Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czesc klimek

pamietaj ze budujac wedzarnie na ozdobe ogrodu ,moze okazac sie to utrapieniem

jak ktos wspomnial zima tj. wygrzanie takiej wedzarni to 1-2 godz w zaleznosci ile

mrozu jaka wilgotnosc tem.jest na zewnatrz bedzie na to trzeba zwrocic uwage.

 

masz wspanialy komin w domku wykorzystaj to robiac malym kosztem dobudowke wewnatrz,

zaoszczedzisz czasu i drewna na opal ja mam taka opalana na dole i jest super.

 

cytat:

"nie chce iść na łatwizne i kupić gotowego - wole sam sobie dopieścić i ulepić

chyba mnie rozumiecie"

 

jak czytam to ,to tak jakbym siebie widzial jak robilem z nierdzewki ocieplany

wedzok taki na tip top wg swoich wytycznych i jestem z niego bardzo zadowolony,

weszlo mi na max 22kg kielbasy i 17kg poledwic szynek baleronow z czego bylem

zdziwiony ze az tyle zmiesci,a powiem ze przy mrozie -13'C czas wygrzania wewnatrz

komory to niecale 10-15 minut do temp 90'C co dla mnie jest istotne.malo tego on

jest mobilny we dwoch chlopa mozemy go przewiesc gdzie chce,teraz parkuje i wedzi

caly czas w......garazu kiedy nawet na dworze jest ulewa wedzi jak ta lala majac

super cug.

 

jak bym mial ogrod tez bym w ogrodzie postawil chocby drugi wedzok taki rekreacyjny!

zycze ci powodzenia i jak skonczysz to daj jakies fotki jak go zrobiles.cos czuje ze

zrobisz ladny bo dostep do materialow teraz jest niesamowicie urozmaicony.

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15118
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Chcę coś takiego postawić oczywiście czytając forum wiem, że musi być przewód dymowy najlepiej długości ok 2 metrow i srednicy ok 20 cm. Chcę z przodu zrobić dodatkowe drzwiczki na ewentualność czyszczenia przewodów oraz szyber do kontrolowania strumienia dymy, termometr.

 

Oto taki szybki szkic jak ma to wyglądać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15119
Udostępnij na innych stronach

piekny projekt gratuluje.ja bym skrocil ten przewod dymowy do 1,5m a nawet 1,3m,

ale wola bogow.pamietaj ze po wybudowaniu bedziesz mial juz inna swoja wizje.

szyber to podstawa,przewod dymomy ja bym dal na 25cm lepszy cug z mozliwoscia

regulacji na szybrze to tyle z mojej strony

na razie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15121
Udostępnij na innych stronach

Moze i przedyskutuję jeszcze sprawe wędzarni w środku gospodarczego a na dworze tylko grila bym wymorował. Z mozliwością kiedyś dobudowania wędzaka. Teraz czas na dogłębną analizę za i przeciw oraz kosztów. Ale z uwagi ze jestem amatorem moze i starczy mi na dworze taki rekreacyjny ewentualnie bede wędził i pił rum:)))

 

Drzewa mam sporo (jabłonie, śliwki, grusze i wiśnie) po wykarczowaniu ogrodu który wygladał jak las deszczowy teraz jest wychuchany i jest przystosowany do odpoczynku z rodziną i znajomymi.

 

Mam nadzieję, że ewentualne problemy pomożecie mi rozwiązać i coś uda mi się zrobić naprawdę fajnego:))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15123
Udostępnij na innych stronach

jak wielka jest strefa zapachowa tz czy jak zrobie wedzarnie wedzarnie w środku to czy jeszcze coś tam będzie można dać?

Oto uproszczony szkic pomieszczeń gospodarczych. Na 1 pietrze jest tylko komin i jedno pomieszczenie ale tam odpada wędzenie bo jest siano i słoma.

 

Teraz mysle gdzie by to wmontować aby najmniej popsuć i aby mozna było jeszcze tam funkcjonować.

 

 

 

Chodzi dokładniej czy autko nie bedize mi woniało a dzieci na ulicy nie bedą sie liniły na widok mojej maszyny i śpiewały piosenkę

"...ładnie pachniesz - jak kiełbaska"..: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15126
Udostępnij na innych stronach

Witaj KLIMEK_RAVEN, . Żeby Ci jeszcze trochę namieszać, to pamiętaj, że w czasie wędzenia z wyrobów kapie i po jakimś czasie Twoje cacydełko może wyglądać niezbyt estetycznie.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15130
Udostępnij na innych stronach

Byłem właśnie w castoramie i niejest źle klinkierka dziurawka kosztuje tam 2,18 wiec niewiele wiecej od zwykła cegła wiec skrócenie przewodu o 0,5 metra zniweluje roznice w cenie ;))

A co do kapania to przewidziałem i w dolnej cześci komory wędzalniczej zamontuje szamotki a na nie ewentualnie jesli mozna blache z zelaza nie malowaną oczywiście będzie łatwa do czyszcenia czytaj skrobania a wszystkie syfy co wpadna do przewodu bedzie można usunąć przez specjany owór zabezpieczony drzwiczkami.

