Einshell Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 28 Lipca 2016 czy nie powoduje to wycieku soków z wędlin ? Sądzę,że jeśli wyjmie te wykałaczki jak już kiełbaska wystygnie , to nic nie powinno wyciekać Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 28 Lipca 2016 Sądzę,że jeśli wyjmie te wykałaczki jak już kiełbaska wystygnie , to nic nie powinno wyciekać mam nadzieję że tak jest, ale obawiam się że podczas wędzenia powstaje w wędzonce jakieś ciśnienie i taka "dziurka" w jelicie będzie sprzyjać wyciekowi smaku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 31 Lipca 2016 Halinko Einshell wielkie dokładnie tak to robię Skalar50 sprawdzone niema żadnych wycieków podczas wędzenia wykałaczka działa jak korek w otworze a wyjmuję po wystygnięciu nie wpływa to negatywnie na wyrób Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 31 Lipca 2016 Prosto z lakierni Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 31 Lipca 2016 Pogratulować - "Lakiernikowi" - ładne wędzoneczki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Muski trzecia warstwa bezbarwny z połyskiem Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Skalar50 sprawdzone niema żadnych wycieków podczas wędzenia wykałaczka działa jak korek w otworze a wyjmuję po wystygnięciu nie wpływa to negatywnie na wyrób Dziękuję za odpowiedź patent przy najbliższym wędzeniu będzie sprawdzony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-508543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dzbanuszki na żarkoje zakupione teraz czas budować piec chlebowy, przygotowuje fundament pod piec niebawem relacja fotograficzna z budowy pieca Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 a co to te żarkoje? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 a co to te żarkoje? Kurpsiu wujek wszystko wie, poza tym czego nie wie http://smaker.pl/polecane/żarkoje-z-wieprzowinyhttp://www.twardyszparag.pl/kuchnia-rosyjska-2/szto-eto-takoje-russkoje-zarkoje/ Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) http://bi.gazeta.pl/im/d1/05/dd/z14484945Q,Kielce--sierpien-2013--Domowe-zarkoje-w-restauracj.jpg Sylwek tak wyglądają żarkoje Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Tomasz_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 A tak można zrobić : http://www.smaczny.pl/forum/topic/7724-%C5%BCarkoje/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Dokładnie taki przepis Wirus ale jeszcze smaczniejsze żarkoje wychodzi w piecu chlebowym pozdrawiam Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Tomasz_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 ale jeszcze smaczniejsze żarkoje wychodzi w piecu chlebowym można też zrobić w kociołku też pyszne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Muski zapewne tak ale zapiekane w glinianych dzbanuszkach ma niepowtarzalny smak i ta czapeczka z ciasta drożdżowego Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Tomasz_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Sylwek tak wyglądają żarkoje Nigdy w życiu nie widziałam, nie jadłam , ale dziękuję Tomku za inspiracje Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 http://bi.gazeta.pl/im/d1/05/dd/z14484945Q,Kielce--sierpien-2013--Domowe-zarkoje-w-restauracj.jpg Sylwek tak wyglądają żarkoje Stawiaj piec i daj znać jak skończysz to się do Ciebie wybiorę na to "żarkoje" Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 A tak można zrobić : http://www.smaczny.pl/forum/topic/7724-%C5%BCarkoje/To już jest radosna twórczość na temat żarkoje. Żarkoje jest proste, 4 podstawowe warzywa plus mięso i przyprawy i bez tej buły na wierzchu, ponieważ w składzie są ziemniaki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Żarkoje jest proste, 4 podstawowe warzywa plus mięso i przyprawy Absolutnie Masz Rację - te dodatki rosły jak pizza - na początku gołe ciasto