jumbo Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 17 Czerwca 2012 sverige2 nawet nie trzeba tego ustrojstwa - trzeba tylko napełnić ślimak farszem tak , aby kontrakcja akcji wypychającej farsz utrzymywała ślimak w wieloklinie - tak sam robię przy małych ilościach gdy nie chce mi się brudzić nadziewarki. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-223176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Tak Jumbo, masz rację, ale to już są tzw. "patenty" które nie każdy nowicjusz zna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-223178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 18 Czerwca 2012 sverige2, :clap: dziękuje przeogromnie!!!! nie muszę nawet kupować bo było coś takiego w zestawie :lol: tylko na początku nie wiedziałęm do czego to może być i sie zawieruszyło teraz już wszystko jasne.. znajde i problem zniknie :grin: Ogólnie nie jest aż tak żle jak na pierwszy raz.Jak tylko podejdziesz do tematu mniej na luzie a bardziej profesjonalnie to następne będą lepsze. :blush: dobrze wyczułeś, że na luzie podszedłem @halusia@, Bóg zapłać za dobre słowo :grin: jumbo, aby kontrakcja akcji wypychającej farsz utrzymywała ślimak w wielokliniemoże jak mi przejdzie kacyk to ogarnę co tu napisałeś :grin: teraz to grozi potwornym bólem głowy :P Część kiełbasy pomroziłem.. na kolacyjke wyszło pyszne leczo z soczewicą.. na boczku i kiełbasie :thumbsup: w tej potrawie sprawdziła sie idealnie Zrobię chyba takie leczo z tą kiełbasą na sierpień do TeBego :idea: chyba, że wyjdzie mi w międzyczasie jeszcze lepsza ^^ Pozdrawiam http://img404.imageshack.us/img404/3317/leczo.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-223261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Cukinie jak na razie ładnie rosną te większe mają 2 tygodnie przewagi.. jak czytam, że u niektórych (Chudziak :grin: ) już są owoce, to troszkę sie boje czy nie za późno je posadziłem http://img525.imageshack.us/img525/2935/35012120.jpg http://img560.imageshack.us/img560/1862/pb1z.jpg Dzisiejszy obiadek: cytrusowe curry z soczewicą Klasycznie; pasta green curry przesmażona na oleju, potem przysmażam w tym cebule, pokrojoną pierś kurczaka, dalej woda z czajnika, kostki rosołowe, przyprawy; cukier, sól, kandyzowana skórka z cytrusów, skórka otarta z cytryny i limonki Po chwili gotowania bum - czerwona soczewica i nakrywam pokrywką. Po 4-5 minutach sprawdzam i od tego momentu juz trzeba mieszać czerwona soczewica ugotuje się w jakieś 8 minut max.. ostatnie szlify to sok z cytryny i limonki, sos rybny (3 łyżki stołowe na 2 osobową porcję), świeża papryczka chilli drobno pokrojona w kawałeczki Po dolaniu kwaśnego soku można ewentualnie nieco dosłodzić - sok jest tam potrzebny, zeby podkreślić cytrusowy charakter tego dania :P Serwować z natką pietruszki a jeszcze lepiej z kolendrą (u mnie pietruszka, bo mama kolendry nie znosi :P przynajmniej liści..) Pozdrawiam http://img836.imageshack.us/img836/5655/pb2v.jpg Edit: w przyszły weekend zadymiam udka kurczaka, jakąś rybkę i troszkę kiełbaski :grin: ...a miałem tego nie robić częściej niż raz na miesiąc :shock: czemu nikt mnie nie ostrzegał, że to uzaleznia? :devil: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Cukinie jak na razie ładnie rosną te większe mają 2 tygodnie przewagi.. jak czytam, że u niektórych (Chudziak :grin: ) już są owoce, to troszkę sie boje czy nie za późno je posadziłem Nie bój głowy urosną moje są jeszcze mniejsze, poprostu dłużej bedziesz miał swieższe :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Panie Boczku..miejsce wymarzone.. Pod taką opieką cukinie same będą rosły. Jutro postaram sie wkleić zdjęcie moich kabaczków,cukinii i dyń..bo po ostatnich deszczach nastąpiła ich niewiarygodna ekspansja :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janboczek Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Cukinie jak na razie ładnie rosną Puść im jeszcze radio maryja lub tv trwam to wtedy od razu zaowocują. