Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

ktos kto jest na diecie niskoglutenowej

Aniu,

nie w takim znaczeniu pisałam o glutenie.

Osoby na diecie bezglutenowej powinny jadać makarony  bezglutenowe.

Natomiast "odpoczynek" ciasta to proces technologiczny, w wyniku którego ciasto makaronowe uzyskuje sprężystość i elastyczność właśnie dzięki aktywizacji białek glutenowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466023
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja jak robie ciasto na pierogi to zawsze daje mu odpoczac z pol godziny ,zdecydowanie lepiej sie walkuje.

musze kiedy zrobic z kasza manna....tylko z takiej ilosci to chyba makaronu bedzie na caly rok  :)  My nie jemy rosolu czesciej jak kilka razy w roku..no chyba ze zrobie tagliatelle :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466043
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja jak robie ciasto na pierogi to zawsze daje mu odpoczac z pol godziny

 

Jak robiłem pierogi to ciasto też poleżało w lodówce , jak robiłem makaron nie wpadłem na to . Zresztą jak na razie , to z glutenowymi przypadłościami nie mam nic wspólnego .  Ze mnie to młyny nie mają interesu :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466048
Udostępnij na innych stronach

My tez nie mamy problemow na szczescie ,ja ciasto na pierogi wkladam do woreczka plastikowego i zostawiam w temp.pokojowej, a makaronu nie robilam ze sto lat :) musze zrobic bo gadzet makoronowy zabiera miejsce :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466053
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co i jak robić, aby wysuszony makaron był jak najmniej kruchy?

 

Nie zostawiam na zaś :D makaronu wysuszonego . Zamrażam resztki gotowanego :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466073
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie akurat suszymy i pakujemy do plastikowego pudła.

 

 

Może to jest kwestia suszenia . Przed chwilką przeglądałem internet i pokazują że makaron się suszy na wieszakach  do tego przeznaczonych .  Może i do ciasta dokładają jakieś specyfiki wiążące . Jak pamiętam w domciu rodzinnym makaron wysuszony przez babcię był zawsze bardzo kruchy :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466075
Udostępnij na innych stronach

 

 

Natomiast "odpoczynek" ciasta to proces technologiczny, w wyniku którego ciasto makaronowe uzyskuje sprężystość i elastyczność właśnie dzięki aktywizacji białek glutenowych.
 

 Aniu zrobilam wczoraj wlasnie makaron, postaram sie pozniej wstawic kilka zdjec, aby pokazac to ciasto.

 

Może to jest kwestia suszenia . Przed chwilką przeglądałem internet i pokazują że makaron się suszy na wieszakach  do tego przeznaczonych .  Może i do ciasta dokładają jakieś specyfiki wiążące . Jak pamiętam w domciu rodzinnym makaron wysuszony przez babcię był zawsze bardzo kruchy

Stojaki do suszenia makaronu:

Takie stojaki sa najbardziej popularne w domu   http://www.williams-sonoma.com/products/pasta-dryer/

Nastepny stolik do suszenia makaronu roznego rodzaju   http://breadtopia.com/store/eppicotispai-stackable-pasta-drying-rack/

A to sposob w jaki ja susze makaron, na obrusie, tutaj na zdjeciu  jest pokazane na sciereczce   http://italianfoodmaterialsandmachinery.com/files/2013/07/shutterstock_611764272.jpg

 

 Kruchy makaron robi sie, jesli  obsypujemy go maka ( wiem, bo moja mama tak robila). 

 Makaron z mojeg przepisu, jest taki, ze go nie trzeba podsypywac do walkowania i po  mozna zwinac na porcje czy rozciagnac na  sciereczce czy obrusie i spokojnie wyschnie, zwykle przez noc.Nie kruszy sie , tak mocno i wytrzymuje dlugie lezenie, jako suchy produkt.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466194
Udostępnij na innych stronach

Anno wlasnie myslalam o takich "gniazdkach"  jak siezacznie sezon truskawkowy bede robic makaron, no chyba ze mnie najdzie na sos wisniowy czy jagodowy.. na razie jest faza odchudzajaca poswiateczna :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466197
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj robilam,ale tylko do szybkiego spozycia, to rozkladam na dlugosci a pozniej do gara, jednak te gniazdka sa bardzo wygodne, zwlaszcza kiedy robi sie od razu porcjami . 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466202
Udostępnij na innych stronach

Jak tak Was czytam i czytam to i makaron w końcu będę musiała zrobić. Szacunek :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466204
Udostępnij na innych stronach

Maka sama wyciaga bardzo duzo wilgoci od razu. Lepiej luzno rozlozyc i tylko powietzre niech suszy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-466226
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co i jak robić, aby wysuszony makaron był jak najmniej kruchy? Domyślam się, że to odpoczywanie ciasta nieco pomoże?

Oczywiście, że pomoże.

Jednak ciasto należy starannie wyrobić.

Uaktywnione białka glutenowe zwiększają zlepność ciasta  już w czasie wałkowania.

Jest to istotna cecha przy lepieniu pierogów. Krążki ciasta dają się elastycznie naciągnąć na farszu i można zrobić cieńsze ścianki pierożków.

Również dotyczy to wstążek makaronów.

Właściwość tę może każdy przetestować wyrabiając część ciasta od razu a część po odpoczynku.

