EAnna Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1626 Opublikowano 2 Stycznia 2016 ktos kto jest na diecie niskoglutenowej Aniu,nie w takim znaczeniu pisałam o glutenie.Osoby na diecie bezglutenowej powinny jadać makarony bezglutenowe.Natomiast "odpoczynek" ciasta to proces technologiczny, w wyniku którego ciasto makaronowe uzyskuje sprężystość i elastyczność właśnie dzięki aktywizacji białek glutenowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1627 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ja jak robie ciasto na pierogi to zawsze daje mu odpoczac z pol godziny ,zdecydowanie lepiej sie walkuje.musze kiedy zrobic z kasza manna....tylko z takiej ilosci to chyba makaronu bedzie na caly rok My nie jemy rosolu czesciej jak kilka razy w roku..no chyba ze zrobie tagliatelle Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1628 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ja jak robie ciasto na pierogi to zawsze daje mu odpoczac z pol godziny Jak robiłem pierogi to ciasto też poleżało w lodówce , jak robiłem makaron nie wpadłem na to . Zresztą jak na razie , to z glutenowymi przypadłościami nie mam nic wspólnego . Ze mnie to młyny nie mają interesu Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1629 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Co i jak robić, aby wysuszony makaron był jak najmniej kruchy? Domyślam się, że to odpoczywanie ciasta nieco pomoże? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1630 Opublikowano 3 Stycznia 2016 My tez nie mamy problemow na szczescie ,ja ciasto na pierogi wkladam do woreczka plastikowego i zostawiam w temp.pokojowej, a makaronu nie robilam ze sto lat musze zrobic bo gadzet makoronowy zabiera miejsce Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1631 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Co i jak robić, aby wysuszony makaron był jak najmniej kruchy? Nie zostawiam na zaś makaronu wysuszonego . Zamrażam resztki gotowanego Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1632 Opublikowano 3 Stycznia 2016 U mnie akurat suszymy i pakujemy do plastikowego pudła. Ale jest bardzo kruchy, wystarczy potrząsnąć aby się pokruszył. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1633 Opublikowano 3 Stycznia 2016 U mnie akurat suszymy i pakujemy do plastikowego pudła. Może to jest kwestia suszenia . Przed chwilką przeglądałem internet i pokazują że makaron się suszy na wieszakach do tego przeznaczonych . Może i do ciasta dokładają jakieś specyfiki wiążące . Jak pamiętam w domciu rodzinnym makaron wysuszony przez babcię był zawsze bardzo kruchy Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1634 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Natomiast "odpoczynek" ciasta to proces technologiczny, w wyniku którego ciasto makaronowe uzyskuje sprężystość i elastyczność właśnie dzięki aktywizacji białek glutenowych. Aniu zrobilam wczoraj wlasnie makaron, postaram sie pozniej wstawic kilka zdjec, aby pokazac to ciasto. Może to jest kwestia suszenia . Przed chwilką przeglądałem internet i pokazują że makaron się suszy na wieszakach do tego przeznaczonych . Może i do ciasta dokładają jakieś specyfiki wiążące . Jak pamiętam w domciu rodzinnym makaron wysuszony przez babcię był zawsze bardzo kruchy Stojaki do suszenia makaronu:Takie stojaki sa najbardziej popularne w domu http://www.williams-sonoma.com/products/pasta-dryer/Nastepny stolik do suszenia makaronu roznego rodzaju http://breadtopia.com/store/eppicotispai-stackable-pasta-drying-rack/A to sposob w jaki ja susze makaron, na obrusie, tutaj na zdjeciu jest pokazane na sciereczce http://italianfoodmaterialsandmachinery.com/files/2013/07/shutterstock_611764272.jpg Kruchy makaron robi sie, jesli obsypujemy go maka ( wiem, bo moja mama tak robila). Makaron z mojeg przepisu, jest taki, ze go nie trzeba podsypywac do walkowania i po mozna zwinac na porcje czy rozciagnac na sciereczce czy obrusie i spokojnie wyschnie, zwykle przez noc.Nie kruszy sie , tak mocno i wytrzymuje dlugie lezenie, jako suchy produkt. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1635 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Anno wlasnie myslalam o takich "gniazdkach" jak siezacznie sezon truskawkowy bede robic makaron, no chyba ze mnie najdzie na sos wisniowy czy jagodowy.. na razie jest faza odchudzajaca poswiateczna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1636 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Wczoraj robilam,ale tylko do szybkiego spozycia, to rozkladam na dlugosci a pozniej do gara, jednak te gniazdka sa bardzo wygodne, zwlaszcza kiedy robi sie od razu porcjami . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1637 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Jak tak Was czytam i czytam to i makaron w końcu będę musiała zrobić. Szacunek Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1638 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Kruchy makaron robi sie, jesli obsypujemy go maka Oooo!Obsypujemy .Można bez obsypywania?Musimy przetestować. Dzięki za wskazówkę. