Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję przepisów j.w. dla osób chorych na serce i nadciśnienie,

będących na diecie bezsolnej,

które też by chciały zjeść wędlinkę ?

 

A może by założyć taki Temat, Dział ?

 

a może nie potrafię tylko szukać ?

tak czy inaczej warto by to zebrać w jednym miejscu.

 

Przy okazji, życzę Wszystkim

 

Szczęśliwego Nowego 2012 Roku.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Ziutek, dobre efekty w tym zakresie maj,a Ela z Kolunią....

 

tylko...... :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193422
Udostępnij na innych stronach

bokul, w tym przypadku nie czepiajmy się nazewnictwa - zresztą nie padło słowo peklowanie :tongue:

jedno jest pewne sól da się dość skutecznie zastapić i wyrób może być smaczny

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193428
Udostępnij na innych stronach

No tak ,zmuszeni byliśmy zastąpić zwykłą sól,solą z ograniczoną ilością sodu.

W naszym domu soli zwykłej już nie ma. ( wyjątkiem jest serowarnia)

Zastąpiłam ją Magdisolem,kupuję w aptece.

Stosuję do wszystkiego gdzie uważam,że sól potrzebna.

Darek stosuje do peklowania 1:1 z peklosolą. Wyroby są smaczne,w pięknym kolorze.W zasadzie nie ma różnicy.

Trochę też pisalismy tu:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7017

U nas 9 miesięcy bez soli,czujemy się dobrze i nie odczuwamy jej braku.Wprowadziliśmy wiele ziół,poprawiających smak wszystkich potraw.

Do serów używam soli morskiej.

 

[ Dodano: Nie 01 Sty, 2012 14:25 ]

Ziutek, dobre efekty w tym zakresie maj,a Ela z Kolunią....

 

tylko...... :rolleyes:

Tylko.... co? Nie bardzo rozumiem?

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193434
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ela, podany przez Ciebie temat jakoś nie ruszył,

może teraz coś się dowiemy więcej.

 

Wg mnie obniżenie zawartości Na w NaCl to chyba przez

mieszanie z KCl.

 

Ma ktoś jakieś doświadczenia z KCl w wyrobach ?

 

Na Allegro mają KCl ale jodowaną.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193519
Udostępnij na innych stronach

...Na Allegro mają KCl ale jodowaną...

Ziutek, najlepiej przyjąć strategie

polegająca na "lekkim" normalnym soleniu wędlinek,

natomiast pozostała żywność bez soli!!! :cool:

 

Następna sprawa, to po prostu JEŚĆ w normalnych ilościach

i z tzw. "głową", no i bez "obżarstwa". :wink:

 

Zastanów się, co z tego, jak "klient" sól ogranicza,

a potem lezie do "karalucha" i kupuje "śmieci" do jedzenia? :rolleyes:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193530
Udostępnij na innych stronach

Wprowadziliśmy wiele ziół,poprawiających smak wszystkich potraw.

To podstawowy i najprostszy moim zdaniem sposób na ograniczenie soli.Stosowałem i stosuję go choć przyznaję ,że ostatnio nieco się zaniedbałem :sad:Ale cała moja przygoda z własnoręcznym wyrobem wędlin zaczęła się właśnie w momencie gdy ostro zaatakowała mnie cukrzyca a spodni z moim obwodem pasa nie mogłem kupić.Ograniczenie soli było jednym z elementów walki z tymi problemami.Zwaliłem 40 kg.i znacząco poprawiłem moje samopoczucie.Na temat zamienników soli nie mogę się wypowiedzieć bo ich nie używałem.Ale ograniczanie soli w wędzonkach i kiełbasach dawało rezultaty.Nigdy nie miałem przypadku zepsucia się wyrobu.Robiłem w mniejszych ilościach by długo nie przechowywać.Dodawałem ponadprzeciętne ilości ziół głównie czosnku,majeranku,pieprzu. Niekiedy goście dosalali wędlinkę na talerzu :lol: ,ale generalnie to im smakowała.Teraz muszę zgodnie z noworocznym postanowieniem ponownie zastosować sprawdzone sposoby,bo nieco odrobiłem straty wagowe :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193531
Udostępnij na innych stronach

Następna sprawa, to po prostu JEŚĆ w normalnych ilościach

i z tzw. "głową", no i bez "obżarstwa"

Niestety żywność przetworzona wzmaga apetyt, przynajmniej u mnie. Te wszystkie dodatki smakowe, zapachowe, ta cała chemia, powodują, że człowiek zjada więcej niż potrzebuje.

Dlatego moim zdaniem trzeba więcej czasu spędzać w kuchni. Samemu produkować wędliny, sery, samemu gotować obiady, itp.

