Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

czy nie powoduje to wycieku soków z wędlin ?
Sądzę,że jeśli wyjmie te wykałaczki jak już kiełbaska wystygnie , to nic nie powinno wyciekać :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508176
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sądzę,że jeśli wyjmie te wykałaczki jak już kiełbaska wystygnie , to nic nie powinno wyciekać :)

 

mam nadzieję że tak jest, ale obawiam się że podczas wędzenia powstaje w wędzonce jakieś ciśnienie i taka "dziurka" w jelicie będzie sprzyjać wyciekowi smaku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508177
Udostępnij na innych stronach

Halinko  :)  

Einshel:) wielkie  :clap: dokładnie tak to robię 

Skalar50 :) sprawdzone niema żadnych wycieków podczas wędzenia wykałaczka działa jak korek w otworze a wyjmuję po wystygnięciu nie wpływa to negatywnie na wyrób 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508431
Udostępnij na innych stronach

Muski  :) trzecia warstwa bezbarwny z połyskiem  :D

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508510
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skalar50 :) sprawdzone niema żadnych wycieków podczas wędzenia wykałaczka działa jak korek w otworze a wyjmuję po wystygnięciu nie wpływa to negatywnie na wyrób

 

Dziękuję za odpowiedź patent przy najbliższym wędzeniu będzie sprawdzony :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508543
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzbanuszki na żarkoje zakupione :)  teraz czas budować piec chlebowy,  przygotowuje fundament pod piec niebawem relacja fotograficzna z budowy pieca  :)

post-47291-0-13541500-1470838950_thumb.jpgpost-47291-0-52786000-1470838975_thumb.jpgpost-47291-0-71812100-1470839001_thumb.jpgpost-47291-0-89026600-1470839026_thumb.jpg

 

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509748
Udostępnij na innych stronach

a co to te żarkoje? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509839
Udostępnij na innych stronach

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509843
Udostępnij na innych stronach

http://bi.gazeta.pl/im/d1/05/dd/z14484945Q,Kielce--sierpien-2013--Domowe-zarkoje-w-restauracj.jpg

 

Sylwek tak wyglądają żarkoje  :)  :tongue:

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509876
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie taki przepis Wirus  :) ale jeszcze smaczniejsze żarkoje wychodzi w piecu chlebowym    :) pozdrawiam 

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509883
Udostępnij na innych stronach

Muski zapewne tak :)  ale zapiekane w glinianych dzbanuszkach ma niepowtarzalny smak i ta czapeczka z ciasta drożdżowego   :tongue:   :)

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509957
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sylwek tak wyglądają żarkoje :):tongue:

 

Nigdy w życiu nie widziałam, nie jadłam , ale dziękuję Tomku za inspiracje :clap::)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509959
Udostępnij na innych stronach

http://bi.gazeta.pl/im/d1/05/dd/z14484945Q,Kielce--sierpien-2013--Domowe-zarkoje-w-restauracj.jpg

 

Sylwek tak wyglądają żarkoje  :)  :tongue:

Stawiaj piec i daj znać jak skończysz to się do Ciebie wybiorę na to "żarkoje" ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509960
Udostępnij na innych stronach

To już jest radosna twórczość na temat żarkoje. ;)   Żarkoje jest proste, 4 podstawowe warzywa plus mięso i przyprawy i bez tej buły na wierzchu, ponieważ w składzie są ziemniaki.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509963
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żarkoje jest proste, 4 podstawowe warzywa plus mięso i przyprawy
  Absolutnie Masz Rację - te dodatki rosły jak pizza - na początku gołe ciasto z pomidorami ....... a teraz ciasto - tona dodatków i nierzadko 4 sery......

Zarkoje - to było zawsze proste jedzenie - co nie znaczy, że w czasie dobrobytu nie można zrobić z polędwicy wołowej ......... Wielokrotnie proste , nie udziwnione jedzenie jest zaskakująco smaczne.

