Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkoGdynia

Tier-u... zdjęcie pod światło to prawie jak Hostia wygląda!!!!  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :devil:

Spokojnie możemy założyć jakieś "stowarzyszenie religijne... świętego dymu!! "

Ja taką "hostię" bym mógł codziennie przyjmować!!!!  :clap:  :clap:  :clap:

 

Słoninka jak zwykle bajeczna!! Czemu u mnie takiej porządnej słoninki nie mogę dostać  :rolleyes:

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-467754
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 889
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tier-u... zdjęcie pod światło to prawie jak Hostia wygląda!!!!  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :devil:

Spokojnie możemy założyć jakieś "stowarzyszenie religijne... świętego dymu!! "

 

:laugh: :laugh: :laugh: dobre  :D 

Salami bez kultur, i tylko pieprz?  Ile soli dajesz? Jelita 40mm?

Tak bez kultur, kiedyś dodawałem ale nie było różnicy, może źle coś robiłem? cukier dodaję i trzymam 2 dni w cieple, sól ok 25-30g, jelita wołowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-467759
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salami bez kultur, i tylko pieprz?

No, są lokalne kultury zapewne.

Kiedyś też zrobiłam na takich salami. 

Było dość kwaśne.

Odpowiednia ilość soli i pieprzu harmonizuje smak.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-467881
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ostatnio zrobiłem kilka słoiczków tuszonki :D:cool:

 

 

http://monki.us/wd_forum/tuszonka/i_DSCN0038.JPG

http://monki.us/wd_forum/tuszonka/i_DSCN0040.JPG

http://monki.us/wd_forum/tuszonka/i_DSCN0075.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473546
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio zrobiłem kilka słoiczków tuszonki

Pochwal się proszę jak robiłeś. Dostałem zlecenie od jedynej córki mojej ukochanej teściowej właśnie przed paroma dniami.

Wyglądają wspaniale.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473551
Udostępnij na innych stronach

Wlodziu czyli od "wodza" Twego polecenie / rozkaz dostałeś nie bój się tego głośno powiedzieć ; (

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473558
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salami z pieprzem po 9 tyg. dojrzewania, zostało kilka pałek chyba trzeba na zlot zostawić :D i trochę słoniny solonej i podwędzanej. :cool:

Przemek rozumiem, że mówisz o zlocie w Gąsiorowie :):cool::thumbsup: . Cudne te Twoje salami. Muszę Zbyszka do Ciebie na szkolenie skierować ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473566
Udostępnij na innych stronach

Dyzio, Jasne :D

 

- 1,5kg Łopatka, peklowane (50/50) 20g/1kg

- 3g pieprz świeżo mielony (proponuję dodać 5-6g bo jest mało wg. mnie wyczuwalny.)

- 10g cebula prażona

- 3 listki laurowe

- 10g żelatyna

- 0,5l wody

 

Łopatka  krojona w kawałki ok 3cm i peklowana przez 48h, po tym czasie do mięsa dodaje pieprz, liść i cebulkę, całość przesmażam ok 15min w garnku do momentu aż zacznie bulgotać, wtedy zalewam wodą i duszę na małym ogniu 100min. Później w słoiki, do wywaru który został ( ok 0,3l ) dodaję żelatynę i zalewam mięso. Po 24h pasteryzacja 60min i kolejnego dnia 40min.


 

Salami z pieprzem po 9 tyg. dojrzewania, zostało kilka pałek chyba trzeba na zlot zostawić :D i trochę słoniny solonej i podwędzanej. :cool:

Przemek rozumiem, że mówisz o zlocie w Gąsiorowie :):cool::thumbsup: . Cudne te Twoje salami. Muszę Zbyszka do Ciebie na szkolenie skierować ;)

 

Ela :D mi tu już taki jeden z Ostrołęki chce przyjechać :D:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473567
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ela :D mi tu już taki jeden z Ostrołęki chce przyjechać :D:D

:) no ja się nie dziwie, robisz zadżebiste salami , no i inne wyroby również

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473572
Udostępnij na innych stronach

tier, thx. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473576
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zrobiłem kilka słoiczków tuszonki

Myślę, myślę o tuszonce - Twój tok produkcji wygląda ciekawie - spróbuję po naśladować.... :cool: ,bo wygląda dobrze...

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473597
Udostępnij na innych stronach

 

 

- 1,5kg Łopatka, peklowane (50/50) 20g/1kg - 3g pieprz świeżo mielony (proponuję dodać 5-6g bo jest mało wg. mnie wyczuwalny.) - 10g cebula prażona - 3 listki laurowe - 10g żelatyna - 0,5l wody

 

Smarówka Tiera przeszła do legendy, teraz chyba pora na tuszonkę Tiera :)

 

Kradnę przepis :tongue:  zamienię tylko cebulę prażoną na cebulę prażoną bezglutenową własnej roboty oraz pasteryzację na sterylizację. Już się ślinię :facepalm:  ...  ;):tongue::D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473630
Udostępnij na innych stronach

 

 

  Kradnę przepis   zamienię tylko cebulę prażoną na cebulę prażoną bezglutenową własnej roboty oraz pasteryzację na sterylizację. Już się ślinię   ... 

 

A żelatyna :) 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473633
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powiedz mi jeszcze co to za osad na dnie słoików

 

Ten osad powstał po 2 pasteryzacji, aż tak nie znam się ale obstawiam jakieś białka i pieprz ;)

 

 

Kradnę przepis :tongue:  zamienię tylko cebulę prażoną na cebulę prażoną bezglutenową własnej roboty oraz pasteryzację na sterylizację. Już się ślinię

 

 

W szybkowarze? daj znać jak wyszło :)

 

 

A żelatyna :)

 

 

Naturalna z kopyt. :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473751
Udostępnij na innych stronach

tier - orginalny przepis na tuszonkę nic nie mówi o peklowaniu - próbowałeś bez azotynów....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473754
Udostępnij na innych stronach

Jumbo zgadza się, robiłem... :cool: obie wersje są dobre, chociaż przy peklowanym mięsu jest bardziej wyrazisty smak, tak mi się zdaję...

 

http://monki.us/wd_forum/i_DSC00158.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473765
Udostępnij na innych stronach

Nie zdaje Ci się Przemek ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

 

 

...jadłem konserwy od ruskich prosto z poligonu - 1000g połowa to tłuszcz , a mięso mięciutkie , szare , duszone , nie wskazujące na użycie azotynów

 

kłania się przepis podany przez Maxella jakieś 100000 lat temu.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473777
Udostępnij na innych stronach

Robiłem i tak i tak ... nie bój ..;)

Mnie bardziej pasuje mięso peklowane niż solone ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473780
Udostępnij na innych stronach

 

 

...jadłem konserwy od ruskich prosto z poligonu - 1000g połowa to tłuszcz , a mięso mięciutkie , szare , duszone , nie wskazujące na użycie azotynów

 

kłania się przepis podany przez Maxella jakieś 100000 lat temu.....

 

jumbo a te konserwy to kiedy jadłeś? :) No jak na 1kg, to dobra wydajność :laugh: w namiotach zjedzą mięso, a w okopach tłuszcz na pajdzie.  :D  :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/24/#findComment-473795
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.