yogi Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam! chcialbym przedstawic pare zdjec z mojego najnowszego projektu "salami surowo dojrzewajace". W sobote ogladalem zaczatki plesni jeszcze pod lupa a juz 2 dni pozniej tak wygladalo http://img853.imageshack.us/img853/2558/img0273gz.jpg a to zdjecie zrobione zostalo dzisiaj, jesli tak dalej pojdzie to na przyszly tydzien salami bedzie pokryte calkowicie plesnia http://img859.imageshack.us/img859/2751/img0275td.jpg Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Bardzo ciekawy temat tylko tej żółtej tabliczki nie rozumiem:) proszę niezwykle serdecznie i uprzejmieo przepis i tok postępowania z powyższymi batonami z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-193843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerycho Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Ta tabliczka to bardzo kontrowersyjna sprawa.A tak z ciekawości może napisz jak to robisz Cytuj jerycho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-193845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Witam Kolegow! tabliczke powiesila mi w masarni zona, i mam trzymac lapy od niej z daleka :grin: . Salami zostalo wykonane z 40% wolowiny kl1, 40 % wieprzowiny kl.2a i 20% tluszczu twardego z karku. Do farszu zastaly dodane kultury starterowe, a na powierzchnie zostaly naniesione zarodniki plesni szlachetnych. Recepture mam z forum Niemieckiego o podobnej tematyce jak nasza, podam jesli bedzie zainteresowanie troche pozniej, najpierw musze sie przekonac czy jest dobry.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-194070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Stycznia 2012 a to juz zdjecie salami wykonane dzisiaj, plesn rosnie jak na drozdzach :grin: http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1280_6435343938663632.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-195866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Yogimożesz napisać szczegółowszy przepis? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-195868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Biotit, pisalem juz 2 posty wyzej ze przepis podam dopiero po degustacji. Salami wyglada na 1A ale jeszcze nie wiem jak smakuje :rolleyes: , dlatego prosze o odrobine cierpliwosci. Nie chce zeby mnie od durni i baranow wyzywano jak receptura okaze sie do d... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-195875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Yogi możesz napisać szczegółowszy przepis? Biotitu, salami towar dla cierpliwych jest. Nie chce zeby mnie od durni i baranow wyzywano jak receptura okaze sie do d... :grin: No, nie będzie tak źle, salami to nie jest prosta kiełbasa. :grin: Jak długo będzie dojrzewać, jaką masz obecnie wilgotność w pomieszczeniu? Na razie wygląda ok. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-195960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Witam! salami dojrzewalo najpierw tydzien, a po tygodniu zostalo zainfekowane plesnia szlachetna ktora potrzebowala jakies 9 dni zeby mozna bylo zobaczyc pod lupa pierwsze biale punkty. Normalnie powinna wystapic troche wczesniej, jednakze z powodu niskiej temp. trwalo to troche dluzej. No ale od tego czasu przybywa jej szybko z dnia na dzien. Dzisiaj zauwazylem pewien problem, plesn nie mnozy sie tylko na salami ale zaczyna sie pokazywac takze w pomieszczeniu :mellow: . Salami musze czym predzej wyniesc do altanki a cala masarnie bede musial porzadnie wymyc i zdezynfekowac. Dlatego moja przestroga DRODZY KOLEDZY UWAZAJCIE Z PLESNIA!!. W masarni panowal taki sam klimat jak na zewnatrz (male wywietrzniki otwarte na przestrzal), czyli wilgotnosc na poziomie 75-90% przy tem. 6-10°C, typowa zima w Nordrhein Westfalen. Pierwsza degustacje planuje zrobic za miesiac albo i pozniej, bedzie to zalezalo od tego jak szybko sie podsuszy. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-196184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam wszystkich zaiteresowanych tematem! jako ze zostalem dzisiaj nagabniety przez naszego kolege pis67 o moje salami, postanowilem zrobic maly update z zdjeciami. Salami zostalo dzisiaj rozkrojone, na przekroju wyglada ok. w smaku bardzo dobre, niestety srodek jest jeszcze o konsystencji metki. Znaczy trzeba dalej uzbroic sie w cierpliwosc. Pozdrawiam yogi http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/400_3637306361353034.jpg http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/400_3734393762346166.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-200679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Lutego 2012 no a to juz obiecana receptura. Wolowina kl1 40% Wieprzowina kl2a 40% Slonina z karku 20% Przyprawy Peklosol 26g Pieprz bialy 4g Pieprz zielony w calosci 2g Czosnek 2g Cukier gronowy 3g (dodac do peklowania) Galka muszkatolowa 1g Izoaskorbinian (witamina C) 0,5g Kultury starterowe dawkowanie wg producenta Plesnie szlachetne dawkowanie wg producenta Upeklowane mieso, zmieszac z przyprawami podmrozic i zemlec na sitku 5mm. Dodac kultury starterowe, rozpuszczony izoaskorbinian oraz pieprz zielony i wymieszac starajac sie nie rozmazac farszu. Nadziac w oslonki cal.60mm. Zainfekowac plesnia schlachetna i powiesic do dalszego dojrzewania. Optymalne warunki to: 1 dzien temp.ca.24°C i wigotnosci powietrza 95% 2-6 dni temp. 22°C wilgotnosc 90% 7-12 dni temp 18°C wilgotnosc 85% pozniej juz przechowywac w temp. okolo15 °C i wilgotnosci 75% Z utrzymaniem odpowiedniej temp. i wilgotnosci jest naprawde problem, trzeba pilnowac odpowiedniej wilgotnosci bo zachowanie przyblizonej temperatury jest juz latwiejsze. W moim przypadku zastosowalem dojrzewanie w solance, sposob ten jest tez stosowany czesto u naszych kolegow w Niemczech. Polega na wlozeniu salami na okolo 6 dni do solanki 6% (woda i sol)o temp. 20°C, i po tym czasie dopiero zaszczepic plesnia. Jednakze wtedy trzeba zmniejszyc ilosc peklosoli w peklowanym miesie do 24g. W sumie przepis jest w porzadku, moge go smialo polecic, mam go jak juz wczesniej pisalem ze strony niemieckiej o podobnej tematyce. