janoity Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2012 Jestem nowicjuszem w dziedzinie domowego wędzenia. Wędziłem już kilka razy ( na wariata), ale musiałem się wziąć się w garść i zburzyć beczkę stojącą w ziemi i postawić coś stabilnego, stacjonarnego , w końcu murowanego. W trakcie projektowania i murowania nowej grillo-wędzarni naszła mnie ochota na szynkę swojskiej roboty,no ale jak tak bez wędzenia ?. W markecie Kupiłem 1.3kg szynki,zrobiłem solankę z peklosoli w/g tabeli peklowania mokrego,przyprawy i nastrzyk jak z tabeli i opinii. Szyneczkę trzymałem w lodówce 5 dni , codziennie obracając ,żeby odleżyn nie dostała:). 6-tego dnia z rana szynusia wyszła z basenu i poszła na dwie godziny leżakować,w temperaturze pokojowej na durszlaku ,aż obciekła sobie z morskiej wody:). Po leżakowaniu przeszła przez rurę fi 110 wpadając prosto do siatki i leżała jeszcze 1godz. Po godzinie leżenia stwierdziła że jej zimno i zrobiłem jej kąpiel 10-cio minutową w 95 stopniach ażeby się szybko rozgrzała. Po tym czasie zaczęła narzekać, więc jej zmniejszyłem do 80-tki i tak trzymałem temperaturę do osiągnięcia 75 stopni wewnątrz jej ciała . Jak już doszła ,wyjąłem ją delikatnie i przełożyłem do garnuszka z bardzo zimną wodą w której się rozkoszowała chłodząc. Po wystygnięciu poszła jeszcze do lodówki na noc i na śniadanie była jak znalazł Ps. Jeszcze cztery dni coś mruczała pod nosem, ale ją zjedliśmy Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Marca 2012 Wyśmienicie opisany przepis na szynkę ...... parzoną bez wędzenia.Aż chyba sam spróbuję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-209071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Marca 2012 No witam sąsiada.Jak widać dla chcącego nic trudnego Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-209076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Marca 2012 janoity, a wiesz że to na zdjęciu też nie było wędzone? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-209079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Marca 2012 abratku; czuję nosem że albo piekarnik, albo cebulka z jej ubrankiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-209080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Marca 2012 czuję nosemaż tak czuć? :lol: - zapewniam w smaku było wszystko ok :wink: tak... to było z łupinkami cebuli parzone, a do solanki dodana była sól wędzonkowa więc i aromacik był Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-209084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Marca 2012 abratku; a możesz mi tak próbkę mailem przesłać proszę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-209087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekchmiel Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2012 Witam Jak na nowicjusza przystało czas na głupiutkie pytania:) Mam nadzieję, że mnie nie zjecie. ...zrobiłem solankę z peklosoli ....Czy można wykorzystać wodę po obgotowaniu szynki(szynka bez wędzenia, jak w przykładzie), która poleżała w takiej solance, np. do ...barszczu? ... Po leżakowaniu przeszła przez rurę fi 110 wpadając prosto do siatki ...wiem, że było napisane z poczuciem humoru , ale nie wiem o jaką rurę chodzi? Fi 110, wiem , ale po co? "Do siateczki" to już rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Marca 2012 Czy można wykorzystać wodę po obgotowaniu szynki(szynka bez wędzenia, jak w przykładzie), Wodę po wędzonych - parzonych szynkach wykorzystywałem do robienia barszczu . Spróbuj po nie wędzonych , najlepiej z małej ilości np. na szklankę . Sam ocenisz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekchmiel Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2012 Dzięki za szybką odpowiedź.Po wędzonych też wykorzystywałem.A taka zaraz po peklowaniu, to trochę się obawiam, że za dużo tej peklosoli w wodzie zostanie.Na smak to wyjdzie dobre , dobrze doprawię, tylko czy zdrowo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2012 dobrze doprawię, tylko czy zdrowo? Jeżeli wodę po parzeniu szynki wędzonej wykorzystujesz , to myślę że można wykorzystać również wodę po parzeniu szynki nie wędzonej . Solanka po peklowaniu nie wchodzi w rachubę . Pozdrawiam gorąco Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekchmiel Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Marca 2012 Dziękuję Dziś będę robił szyneczkę, jak w poście pierwszym. Już się cieszę na jej smak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Marca 2012 Tak delikatnie podpowiem,że Święta Wielkanocne to święto wędlin robionych na biało.Spróbujcie jedną szynkę i jakiś baleronik sparzyć bez wędzenia.Pychota.I koniecznie kiełbasa biała lub na biało z dużą ilością majeranku. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Marca 2012 Temat był już kilka razy przerabiany. Dziwię się dlaczego to pragnienie by to wykorzystywać do zupek jeszcze może dla dzieci . A może naprawdę to woda po parzeniu wędzonek -,,to samo zdrowie'' szczególnie tych peklowanych mieszankami z dodatkiem azotynów- fe. Życzę smacznego. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekchmiel Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Marca 2012 Dobrych rad nigdy za wiele :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Marca 2012 to woda po parzeniu wędzonek -,,to samo zdrowie'' szczególnie tych peklowanych mieszankami z dodatkiem azotynów- fe.Jakie fe.Niektórzy na tym grochówkę gotują.A spróbuj zwrócić uwagę. [ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:53 ]osiągnięcia 75 stopni wewnątrz jej ciałaProponuję temperaturę 68C w środku. Jeszcze cztery dni coś mruczała pod nosem, ale ją zjedliśmySmacznego :grin: [ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:56 ]A taka zaraz po peklowaniu, to trochę się obawiam, że za dużo tej peklosoli w wodzie zostanie.A wędzenie to peksól z szynki wypłukuje,że zapytam .? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6800-w%C4%99dliny-parzone-bez-w%C4%99dzenia-pycha/#findComment-210356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.