Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wlodziu czyli od "wodza" Twego polecenie / rozkaz dostałeś nie bój się tego głośno powiedzieć ; (

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473558
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 843
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Salami z pieprzem po 9 tyg. dojrzewania, zostało kilka pałek chyba trzeba na zlot zostawić :D i trochę słoniny solonej i podwędzanej. :cool:

Przemek rozumiem, że mówisz o zlocie w Gąsiorowie :):cool::thumbsup: . Cudne te Twoje salami. Muszę Zbyszka do Ciebie na szkolenie skierować ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473566
Udostępnij na innych stronach

Dyzio, Jasne :D

 

- 1,5kg Łopatka, peklowane (50/50) 20g/1kg

- 3g pieprz świeżo mielony (proponuję dodać 5-6g bo jest mało wg. mnie wyczuwalny.)

- 10g cebula prażona

- 3 listki laurowe

- 10g żelatyna

- 0,5l wody

 

Łopatka  krojona w kawałki ok 3cm i peklowana przez 48h, po tym czasie do mięsa dodaje pieprz, liść i cebulkę, całość przesmażam ok 15min w garnku do momentu aż zacznie bulgotać, wtedy zalewam wodą i duszę na małym ogniu 100min. Później w słoiki, do wywaru który został ( ok 0,3l ) dodaję żelatynę i zalewam mięso. Po 24h pasteryzacja 60min i kolejnego dnia 40min.


 

Salami z pieprzem po 9 tyg. dojrzewania, zostało kilka pałek chyba trzeba na zlot zostawić :D i trochę słoniny solonej i podwędzanej. :cool:

Przemek rozumiem, że mówisz o zlocie w Gąsiorowie :):cool::thumbsup: . Cudne te Twoje salami. Muszę Zbyszka do Ciebie na szkolenie skierować ;)

 

Ela :D mi tu już taki jeden z Ostrołęki chce przyjechać :D:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473567
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ela :D mi tu już taki jeden z Ostrołęki chce przyjechać :D:D

:) no ja się nie dziwie, robisz zadżebiste salami , no i inne wyroby również

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473572
Udostępnij na innych stronach

tier, thx. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473576
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zrobiłem kilka słoiczków tuszonki

Myślę, myślę o tuszonce - Twój tok produkcji wygląda ciekawie - spróbuję po naśladować.... :cool: ,bo wygląda dobrze...

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473597
Udostępnij na innych stronach

 

 

- 1,5kg Łopatka, peklowane (50/50) 20g/1kg - 3g pieprz świeżo mielony (proponuję dodać 5-6g bo jest mało wg. mnie wyczuwalny.) - 10g cebula prażona - 3 listki laurowe - 10g żelatyna - 0,5l wody

 

Smarówka Tiera przeszła do legendy, teraz chyba pora na tuszonkę Tiera :)

 

Kradnę przepis :tongue:  zamienię tylko cebulę prażoną na cebulę prażoną bezglutenową własnej roboty oraz pasteryzację na sterylizację. Już się ślinię :facepalm:  ...  ;):tongue::D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473630
Udostępnij na innych stronach

 

 

  Kradnę przepis   zamienię tylko cebulę prażoną na cebulę prażoną bezglutenową własnej roboty oraz pasteryzację na sterylizację. Już się ślinię   ... 

 

A żelatyna :) 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473633
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powiedz mi jeszcze co to za osad na dnie słoików

 

Ten osad powstał po 2 pasteryzacji, aż tak nie znam się ale obstawiam jakieś białka i pieprz ;)

 

 

Kradnę przepis :tongue:  zamienię tylko cebulę prażoną na cebulę prażoną bezglutenową własnej roboty oraz pasteryzację na sterylizację. Już się ślinię

 

 

W szybkowarze? daj znać jak wyszło :)

 

 

A żelatyna :)

 

 

Naturalna z kopyt. :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473751
Udostępnij na innych stronach

tier - orginalny przepis na tuszonkę nic nie mówi o peklowaniu - próbowałeś bez azotynów....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473754
Udostępnij na innych stronach

Jumbo zgadza się, robiłem... :cool: obie wersje są dobre, chociaż przy peklowanym mięsu jest bardziej wyrazisty smak, tak mi się zdaję...