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-200732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Lutego 2012 niestety srodek jest jeszcze o konsystencji metki. Sprawdź wilgotność(chyba już za późno), ta szara obwódka na obwodzie świadczy o za szybkim wysychaniu w początkowej fazie dojrzewania, zrobiła się sucha warstwa, przez którą trudno wydostaje się wilgoć ze środka batonu na zewnątrz. Trzy miesiące minimum potrzeba, by w środku salami nie było metki, oczywiście odpowiednie warunki wilgotnościowo-temperaturowe to podstawa. Farsz ładny, nie zmiażdżony, równomiernie rozmieszczone drobiny tłuszczu. Izoaskorbinian (witamina C) 0,5g Jaką rolę spełnia to cudo w Twoim salami? :question: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-200742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Lutego 2012 ta szara obwodka, to resztki plesni ktora osadzila sie na nozu przy krojenia. Jesli popatrzysz na plyte zauwazysz tez biale plamy. Plesn zrobila sie po czesci sucha i brudzi jak maka. W pierwszych 4 tygodniach byla u nas taka wilgotnosc ze salami prawie wcale nie stracilo na wadze. Przenioslem je pozniej na strych bo balem sie ze moze sie zepsuc. Przy za szybkim schnieciu powstaja dziury w srodku salami, u mnie konsystencja jest ok. pierwsze 1,5cm od brzegu ma konsystencje normalnego salami sam kern jakies 2cm w srodku jest jeszcze miekkie. Jak zelza troche mrozy wyniose salami znowu do altanki. Isoaskorbinian byl podany w recepturze, z tego co sie orientuje to obniza ph miesa a co za tym idzie wytwarza sie srodowisko kwasne ktore hamuje proces psucia. Moze dodalem niepotrzebnie a moze i nie, jest to jednak moj pierwszy raz i trzymalem sie receptury a samo dodanie izoaskorbinianu wydaje mi sie logiczne. Salami nie jest wedzone, jest to mieso surowe ktore musi przez tygodnie wisiec , nie schnac za szybko i przy tym nie moze sie zepsuc. Wiem ze znowu odezwia sie fanatycy zdrowej zywnosci, ale witamina c moim zdaniem w tak malej ilosci nie zaszkodzi a napewno w jakis sposob pomoze.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-200773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobilek Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Lutego 2012 Bardzo ciekawy temat!!!!! Cytuj Mobilek GG9068840 Skype.michal-mobilek Drogi-one prowadzą Cię do domu ? Nie one są Twoim domem na których codziennie żyjesz.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-200778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Lutego 2012 Bardzo ciekawy temat!!!!!tak masz racje, widac po ilosci postow, 13 w sumie a z tego 8 moich :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-200795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Eksperyment zostal zakonczony, z wyrobu jestem w pelni zadowolony A to zdjecie na zakonczenie http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1280_6163343265383161.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-211151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GutiMar Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 No gratulacje :clap: Jak smakuje tak jak wygląda to podwójne :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-211162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 yogi, Napisz więcej o parametrach dojrzewania i wydajności. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-211163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Eksperyment zostal zakonczonybardzo udany produkt, napewno dobrze smakuje :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-211165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 yogi, Napisz więcej o parametrach dojrzewania i wydajności.trudno mi cos o tym napisac bo dojrzewanie jak juz pisalem wczesniej przebiegalo w mojej masarni ktora ma staly przeplyw swiezego powietrza z zewnatrz, klimat w moim regionie jest raczej wilgotny. Czasami salami bylo przenoszone do altanki gdzie przeplyw powietrza byl troche wiekszy. Niestety gotowych batonow na poczatku nie wazylem ale tak na oko to ubytek jest okolo 30%, skladniki i przyprawy sa dopasowane na 100%, nie da sie nic poprawic, a wygladu i smaku nie powstydzilby sie profesjonalny masarz. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-211170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Eksperyment zostal zakonczony, z wyrobu jestem w pelni zadowolony I to jest najważniejsze... :wink: Wędlina wygląda wyśmienicie i zapewne tak smakuje... :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-211175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 yeah , yogi , yeah Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-211180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Niesamowity temat to włąśnie surowe, dojrzewające wyroby mnie najbardziej kręcą ^^ jak sie troche podszkole na bank zrobie kilka takich salami... Yogi nie znam się zupełnie, ale czy są to jakieś konkretne szczepy pleśni szlachetnych? próbowalem troche takich wyrobów i w niektorych pleśń powodowała taki maślano-tytoniowy wręcz duszący aromat - jak dla mnie okropny, pewnie są smakosze którzy przepadają hehe Może kiedyś pójde w Twoje ślady i zmienie nick na bubu :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-211183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 ale czy są to jakieś konkretne szczepy pleśni szlachetnych?potrzebne sa kultury starterowe, kiedys probowalem bez nich i tluszcz smakowal na mydlo :???: Podobno mozna tez i bez nich ale moim zdaniem jest to ruletka, moze sie udac ale nie musi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-211340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Eksperyment zostal zakonczony, z wyrobu jestem w pelni zadowolony A to zdjecie na zakonczeniewitaj Yogi ta salami to prawdziwy Messerschmitt wśród salami :wink: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/#findComment-211355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.