Lepiej postać trochę przy kuchni niż w kolejce do kolejnego lekarza specjalisty :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193534
Udostępnij na innych stronach

Kto potrafi oddzielić ziarno od plew? Niedawno przeczytałem, że:

„Ograniczenie spożycia soli nie chroni przed nadciśnieniem tętniczym krwi! Wręcz odwrotnie, osoby na diecie małosolnej częściej umierają na zawały serca i udary mózgu”

 

Więcej pod adresem http://www.polityka.pl/nauka/zdrowie/1516524,1,solenie-na-zyczenie.read#ixzz1iJV37RC7

 

więcej na ten temat jest tutaj: http://www.polityka.pl/nauka/zdrowie/1516524,1,solenie-na-zyczenie.read

 

Jestem laikiem, ale instynkt podpowiada mi, że więcej szkody w naszym organizmie wyrządza "chemia" codziennie spożywana niż naturalna sól.

 

Podobno:

Polak razem z chlebem, wędlinami i nabiałem zjada w ciągu roku dwa kilogramy środków chemicznych, czyli trzy pudełka proszków do prania

źródło: http://www.newsweek.pl/wydania/1244/10-mitow-o-polskiej-zywnosci,67604,1,1

 

Domowe wędlinki to dopiero pierwszy mały krok do w miarę zdrowego odżywiania.

Domowe obiady zdecydowanie TAK, ale w domu można też naszpikować się chemią.

Dobrowolnie zrezygnować z większości "dobrodziejstw" dzisiejszej kuchni łatwo nie jest, z własnego doświadczenia jednak mogę powiedzieć że żyć bez kupowanej vegety, kucharka czy kostek rosołowych można!

Trwało troszkę odzwyczajanie LP od tych produktów ale teraz jest już OK. Kiedyś nasze mamy i babcie bez tych wynalazków dawały radę.

Najgorszą jest to, ze efekty powolnego podtruwania organizmu widoczne są dopiero po kilkunastu latach i zazwyczaj nikt tego nie łączy z tym co zjadał prze "naście" lat!

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193542
Udostępnij na innych stronach

...Kto potrafi oddzielić ziarno od plew?...

Pepe, szacun dla Ciebie za ostatni post! :clap:

 

Na pewno każdy, kto wchodzi na forum podobne do WB,

POTRAFI. :cool:

 

Jest to jednak funkcja PRIORYTETÓW i inteligencji również. :grin:

 

Internet jest tak naprawdę "OCEANEM ŚCIEKÓW"

jeśli chodzi o informacje! :rolleyes:

 

Aby oddzielić "ziarno od plew" są dwa podstawowe sposoby:

a.) Studiowanie tematu, napisałbym USTAWICZNE, WIELOLETNIE

b.) Płacenie "kasiorki" za konkretne porady

c.) inne mniej "wydajne" i BARDZO RYZYKOWNE!!! :cool:

 

Pierwsza opcja czyli "nauka" ma to do siebie, że nie wszyscy w szkole

"mieli same piątki" :wink:, wiec wyniki edukacji mogą być np jak:

 

http://dobradieta.phorum.pl/viewtopic.php?f=28&t=12

"należy robić codziennie lewatywę. [...]

obojętnie czy boli głowa, czy brzuch, czy się źle czuje - lewatywa z kawy."

 

W linku który podałem są namiary na więcej TOTALNYCH IDIOTYZMÓW! :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193551
Udostępnij na innych stronach

Kto potrafi oddzielić ziarno od plew?

Jestem laikiem, ale instynkt podpowiada mi, że więcej szkody w naszym organizmie wyrządza "chemia" codziennie spożywana niż naturalna sól.

prawda jak zwykle po środku :cool:

- niedobór soli jest tak samo szkodliwy a może i bardziej niż jej nadmiar... ale dla ZDROWEGO organizmu...

sa niestety przypadki że sól trzeba "wyłączyć" a raczej zastępować...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193554
Udostępnij na innych stronach

Ma ktoś jakieś doświadczenia z KCl w wyrobach ?

 

W połowie lat osiemdziesiątych kolega wykonywał próby zastąpienia NaCl - KCl.

Chodziło raczej o ustalenie progu wyczuwalności KCl w wyrobach mięsnych, zastąpienie soli kuchennej w jednej czwartej chlorkiem potasu, nie powodowało dużych zmian smakowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193595
Udostępnij na innych stronach

Jest takie zioło, trybula ogrodowa.

W oryginalnych książkach kuchni francuskiej zioło to występuje powszechnie a na pewno w każdym francuskim rosole :grin: .

