Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

sverige2 nawet nie trzeba tego ustrojstwa - trzeba tylko napełnić ślimak farszem tak , aby kontrakcja akcji wypychającej farsz utrzymywała ślimak w wieloklinie - tak sam robię przy małych ilościach gdy nie chce mi się brudzić nadziewarki.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-223176
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

sverige2, :clap: dziękuje przeogromnie!!!! nie muszę nawet kupować bo było coś takiego w zestawie :lol: tylko na początku nie wiedziałęm do czego to może być i sie zawieruszyło :D teraz już wszystko jasne.. znajde i problem zniknie :grin:

Ogólnie nie jest aż tak żle jak na pierwszy raz.Jak tylko podejdziesz do tematu mniej na luzie a bardziej profesjonalnie to następne będą lepsze.

:blush: dobrze wyczułeś, że na luzie podszedłem :D

@halusia@, Bóg zapłać za dobre słowo :grin:

jumbo,

aby kontrakcja akcji wypychającej farsz utrzymywała ślimak w wieloklinie

może jak mi przejdzie kacyk to ogarnę co tu napisałeś :grin: teraz to grozi potwornym bólem głowy :P

 

Część kiełbasy pomroziłem.. na kolacyjke wyszło pyszne leczo z soczewicą.. na boczku i kiełbasie :thumbsup: w tej potrawie sprawdziła sie idealnie :cool: Zrobię chyba takie leczo z tą kiełbasą na sierpień do TeBego :idea: chyba, że wyjdzie mi w międzyczasie jeszcze lepsza ^^ Pozdrawiam

 

http://img404.imageshack.us/img404/3317/leczo.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-223261
Udostępnij na innych stronach

Cukinie jak na razie ładnie rosną :) te większe mają 2 tygodnie przewagi.. jak czytam, że u niektórych (Chudziak :grin: ) już są owoce, to troszkę sie boje czy nie za późno je posadziłem :D

 

http://img525.imageshack.us/img525/2935/35012120.jpg

 

http://img560.imageshack.us/img560/1862/pb1z.jpg

 

Dzisiejszy obiadek: cytrusowe curry z soczewicą

Klasycznie; pasta green curry przesmażona na oleju, potem przysmażam w tym cebule, pokrojoną pierś kurczaka, dalej woda z czajnika, kostki rosołowe, przyprawy; cukier, sól, kandyzowana skórka z cytrusów, skórka otarta z cytryny i limonki :)

Po chwili gotowania bum - czerwona soczewica i nakrywam pokrywką.

Po 4-5 minutach sprawdzam i od tego momentu juz trzeba mieszać :) czerwona soczewica ugotuje się w jakieś 8 minut max.. ostatnie szlify to sok z cytryny i limonki, sos rybny (3 łyżki stołowe na 2 osobową porcję), świeża papryczka chilli drobno pokrojona w kawałeczki :) Po dolaniu kwaśnego soku można ewentualnie nieco dosłodzić - sok jest tam potrzebny, zeby podkreślić cytrusowy charakter tego dania :P Serwować z natką pietruszki a jeszcze lepiej z kolendrą (u mnie pietruszka, bo mama kolendry nie znosi :P przynajmniej liści..) Pozdrawiam

 

http://img836.imageshack.us/img836/5655/pb2v.jpg

 

Edit: w przyszły weekend zadymiam udka kurczaka, jakąś rybkę i troszkę kiełbaski :grin: ...a miałem tego nie robić częściej niż raz na miesiąc :shock: czemu nikt mnie nie ostrzegał, że to uzaleznia? :devil:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224326
Udostępnij na innych stronach

Cukinie jak na razie ładnie rosną :) te większe mają 2 tygodnie przewagi.. jak czytam, że u niektórych (Chudziak :grin: ) już są owoce, to troszkę sie boje czy nie za późno je posadziłem :D

 

Nie bój głowy urosną :cool: moje są jeszcze mniejsze, poprostu dłużej bedziesz miał swieższe :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224346
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczku..miejsce wymarzone.. :cool:

