Marek z Bielska Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 czesc klimekpamietaj ze budujac wedzarnie na ozdobe ogrodu ,moze okazac sie to utrapieniemjak ktos wspomnial zima tj. wygrzanie takiej wedzarni to 1-2 godz w zaleznosci ilemrozu jaka wilgotnosc tem.jest na zewnatrz bedzie na to trzeba zwrocic uwage. masz wspanialy komin w domku wykorzystaj to robiac malym kosztem dobudowke wewnatrz,zaoszczedzisz czasu i drewna na opal ja mam taka opalana na dole i jest super. cytat:"nie chce iść na łatwizne i kupić gotowego - wole sam sobie dopieścić i ulepić chyba mnie rozumiecie" jak czytam to ,to tak jakbym siebie widzial jak robilem z nierdzewki ocieplanywedzok taki na tip top wg swoich wytycznych i jestem z niego bardzo zadowolony,weszlo mi na max 22kg kielbasy i 17kg poledwic szynek baleronow z czego bylemzdziwiony ze az tyle zmiesci,a powiem ze przy mrozie -13'C czas wygrzania wewnatrzkomory to niecale 10-15 minut do temp 90'C co dla mnie jest istotne.malo tego onjest mobilny we dwoch chlopa mozemy go przewiesc gdzie chce,teraz parkuje i wedzicaly czas w......garazu kiedy nawet na dworze jest ulewa wedzi jak ta lala majacsuper cug. jak bym mial ogrod tez bym w ogrodzie postawil chocby drugi wedzok taki rekreacyjny!zycze ci powodzenia i jak skonczysz to daj jakies fotki jak go zrobiles.cos czuje ze zrobisz ladny bo dostep do materialow teraz jest niesamowicie urozmaicony. slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Chcę coś takiego postawić oczywiście czytając forum wiem, że musi być przewód dymowy najlepiej długości ok 2 metrow i srednicy ok 20 cm. Chcę z przodu zrobić dodatkowe drzwiczki na ewentualność czyszczenia przewodów oraz szyber do kontrolowania strumienia dymy, termometr. Oto taki szybki szkic jak ma to wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 piekny projekt gratuluje.ja bym skrocil ten przewod dymowy do 1,5m a nawet 1,3m,ale wola bogow.pamietaj ze po wybudowaniu bedziesz mial juz inna swoja wizje.szyber to podstawa,przewod dymomy ja bym dal na 25cm lepszy cug z mozliwosciaregulacji na szybrze to tyle z mojej stronyna razie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Moze i przedyskutuję jeszcze sprawe wędzarni w środku gospodarczego a na dworze tylko grila bym wymorował. Z mozliwością kiedyś dobudowania wędzaka. Teraz czas na dogłębną analizę za i przeciw oraz kosztów. Ale z uwagi ze jestem amatorem moze i starczy mi na dworze taki rekreacyjny ewentualnie bede wędził i pił rum:))) Drzewa mam sporo (jabłonie, śliwki, grusze i wiśnie) po wykarczowaniu ogrodu który wygladał jak las deszczowy teraz jest wychuchany i jest przystosowany do odpoczynku z rodziną i znajomymi. Mam nadzieję, że ewentualne problemy pomożecie mi rozwiązać i coś uda mi się zrobić naprawdę fajnego:)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 bardzo dobre rozwiazanie gril to gril wedzok to ma byc wedzok,a z czasem zawszenasunie ci sie jeszcze cos innego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 jak wielka jest strefa zapachowa tz czy jak zrobie wedzarnie wedzarnie w środku to czy jeszcze coś tam będzie można dać? Oto uproszczony szkic pomieszczeń gospodarczych. Na 1 pietrze jest tylko komin i jedno pomieszczenie ale tam odpada wędzenie bo jest siano i słoma. Teraz mysle gdzie by to wmontować aby najmniej popsuć i aby mozna było jeszcze tam funkcjonować. Chodzi dokładniej czy autko nie bedize mi woniało a dzieci na ulicy nie bedą sie liniły na widok mojej maszyny i śpiewały piosenkę "...ładnie pachniesz - jak kiełbaska"..: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Witaj KLIMEK_RAVEN, . Żeby Ci jeszcze trochę namieszać, to pamiętaj, że w czasie wędzenia z wyrobów kapie i po jakimś czasie Twoje cacydełko może wyglądać niezbyt estetycznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Byłem właśnie w castoramie i niejest źle klinkierka dziurawka kosztuje tam 2,18 wiec niewiele wiecej od zwykła cegła wiec skrócenie przewodu o 0,5 metra zniweluje roznice w cenie )A co do kapania to przewidziałem i w dolnej cześci komory wędzalniczej zamontuje szamotki a na nie ewentualnie jesli mozna blache z zelaza nie malowaną oczywiście będzie łatwa do czyszcenia czytaj skrobania a wszystkie syfy co wpadna do przewodu bedzie można usunąć przez specjany owór zabezpieczony drzwiczkami. Tak myśle że narazie możę zrobie grill wędzak na dworze a moze za rok jak sie rozkręce to w gospodarczym. Jak sie bawić to sie bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Już znalazłem: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=13142&highlight=#13142Poczytaj, tu jest o skosach na podłodze i stropie komory wędzarniczej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 A mam pytanie jekich zapraw najlepiej stosować do klinkierki a jakiej szamotki. I czy do budowy dachu (szałkunek i wylewka) tez stosuje sie coś specjanego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zaprawę najlepiej zrobić samemu - do klinkieru cement, piasek a zamiast zwykłego wapna "wapno w płynie" (np. Cemaplast ) - zwykłe wapno może powodować wykwity na cegle, ewentualnym dodatkiem może być barwnik (np. Sadza Angielska ) Do szamotu stosujemy glinkę szamotową Na wylewki zwykły beton z ewentualnym dodatkiem szkła wodnego, ale dno wędzarni i tak powinno mieć jakąś wkładkę umożliwiającą czyszczenie z tłuszczu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 czy na glince szamotowej jest jakas instrukcja bo widzialem tylko ze jest w bialem worku 5 kg - nie ma nic jak to rozrabiac ani jaka jest wydajnosc tego;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 A i mam jeszcze pytanie czy sam fakt budowy grilowędzaka w skrucie zadymiacza nalezy zgłaszać z uwagi na konstrukcje na fundamentach bo chyba pozwolenia nie trzeba napewna ale czy trzeba zgłosić do gminy to niewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 czy trzeba zgłosić do gminy Wystarczy zgłosić najbliższemu "funkcjonariuszowi ORMO" i będzie OK. :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 O połowy lipca walczę z budową nowej wędzarni.Nieocenionymi pomocnikami są mój brat i szwagier.Obaj budowlańcy.Jest to wędzarnia wewnętrzna [musiałem się wynieść z piwnicy i po tamtej wędzarni nawet już zapachu nie ma].Kanalizacja i wodociąg wewnątrz już gotowe, potem były szalunki i wylewanie fundamentów pod wędzarnię i palenisko. Mury wędzarni wraz ze stropem już stoją, palenisko też prawie gotowe - jeszcze brak pokrywy.Jutro trzeba zrobić drzwi i pierwsze dymienie.Niebawem fotorelacja z placu boju. Mięsko się już pekluje i w przyszłym tygodniu przed zlotem trzeba wędzić. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 No i zaczęły się schody. :mellow: Przeprowadziłem dziś, z wczoraj na dziś pierwsze przepalanie nowej wędzarni.Na początku połowa dymu w komin a połowa paleniskiem do środka.Wędzarnia ma wewnątrz 1m x 1m x 1,7m wysokości.Przewód prostokątny 14cm x 16cm długości 1,7m. Wychodzi na środku wędzarni.Palenisko szer 40cm, dł 80 cm, głębokość 40cm. Dostęp od góry.Oś paleniska i przewodu w kierunku z południa na północ.Wylot do komina u góry w rogu na ścianie na lewo od przewodu, czyli na zachód.Komin od wylotu z wędzarni pionowo w górę 3,5 do 4m. Jakby ktoś mógł podać linka do współczynnika przewodu i paleniska to będę zobowiązany. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Powódów widzę dwa: za mały przekrój przewodu z paleniska do komory. Podaj wymiary komina, drugi powód to wlot powietrza do paleniska powinien być od spodu czyli z dołu. W twoim wypadku ciążko wymusić cyrkulację. Wyjaśniej kwestię: Na początku połowa dymu w komin a połowa paleniskiem do środka. Ja trzymałem się zasady że aby wymusić dobrą cyrkulacje to musi byc duży przekrój kanału dymowego i duża średnica komina. Wtedy przy lekkim rozgrzaniu paleniska powstanie naturalny ciąg, który reguluję otwieraniem lub przymykaniem wlotu powietrza do paleniska. Natomiast temp. reguluję otwierając i zamykając komin. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 witaj domin12439biore pod uwage wedzarnie w piwnicy bo tak miales wczesniej .piszac ponizej.jest to juz duza fajna wedzarnia,lecz Przewód prostokątny 14cm x 16cm długości 1,7mjest stanowczo za waski i za dlugi,te 1,7m w piwnicy to troche za duzo jak nadostep do swiezego powietrza w piwnicy,lepiej by bylo zrobic palenisko pod komorawedzarnicza pod tak duza juz wedzarnia,lub skrocic kanal od paleniska np.do 05-1m.szkoda ze nie wzioles jakiegos znajomego kominiarza to by ci zaraz powiedzial jakibedzie cug w kominie?przeciez on ma prawie 4m ale tez jaka srednica jego jest wewnatrz?. moja rada wez naprawde kominiarza oceni ci szybko mozliwosci twojego komina i ewentualniefachowo doradzi wykluczyc problem lub zaradzi dobra rada.nie miej mi za zle ze ci topisze Dominik. pomysl jeszcze nad tym jaka by byla cyrkulacja przy wedzeniu dymem zimnym,gdzie temp.sa nizsze