 

Tak myśle że narazie możę zrobie grill wędzak na dworze a moze za rok jak sie rozkręce to w gospodarczym.

 

Jak sie bawić to sie bawić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15133
Udostępnij na innych stronach

Zaprawę najlepiej zrobić samemu - do klinkieru cement, piasek a zamiast zwykłego wapna "wapno w płynie" (np. Cemaplast ) - zwykłe wapno może powodować wykwity na cegle, ewentualnym dodatkiem może być barwnik (np. Sadza Angielska )

 

Do szamotu stosujemy glinkę szamotową

 

Na wylewki zwykły beton z ewentualnym dodatkiem szkła wodnego, ale dno wędzarni i tak powinno mieć jakąś wkładkę umożliwiającą czyszczenie z tłuszczu

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15203
Udostępnij na innych stronach

A i mam jeszcze pytanie czy sam fakt budowy grilowędzaka w skrucie zadymiacza nalezy zgłaszać z uwagi na konstrukcje na fundamentach bo chyba pozwolenia nie trzeba napewna ale czy trzeba zgłosić do gminy to niewiem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15208
Udostępnij na innych stronach

czy trzeba zgłosić do gminy

Wystarczy zgłosić najbliższemu "funkcjonariuszowi ORMO" i będzie OK. :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15215
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

O połowy lipca walczę z budową nowej wędzarni.

Nieocenionymi pomocnikami są mój brat i szwagier.

Obaj budowlańcy.

Jest to wędzarnia wewnętrzna [musiałem się wynieść z piwnicy i po tamtej wędzarni nawet już zapachu nie ma].

Kanalizacja i wodociąg wewnątrz już gotowe, potem były szalunki i wylewanie fundamentów pod wędzarnię i palenisko. Mury wędzarni wraz ze stropem już stoją, palenisko też prawie gotowe - jeszcze brak pokrywy.

Jutro trzeba zrobić drzwi i pierwsze dymienie.

Niebawem fotorelacja z placu boju.

 

Mięsko się już pekluje i w przyszłym tygodniu przed zlotem trzeba wędzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15740
Udostępnij na innych stronach

No i zaczęły się schody. :mellow:

Przeprowadziłem dziś, z wczoraj na dziś pierwsze przepalanie nowej wędzarni.

Na początku połowa dymu w komin a połowa paleniskiem do środka.

Wędzarnia ma wewnątrz 1m x 1m x 1,7m wysokości.

Przewód prostokątny 14cm x 16cm długości 1,7m. Wychodzi na środku wędzarni.

Palenisko szer 40cm, dł 80 cm, głębokość 40cm. Dostęp od góry.

Oś paleniska i przewodu w kierunku z południa na północ.

Wylot do komina u góry w rogu na ścianie na lewo od przewodu, czyli na zachód.

Komin od wylotu z wędzarni pionowo w górę 3,5 do 4m.

 

Jakby ktoś mógł podać linka do współczynnika przewodu i paleniska to będę zobowiązany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15865
Udostępnij na innych stronach

Powódów widzę dwa: za mały przekrój przewodu z paleniska do komory. Podaj wymiary komina, drugi powód to wlot powietrza do paleniska powinien być od spodu czyli z dołu. W twoim wypadku ciążko wymusić cyrkulację.

Wyjaśniej kwestię:

Na początku połowa dymu w komin a połowa paleniskiem do środka.

Ja trzymałem się zasady że aby wymusić dobrą cyrkulacje to musi byc duży przekrój kanału dymowego i duża średnica komina. Wtedy przy lekkim rozgrzaniu paleniska powstanie naturalny ciąg, który reguluję otwieraniem lub przymykaniem wlotu powietrza do paleniska. Natomiast temp. reguluję otwierając i zamykając komin.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15876
Udostępnij na innych stronach

witaj domin12439

biore pod uwage wedzarnie w piwnicy bo tak miales wczesniej .piszac ponizej.

jest to juz duza fajna wedzarnia,lecz Przewód prostokątny 14cm x 16cm długości 1,7m

jest stanowczo za waski i za dlugi,te 1,7m w piwnicy to troche za duzo jak na

dostep do swiezego powietrza w piwnicy,lepiej by bylo zrobic palenisko pod komora

wedzarnicza pod tak duza juz wedzarnia,lub skrocic kanal od paleniska np.do 05-1m.

szkoda ze nie wzioles jakiegos znajomego kominiarza to by ci zaraz powiedzial jaki

bedzie cug w kominie?przeciez on ma prawie 4m ale tez jaka srednica jego jest wewnatrz?.

 

moja rada wez naprawde kominiarza oceni ci szybko mozliwosci twojego komina i ewentualnie

fachowo doradzi wykluczyc problem lub zaradzi dobra rada.nie miej mi za zle ze ci to

pisze Dominik.

 

pomysl jeszcze nad tym jaka by byla cyrkulacja przy wedzeniu dymem zimnym,gdzie temp.

sa nizsze i jak bedzie z cugiem?