Ponieważ w sezonie konserwuję winniczki, a suszonej trybuli u nas nie uświadczysz, zakupiłam w ubiegłym roku nasionka i trybulę wysiałam.

Spore nadmiary zbioru w postaci posiekanej natki trafiły do zamrażarki i zostały zapomniane :rolleyes: .

Niedawno, upychając świąteczne specjały, trafiłam na tę zieleninkę i dodałam suto do rosołu.

I ... olśnienie :!: Ta przyprawa (w postaci surowej o lekko anyżkowym zapachu) rewelacyjnie podkreśla i wzmacnia smaki rosołowe, szczególnie mięsne.

Ponieważ używam bardzo mało soli szczególnie zależy mi na tym, aby smak nie był "płaski".

Ponieważ okazało się, że mam niezły zapasik tej trybuli :lol: to poeksperymentuję z dodaniem do niskosolnej wędlinki.

Mam na uwadze również równoległy dodatek lubczyku, który również pogłębia smaki.

Tylko lubczyk zawiera, o ile się nie mylę, naturalny glutaminian sodu.

W każdym razie poinformuję o efektach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193607
Udostępnij na innych stronach

EAnno gdyby zaistniała potrzeba całkowitego pozbycia się soli co sądzisz o zastosowaniu Izo-askorbinianu sodu jako zabezpieczenia przed psuciem się wędlin ?

 

Od razu dodam, że to nie chemia tylko pochodna witaminy C. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193628
Udostępnij na innych stronach

Jestem laikiem, ale instynkt podpowiada mi, że więcej szkody w naszym organizmie wyrządza "chemia" codziennie spożywana niż naturalna sól.

Ja gdzieś, kiedyś przeczytałem, że samo oddychanie w dzisiejszych czasach jest bardziej niezdrowe niż picie sztucznych napojów gaz. typu fanta itd... więc nasuwa się pytanie, czy jesteśmy tak naprawdę w stanie zapobiec nieuchronnej zagładzie, jedząc "zdrowo" czy to tylko autosugestia, tak na prawdę nie mająca wpływu na "efekt końcowy" ?

Kiedyś mówiono, że guma do żucia be, że zęby się psują ... hmm... dzisiaj "leczymy" nią zęby ....

Kiedyś mówiono masło be, że margaryna ok. że po niej serce jak dzwon... hmmm.... dzisiaj znowu abarot .... kiedyś mówiono, że chłopcy(mężczyźni) moga jeść pół jaja kurzego na tydzień, bo niezdrowe .... hmmm... dzisiaj mamy diety białkowe, przepchane jajcami ... itd. itd. ....

Prawda jest taka, że co rusz pojawiają się nowe teorie spiskowe mające "coś" na celu.... tylko co? :cool:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193631
Udostępnij na innych stronach

myth,

Temat ten powstał z myślą o osobach chorych, które drastycznie muszą zredukować sól.

Sól jako taka jest niezbędna dla organizmu, tylko że nie powinna być nadużywana.

Nawet wystawia się sól w paśnikach dla zwierząt.

Kiedyś sól była na wagę złota (dosłownie), a władcy ustanawiali monopol na jej wydobycie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193644
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś sól była na wagę złota (dosłownie), a władcy ustanawiali monopol na jej wydobycie.

 

Cena soli wynikała wtedy nie z powodów zdrowotnych, tylko z uwagi na jej własności konserwujące. Tak samo było z przyprawami. W ten sposób zagłuszano zapach i smak psującego się mięsa.

 

Wracając do nadciśnienia, zawsze mnie zastanawiało, jak to jest, że współczesna medycyna leczy chorobę, nie znając jej przyczyn. To naprawdę bardzo tajemnicze schorzenie ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193648
Udostępnij na innych stronach

Zastąpiłam ją Magdisolem - pisze Ela.

Magdisol to nic innego jak sól o ograniczonej zawartości sodu, jego miejsce zastępuje magnez. Sól ta rozprowadzana jest tylko przez apteki i zalecana w diecie bezsodowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193650
Udostępnij na innych stronach

Magdisol to nic innego jak sól o ograniczonej zawartości sodu, jego miejsce zastępuje magnez.

Magdisol 500 g

 

Masa netto: 500 g

Zawartość w 100 g:

sód 29,0 g

potas 12,5 g – 625% DZS

magnez 360 mg – 96% DZS

jod 2300 µg – 1533% DZS

DZS = zalecane dzienne spożycie

 

Jak to dobrze zrozumiałem

12,5% to potas.

Magnez 360mg 0,0036%

Sód 29%

A reszta?

