

Witam miro kolegom chodzi ,chyba :question: że podczas osuszania skóra robi się klejąca :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195702
Udostępnij na innych stronach

Co znaczy "mazista" ?

Witam Mirku ,musisz się sam przekonać-pod koniec osuszania występuje na udkach taka lepkość i zaczynamy w tedy proces wędzenia ale żeby wiedzieć, musisz się przekonać na własnej skórze :grin: ,jeżeli nie będą maziste to skóra na udkach będzie sucha i twarda.

 

Pozdrawiam b.b

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195703
Udostępnij na innych stronach

Teraz wiem o czym piszecie.

Zmyliło mnie słowo "mazista" jako pokryta "smolistą mazią".

Jednak lepsze jest słowo "lepkie".

 

Dziękuję.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-195709
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam, czy są jakieś przeciwwskazania, aby wędzić razem kurczaka np. z pstrągiem? Czy jest ryzyko przenikania zapachów z jednego na drugie?

 

Mariusz

Pozdrawiam, Mariusz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-199726
Udostępnij na innych stronach

Spoko, nie ma przenikania zapachów. Możesz wędzić. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-199728
Udostępnij na innych stronach

Spoko, nie ma przenikania zapachów. Możesz wędzić. :grin:

Kurcze, tak sobie o tych udkach wędzonych poczytałem, że aż ślinotoku dostałem i do lodówki musiałem czym prędzej się udać w związku z lekturą powstały głód opanować, a swoją drogą to tak mi się wydaje, że wędzenie jest zaraźliwe, jak ktoś spróbuje i popróbuje to nie ma odwrotu, przynajmniej ja tak mam ostatnio nic tylko o wędzeniu właśnie rozmyślam.

 

Dzięki za szybką odpowiedz.

 

Mariusz.

Pozdrawiam, Mariusz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6518-prosz%C4%99-o-pomoc-peklowanie-udek/page/2/#findComment-199731
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.