Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zażartował sobie paweljack i jak w przysłowiu:

"Pan Bóg dał kupca - diabeł faktora."

Więcej luzu Kolego :)

Edytowane przez andy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-380392
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

A tak apropos Bazylku.... powiedz mi jak smakuje takowy dżem :)

 

Dżem jak dżem jest słodki :D w smaku czuc pomarańcze i cytryne bo jest dodana skórka i sok, bardzo dobry sposób na wykorzystanie pomidorów jak nam zostaną niedojrzałe

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-380402
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj karkówkę a'la parmeńska wyjąłem z pończochy :cool:  Waga początkowa 2185 g dzisiaj po 101 dniach 1455 g

 

post-51707-0-02655100-1414841151_thumb.jpg

 

przekrój

 

post-51707-0-98420700-1414841195_thumb.jpg

 

Częśc zapakowana

 

post-51707-0-85200000-1414841296_thumb.jpg

 

Otworzyłem też wędzonke słoikową Miro

 

post-51707-0-89009600-1414841447_thumb.jpgpost-51707-0-95510900-1414841466_thumb.jpg

 

Miro wielkie dzięki za ten przepis, jest pyszna :thumbsup:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-380687
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj czarne zrobiłem :cool:

 

Bułka się moczy we krwi

 

post-51707-0-85929900-1414881246_thumb.jpg

 

słonina zmielona

 

post-51707-0-47233700-1414881306_thumb.jpg

 

skóry zmielone

 

post-51707-0-77371700-1414881406_thumb.jpg

 

pokrojone podgardle

 

post-51707-0-12339900-1414881450_thumb.jpg

 

zmielona bułka z krwią

 

post-51707-0-17505900-1414881525_thumb.jpg

 

po parzeniu

 

post-51707-0-74705400-1414881574_thumb.jpg

 

Jak zawsze to co na dnie gara popękało :mad:

 

Czarne skład

podgardle     1710 g

skóry             1424 g

słonina            788 g

krew              3207 g

bułka sucha  2137 g

 

przyprawy

 

sól                     25 g/kg

ziele angielskie  0,5 g/kg

pieprz ziołowy    miało byc 2 g/kg ale się skończył to dałem 5 g na całośc i dosypałem 5 g zwykłego

cynamon           0,2 g/kg

gałka                 0,2 g/kg  (to podpatrzone w temacie Arkadiusza)

cukier                  2 g/kg

 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-380876
Udostępnij na innych stronach

 

 

sól                     25 g/kg

 

Przesoliłeś.Pisałem 18g/kg 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-380975
Udostępnij na innych stronach

Przekrój

 

post-51707-0-71673100-1414928291_thumb.jpg

 

Tylko to nie jest czarne jak robię swoje wyroby jeszcze takiego babola nie zrobiłem. Rano zaglądam do lodówki a tam miska pokrojonego w kostke podgardla została :hmm: To chyba zrobiłem nowy wyrób nazwałbym to Krwista Bułka :D Arkadiusz masz rację soli dawac mniej

 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-380980
Udostępnij na innych stronach

Ale napewno się nic nie zmarnuje;)

 

Damy radę zje się wszystko, nie jest takie niedobre ;)

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-381020
Udostępnij na innych stronach

Psia Mazurska zrobiona :cool:

Peklowanie

 

post-51707-0-80137200-1415299130_thumb.jpg

 

kiełbasa

 

post-51707-0-82099200-1415299170_thumb.jpg

 

przekrój

 

post-51707-0-02693400-1415299228_thumb.jpg

 

Mięso z wykrawania kości 9180 g

mieso tłuste z wykrawania kości  1964 g

litr wody

 

Peklowanie 36 h mieszanka peklująca 19g/kg o składzie 70% peklosól i 30% sól kłodawska

 

Przyprawy

 

czosnek             6 g/kg

pieprz                2 g/kg

jałowiec             1 g/kg

majeranek      0,7 g/kg

tymianek        0,3 g/kg

oregano         0,5 g/kg

kolendra        0,5 g/kg

papryka słodka 1 g/kg

kminek           0,2 g/kg

cukier                1 g/kg

 

jałowiec, kolendra, kminek mielone w młynku.

 

Wędzenie 3 h temp 40-60*C i godzina pieczenia temp 70-90*C

 

 

Z 23 kg kości wyszło 9561 g kiełbasy. Kilogram kiełbasy wyszedł po 10 zł

Edytowane przez chudziak

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-382007
Udostępnij na innych stronach

Fajniutka kiełbaska;)takie pytanko dla czego Psia Mazurska??tylko pytam;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-382016
Udostępnij na innych stronach

 

 

Psia Mazurska zrobiona

 

Bazylku, dla mnie na zlot trunki proszę , a psią mazurską dla koneserów....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-382022
Udostępnij na innych stronach

 

takie pytanko dla czego Psia Mazurska??

Bo kości kupuję dla piesków i robiona na Mazurach ;)

Czyli bez kości ani rusz????????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-382038
Udostępnij na innych stronach

A dzielisz sie kielbaska z psami ,bo inaczej to one stratne sa :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-382067
Udostępnij na innych stronach

Disiaj popakowałem Psią Mazurską i Krwistą Bułke, troche kiełbasy zostawione do podsuszenia

 

post-51707-0-07394600-1415357134_thumb.jpg

 

Electra pieski czasem dostaną kawałek kiełbasy :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-382112
Udostępnij na innych stronach

Dżem z zielonych pomidorów :cool:

 

attachicon.gifIMG_3917.JPG

Bardzo dobry właśnie degustowałem :D Bazyl przepis zapodaj :)

post-39848-0-89093600-1415568550_thumb.jpg

Edytowane przez tier
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-382489
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazyl przepis zapodaj

 

Przepis orientacyjny. Raz siostra robiła i raz ojciec

Skład

2 kg zielonych pomidorów

sok i otarta skórka z pomarańczy

sok i otarta skórka z cytryny

1 kg cukru

3 goździki

2 cm laska cynamonu, ewentualnie pół łyżeczki mielonego

 

Pomidory 0,5 h prużymy na małym ogniu można dodac troche wody, dodac reszte składników i gotowac co najmniej 1 h do uzyskania odpowiedniej gęstości. Często mieszac bo się przypali ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-382769
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po 5 tygodniach spróbowałem ser koryciński. Z początkowej wagi 1977 g zostało 1218 g

 

post-51707-0-20337000-1416157859_thumb.jpgpost-51707-0-30325700-1416157885_thumb.jpg

 

Twaróg zrobiony

 

post-51707-0-96741100-1416157969_thumb.jpg

 

i troche ricotty

 

post-51707-0-57095800-1416158073_thumb.jpg

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-383722
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po 5 tygodniach spróbowałem ser koryciński. Z początkowej wagi 1977 g zostało 1218 g

 

attachicon.gifIMG_3967.JPGattachicon.gifIMG_3969.JPG

 

 

Bazyl i jak ten korycin - widzę że go dojrzewałeś - w jakich warunkach, ładnie pleśnią zaszedł, zaszczepiałeś z jakiegoś inego serka/produktu :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/29/#findComment-383750
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.