 

Od pewnego czasu mam problem z niewydajnoscią nerek i nadciśnieniem.

Z tego powodu kupiłem 5kg KCL i mam zamiar zastąpić część sodu potasem.

Kol. Bagno pisał że 25% nie zmienia smaku wyżej podawają 12,5%

Wiem że chlorek potasu daje gorzki smak dlatego zacznę od 12,5%.

 

Mam pytanie do lekarzy na forum ile dobrego by sobie nie zaszkodzić. :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193653
Udostępnij na innych stronach

Magdisol to nic innego jak sól o ograniczonej zawartości sodu, jego miejsce zastępuje magnez. Sól ta rozprowadzana jest tylko przez apteki

Jak pokazał Darino nie magnez, a potas jest zamiennikiem/wypełniaczem. Nie jest też prawdą, że produkty typu Magdisol, Koper , Salvita są produktami aptecznymi. Są dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością i choćby w http://www.kmdelikatesy.pl/node/27224 , a apteki obecnie handlują wszystkim co da się sprzedać.

Jak to dobrze zrozumiałem

12,5% to potas.

Magnez 360mg 0,0036%

Sód 29%

A reszta?

 

Woda :lol: Tak naprawdę, to trzeba znać masy molowe (znalazłem w wikipedii: K=39.1, KCl=74.55, Na=23, NaCl=58.44), aby przeliczyć udziały K/Na na KCl/NaCl. Krótkie rachunki dają nam zawartości chlorków:

12.5%K * 74.55/39.1 = 23.8%KCl

29.0%Na * 58.44/23 = 73.7%NaCl

Czyli chlorki stanowią około 97.5% produktu. A ten śmieszny dodatek magnezu w ilości 1% DZS (przy zalecanym spożyciu soli 5g/dobę) to chwyt marketingowy i/lub dodatek technologiczny.

mam zamiar zastąpić część sodu potasem. Kol. Bagno pisał że 25% nie zmienia smaku wyżej podawają 12,5%

Wiem że chlorek potasu daje gorzki smak dlatego zacznę od 12,5%.

Patrz wyżej:12,5% potasu to 23.8% chlorku potasowego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193665
Udostępnij na innych stronach

12,5% potasu to 23.8% chlorku potasowego

Dzięki mikami, to zacznę od 25% KCl jak podał kol. Bagno

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193667
Udostępnij na innych stronach

...Wracając do nadciśnienia, zawsze mnie zastanawiało, jak to jest,

że współczesna medycyna leczy chorobę, nie znając jej przyczyn.

To naprawdę bardzo tajemnicze schorzenie ;)...

:grin: Rozumiem, że to w "przenośni" tak napisałeś. :tongue:

 

Drodzy "Parafianie", przyczyna jest znana

i widoczna SPEKTAKULARNIE na sekcji zwłok!!! :tongue:

 

Zawsze mnie bawi, jak widzę "wypieranie ze świadomości"

KONIECZNOŚĆ ZAINWESTOWANIA w swoje zdrowie! :cool:

 

Najlepiej udawać i samemu się okłamywać przez lata

a jak "wieko trumny" słyszalnie "skrzypi"

to pretensje do "medycyny"! :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193689
Udostępnij na innych stronach

Niewiem czy się komuś przyda ale w niemczech jest w sprzedaży sól dietetyczna " Diätsalz ".

Koszuje ok. 2-3 euro za 100g.

 

W opisie jest podane że stosować ją powinni ludzie chorzy na nadciśnienie itp.

 

"Patrząc na skład chemiczny tej soli, zawiera ona Kaliumchlorid w przeciwieństwie do soli zwykłej Natriumchlorid"

 

Cytat z opisu producenta.

 

pzdr :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193699
Udostępnij na innych stronach

Koszuje ok. 2-3 euro za 100g.

 

W opisie jest podane że stosować ją powinni ludzie chorzy na nadciśnienie itp.

 

"Patrząc na skład chemiczny tej soli, zawiera ona Kaliumchlorid w przeciwieństwie do soli zwykłej Natriumchlorid"

 

Cytat z opisu producenta.

Kaliumchlorid - chlorek potasu

Natriumchlorid - chlorek sodu

 

Cena 30€(135zł) za kg to jak w średniowieczu,

Sól na wagę złota :lol:

tu jeszcze lepiej

http://www.reformwaren-shop.de/warenshop/product_info.php?info=p4404_Brecht-Gewuerz-im-Glas-Diaetsalz-90g.html

46€/kg (207zł/kg)

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6528-wyroby-bez-soli-lub-z-minimaln%C4%85-jej-ilo%C5%9Bci%C4%85/#findComment-193708
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.