Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)  przygotowania do świąt zakończone 

Kawał dobrej i smakowitej roboty.  :clap:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-532081
Udostępnij na innych stronach

 

 

przygotowania do świąt zakończone 

Jak przepięknie, wzorcowo w Kielcach wędzą  :clap:

Zdjęcia proszę zgłosić do przyszłorocznego kalendarza W.B. :D

Zaopatrzenie świąteczne dla całego klanu pana Tomasza  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-532106
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam  :) przypomniała mi się konserwa słoikowa według Marka z Bielska  :) tak wygląda po drugiej pasteryzacji   :tongue: post-47291-0-79127100-1484561809_thumb.jpgpost-47291-0-29042500-1484561835_thumb.jpgpost-47291-0-18855400-1484561860_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-536290
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam  :) wiało i padało ale małe co nieco zadymiłem 

 

post-47291-0-40985000-1487784674_thumb.jpgpost-47291-0-52367200-1487784699_thumb.jpgpost-47291-0-47249400-1487784726_thumb.jpgpost-47291-0-62476300-1487784751_thumb.jpgpost-47291-0-77127500-1487784777_thumb.jpg

 

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-541872
Udostępnij na innych stronach

Witam  :) efekty wczorajszego zadymiania 

 

 

post-47291-0-38094900-1488111278_thumb.jpgpost-47291-0-88187800-1488111301_thumb.jpgpost-47291-0-48880300-1488111326_thumb.jpgpost-47291-0-65950700-1488111352_thumb.jpgpost-47291-0-95074700-1488111378_thumb.jpg

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-542392
Udostępnij na innych stronach

 

 

efekty wczorajszego zadymiania

 

 

No piękne wyroby  i kiełbaski też :thumbsup::clap: :clap:   Może kiedyś popróbuję .   Jeżeli możesz to napisz w jakim stężeniu solanki i jak długo peklujesz . 

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-542398
Udostępnij na innych stronach

Witaj  :) Andrzejku zazwyczaj 10 dni  a w takim przypadku solanka o stężeniu 8,5%  :) a pewnie że spróbujesz zlot w Zakopanem niedługo będzie kiełbaska z dodatkiem mięsa z kangura  :thumbsup: Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-542402
Udostępnij na innych stronach

Witaj Tomasz_65 twoje wyroby są przecudnej urody. Na pewno również smaczne. Jak wygląda twoja wędzarnia ? Czy przy cienkich kiełbaskach przekładasz kije i przewieszasz kiełbasy ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-542571
Udostępnij na innych stronach

Witaj Einshell :)   wędzę drewnem z olchy ,buku ,klonu ,jabłoni,gruszy,śliwki węgierki,wiśni,akacji,bzu ,orzecha włoskiego,oraz winorośli  zależy co wędzę czasami jest to mieszanka kilku gatunków ,a w innym przypadku np. zaczynam olchą a kończę gruszą albo śliwką węgierką, używam też samego owocowego  i tak powstaje kolor ,zapach  warto pokombinować z drewnem znaleźć kolorek i smak  pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-542634
Udostępnij na innych stronach

Witam   :) efekty wczorajszego zadymiania 

Witam. W gęstym dymie było wędzenie czy średnim? Drzewo suche czy mokre? Jak długo batony są w wedzarni zadawane dymem? Może za bardzo pytam o szczegóły wypracowywane w trudzie, ale o ten kolor mi właśnie chodzi jak go uzyskać. Smak wędzonek już mam i soczystość jednak chciałbym poprawić walor estetyczny. Pozdrawiam.

Edytowane przez Bee Gees
popr.cytat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-542737
Udostępnij na innych stronach

 

 

a pewnie że spróbujesz zlot w Zakopanem niedługo będzie kiełbaska z dodatkiem mięsa z kangura :thumbsup:

 

 

:thumbsup::)   Do miluśkiego i pozdrawiam .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-542785
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

U mnie sezon grillowy rozpoczęty  :)

]post-47291-0-93007700-1491315461_thumb.jpgpost-47291-0-09673900-1491315486_thumb.jpgpost-47291-0-63849000-1491315507_thumb.jpgpost-47291-0-86783800-1491315531_thumb.jpgpost-47291-0-30201000-1491315541_thumb.jpgpost-47291-0-45094100-1491315569_thumb.jpgpost-47291-0-23232500-1491315597_thumb.jpg 

 

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-546448
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie sezon grillowy rozpoczęty :)

 

U mnie jeszcze nie Tomku ... bo nie mam gdzie :D:facepalm:

Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej  miejscówka na sezon grillowy :clap: :clap: :clap:

Pozdrawiam Was i Wojtka też :D :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-546457
Udostępnij na innych stronach

TA miejscowka, ladnie ujete, na zdjeciu ze swieczkami to wyglada jak jaskinia :thumbsup:  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-546467
Udostępnij na innych stronach

Halinko otwarcie sezonu było bardzo udane ,zapewne Ty zaczniesz weekendem majowym   :) jak widać na zdjęciu nawet Wojtek się zmęczył  :devil: a miejscówka naprawdę fajna 

Annam  :) super trafiłaś starzy bywalcy nazywają ją jaskinią grillową ,w upalne lato panuje tam przyjemny chłodzik .

 

Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-546548
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam  :) trochę egzotyki po kangurze przyszedł czas na mięso strusia i tak wyszła palcówka z mięsa  strusia z dodatkiem czarnuszki i whisky  :thumbsup:

 

post-47291-0-89621300-1492113611_thumb.jpgpost-47291-0-47425900-1492113735_thumb.jpg

 

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-547818
Udostępnij na innych stronach

Ładne wszystko, czuć whisky w tej kiełbasie? Czytałem coś ze mięso z alkoholem nie obrabia się temperaturze wyższej niż 30 stopni, wiesz coś więcej na ten temat? Bo chciałem tez coś ulepić.  ;)

 

Pozdrowienia

Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/13/#findComment-547949
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.