Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Oj.. Przepraszam...  :mellow:

 

Pewno Twoj Tato nic by nie mial przeciwko dzielac sie skladnikami mieszanki "p.Mariana".. 

Jesli tajemnica to .. rozumiemy..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-491514
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pewno Twoj Tato nic by nie mial przeciwko dzielac sie skladnikami mieszanki "p.Mariana"..

 

Tu masz https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/?p=342196tylko teraz nie daję mieszanek do flaków, żeberek i gyrosa, a daję kurkume.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-491519
Udostępnij na innych stronach

Ty mi tu mi ....... :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-491591
Udostępnij na innych stronach

Bazyl jaka to tajemnica jak ty na ogólnym YT wszystko wyśpiewałeś  :D

 

https://www.youtube.com/watch?v=1DuCGiLTZIA

 

Pamiętam Ciebie bez brody 

 

Zaznaczam że to żart oczywiście ;)

Edytowane przez wosiu
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-491717
Udostępnij na innych stronach

Wolnośc odzyskałem (ciekawe na jak długo) to se coś napisze :D

 

Karkówka a'la parmeńska po 7 tygodniach

 

post-51707-0-77966700-1461249386_thumb.jpgpost-51707-0-52522600-1461249421_thumb.jpg

 

Z 930 g zostało 636 g. Wyszła ostrawa ale taką lubię :cool:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492648
Udostępnij na innych stronach

No ŁANA jest. Tylko prosiak był jakimś mięśniakiem chyba. :facepalm:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492652
Udostępnij na innych stronach

Bazyl, podaj jakich użyłeś ziół i dlaczego wyszła ostra?

 

No i ciesz się forumową wolnością bo nie znasz dnia ani godziny ;):D

Oczywiście żartuję :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492680
Udostępnij na innych stronach

Bazyl na powierzchni !!!! Nareszcie  :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492701
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wolnośc odzyskałem (ciekawe na jak długo) to se coś napisze :D

 

Bądź grzeczny... 

 

Odnośnie karkówki - nie za dużo sieczki ..... :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492782
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie karkówki to w/g mnie "wysychała" z złych warunkach tzn. była za mała wilgotność o czym świadczy dużo ciemniejsza obwódka wokół, tam jest przesuszona, gdyby wilgotność była odpowiednia tego by nie było  :(  Bazyl spaprałeś robotę  :D  :laugh:  :)  ;)

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492820
Udostępnij na innych stronach

 

 

Odnośnie karkówki to w/g mnie "wysychała" z złych warunkach tzn. była za mała wilgotność o czym świadczy dużo ciemniejsza obwódka wokół, tam jest przesuszona, gdyby wilgotność była odpowiednia tego by nie było :( Bazyl spaprałeś robotę :D:laugh::);)

 

Byłeś u mnie wiesz jakie mam warunki w kuchni, wilgotności nie zwiększe.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492825
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazyl, podaj jakich użyłeś ziół i dlaczego wyszła ostra?

 

Tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/?p=395482masz co dawałem, a dlaczego wyszła bardziej ostra jak zawsze to nie wiem.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492874
Udostępnij na innych stronach

Bazylu ,a nie masz tam jakiegoś loszku ?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492875
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazylu ,a nie masz tam jakiegoś loszku ?

 

Mam ale w piwnicy wilgotnosc ponad 90% akurat dla serów pleśniowych i salami, ale nie dla a'la parmeńskiej.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492878
Udostępnij na innych stronach

 

Bazyl, podaj jakich użyłeś ziół i dlaczego wyszła ostra?

 

Tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/?p=395482masz co dawałem, a dlaczego wyszła bardziej ostra jak zawsze to nie wiem.

 

Dzięki, choć nie wiedziałem że robię według tego samego przepisu :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492889
Udostępnij na innych stronach

Bierzemy pod uwagę trzy parametry wilgotność względną, temperaturę, wymianę powietrza. Może się okazać że Twoja piwnica jest o key (pewnie w zimie jak masz niską temperaturę). Nie jestem pewien ale chyba Redzed pisał o temp, wilgotności w swojej komorze to możesz porównać co On miał a co Ty możesz osiągnąć.

Może jeszcze  zawinąć w Twoich kuchennych warunkach w jedną dwie warstwy  więcej aby tak szybko nie schła. 

 

Ja teraz zrobiłem  po pierwszym etapie peklowania  (lodówka) , drugi  intensywne suszenie na zewnątrz  (chyba nazwany jak intensywny "dopalanie"  10 stopni wilgotność chyba 80 % u mnie nie było "dopalania" ) , trzeci piwnica  8-10 , wilgotność  80 tak jak trzeci bo ta sama piwnica   i czwarty do folii próżniowej i do lodówki  (wyrównuje wilgotność i harmonizuje smaki aromat ) . Mam a'la  parmeńska wołowinę , boczek, , karkówkę już czwarty miesiąc w lodówce (2-6 stopni) zobaczymy co wyjdzie . Robiłem notatki (lepsze lub gorsze to jak otworzę to napiszę +zdjęcia)  

 

Jak Ci jest za sucha to daj do próżni i potrzymaj  w lodowce

 

P.S

Podpytaj Redzeda o temperatury i wilgotności czasy na pewno wie więcej w temacie ode mnie 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492918
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bierzemy pod uwagę trzy parametry wilgotność względną, temperaturę, wymianę powietrza. Może się okazać że Twoja piwnica jest o key

 

Wilgotnośc jak pisałem ponad 90%, temperatura teraz coś koło 10*C i zero wymiany powietrza, nie nadaje się. Salami po miesiącu w piwnicy ta sama waga, musiałem do  garażu przenieśc żeby troche podeschło.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/74/#findComment-492973
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.