Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ojjjj no na pewnoooo!!!????????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338247
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Wczoraj dokładnie po 3 miesiącach karkówkę spróbowałem.

 

post-51707-0-61594700-1393917835_thumb.jpgpost-51707-0-34343200-1393917862_thumb.jpg

 

Z 2470 g. zostało 1520 g. :( Dawałem tyle soli co zawsze a wyszło mniej słone, może dlatego że taki długo leżało. Ale w smaku super :cool:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338574
Udostępnij na innych stronach

ziomek tylko ,,50-tki,, brakuje

 

 

Pokroiłem ją na 4 części i jedną wziąłem wczoraj do kumpla, przy kracie pifka w cztery osoby zjedliśmy cały kawałek. Do pifka super sprawa, porównał bym to do wędzonej sielawy ale to całkiem inny smak :)  Do pifka jakieś chipsy i inne pierdoły to tylko dla tych co nie znają prawdziwych smaków Warmii i Mazur ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338582
Udostępnij na innych stronach

 

lewej berberys, aronia

Te dwie na maj szykuj.... :cool:

 

 

Akurat te są tylko po jednej butelce, ojciec mi powiedział że mam nie ruszac :mad:  W piwnicy jeszcze jest kilka gatunków to coś przywiozę. :rolleyes:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338900
Udostępnij na innych stronach

Bazylu. super serek, serniczek i naleweczki :clap: :clap: :clap:

 

Jestem zainteresowana jeśli chodzi o naleweczkę z aronii.

Mam mega 2 krzaki takie 20 letnie aronii a przepisy co dostanę to beznadzieja. Słodkie jak ulepy i ogólnie w necie też do kitu.

Mam jeszcze sporo malin na działce, też coś zdrowotnego bym zrobiła.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338902
Udostępnij na innych stronach

 

 

Słodkie jak ulepy

Zalej aronię spirytusem bez cukru.Zlej nalew i dopiero dosładzaj syropem do swojego smaku :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338904
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jestem zainteresowana jeśli chodzi o naleweczkę z aronii.

 

Ja zalałem alkoholem 60% po 3-4 miesiącach zlane i owoce zasypane cukrem jak puści sok to zmieszam z alkoholem. Na 1 kg. aronii 20 dkg. cukru.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338906
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zrobiłem ser i wyszło coś takiego

 

post-51707-0-17489300-1394186230_thumb.jpgpost-51707-0-32342800-1394186249_thumb.jpg

 

Z 20 l. mleka wyszło 1743 g. jakiegoś suchego twarogu kruszącego się,  a miały byc oscypki :mad:  Robiłem jak zawsze a takie były zmiany

1. mleko po dojeniu stało 50 godz. i miało już dużo śmietany

2. garnek był po robieniu miodu pitnego

3. podpuszczka przeterminowana od 09.3013, ale już robiłem w lutym ser dając po 5 kropel na litr i było wszystko w porządku

Moje pytanie do doświadczonych serowarów gdzie zrobiłem błąd i czy ten ser można jeszcze uratowac ?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339179
Udostępnij na innych stronach

podpuszczka przeterminowana od 09.3013,

 

z taka data ?  no chyba ze to trzeba czytac 30 wrzesien 2013 bo jesli ma inaczej toc ona ma jeszcze cale tysiaclecie przed soba :D  :tongue:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339188
Udostępnij na innych stronach

mleko po dojeniu stało 50 godz. i miało już dużo śmietany

To pewnie zakwasiło się nieco i masz twaróg, o którym marzę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339199
Udostępnij na innych stronach

ziomek jakaś słaba wydajność :D skrzep był ok, mleko brałeś od stałego dostawcy

 

 

No właśnie mało tego było i skrzep był właśnie zły, a praktycznie skrzepu nie było. Może ricotty bedzie więcej bo serwatka była dziwnie biała. Pewnie tak jak Pis napisał mleko było już kwaskowate( nie sprawdziłem mój wielki błąd) i wyszedł twaróg. Pozostaje mi teraz tylko dodac śmietany i trochę soli i będzie twaróg podpuszczkowy :D  Mleko biorę zawszę w tym samym miejscu i ostatnio nawet od jednej krowy. Musi byc lepsze niż ze zbiornika po dojeniu wszystkich krów bo wychodzi z niego więcej śmietany.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339208
Udostępnij na innych stronach

:) kupiłem też mleko z kwaśnięte ,cały proces od pokrojenia skrzepu do włożenia do form nic nie wskazywał,że coś będzie nie tak.Dopiero jak chciałem przewrócić ser w formie to :mad: ,,ser,, przeistoczył się w ,, kauczuk ,, przykleił się do gazy od której nie dał się ,, uwolnić,, .Ser postanowiłem z prasować po miesiącu spróbowałem,był jadalny lekko kwaskowy. :)

 

Widocznie bańka w której było mleko była zakwaszona. :)

 

Zmień podpuszczkę jest już nie aktywna,daję na 10 l mleka 16-18 kropli i do tego chlorek,który wzmacnia skrzep,kiedyś zapomniałem dolać i skrzep był ,,luźny,, do ricotty też dodaje :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339238
Udostępnij na innych stronach

Do tego suchego sera dodałem śmietany i wyszedł całkiem smaczny twaróg :cool:

 

post-51707-0-72534100-1394384584_thumb.jpg

 

A z 20 l. mleka wyszło 1170g. ricotty

 

post-51707-0-27431900-1394384717_thumb.jpg

 

Jest trochę rzadka, ale już więcej nie czekałem. I tak obsączała się ponad 24h

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339696
Udostępnij na innych stronach

Ja na prawdę wielki szacun co do serów!!!!chciałbym zrobić ale chyba wiedza jeszcze nie ta;)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339742
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj rano biorę się za robienie chleba i szok mąki pszennej 650 tylko 100 g. :mad: Jest za to 0,5 kg. żytniej  720 i dosypałem jeszcze 400 g. pszennej 450. Wyszedł taki chlebek :cool:

 

post-51707-0-63554900-1394409257_thumb.jpgpost-51707-0-12581400-1394409290_thumb.jpg

 

Piekłem dłużej niż zawsze czyli 75 min, w smaku bardzo dobry :cool:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339806
Udostępnij na innych stronach

:) morfeusz przyjedz do Gąsiorowa to zrobimy ser krok po kroku :) zobaczyłem,że mieszkasz na ,,obczyźnie,, to w takim razie zajrzyj jak się robi ser EL Gąsior krok po kroku.W razie pytań pisz na PW. :)

 

Ziomek :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339819
Udostępnij na innych stronach

Piekłem dłużej niż zawsze czyli 75 min, w smaku bardzo dobry :cool:

 

Bardzo ładny chlebek Bazylu, a rodzynki też ciekawie wyglądają. Czas pieczenia jaki wykonałeś 1 godz. 15 min. to podstawa i gwarancja dobrze upieczonego ciemnego, ciężkiego pieczywa. Chlebuś ma również fajną górkę świadczącą o prawidłowym wyrastaniu :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339821
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.