Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowicjuszem w dziedzinie domowego wędzenia. Wędziłem już kilka razy ( na wariata), ale musiałem się wziąć się w garść i zburzyć beczkę stojącą w ziemi i postawić coś stabilnego, stacjonarnego , w końcu murowanego. W trakcie projektowania i murowania nowej grillo-wędzarni naszła mnie ochota na szynkę swojskiej roboty,no ale jak tak bez wędzenia ?. W markecie Kupiłem 1.3kg szynki,zrobiłem solankę z peklosoli w/g tabeli peklowania mokrego,przyprawy i nastrzyk jak z tabeli i opinii. Szyneczkę trzymałem w lodówce 5 dni , codziennie obracając ,żeby odleżyn nie dostała:). 6-tego dnia z rana szynusia wyszła z basenu i poszła na dwie godziny leżakować,w temperaturze pokojowej na durszlaku ,aż obciekła sobie z morskiej wody:). Po leżakowaniu przeszła przez rurę fi 110 wpadając prosto do siatki i leżała jeszcze 1godz. Po godzinie leżenia stwierdziła że jej zimno i zrobiłem jej kąpiel 10-cio minutową w 95 stopniach ażeby się szybko rozgrzała. Po tym czasie zaczęła narzekać, więc jej zmniejszyłem do 80-tki i tak trzymałem temperaturę do osiągnięcia 75 stopni wewnątrz jej ciała :). Jak już doszła ,wyjąłem ją delikatnie i przełożyłem do garnuszka z bardzo zimną wodą w której się rozkoszowała chłodząc. Po wystygnięciu poszła jeszcze do lodówki na noc i na śniadanie była jak znalazł :)

Ps. Jeszcze cztery dni coś mruczała pod nosem, ale ją zjedliśmy :)

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/
Udostępnij na innych stronach

Wyśmienicie opisany przepis na szynkę ...... parzoną bez wędzenia.

Aż chyba sam spróbuję.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-209071
Udostępnij na innych stronach

janoity, a wiesz że to na zdjęciu też nie było wędzone? :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-209079
Udostępnij na innych stronach

czuję nosem

aż tak czuć? :lol: - zapewniam w smaku było wszystko ok :wink:

tak... to było z łupinkami cebuli parzone, a do solanki dodana była sól wędzonkowa więc i aromacik był :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-209084
Udostępnij na innych stronach

Witam :)

Jak na nowicjusza przystało czas na głupiutkie pytania:)

Mam nadzieję, że mnie nie zjecie.

...zrobiłem solankę z peklosoli ....

Czy można wykorzystać wodę po obgotowaniu szynki(szynka bez wędzenia, jak w przykładzie), która poleżała w takiej solance, np. do ...barszczu?

 

... Po leżakowaniu przeszła przez rurę fi 110 wpadając prosto do siatki ...

wiem, że było napisane z poczuciem humoru :), ale nie wiem o jaką rurę chodzi?

Fi 110, wiem :), ale po co? "Do siateczki" to już rozumiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210322
Udostępnij na innych stronach

Czy można wykorzystać wodę po obgotowaniu szynki(szynka bez wędzenia, jak w przykładzie),

 

Wodę po wędzonych - parzonych szynkach wykorzystywałem do robienia barszczu . Spróbuj po nie wędzonych , najlepiej z małej ilości np. na szklankę . Sam ocenisz .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210325
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedź.

Po wędzonych też wykorzystywałem.

A taka zaraz po peklowaniu, to trochę się obawiam, że za dużo tej peklosoli w wodzie zostanie.

Na smak to wyjdzie dobre :), dobrze doprawię, tylko czy zdrowo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210327
Udostępnij na innych stronach

dobrze doprawię, tylko czy zdrowo?

 

Jeżeli wodę po parzeniu szynki wędzonej wykorzystujesz , to myślę że można wykorzystać również wodę po parzeniu szynki nie wędzonej . Solanka po peklowaniu nie wchodzi w rachubę .

 

Pozdrawiam gorąco

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210331
Udostępnij na innych stronach

Tak delikatnie podpowiem,że Święta Wielkanocne to święto wędlin robionych na biało.

Spróbujcie jedną szynkę i jakiś baleronik sparzyć bez wędzenia.Pychota.

I koniecznie kiełbasa biała lub na biało z dużą ilością majeranku.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210340
Udostępnij na innych stronach

Temat był już kilka razy przerabiany. Dziwię się dlaczego to pragnienie by to wykorzystywać do zupek jeszcze może dla dzieci . A może naprawdę to woda po parzeniu wędzonek -,,to samo zdrowie'' szczególnie tych peklowanych mieszankami z dodatkiem azotynów- fe. Życzę smacznego.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210341
Udostępnij na innych stronach

to woda po parzeniu wędzonek -,,to samo zdrowie'' szczególnie tych peklowanych mieszankami z dodatkiem azotynów- fe.

Jakie fe.Niektórzy na tym grochówkę gotują.A spróbuj zwrócić uwagę.

 

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:53 ]

osiągnięcia 75 stopni wewnątrz jej ciała

Proponuję temperaturę 68C w środku.

 

Jeszcze cztery dni coś mruczała pod nosem, ale ją zjedliśmy

Smacznego :grin:

 

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:56 ]

A taka zaraz po peklowaniu, to trochę się obawiam, że za dużo tej peklosoli w wodzie zostanie.

A wędzenie to peksól z szynki wypłukuje,że zapytam .?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210356
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.