Bandolini Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 2 Października 2013 Dla Pisa Witaj Gonzo -Przeczytaj dokładnie link który podałem .Najlepsze efekty uzyskuje się peklując mięso ciepłe do 2 godz po uboju . Gdyby to można było zastosować technicznie w przemysłówce można by było zrezygnować z części dodatków funkcjonalnych osiągając podobne rezultaty - oczywiście w przemysłówceSkoro podajesz linka to podaj jego źródło wraz z datami jego utworzenia. Taka tabelka bez opisu jest mało wiarygodna.Poza tym w poprzednich postach wielu zdjęć już nie można otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-304518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 4 Października 2013 JUtro ubój gospodarski, foty zrobić, jak wieprzek zmienia się w materiał do konsumpcji? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 4 Października 2013 a pewno że zrób ,nauki nigdy za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 4 Października 2013 Jasne! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 5 Października 2013 Wieprzek - 150kg żywa waga, niecałe 6 m-cy rósł, jeszcze dwa i pół tygodnia temu miał około 110kg. Słonina na trzy palce, chów ekstensywny, w chlewni tylko dwa tuczniki + kilka macior. Każdą z połówek podzieliłem na trzy cześci, połówka ciężka jakaś była. Płuca, wątroba - zdrowe, bez zmian chorobowych, serce stosunkowo mało otłuszczone, sadła 4,5kg. Teraz sobie wisi w altance i chłodzi się, niestety na dworze stosunkowo ciepło. Cena za kg - 5,80zł, ubój rzeźnicy- dwóch - po 25zł + po dwa piwka, badanie 12 zł Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 5 Października 2013 Foto nr. 2 - Zmarł śmiercią naturalną ( od obucha) czy dostał strzał z "breneka" jak na wojnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 5 Października 2013 no piotr czujemy niedosyt z twojej foto relacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 6 Października 2013 Pisz Pisu i fotografuj jak najwięcej bo nas niedługo przeprawa ze świniodzikami czeka ..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 6 Października 2013 Wieprzek - 150kg żywa waga, niecałe 6 m-cy rósł, jeszcze dwa i pół tygodnia temu miał około 110kg. Co mu dawali do żarcia sterydy..... ja tego nie łyknę Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 6 Października 2013 Wieprzek - 150kg żywa waga, niecałe 6 m-cy rósł, jeszcze dwa i pół tygodnia temu miał około 110kg. Co mu dawali do żarcia sterydy..... ja tego nie łyknę Pozdro) Wychodzi, że przez ostatnie dwa i pół tygodnia przybywał na wadze prawie 2,5kg dziennie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) Patrząc na ta buśkę tego wieprza to wydaje mi się że to ten ryjek to nie 6-ścio mięsięczny wieprzek . Gospodarze Tobie go podmienili bo na skupie chcieli go przyjąć jak przerosta . Edytowane 6 Października 2013 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 6 Października 2013 Pis-u na fotce 2 widać łeb świni z wyrżniętym okiem i małżowiną uszną , przed od szczecinianinem. Ja się pytam co to za rzeźnicy byli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-305380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 12 Października 2013 Co mu dawali do żarcia sterydy..... ja tego nie łyknę Niecałe pół roku po odsadzeniu, karmione jak maciory + więcej śruty. Jak za słoninę z magnalicy mam płacić 30 zeta - to wolę taką. Sterydy to nie biznes na dwa tuczniki, zastanów się co piszesz, specem od chowu pewnie nie jesteś? Gospodarze Tobie go podmienili bo na skupie chcieli go przyjąć jak przerosta . Nie ma to jak teoretyk głos zabiera, co zrobili gospodarze. Sam osobiście kazałem go dotuczyć i nie żałuję, choć następnego cyknę w wadze 130 kg. przed od szczecinianinem. Ja się pytam co to za rzeźnicy byli Odpowiadam - jeden od ponad 30-tu lat pracuje w ubojni, jego syn nieco mniej, od zawsze w ubojni, jestem zadowolony z ich roboty. No w gospodarstwie szczeciniarki nie ma, wanny do parzenia też nie. Wychodzi, że przez ostatnie dwa i pół tygodnia przybywał na wadze prawie 2,5kg dziennie!!!Przyjmijmy założenie, że z 2,5kg paszy mamy 1kg przyrostu, odnieśmy się do dawki pokarmowej dla tucznika o tej masie, czyli wszystko się zgadza. Fotek dużo nie zrobiłem, bo tak jakoś szybko poszło. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 12 Października 2013 Nawet do świni się przyp.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz.w Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 12 Października 2013 Pis-u na fotce 2 widać łeb świni z wyrżniętym okiem i małżowiną uszną , przed od szczecinianinem. Ja się pytam co to za rzeźnicy byli widać że fachowcy z przyzwyczajenia jak w fabryce obrabiają.troszkę schaby na ćwiartki pocięteale niema się co czepiać. Cytuj mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 12 Października 2013 Co mu dawali do żarcia sterydy..... ja tego nie łyknęNiecałe pół roku po odsadzeniu, karmione jak maciory + więcej śruty. Jak za słoninę z magnalicy mam płacić 30 zeta - to wolę taką. Sterydy to nie biznes na dwa tuczniki, zastanów się co piszesz, specem od chowu pewnie nie jesteś? Gospodarze Tobie go podmienili bo na skupie chcieli go przyjąć jak przerosta .Nie ma to jak teoretyk głos zabiera, co zrobili gospodarze. Sam osobiście kazałem go dotuczyć i nie żałuję, choć następnego cyknę w wadze 130 kg. przed od szczecinianinem. Ja się pytam co to za rzeźnicy byliOdpowiadam - jeden od ponad 30-tu lat pracuje w ubojni, jego syn nieco mniej, od zawsze w ubojni, jestem zadowolony z ich roboty.No w gospodarstwie szczeciniarki nie ma, wanny do parzenia też nie. Wychodzi, że przez ostatnie dwa i pół tygodnia przybywał na wadze prawie 2,5kg dziennie!!!Przyjmijmy założenie, że z 2,5kg paszy mamy 1kg przyrostu, odnieśmy się do dawki pokarmowej dla tucznika o tej masie, czyli wszystko się zgadza.Fotek dużo nie zrobiłem, bo tak jakoś szybko poszło. Pier...nie o Chopinie. Nie potrafisz przyjąć wiadomości, że ta świnia to chów na masę a nie dla konsumpcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 12 Października 2013 Ja pier..dole , człowiek zauważył nierealne bzdety które powypisywałeś kilka dni temu , a teraz jeszcze atakujesz... Świnia w ciągu 17 dni przybrała na wadze 40 kg na śrucie ..... bez polepszaczy ..... Dla mnie odcinanie , usuwanie UAU niekonsumpcyjnych przed odpowiednim doczyszczeniem i toaletą końcową = zakażanie mięsa. Smacznego Kit możesz wciskać między ramę okna ,a szybę Jak wcześniej pisałem ,nie dam rady tego łyknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 12 Października 2013 Jak wcześniej pisałem ,nie dam rady tego łyknąć. Teraz jestem w tzw kropce, to znaczy doznałem dysonansu poznawczego! Co ja mam teraz biedny zrobić? Łykać, czy nie łykaćoto jest pytanie? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 12 Października 2013 Pier...nie o Chopinie. Nie potrafisz przyjąć wiadomości, że ta świnia to chów na masę a nie dla konsumpcji. Posłuchaj specjalisto od muzyki, świnki były dwie, u mojej ciotki, widziałem je co najmniej raz w miesiącu, chciałem żeby była duża i była, by miała masę- miała. Jestem zadowolony z połowu. Ja pier..dole , człowiek zauważył nierealne bzdety które powypisywałeś kilka dni temu , a teraz jeszcze atakujesz... Jako niespotykanie spokojny człowiek daleki jestem od ataku, o jakich nierealnych bzdetach piszesz, chyba nie o przyrostach. Tucznik o nowoczesnym genotypie przy wadze około 100 kg przybiera dziennie około0,9-1kg, , Z każdym dniem przyrosty się zwiększają, następuje niestety coraz bardziej niekorzystny stosunek przyrostu mięsa do odkładania tłuszczu. Będąc wcześniej na moje oko wieprzek miał 105-110 kg bez ważenia, postanowiłem dotuczyć i tak było, wieprzek samego sadła miał 4,6kg. Dla mnie odcinanie , usuwanie UAU niekonsumpcyjnych przed odpowiednim doczyszczeniem i toaletą końcową = zakażanie mięsa. Smacznego Ty jesteś specem, a moje rzeźniki widocznie tak robią, a ja wolę takie jak piszesz zakażone mięso, niż to przekładane przez wielu specjalistów, a rozpoczęte podczas transportu żywca do punktu skupu, później do ubojni, potem na rozbiór, do chłodni, do punktu dystrybucji, do sklepu i w końcu do ostatecznego odbiorcy. Kit możesz wciskać między ramę okna ,a szybę Jak wcześniej pisałem ,nie dam rady tego łyknąć. Mam problem - o jaki kit chodzi? Teraz jestem w tzw kropce, to znaczy doznałem dysonansu poznawczego! Co ja mam teraz biedny zrobić? Łykać, czy nie łykać oto jest pytanie Znawców na forum wielu, teoretyków - też, a ja mam taki szpek. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 12 Października 2013 Tucznik o nowoczesnym genotypie przy wadze około 100 kg przybiera dziennie około0,9-1kg, Tu się z tobą zgadzam ( jest to jak najbardziej realne , ale trzeba żarełko odpowiednio udoskonalić , nie obędzie się bez koncentratów ) w Twoim pierwszym wpisie na temat tegoż uboju wystukałeś ,że wieprz przez 17 dni przytył o 40 kg (to mnie normalnie zwaliło z nóg Z każdym dniem przyrosty się zwiększają, następuje niestety coraz bardziej niekorzystny stosunek przyrostu mięsa do odkładania tłuszczu. Tu się zgadzam tak troszkę z Twoją wypowiedzią Dobra nie ma co drążyć tematu pewne jest to,że moje rzeźniki widocznie tak robią, a ja wolę takie jak piszesz zakażone mięso, niż to przekładane przez wielu specjalistów, a rozpoczęte podczas transportu żywca do punktu skupu, później do ubojni, potem na rozbiór, do chłodni, do punktu dystrybucji, do sklepu i w końcu do ostatecznego odbiorcy. Prawie wiesz co jesz Na następny ubój zapytaj rzeźników czy nie da się wykłóć oka i wyciąć ucho środkowe po oczyszczeniu tuszy , myślę ,że nie powinni mieć problemu z kolejnością tych czynności. Dla mnie to jet tak jakby najpierw wypruć flaki ,a później wykrwawianie i oszołomienie ...(kolejność czynności jest celowo zmieniona) Pisanie ,że to fachowcy z 30 letnim stażem jest bezsensowne. Nie odbieraj tego postu źle , nie mam nic do Ciebie i wiem też ,że jesteś bardzo dobry w przetwarzaniu mięsa , ale mógłbyś odpuścić i przyjąć te wytyczki na klatę ... (ktoś tu kogoś zrobił, albo próbuje zrobić w balona) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 13 Października 2013 Znawców na forum wielu, teoretyków - też, a ja mam taki szpek. No i Qrna !!! o to chodzi . O co w tych wpisach chodzi czy o świnkę z której pis67 jest zadowolony i której hodowcom ufa czy o to kto jest bardziej lub mniej powiedzmy elokwentny w temacie.Jestem za malutki na tym forum żeby to zrozumieć ,jednak zazdroszczę pisowi tego szpeku pozdrawiam wszystkich i tych za i tych przeciw i tych maluczkich czytaczy forum jak ja Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 13 Października 2013 Witam , czytam sobie o tym jak Szanowny Pis zdał relacje z uboju domowego a tu jakieś śmiechy , pretensje. Lepiej się niczym nie chwalić i nic nie pokazywać. Zajadać w domowym zaciszu swoje wyroby. Pozdrowienia dla Pis-a Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 13 Października 2013 Szanowny Pis zdał relacje z uboju domowego a tu jakieś śmiechy , pretensje. No właśnie. Szkoda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 13 Października 2013 Witam , czytam sobie o tym jak Szanowny Pis zdał relacje z uboju domowego a tu jakieś śmiechy , pretensje No właśnie. Szkoda A ja to odbieram zupełnie inaczej.Dyskusja toczy się wokół tak szybkiego przybywania na wadze bez żadnych wspomagaczy.Szkoda,że tak to odbieracie nie widząc pozytywów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 13 Października 2013 Moze napiszcie dla nas laików informacje ktorzy sledza z uwage wymiane zdan , czaem nie parlamentarną ,czy w koncu te swinki rosna tak ekspresowo czy data narodzin prosiaków była wczesniejsza o dwa tygodnie ? , Mnie szpek imponuje , wyroby kolegi pisa 67 także , podziwiam go ze ma tyle czasu na produkcje , Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/5/#findComment-306605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.