i jak bedzie z cugiem? przyznam ze rozwiazaniem twoim bedzie chyba skrocenie kanalu od paleniska do komorywedzarniczej do 1m i problem zniknie,zreszta jak bedzie kominiarz ze specijalnym urzadzeniemdo badania cugu to sprawa sie juz na poczatku wyswietli i przyznasz mi racje. znam wielu znajomych masarzy ktorzy maja w piwnicach wedzarnie z paleniskiem pod komorai jednoczesnie wszyscy stwierdzili iz jest lepsze pod wzgledem:-szybkie wygrzanie wedzarniczej komory-mniejsze zuzycie drewna-nie ma mozliwosci tz.cofki dymu do piwnicy (pomieszczenia)-szybka mozliwosc pieczenia bez potrzeby "hajcowania fest" w palenisku p.s. bardzo dobre wskazowki dal ci Pan MirekB slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 jestem na etapach koncowych projektu jak dorwe sie do skanera to chcial bym wsadzic projekt moze cos jeszcze sie wylapie;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Witam serdecznie!A masz zapewniony dostęp powietrza z zewnątrz budynku :question: Jeśli nie to to może być powodem, dodam jeszcze, że w niekiedy są dni, gdzie przy rozpalaniu w kominku z zamkniętą komora spalania i przy ok. 8 metrowym kominie dym cofa mi sie do pokoju, a mam doprowadzone powietrze rurąpod samo palenisko, tak więc pogoda tez może mieć wpływ, spróbuj zrobić mniejszy dotę powietrza do paleniska przy dużym dostępie powietrza z zewnątrz np. otwarte okno, drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Faktycznie , tu Przemo ma rację. Jeżeli pobierasz powietrze tylko z pomieszczenia to tworzy sie w nim podcisnienie, tzn tyle ile moze komin wyśśie na zewnatrza a potem podcisnienie trzyma powietrze w palenisku i nie ma ciagu. Musisz zapewnić stały dostęp powietrza z zewnątrz. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 witaj domin12439 znam wielu znajomych masarzy ktorzy maja w piwnicach wedzarnie z paleniskiem pod komora i jednoczesnie wszyscy stwierdzili iz jest lepsze pod wzgledem: -szybkie wygrzanie wedzarniczej komory -mniejsze zuzycie drewna -nie ma mozliwosci tz.cofki dymu do piwnicy (pomieszczenia) -szybka mozliwosc pieczenia bez potrzeby "hajcowania fest" w palenisku Marek, a wychodzi im też wędzenie na zimno przy takim palenisku chyba raczej słabo albo tylko drwa tlą się tak sobie gdybam ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 witaj kempesnie wiem czy im wychodzi.wiem ze wedza na goraco .powiem tyle ze ja na zimno nie wedze wedlin,tylko na goraco od 45-60'C i jestem zadowolony z efektow.robie tak iz nie mam czasu na tak dlugie wedzenie to raz,a dwa wedzarnie mam gdzie indziej niz mieszkam. ja mam mozliwosc tak wedzic bo mam fajny wedzok wykonany wg moich wskazowek,co zapewnia uzyskac temp.jaka chce niezaleznie od warunkow atmosferycznych z czegojestem bardzo zadowolony. przy wysokich upalach i tak nici z wedzenia zimnym dymem nawet w wedzarni typu beczka.dodam ze moja rodzinka nie przepada az, za tak mocno wedzonymi wyrobami z uwagi na dziecko.uwazam ze lepszym rozwiazaniem jest uwedzic w dymie goracym i dac wyroblekko podsuszyc,a efekt bedzie zblizony do wedzenia dymem zimnym ktory bardzo wolnoodparowywuje wode z produktu dajac produkt TRWALY.a w dzisiejszych czasach TRWALYCHproduktow prawie nikt nie robi w domowej masarce.sa fani szynki parmenskiej czy tezserrano lecz powiem szczerze ze mi takie anonimowe szynki niepodchodza i tyle.w dzisiejszych czasach zauwazylem ze juz nawet kotlet siekany zanika,ludzie jedzasmaki jakie im markety serwuja nie wdrazajac do zycia dobrego smacznego pozywienia. czesc Kempes Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 ot Marku samą prawdę rzeczesz :smile: superkety dyktują smak i ludzi (zwłaszcza tych starszych z uwagi na wysokość emerytur)zmuszają niejako do kupna kiełbaski po 5 zł/kg.pozdrawiam Cię :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Wędzarnia jest w pomieszczeniu gosp. w którym chcę urządzić taką swoją mini masarenkę.Przewód wychodzi na to jest wąski [nie chciało się szukać współczynnika / wcześniej jak policzyłem dla wędzarni piwnicznej do cug był jak złoto].Dostęp powietrza jest - mam dwa okna uchylne dzisiaj przetestuję otwarte. I jeszcze pokombinuję z paleniskiem.Dzięki za odpowiedzi chłopaki. Ja spadam ciąć drewno na wędzenie, potem nadziewanie kiełbasek i pasztetowej. I jak zwykle znowu dziś nie pójdę spać.Byle do zlotu. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/4/#findComment-15901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.