 

przyznam ze rozwiazaniem twoim bedzie chyba skrocenie kanalu od paleniska do komory

wedzarniczej do 1m i problem zniknie,zreszta jak bedzie kominiarz ze specijalnym urzadzeniem

do badania cugu to sprawa sie juz na poczatku wyswietli i przyznasz mi racje.

 

znam wielu znajomych masarzy ktorzy maja w piwnicach wedzarnie z paleniskiem pod komora

i jednoczesnie wszyscy stwierdzili iz jest lepsze pod wzgledem:

-szybkie wygrzanie wedzarniczej komory

-mniejsze zuzycie drewna

-nie ma mozliwosci tz.cofki dymu do piwnicy (pomieszczenia)

-szybka mozliwosc pieczenia bez potrzeby "hajcowania fest" w palenisku

 

p.s. bardzo dobre wskazowki dal ci Pan MirekB

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15880
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie!

A masz zapewniony dostęp powietrza z zewnątrz budynku :question:

Jeśli nie to to może być powodem, dodam jeszcze, że w niekiedy są dni, gdzie przy rozpalaniu w kominku z zamkniętą komora spalania i przy ok. 8 metrowym kominie dym cofa mi sie do pokoju, a mam doprowadzone powietrze rurąpod samo palenisko, tak więc pogoda tez może mieć wpływ, spróbuj zrobić mniejszy dotę powietrza do paleniska przy dużym dostępie powietrza z zewnątrz np. otwarte okno, drzwi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15886
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie , tu Przemo ma rację. Jeżeli pobierasz powietrze tylko z pomieszczenia to tworzy sie w nim podcisnienie, tzn tyle ile moze komin wyśśie na zewnatrza a potem podcisnienie trzyma powietrze w palenisku i nie ma ciagu. Musisz zapewnić stały dostęp powietrza z zewnątrz.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15888
Udostępnij na innych stronach

witaj domin12439

znam wielu znajomych masarzy ktorzy maja w piwnicach wedzarnie z paleniskiem pod komora

i jednoczesnie wszyscy stwierdzili iz jest lepsze pod wzgledem:

-szybkie wygrzanie wedzarniczej komory

-mniejsze zuzycie drewna

-nie ma mozliwosci tz.cofki dymu do piwnicy (pomieszczenia)

-szybka mozliwosc pieczenia bez potrzeby "hajcowania fest" w palenisku

 

Marek, a wychodzi im też wędzenie na zimno przy takim palenisku

chyba raczej słabo albo tylko drwa tlą się

tak sobie gdybam ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15891
Udostępnij na innych stronach

witaj kempes

nie wiem czy im wychodzi.wiem ze wedza na goraco .powiem tyle ze ja na zimno nie

wedze wedlin,tylko na goraco od 45-60'C i jestem zadowolony z efektow.robie tak

iz nie mam czasu na tak dlugie wedzenie to raz,a dwa wedzarnie mam gdzie indziej

niz mieszkam.

 

ja mam mozliwosc tak wedzic bo mam fajny wedzok wykonany wg moich wskazowek,co

zapewnia uzyskac temp.jaka chce niezaleznie od warunkow atmosferycznych z czego

jestem bardzo zadowolony.

 

przy wysokich upalach i tak nici z wedzenia zimnym dymem nawet w wedzarni typu beczka.

dodam ze moja rodzinka nie przepada az, za tak mocno wedzonymi wyrobami z uwagi na

dziecko.uwazam ze lepszym rozwiazaniem jest uwedzic w dymie goracym i dac wyrob

lekko podsuszyc,a efekt bedzie zblizony do wedzenia dymem zimnym ktory bardzo wolno

odparowywuje wode z produktu dajac produkt TRWALY.a w dzisiejszych czasach TRWALYCH

produktow prawie nikt nie robi w domowej masarce.sa fani szynki parmenskiej czy tez

serrano lecz powiem szczerze ze mi takie anonimowe szynki niepodchodza i tyle.

w dzisiejszych czasach zauwazylem ze juz nawet kotlet siekany zanika,ludzie jedza

smaki jakie im markety serwuja nie wdrazajac do zycia dobrego smacznego pozywienia.

 

czesc Kempes

 

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15893
Udostępnij na innych stronach

ot Marku samą prawdę rzeczesz :smile:

superkety dyktują smak i ludzi (zwłaszcza tych starszych z uwagi na wysokość emerytur)zmuszają niejako do kupna kiełbaski po 5 zł/kg.

pozdrawiam Cię :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15896
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia jest w pomieszczeniu gosp. w którym chcę urządzić taką swoją mini masarenkę.

Przewód wychodzi na to jest wąski [nie chciało się szukać współczynnika / wcześniej jak policzyłem dla wędzarni piwnicznej do cug był jak złoto].

Dostęp powietrza jest - mam dwa okna uchylne dzisiaj przetestuję otwarte. I jeszcze pokombinuję z paleniskiem.

Dzięki za odpowiedzi chłopaki. Ja spadam ciąć drewno na wędzenie, potem nadziewanie kiełbasek i pasztetowej. I jak zwykle znowu dziś nie pójdę spać.

Byle do zlotu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15901
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.