Pod taką opieką cukinie same będą rosły. Jutro postaram sie wkleić zdjęcie moich kabaczków,cukinii i dyń..bo po ostatnich deszczach nastąpiła ich niewiarygodna ekspansja :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224359
Udostępnij na innych stronach

Janie Boczek. Jeżeli uważasz że Ciebie jako nowicjusza, kultura nie obowiązuje, to chcę ci powiedzieć że się mylisz. A swoje "dowcipy" zostaw dla swych kolesi przy ognisku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224438
Udostępnij na innych stronach

Nie bój głowy urosną moje są jeszcze mniejsze, poprostu dłużej bedziesz miał swieższe

:grin: mam nadzieję, że będą owocowały obficie :P leczo :thumbsup:

Panie Boczku..miejsce wymarzone..

:wink: jedyny kawałęk gruntu ochroniony przed trawą ^^ babci też miło, ze w końcu coś tam pozytecznego rośnie hehe

Chętnie zobaczę Twoje roślinki :P dynie to było marzenie.. ale miejsca za mało :(

Deszcze czy nie podlewam maleństwa codziennie rano i wieczorem :grin:

janboczek, u babci ciągle 'gra' radio M :) cukinie chcąc nie chcąc przez okno słuchają :lol: ...ale czy to im wyjdzie na zdrowie :rolleyes: mam nadzieję, że chociaż nie zaszkodzi tak jak babci :mad: Pozdrawiam

 

[ Dodano: Pon 25 Cze, 2012 09:22 ]

sverige2, no nie bądźmy już tacy sztywni :grin: dowcip całkiem udany hehe

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224441
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczku.

Może pan to osobiście uważa za "dowcip" ja akurat uważam za brak szacunku dla innych. A forum Wędlin Domowych, powinno zawierać również elementy humorystyczne, to zupełnie oczywiste, ale nie prymitywne niewybredne "żarciki". Nie każdy jest fanem i entuzjastą "intelektualistów" z GW. i to należy uszanować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224442
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na pierwsze zdjęcie pomyślałem, że PanBoczek wybudował wędzarnie z Matką Boską. :shock:

Dopiero jak przeczytałem tekst zajarzyłem o co chodzi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224443
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczku.

Może pan to osobiście uważa za "dowcip" ja akurat uważam za brak szacunku dla innych. A forum Wędlin Domowych, powinno zawierać również elementy humorystyczne, to zupełnie oczywiste, ale nie prymitywne niewybredne "żarciki". Nie każdy jest fanem i entuzjastą "intelektualistów" z GW. i to należy uszanować.

 

Wyluzuj to był żart,chyba że jesteś fan tv trwam to nie wyluzujesz. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224445
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczku.

Czyta pan GW , czy nie czyta to, pana sprawa prywatna. Forum Wędlin Domowych to nie salon polityczny, i proszę uszanować poglądy innych osób!!!

Niech pan pisze nadal o swoich smakach, a nie poglądach politycznych swoich i swojej babci.

I to by było na tyle, młody człowieku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224447
Udostępnij na innych stronach

Dobra zmieńmy temat na milszy :)

 

Patrząc na pierwsze zdjęcie pomyślałem, że PanBoczek wybudował wędzarnie z Matką Boską.

Dopiero jak przeczytałem tekst zajarzyłem o co chodzi.

:grin: sam mam czasem takie myśli :P jakby dobudować palenisko... :lol:

Zapomniałem podziękować koledze Miro za pomoc i super backup :) Sklep chyba nie wymaga tu reklamy... ale nie zaszkodzi powiedzieć, że jest super :grin: Pozdrawiam

 

http://img51.imageshack.us/img51/2172/miroa.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224481
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem podziękować koledze Miro za pomoc i super backup :) Sklep chyba nie wymaga tu reklamy... ale nie zaszkodzi powiedzieć, że jest super :grin: Pozdrawiam

Korzystając z pobytu w Ustroniu dokonałem bezpośredniego zakupu w sklepie Tomex.Towar jak zawsze dobry,duże upusty,szkoda tylko,że nie spotkał mnie zaszczyt uściśnięcia prawicy kolegi Miro

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224485
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za pozytywne opinie.