z pomidorami ....... a teraz ciasto - tona dodatków i nierzadko 4 sery......Zarkoje - to było zawsze proste jedzenie - co nie znaczy, że w czasie dobrobytu nie można zrobić z polędwicy wołowej ......... Wielokrotnie proste , nie udziwnione jedzenie jest zaskakująco smaczne.Tomasz - pytanie - czy jesteś pewny ,że rozróżnisz ( identycznie podane w gliniaku i z tej samej " masy twórczej" ) te robione na grillu gazowym , kociołku, czy piecu chlebowym? Ja osobiście się nie podejmuję Najważniejsze - smaczne i pożywne ale piszę się na degustację tych z pieca chlebowego Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-509979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Halinko naprawdę warto zrobić ,super danie Pozdrawiam Sylwek tak jak mówiłem na zlocie w Zakopanem zaproszenie jest aktualne skończę budowę pieca , na pewno spróbujesz żarkoje w moim wykonaniu Pozdrawiam Paweł,Muski jesteśmy na stronie gdzie produkty wykonywane są zgodnie z przepisem (recepturą) oryginalnym przepisie na żarkoje (gorące) podaje się je w w glinianym naczyniu z bułą na wierzchu jak to Paweł nazwał plus mięso i warzywa jak najbardziej bo jest to gulasz w oryginalnym przepisie z Ukrainy konkretnie z Winnicy niema takiego składnika jak ziemniaki ,do podobnej potrawy w Rosji o nazwie czenaki czyli naczynia były dodawane ziemniaki wcześniej podsmażone ,ale nie oto chodzi żarkoje zgodnie z recepturą i tradycją zapiekane i podawane jest w glinianych dzbankach zaklejone ciastem drożdżowym wasze propozycje to wariacie na temat Muski nie bardzo wiem jak chciałbyś zrobić tą potrawę na grillu gazowym a różnica pomiędzy kociołkiem ,zapiekaniem w piekarniku a zapiekaniem w piecu jest niepodważalna , dałeś przykład pizzy zapewne jadłeś pizze pieczoną w piecu opalanym drewnem i taką z pieca elektrycznego to nie są niuanse Pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 wiem jak chciałbyś zrobić tą potrawę na grillu gazowym to proste - garnek żeliwny stawiasz na ruszt zamykasz pokrywę - ustawiasz temperaturę np. 250 st C i masz z głowy temperatura z każdej strony i pieczesz jak w chlebowym ( kwestia grilla) bo na otwartym to się nie da:) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Muski "no comment " Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Muski "no comment " Ok rozumiem , że mamy inne doświadczenia kulinarne i inne techniki przygotowania potraw - i tak trzymać - jak z gustami bez obrazy mam nadzieję , że Twoje są smaczniejsze i też chwała Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Jadłem w Rosji parę razy i jadam w rosyjskich restauracjach czasami, buły nie ma. Naczynie i piec oczywiście się zgadza. Może żarkoje nie pochodzi z Rosji ale za takie jest uważane. Być może na Ukrainie jest buła, skoro tak podają w Ukraińskiej restauracji. Gonzo podał przepis na ruskoje żarkoje. Czenaki to Litwy ale nie jadłem. Tak czy siak Smacznego! Chociaż bez ziemniaków, to nie wiem, hehe. Generalnie chodzilo o to pewnie, żeby zatkać kichy, czy ciastem czy ziemniakami, byle z mięsem. Zazdraszczam Ci tych naczyń Tomku. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Paweł Rosyjska wersja"żarkoje" odbiega od tej o której piszę. Kielce są partnerskim miastem z Winnicą na Ukrainie od 1958 r.wznowienia umów partnerskich 1993 r,2003 r 2012 r, W winnicy jest restauracja Kielce a w Kielcach jest restauracja Winnica osobiście asystowałem przy wykonaniu tej potrawy przez kucharzy z Winnicy moja wiedza wykonania tej potrawy pochodzi bezpośrednio od nich a było to 1993 r. dowiedziałem się że obecnie do tej potrawy dodawane są usmażone frytki Jak skończę budowę pieca to z Warszawy do Kielc jest tylko 2 godz. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez Tomasz_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/11/#findComment-510018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.