 

http://monki.us/wd_forum/i_DSC00158.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473765
Udostępnij na innych stronach

Nie zdaje Ci się Przemek ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

 

 

...jadłem konserwy od ruskich prosto z poligonu - 1000g połowa to tłuszcz , a mięso mięciutkie , szare , duszone , nie wskazujące na użycie azotynów

 

kłania się przepis podany przez Maxella jakieś 100000 lat temu.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473777
Udostępnij na innych stronach

Robiłem i tak i tak ... nie bój ..;)

Mnie bardziej pasuje mięso peklowane niż solone ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473780
Udostępnij na innych stronach

 

 

...jadłem konserwy od ruskich prosto z poligonu - 1000g połowa to tłuszcz , a mięso mięciutkie , szare , duszone , nie wskazujące na użycie azotynów

 

kłania się przepis podany przez Maxella jakieś 100000 lat temu.....

 

jumbo a te konserwy to kiedy jadłeś? :) No jak na 1kg, to dobra wydajność :laugh: w namiotach zjedzą mięso, a w okopach tłuszcz na pajdzie.  :D  :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473795
Udostępnij na innych stronach

jumbo a te konserwy to kiedy jadłeś? :)

 

...z 30 - 35 lat temu - pozyskane od bratniej armii za bimber (wujo mieszkał obok Szprotawy i często gęsto robił rozmaite wymiany barterowe :cool: )

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-473823
Udostępnij na innych stronach

Dziś miałem gościa i wspólnie zrobiliśmy trochę salami, tak 26kg do piwka :D różne rodzaje: z pieprzem zielonym i czosnkiem, cygańskie, paprykowe, z koprem włoskim i  z pistacjami :) za jakieś 4tyg. degustacja. :cool:

 

http://monki.us/wd_forum/salami_luty/i_DSCN8763.JPG

 

Kutrowanie słoniny i tak 3,2kg :cool:

http://monki.us/wd_forum/salami_luty/i_DSCN8767.JPGhttp://monki.us/wd_forum/salami_luty/i_DSCN8781.JPG

http://monki.us/wd_forum/salami_luty/i_DSCN8788.JPG

 

była też mała degustacja wyrobów...

 

http://monki.us/wd_forum/salami_luty/i_DSCN8772.JPGhttp://monki.us/wd_forum/salami_luty/i_DSCN8774.JPG

 

i jeszcze z dzisiejszego polowania :cool:

 

http://monki.us/wd_forum/salami_luty/i_DSCN8795.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-475414
Udostępnij na innych stronach

Przemek, chyba znam Tego gościa  :D

Wyroby SUPER. wielkie  :clap:  :clap:  :clap:

 

 

i jeszcze z dzisiejszego polowania
ale ta fota przebija wszystko :cool: Mam nadzieje, że ten gość pamiętał o zamówieniu  :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-475424
Udostępnij na innych stronach

i tak na sucho? :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-475430
Udostępnij na innych stronach

 

Dziś miałem gościa

 

Kurp to turysta wszędzie go pełno ;)

 

Bazyl uważaj... bo kolejna kolej na Ciebie ;) -  a tam to chyba z noclegiem, co najmniej na tydzień ;)

 

Przemek, chyba znam Tego gościa  :D

Wyroby SUPER. wielkie  :clap:  

 

 

i jeszcze z dzisiejszego polowania
ale ta fota przebija wszystko :cool: Mam nadzieje, że ten gość pamiętał o zamówieniu  :thumbsup:

 

mam górką 4kg słoniny - Maad reflektujesz? ;) gdybym wziął ten jeden płat słoniny jaki Pani nam wyniosła pewnie górką byłoby z 12kg (bo płat miał pewnie z 16kg) - na podlasiu świnie mutanty :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/23/#findComment-475435
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.