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Janie Boczek. Jeżeli uważasz że Ciebie jako nowicjusza, kultura nie obowiązuje, to chcę ci powiedzieć że się mylisz. A swoje "dowcipy" zostaw dla swych kolesi przy ognisku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Nie bój głowy urosną moje są jeszcze mniejsze, poprostu dłużej bedziesz miał swieższe :grin: mam nadzieję, że będą owocowały obficie :P leczo :thumbsup:Panie Boczku..miejsce wymarzone.. :wink: jedyny kawałęk gruntu ochroniony przed trawą ^^ babci też miło, ze w końcu coś tam pozytecznego rośnie heheChętnie zobaczę Twoje roślinki :P dynie to było marzenie.. ale miejsca za mało Deszcze czy nie podlewam maleństwa codziennie rano i wieczorem :grin: janboczek, u babci ciągle 'gra' radio M cukinie chcąc nie chcąc przez okno słuchają :lol: ...ale czy to im wyjdzie na zdrowie :rolleyes: mam nadzieję, że chociaż nie zaszkodzi tak jak babci Pozdrawiam [ Dodano: Pon 25 Cze, 2012 09:22 ]sverige2, no nie bądźmy już tacy sztywni :grin: dowcip całkiem udany hehe Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Panie Boczku. Może pan to osobiście uważa za "dowcip" ja akurat uważam za brak szacunku dla innych. A forum Wędlin Domowych, powinno zawierać również elementy humorystyczne, to zupełnie oczywiste, ale nie prymitywne niewybredne "żarciki". Nie każdy jest fanem i entuzjastą "intelektualistów" z GW. i to należy uszanować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Patrząc na pierwsze zdjęcie pomyślałem, że PanBoczek wybudował wędzarnie z Matką Boską. :shock:Dopiero jak przeczytałem tekst zajarzyłem o co chodzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Panie Boczku.Może pan to osobiście uważa za "dowcip" ja akurat uważam za brak szacunku dla innych. A forum Wędlin Domowych, powinno zawierać również elementy humorystyczne, to zupełnie oczywiste, ale nie prymitywne niewybredne "żarciki". Nie każdy jest fanem i entuzjastą "intelektualistów" z GW. i to należy uszanować. Wyluzuj to był żart,chyba że jesteś fan tv trwam to nie wyluzujesz. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Panie Boczku.Czyta pan GW , czy nie czyta to, pana sprawa prywatna. Forum Wędlin Domowych to nie salon polityczny, i proszę uszanować poglądy innych osób!!!Niech pan pisze nadal o swoich smakach, a nie poglądach politycznych swoich i swojej babci.I to by było na tyle, młody człowieku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Myslałam, że to jest forum wędliniarskie, a tu masz :devil: ciągle jakieś przepychanki niemiłe docinki, upokarzanie innych oj nieładnie :devil: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Dobra zmieńmy temat na milszy Patrząc na pierwsze zdjęcie pomyślałem, że PanBoczek wybudował wędzarnie z Matką Boską. Dopiero jak przeczytałem tekst zajarzyłem o co chodzi. :grin: sam mam czasem takie myśli :P jakby dobudować palenisko... :lol: Zapomniałem podziękować koledze Miro za pomoc i super backup Sklep chyba nie wymaga tu reklamy... ale nie zaszkodzi powiedzieć, że jest super :grin: Pozdrawiam http://img51.imageshack.us/img51/2172/miroa.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Wdzę PanieBoczku, że do "krwistości" się przymierzamy Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zapomniałem podziękować koledze Miro za pomoc i super backup Sklep chyba nie wymaga tu reklamy... ale nie zaszkodzi powiedzieć, że jest super :grin: PozdrawiamKorzystając z pobytu w Ustroniu dokonałem bezpośredniego zakupu w sklepie Tomex.Towar jak zawsze dobry,duże upusty,szkoda tylko,że nie spotkał mnie zaszczyt uściśnięcia prawicy kolegi Miro Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Dziękuję za pozytywne opinie. Kazik.A to gdzie ja byłem jak mnie nie było ? :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Wdzę PanieBoczku, że do "krwistości" się przymierzamy :grin: uwielbiam kaszankę... a i do zup chciałem popróbować tej suszonej krwi, jako wzmacniacza smaku :P na razie czeka w woreczku na kaszankową balangę :lol: miro, zaintrygowała mnie ta osłonka kolagenowa :grin: dla mnie nowość i egzotyka w piątek planuje zrobić w niej kiełbasę z łososia i porządnie przywędzić :thumbsup: ciekawe co z tego wyjdzie Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 