Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

bazylwidzew, napisałeś

Poprzednia karkówka wyszła tak dobra że teraz przyprawy będę dawał w następujących ilościach na 1 kg. mięsa. Sól 24,5 g, peklosól 12 g, czosnek 37,5 g, pieprz 4,7 g, kolendra 2,8 g i mieszanka przypraw 18,6 g.

37,5 g czosnku na 1 kg mięsa ??? :question: :question: :question:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-303207
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dyzio bardzo lubię czosnek :thumbsup:

Dzisiaj trochę mięsa z kości wykroiłem. Z 2020 g. kości wykroiłem 820 g. mięsa.

Nalewka z cytryńca chińskiego

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-303297
Udostępnij na innych stronach

Psia Mazurska już nie będzie robiona :cry:  sklep mięsny w Rynie padł :mad: W starym sklepie kupiłem kości i wykroiłem z nich 21,5% mięsa, a wcześniej wykrawałem do 40% :mad:  Z 1140g kości wykroiłem 246g miesa

post-51707-0-40898800-1380881935_thumb.jpg

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-304932
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wczoraj po kilogramie karkówki i szynki wstawiłem do peklowania

post-51707-0-76603600-1387404956_thumb.jpg

Dzisiaj wyjąłem  z pończochy karkówkę al parmeńska nastawioną 24.09.  Z wagi 1920 g zostało 1288 g.

post-51707-0-26119100-1387405337_thumb.jpg

Przekrój

post-51707-0-22672800-1387405405_thumb.jpg

Nowa karkówka wstawiona 3 grudnia, waga 2470 g.

post-51707-0-15830200-1387405633_thumb.jpg

Dzisiaj wsadzona do pończochy i powieszona, waga 2527 g.

post-51707-0-20406900-1387405801_thumb.jpgpost-51707-0-81026500-1387405841_thumb.jpg

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-321576
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj po kilogramie karkówki i szynki wstawiłem do peklowania

 

 

 Witaj kolego . :D  Po przerwie zaraz się bierzesz ostro  do pracy  . :clap:

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-321652
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj razem z ojcem upiekliśmy pierwsze ciasto. Keks z bakaliami

post-51707-0-84662200-1387838533_thumb.jpgpost-51707-0-77991100-1387838563_thumb.jpgpost-51707-0-59159400-1387838580_thumb.jpg

Troche się spalił, następny trzeba krócej piec. Ale smak super

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-322563
Udostępnij na innych stronach

a po co nastrzykiwać to nie pojmuję

szkoda że nie pojmujesz bo jako osoba uznawana za jakiś tam autorytet na tym forum tak niebezpiecznych rzeczy nie powinieneś pisać.... :cry:

jak widać peklowanie nie przebiegło prawidłowo i jesli to tylko brak wybarwienia to mniejsze zło ale jeśli w czymś takim rozwinie się "zło" to też będziesz nad łóżkiem albo "deską" bazylwidzewa klaskał?

 

brak nastrzyku przy małym stężeniu soli, spory element, do tego nie wiadomo jakiej jakości mięso i klapa gotowa

 

PS

Taka ostatnio moda na forum że nawet  sam właściciel może mówić o prawidłowościach a inni i tak tylko klaskają.... :hmm:

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-322982
Udostępnij na innych stronach

:) piekłem już w swoim krótkim życiu około 100 razy (40 lat ), rózne kawałki mięsa i nigdy nie nastrzykiwałem a mam się jak do tej pory bardzo dobrze  :)

 

Ludzie piekli mięso bez nastrzyków od wieków, moi rodzice tak piekli i pieką jak ja. Ojciec ma 96l,mama 94lata.

 

Piszę to ,,jakis tam autorytet na tym forum,,  :) jak widzisz coraz mniej jestem na forum,pewnie jesteś zadowolony :)

Edytowane przez EAnna
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-323333
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak widać peklowanie nie przebiegło prawidłowo

Peklowałem według tabeli Dzadka na 5 dni. Przez to że nie miałem igły peklowało się 6 dni, dłużej nie mogłem czekac. Wcześniej tylko raz robiłem coś z nastrzykiem,  zawsze starm się tak robic by nie nastrzykiwac.

 

 

jeśli w czymś takim rozwinie się "zło" to też będziesz nad łóżkiem albo "deską" bazylwidzewa klaskał?

Nie ma obawy dobrze się konserwuje :D



 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-323402
Udostępnij na innych stronach

 

 

Peklowałem według tabeli Dzadka na 5 dni. ....zawsze starm się tak robic by nie nastrzykiwac.
i widzisz... to jest błąd, sam DZIADEK w tabeli podaje nastrzyk - to jest w sumie krótkie peklowanie i dla większych elementów czas jest za krótki aby solanka właściwie dotarła do wnętrza elementu.. dlatego miałeś niedopeklowanie.

Nie wiem czemu masz niechęć do nastrzykiwania - co jest w tym takiego złego? ... nastrzykiem wprowadzasz solankę w każde miejsce mięśnia i proces może rozpocząć się natychmiastowo.

W niekorzystnych warunkach, w większym elemencie zanim solanka dotrze do środka może rozpocząć się proces gnilny, natomiast w wyrobie gotowym niedopeklowane miejsce szybko się psuje

 

Szkoda że pojawiają się tak nieodpowiedzialne komentarze jak wyżej... zamiast sarkazmu wypadałoby przeanalizować wszystkie aspekty, a tu ewidentnie widać jak duże różnice są w sposobach peklowania a zatem  należy odpowiednio się do tego przystosować....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-323409
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem czemu masz niechęć do nastrzykiwania - co jest w tym takiego złego?

To nie niechęc bardziej przyzwyczajenie. Wcześniej nie miałem igły i strzykawki, jak kupiłem to mi igłe gdzieś wcieło

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-323414
Udostępnij na innych stronach

 

 

piekłem już w swoim krótkim życiu około 100 razy (40 lat ), rózne kawałki mięsa i nigdy nie nastrzykiwałem a mam się jak do tej pory bardzo dobrze

 

Grześ, przy pieczeniu raczej nie ma to znaczenia, ale przy wędzeniu i późniejszym parzeniu, śmiem twierdzić że nastrzyk przy tak krótkim peklowaniu ma znaczenie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-323423
Udostępnij na innych stronach

Ja nie robie nastrzykiwania i pekluje 7 dni mięso i nie ma problemu z szynką , za krótko była peklowana szynka. Obracaj tez szynkę podczas peklowania. Jak krócej peklujesz szynkę np. 3 dni to nastrzykuj mięso. Serniczek piknie wygląda ;)

Edytowane przez Damianek77
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-323466
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj upiekłem chleb żytnio - pszenny

 

A gdzie przepis ? :tongue: i jak dobrze pamiętam to jeszcze wczoraj serki robiłeś? możesz wstawić zdjęcia  w wolnej chwili ?

 

 
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/12/#findComment-323559
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.