Tomasz - pytanie - czy jesteś pewny ,że rozróżnisz  ( identycznie podane w gliniaku i z tej samej " masy twórczej" )  te robione na grillu gazowym , kociołku, czy piecu chlebowym?  Ja osobiście się nie podejmuję :) Najważniejsze - smaczne i pożywne :) ale piszę się na degustację tych z pieca chlebowego :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509979
Udostępnij na innych stronach

Halinko  naprawdę warto zrobić ,super danie  :) Pozdrawiam 

Sylwek  tak jak mówiłem na zlocie w Zakopanem zaproszenie jest aktualne skończę budowę pieca , na pewno spróbujesz żarkoje w moim wykonaniu  :) Pozdrawiam 

Paweł,Muski  :) jesteśmy na stronie gdzie produkty wykonywane są zgodnie z przepisem (recepturą)  oryginalnym przepisie na żarkoje (gorące) podaje się je w w glinianym naczyniu z bułą na wierzchu jak to Paweł nazwał  :) plus mięso i warzywa jak najbardziej bo jest to gulasz w oryginalnym przepisie z Ukrainy konkretnie z Winnicy  niema takiego składnika jak ziemniaki ,do podobnej potrawy w Rosji  o nazwie czenaki czyli naczynia były dodawane ziemniaki wcześniej podsmażone ,ale nie oto chodzi :thumbsup: żarkoje zgodnie z recepturą i tradycją zapiekane i podawane jest w glinianych dzbankach zaklejone ciastem drożdżowym  :) wasze propozycje to wariacie na temat 

Muski nie bardzo wiem jak chciałbyś zrobić tą potrawę na grillu gazowym a różnica pomiędzy kociołkiem ,zapiekaniem w piekarniku a zapiekaniem w piecu jest niepodważalna , dałeś przykład pizzy zapewne jadłeś pizze pieczoną w piecu opalanym drewnem i taką z pieca elektrycznego to nie są niuanse  :D Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510008
Udostępnij na innych stronach

 

 

wiem jak chciałbyś zrobić tą potrawę na grillu gazowym
to proste - garnek żeliwny stawiasz na ruszt zamykasz pokrywę - ustawiasz temperaturę np. 250 st C  i masz z głowy :) temperatura z każdej strony i pieczesz jak w chlebowym :) ( kwestia grilla) bo na otwartym to się nie da:)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510009
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muski "no comment "
Ok rozumiem , że mamy inne doświadczenia kulinarne i inne techniki przygotowania potraw - i tak trzymać - jak z gustami :) bez obrazy mam nadzieję , że Twoje są smaczniejsze i też chwała :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510011
Udostępnij na innych stronach

Jadłem w Rosji parę razy i jadam w rosyjskich restauracjach czasami, buły nie ma. Naczynie i piec oczywiście się zgadza.  Może żarkoje nie pochodzi z Rosji ale za takie jest uważane. Być może na Ukrainie jest buła, skoro tak podają w Ukraińskiej restauracji. Gonzo podał przepis na ruskoje żarkoje. Czenaki to Litwy ale nie jadłem. Tak czy siak Smacznego!  :)  Chociaż bez ziemniaków, to nie wiem, hehe.  ;)


Generalnie chodzilo o to pewnie, żeby zatkać kichy, czy ciastem czy ziemniakami, byle z mięsem.  :)  Zazdraszczam Ci tych naczyń Tomku.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510014
Udostępnij na innych stronach

Paweł  :)  Rosyjska wersja"żarkoje" odbiega od tej o której piszę.  Kielce są partnerskim miastem z Winnicą na Ukrainie od 1958 r.wznowienia umów partnerskich 1993 r,2003 r 2012 r, W winnicy jest restauracja Kielce a w Kielcach jest restauracja Winnica osobiście asystowałem przy wykonaniu tej potrawy przez kucharzy z Winnicy moja wiedza wykonania tej potrawy pochodzi bezpośrednio od nich a było to 1993 r. dowiedziałem się że obecnie do tej potrawy dodawane są usmażone frytki :facepalm:   winnica-restauracja-kawiarnia.jpg

Jak skończę budowę pieca to z Warszawy do Kielc jest tylko 2 godz. :)

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510018
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.