Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

te opakowanie to pewnie do Gąsiorowa :)

 

Oczywiście :D

 

 

 

A sielawę sam złowiłeś? :cool:

 

No nie, raczej rybacy z Mikołajek ;)

 

W Gąsiorowie będziesz mistrzem ceremonii.... :cool:

 

Daleka droga do mistrzostwa, ja jestem tylko drobny wyrobnik :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-344418
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

pomidorowej
Bazyl mnie interesuje jak robisz tą zalewę. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-345154
Udostępnij na innych stronach

Bazyl mnie interesuje jak robisz tą zalewę.

 

 

Pierwszy raz coś takiego robiłem wiec nie wiem jak to wyjdzie. Robiłem według tych przepisów https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6351-ryba-w-sosie-pomidorowym/ Ja dałem tak:

 

Zalewa pomidorowa                                                                     Zalewa octowa

 

woda                                   960 ml    (4 kubki)                            1200 ml    ( 5 kubków)

ocet                                    180 ml    (3/4 kubka)                          240 ml    ( 1 kubek)

olej                                     120 ml     (1/2 kubka)                           -

koncentrat pomidorowy      190 g      ( 1 słoik Madero)                   -

sól                                      25 g        ( 1 łyżka czubata)                45 g        ( 2 łyżki czubate)

cukier                                 60 g        ( 3 łyzki czubate)                 79 g        ( 4 łyzki czubate)

liśc laurowy                         0,4 g       ( 4 szt)                                0,5 g       ( 5 szt)

pieprz                                 0,5 g        ( 12 ziaren)                           1 g       ( 17 ziaren)

ziele angielskie                   0,4 g       ( 5 ziaren)                           0,5 g       ( 6 ziaren)

jałowiec                               0,4 g       ( 8 ziaren)                           0,5 g       ( 11 ziaren)

czosnek                              17 g        ( 5 zabków)                          21 g        ( 6 zabków)

marchew                             30 g        ( 1 szt)                                 30 g        ( 1 szt)

cebula                                62 g         ( 1 szt)                                62 g        ( 1 szt)

 

 

Pieprz, ziele angielskie, jałowiec zmiażdżone w moźdierzu, czosnek, marchew i cebula pokrojone. Śledź obtoczony w mące i smażony bez soli i pieprzu. Do 2 słoików z zalewą octową i do 1 z zalewą pomidorową dałem warzywa reszta bez warzyw dłużej może stac.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-345159
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj troche śledzi uwędziłem

 

post-51707-0-69161800-1397079850_thumb.jpgpost-51707-0-53356700-1397079960_thumb.jpg

 

Co trochę padało wędzarnie musiałem zakrywac

 

post-51707-0-44956700-1397080150_thumb.jpg

 

post-51707-0-08227600-1397080304_thumb.jpgpost-51707-0-79420400-1397080337_thumb.jpgpost-51707-0-87946500-1397080361_thumb.jpgpost-51707-0-49348700-1397080420_thumb.jpg

 

Pierwszy raz wędziłem śledzie i jestem zaskoczony smakiem. Teraz śledzie będą zamiast sielawy, śledzie kupuję po 3,50 za kg a sielawę po 26 zł. W smaku niewielka róznica, ale za to w cenie duża :cool:

 

 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-345370
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj ze śledziami uwędziłem kawałek sera twarogowego co mi wyszedł zamiast oscypków

 

post-51707-0-53803100-1397117375_thumb.jpg

 

Ser robiony 09.02.2014 leżał sobie w przedpokoju  i po kawałku odkrawałem, ten kawałek leżał do wczoraj i mam swój pierwszy żółty ser :cool:

 

post-51707-0-08371700-1397118160_thumb.jpg

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-345424
Udostępnij na innych stronach

Psia mazurska już się skończyła ale dzisiaj jeszcze kawałek znalazłem :D  Wisiała w garażu od września, bidulka aż zaczęła płakac.