25 Czerwca 2012 uwielbiam kaszankęPanieB jeżeli mogę polecić https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=261879#261879 :grin: Pieprzna i smaczniasta Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zbój Madej, wierz lub nie, ale właśnie z tego przepisu zamierzałem skorzystać :grin: :grin: :grin: Brawa dla Ciebie, fotorelacja zachęca do powielania tego dzieła :clap: Już nawet podpytałem Panią z rynku od której biorę mięsko... pół głowy nie ma sprawy.. podroby też spoko powiedziała, że jakby miała zapas to nawet wolałaby używać do swoich kaszanek suszonej krwi niż świeżej :shock: ..zastanawia mnie to troszkę.. czy powiedziała od tak dla konwersacji czy naprawdę suszona krew jest taka dobra :question: Kołacze mi się też po głowie idea, aby troszkę tej kaszanki uwędzić :P Kolejny to dodanie suszonej krwi do kiełbasy :shock: pewnie Wy albo samo życie zweryfikuje te zapędy :lol: życie boleśniej.. więc jakby co to chętnie posłucham Takie małe pytanko z mojej strony jak wspomniałem będę robił kiełbasę z łososia, ale ciężko jak na razie z konkretna recepturą, więc zamierzam zaimprowizować :grin: Plan jest taki.. 3/4 mięsa przepuścić przez największe oczka, 1/4 mięsa (od ogona i brzuszka) przelecieć na najdrobniejszym sicie i wyrobić na spoiwo, jak wołowinę do zwykłej białej kiełbasy.. będzie to gruba kiełbasa w osłonce kolagenowej i mam przeczucie, że może się kruszyć.. kiedyś jadłęm podobną grubą kiełbase z innej ryby (chyba z ogromnego suma) i też się kruszyła, ale smak rekompensował teksturę Wyczytałem, że w komercyjnej produkcji dodaja jakieś białka.. ale gdzież mi teraz tego szukać (w sklepie u miro nawet chyba widziałem) :P kiełbaska wędzona będzie w piątek już.. Zastanawiam się nad dodaniem jajek, aby nadać wyrobowi spoistości, ale znowu będzie to nietrwałe, a ja lubie jak coś może poleżeć, dojrzeć i poczekać na swój czas Przyprawy mniej istotne.. musztarda miodowa, nasiona fenkuła, pieprz. Planuję zapeklować łososia przed mieleniem 10g/kg a wędzić w temp. 45-55*C.. ile nie planuje :P aż będe zadowolony ze stopnia uwędzenia.. Marzy mi się, żeby część kiełbaski mogła obsuszyć się w piwnicy :thumbsup: Podpiekania w wędzarni chyba wysuszyło by ją na wiór (zakładam intuicyjnie), może dodać do farszy troche drobno zmielonej słoniny? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 25 Czerwca 2012 z tego przepisu zamierzałem skorzystać :grin: :mrgreen: :grin:Dodam tylko, że sam pzepis jest AndrzejaK troszkę tej kaszanki uwędzić :PZ tego co pamiętam to chyba :rolleyes: pis'u kaszankę podwędza, ale pewny nie jestem wolałaby używać do swoich kaszanek suszonej krwi niż świeżej :shock:Niech ta pani uzasadni swoją wypowiedź :grin: Jak się szykowałem do kaszanki to zakupiłem krew suszoną i mało brakło a zrobiłbym na suszonej, dobrze, że się nie spieszyłem, jeden z moich mentorów forumowych przysłał mi pocztą 2 lietrki zamrożonej krwi, na kilka porcji będzie, jakbym musiał to bym suszonej dodał, ale prosto od prosiaka to od prosiaka :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 25 Czerwca 2012 ... jeden z moich mentorów forumowych przysłał mi pocztą 2 lietrki zamrożonej krwi, ... prosto od prosiaka ... Heh, jakieś namiary na ten prosiakowy "bank" krwi ? Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 25 Czerwca 2012 "Ten, kto robi coś dobrego do jedzenia szanuje starszych, tych którzy byli przed nim"Anthony Bourdain :grin: Pozwolę sobie wtrącić cytacik.. dziś są jego urodziny, na pewno nie zawadzi jeżeli ktoś w myślach pożyczy mu 100 lat :clap: P.S. na kuchni TV własnie leci urodzinowa seria bez rezerwacji ^^ m.in. zastrzelił świnie i pokazał jak w Nowym Orleanie zmieniają zwierzę we wspaniałe danie.. z czcią i szacunkiem z sercem i kunsztem :thumbsup: tylko pozazdrościć :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 25 Czerwca 2012 jakieś namiary na ten prosiakowy "bank" krwi ? Szukaj w najbliższej koło Ciebie ubojni na kuchni TV własnie leci urodzinowa seriaPrzed chwilką serwowali mu w Nikaragui jajka bycze :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.