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1639 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Maka sama wyciaga bardzo duzo wilgoci od razu. Lepiej luzno rozlozyc i tylko powietzre niech suszy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1640 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Co i jak robić, aby wysuszony makaron był jak najmniej kruchy? Domyślam się, że to odpoczywanie ciasta nieco pomoże? Oczywiście, że pomoże.Jednak ciasto należy starannie wyrobić.Uaktywnione białka glutenowe zwiększają zlepność ciasta już w czasie wałkowania.Jest to istotna cecha przy lepieniu pierogów. Krążki ciasta dają się elastycznie naciągnąć na farszu i można zrobić cieńsze ścianki pierożków.Również dotyczy to wstążek makaronów.Właściwość tę może każdy przetestować wyrabiając część ciasta od razu a część po odpoczynku.Różnica jest uderzająca. Ciasta odleżanego nie musi się mocno podsypywać mąką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-467393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1641 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Różnica jest uderzająca. Ciasta odleżanego nie musi się mocno podsypywać mąką. Tal EAnno, i to ciasto z kaszy manny i maki krupczatki, bardziej sie zaraz po wyrobieniu kruszy a nie rozciaga. CZas odpoczynku jednak robi swoje i jest tak elastyczne ,ze mozna spokojnie je walkowac nawet do grubosci ciasta piorkowego. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-467495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1642 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Cały czas trwają przygotowania do modernizacji kotłowni i wymiany pieca gazowego . Dzisiaj odebrałem piec , używka kondensat , ponoć w dobrym stanie . Parę stówek wyjechało . Modernizacja kotłowni poskutkuje praktyczniejszą adaptacją pomieszczenia gdzie będą robione moje wyroby . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-467911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1643 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Modernizacja kotłowni poskutkuje praktyczniejszą adaptacją pomieszczenia gdzie będą robione moje wyroby . I to jest dobry kierunek Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-467913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1644 Opublikowano 11 Stycznia 2016 I to jest dobry kierunek Odnoszę wrażenie że to jest główny kierunek Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-467914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1645 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Andrzej k , piec za klika stówek kondensat to dobra cena , czy bierzesz pod uwagę modernicaje komina ? . czy masz juz piec gazowy i komin przystosowany. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1646 Opublikowano 12 Stycznia 2016 czy bierzesz pod uwagę modernicaje komina ? Piec gazowy już mam ale komin jest przystosowany tak jak się robiło 25lat temu czyli wyłożony folią . Jeżeli uda się założyć rurę turbo przez ścianę kotłowni to tak zrobię około 1,5 m jeżeli nie to pójdzie oryginalny przewód spalinowo powietrzny w przewód kominowy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1647 Opublikowano 12 Stycznia 2016 U mnie w murowany komin mam włożoną jakąś plastikową rurę na spaliny. Wygląda jak do gazu, czy wody, tylko średnica większa. Cięta z metra. Nie powiem Ci ile kosztowała, ale nie było to drogie.Spaliny wychodzą tą rurą, a powietrze jest zasysane obok niej, kominem. Oryginalna, podwójna rura będzie droga i raczej kłopotliwa w montażu.Jeśli Twój fachowiec nie zna tego rozwiązania, to daj znać, dowiem się u swojego. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1648 Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Wcale nie trzeba stosowac orginalnej rury , nasi producenci produkuja bardzo dobre kominy do pieców gazowych z kwasówki , wystarczy znac typ pieca , pomysł z przejsciem przez sciane , jesli niema tam przeszkód nad kominem ( okno , okap zbyt nisko etc ) jest najtanszy , trzeba tylko odprowadzic kondensat z pieca w okresach jesieni i wczesnej wiosny jest go dosc duzo . Trzeba tez zwrócic uwage by w komin zbytnio nie dmuchał wiatr , miałem przygode , na żadanie klienta zamontowaliśmy przez sciane konin od strony pólnocno -zachodniej w poziomie , po paru latach przyszedł silny mrożny wiatr i zamroził wymiennik w piecu , który wisial tuż za scianą , piec był tani nie miał automatyki pełnej i trzeba było wymienić piec . Proponuje zwrócic uwagę na różę wiatrów , jesli sciana jest od strony północnej lub północno zachodniej proponuje zamontowac komin z wyjsciem w góre ( na stronach producentów pieców sa do sciagnięcia rozwiazania montażu kominów oraz potrzebne kryzy , ale myślę ze monter będzie to wiedział .Andrzeju , nie zapomnij wziąc od montera protokołu szczelności po montażu , takaie badanie jest wymagane raz w roku , nadzór budowlany czasem oto pyta przy okazji jakis odwiedzin i chętnie wypisuje mandaty .Pozdrawiam Edytowane 13 Stycznia 2016 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1649 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dzwoniłem do swojego fachowca odnośnie tych plastikowych rur. Są to rury polipropylenowe. I nie są cięte z metra, jak pisałem, ale występują w odcinkach 1, 2 i 3m. Producentem jest między innymi Vailant. Mówi, że chętnie montuje te rury z powodu prostszego montażu i trwalszej uszczelki.Ahaa.Co byś nie zamontował, za rurę zewnętrzną będzie u Ciebie robił komin, wystarczy ci tylko rura wewnętrzna, spalinowa. Chyba, że chcesz wydusić z pieca ostatni % sprawności (wydajności), to możesz montować obie, ale moim zdaniem nie ma to sensu.Masz w pobliżu komina jakiś odpływ kondensatu? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1650 Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie dzięki za informację . Gorąco pozdrawiam Co do odpływu kondensatu to nie będzie problemu ponieważ całe pomieszczenie będzie przerabiane łącznie z zasypaniem wgłębienia około 70cm . Tak się kiedyś robiło żeby zachować cyrkulację grawitacyjną do pieca centralnego Edytowane 13 Stycznia 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.