 

post-51707-0-66490400-1397250409_thumb.jpgpost-51707-0-47069900-1397250431_thumb.jpgpost-51707-0-28235100-1397250582_thumb.jpg

 

Było trochę pleśni to ją zmyłem. Jest twardawa ale da się gryźc i w smaku trochę inna niż zamrożona.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-345966
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazyl fajne wyroby robisz, tylko jeśli możesz zainwestuj w lepszy aparat. :)

 

Dzięki. Myślę o aparacie, ale brak funduszy. A wszystko przez WB :D  bo teraz chcę kupic nadziewarke :cool:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-345970
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz chcę kupic nadziewarke

Bazyl .. właściwy wybór :thumbsup:

 

 

Myślę o aparacie, ale brak funduszy.

Tatko kupi na urodziny ...  :)

 

 

Dzisiaj zrobione śledź w zalewie octowej i pomidorowej

Na to się skuszę i sama zrobię, bo takich jeszcze nie jadłam ... chyba nie jadłam

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-345973
Udostępnij na innych stronach

Bazylu ,Ty już na Gąsiorowo się zbroisz ?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-347162
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj białą kiełbasę zrobiłem. Dałem 358 g. wołowiny, 3140 g. wieprzowiny z kości i 208 g. boczku.

Wołowina puszczona 3 razy przez sitko 3 mm

 

post-51707-0-61359300-1397772370_thumb.jpg

 

Mięso z kości i boczek puszczone przez sitko 10 mm

 

post-51707-0-11450600-1397772555_thumb.jpg

 

Wszystko wymieszane

 

post-51707-0-11074400-1397772621_thumb.jpg

 

Napełnianie jelit, ostatnia kiełbasa nabijana maszynką. Nabijałem 1h 10 min :facepalm:

 

post-51707-0-29301500-1397772884_thumb.jpg

 

Napełnione kiełbasy

 

post-51707-0-85541500-1397773027_thumb.jpg

 

Częśc surowej zapakowana i do zamrażarki

 

post-51707-0-91904600-1397773112_thumb.jpg

 

Częśc sparzona

 

post-51707-0-11707800-1397773261_thumb.jpg

 

Przekrój

 

post-51707-0-28739800-1397773329_thumb.jpg

 

Na 3706 g. mięsa dałem:

sól                    79 g.

pieprz               15 g.

czosnek            23 g.

majeranek          6 g.

oregano             4 g.

woda              360 ml.

 

Miałem zamrożoną wołowine i mięso z kosci, dokupiłem boczku i wyszła pyszna kiełbaska :cool:

 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-347366
Udostępnij na innych stronach

Chudzieńka ta biała, chudzieńka.

Ale masz zdrowie "chłopie" napełniając jelita ZELMEREM :) .

 

Zdrowych i wesołych świąt.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-347377
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj w maszynce jak zawsze zostało mięso. Wcześniej dawałem psom, ale wczoraj wygrzebałem wszystko zrobiłem kulkę i jest mały kotlet 86 g. Dzisiaj na śniadanie usmażyłem.

 

post-51707-0-94556300-1397814930_thumb.jpg

 

Zważyłem po smażeniu  66 g. szok 23% zniknęło :no: Dlatego był słony :mad:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-347438
Udostępnij na innych stronach

Troszkę wody dodałeś Ty a troszkę więcej "wsadu" sprzedawca ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-347461
Udostępnij na innych stronach

Bazyl to ty tylko godzine  a ja  tez zelmerem ale conajmniej 2 razy tyle nabijalam albo i dluzej ,ale i tak jestem dumna bo to moja pierwsza kielbasa  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-347513
Udostępnij na innych stronach

Przy nadziewaniu zelmerem dobrze jest przygotować sobie farsz kiełbasiany w postaci podłużnych "klusek" o średnicy nieco mniejszej od gardzieli maszynki, idzie jak burza :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-347515
Udostępnij na innych stronach

pepe teraz to mowisz  :) patent napewno bedzie wykorzystany przy nastepnym napychaniu jelit! Dzieki :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/18/#findComment-347516
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.