Różnica jest uderzająca. Ciasta odleżanego nie musi się mocno podsypywać mąką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-467393
Udostępnij na innych stronach

 

 

Różnica jest uderzająca. Ciasta odleżanego nie musi się mocno podsypywać mąką.
 

 Tal EAnno, i to ciasto z kaszy manny i maki krupczatki, bardziej sie zaraz po wyrobieniu kruszy a nie rozciaga. CZas  odpoczynku jednak robi swoje i jest tak elastyczne ,ze mozna spokojnie je walkowac nawet do grubosci ciasta piorkowego.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-467495
Udostępnij na innych stronach

 Cały czas trwają przygotowania do modernizacji kotłowni i wymiany pieca gazowego . Dzisiaj odebrałem piec , używka kondensat , ponoć w dobrym stanie . :facepalm::)   Parę stówek wyjechało . :facepalm:

 

 

 post-39847-0-05573600-1452533686_thumb.jpg

 

 

 Modernizacja kotłowni poskutkuje praktyczniejszą adaptacją  pomieszczenia gdzie będą robione moje wyroby .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-467911
Udostępnij na innych stronach

 

 

Modernizacja kotłowni poskutkuje praktyczniejszą adaptacją  pomieszczenia gdzie będą robione moje wyroby .  

I to jest dobry kierunek :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-467913
Udostępnij na innych stronach

 

 

I to jest dobry kierunek :D

Odnoszę wrażenie że to jest główny kierunek ;) :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-467914
Udostępnij na innych stronach

Andrzej k , piec za klika stówek kondensat to dobra cena , czy bierzesz pod uwagę modernicaje komina ? . czy masz juz piec gazowy i komin przystosowany.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468246
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy bierzesz pod uwagę modernicaje komina ?

 

Piec gazowy już mam ale komin jest przystosowany tak jak się robiło 25lat temu czyli wyłożony folią .  Jeżeli uda się założyć rurę turbo przez ścianę kotłowni to tak zrobię  około 1,5 m  jeżeli nie to pójdzie oryginalny przewód spalinowo powietrzny w przewód  kominowy .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468256
Udostępnij na innych stronach

U mnie w murowany komin mam włożoną jakąś plastikową rurę na spaliny. Wygląda jak do gazu, czy wody, tylko średnica większa. Cięta z metra. Nie powiem Ci ile kosztowała, ale nie było to drogie.

Spaliny wychodzą tą rurą, a powietrze jest zasysane obok niej, kominem. Oryginalna, podwójna rura będzie droga i raczej kłopotliwa w montażu.

Jeśli Twój fachowiec nie zna tego rozwiązania, to daj znać, dowiem się u swojego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468269
Udostępnij na innych stronach

Wcale nie trzeba stosowac orginalnej rury , nasi producenci produkuja bardzo dobre kominy  do pieców gazowych z kwasówki , wystarczy znac  typ pieca , pomysł z przejsciem przez sciane , jesli niema tam przeszkód nad kominem ( okno , okap zbyt nisko etc ) jest najtanszy , trzeba  tylko  odprowadzic kondensat z pieca w okresach jesieni i wczesnej wiosny jest go dosc duzo . Trzeba tez zwrócic uwage by w komin zbytnio nie dmuchał wiatr , miałem przygode  , na żadanie klienta zamontowaliśmy przez sciane konin od strony pólnocno -zachodniej  w poziomie , po paru latach przyszedł silny mrożny wiatr i zamroził wymiennik w piecu  , który wisial tuż za scianą , piec był tani  nie miał automatyki  pełnej i trzeba było wymienić piec . Proponuje zwrócic uwagę na różę wiatrów , jesli sciana jest od strony północnej lub północno zachodniej proponuje  zamontowac  komin  z wyjsciem w góre ( na stronach producentów pieców sa do sciagnięcia rozwiazania  montażu kominów oraz potrzebne kryzy ,  ale myślę ze monter będzie to wiedział .Andrzeju , nie zapomnij wziąc od montera protokołu szczelności po montażu , takaie badanie jest wymagane raz w roku , nadzór budowlany czasem oto pyta przy okazji jakis odwiedzin i chętnie wypisuje  mandaty .Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468296
Udostępnij na innych stronach

Dzwoniłem do swojego fachowca odnośnie tych plastikowych rur. Są to rury polipropylenowe. I nie są cięte z metra, jak pisałem, ale występują w odcinkach 1, 2 i 3m. Producentem jest między innymi Vailant. Mówi, że chętnie montuje te rury z powodu prostszego montażu i trwalszej uszczelki.

Ahaa.

Co byś nie zamontował, za rurę zewnętrzną będzie u Ciebie robił komin, wystarczy ci tylko rura wewnętrzna, spalinowa. Chyba, że chcesz wydusić z pieca ostatni % sprawności (wydajności), to możesz montować obie, ale moim zdaniem nie ma to sensu.

Masz w pobliżu komina jakiś odpływ kondensatu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468320
Udostępnij na innych stronach

Panowie dzięki za informację . :D

 

 Gorąco pozdrawiam

 

 

Co do odpływu kondensatu to nie będzie problemu ponieważ całe pomieszczenie będzie przerabiane łącznie z zasypaniem wgłębienia około 70cm . Tak się kiedyś robiło żeby zachować cyrkulację grawitacyjną do pieca centralnego :D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/66/#findComment-468322
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.