 

Kazik.

A to gdzie ja byłem jak mnie nie było ? :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224486
Udostępnij na innych stronach

Wdzę PanieBoczku, że do "krwistości" się przymierzamy

:grin: uwielbiam kaszankę... a i do zup chciałem popróbować tej suszonej krwi, jako wzmacniacza smaku :P na razie czeka w woreczku na kaszankową balangę :lol:

miro, zaintrygowała mnie ta osłonka kolagenowa :grin: dla mnie nowość i egzotyka :D w piątek planuje zrobić w niej kiełbasę z łososia i porządnie przywędzić :thumbsup: ciekawe co z tego wyjdzie :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224489
Udostępnij na innych stronach

uwielbiam kaszankę

PanieB jeżeli mogę polecić https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=261879#261879 :grin:

Pieprzna i smaczniasta :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224514
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, wierz lub nie, ale właśnie z tego przepisu zamierzałem skorzystać :grin: :grin: :grin: Brawa dla Ciebie, fotorelacja zachęca do powielania tego dzieła :clap:

Już nawet podpytałem Panią z rynku od której biorę mięsko... pół głowy :D nie ma sprawy.. podroby też spoko :D powiedziała, że jakby miała zapas to nawet wolałaby używać do swoich kaszanek suszonej krwi niż świeżej :shock: ..zastanawia mnie to troszkę.. czy powiedziała od tak dla konwersacji czy naprawdę suszona krew jest taka dobra :question:

Kołacze mi się też po głowie idea, aby troszkę tej kaszanki uwędzić :P

Kolejny to dodanie suszonej krwi do kiełbasy :shock: pewnie Wy albo samo życie zweryfikuje te zapędy :lol: życie boleśniej.. więc jakby co to chętnie posłucham :D

 

Takie małe pytanko z mojej strony :) jak wspomniałem będę robił kiełbasę z łososia, ale ciężko jak na razie z konkretna recepturą, więc zamierzam zaimprowizować :grin:

Plan jest taki.. 3/4 mięsa przepuścić przez największe oczka, 1/4 mięsa (od ogona i brzuszka) przelecieć na najdrobniejszym sicie i wyrobić na spoiwo, jak wołowinę do zwykłej białej kiełbasy.. będzie to gruba kiełbasa w osłonce kolagenowej i mam przeczucie, że może się kruszyć.. kiedyś jadłęm podobną grubą kiełbase z innej ryby (chyba z ogromnego suma) i też się kruszyła, ale smak rekompensował teksturę :)

Wyczytałem, że w komercyjnej produkcji dodaja jakieś białka.. ale gdzież mi teraz tego szukać (w sklepie u miro nawet chyba widziałem) :P kiełbaska wędzona będzie w piątek już.. Zastanawiam się nad dodaniem jajek, aby nadać wyrobowi spoistości, ale znowu będzie to nietrwałe, a ja lubie jak coś może poleżeć, dojrzeć i poczekać na swój czas :D

Przyprawy mniej istotne.. musztarda miodowa, nasiona fenkuła, pieprz. Planuję zapeklować łososia przed mieleniem 10g/kg a wędzić w temp. 45-55*C.. ile nie planuje :P aż będe zadowolony ze stopnia uwędzenia.. Marzy mi się, żeby część kiełbaski mogła obsuszyć się w piwnicy :thumbsup: Podpiekania w wędzarni chyba wysuszyło by ją na wiór (zakładam intuicyjnie), może dodać do farszy troche drobno zmielonej słoniny? Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224516
Udostępnij na innych stronach

z tego przepisu zamierzałem skorzystać :grin: :mrgreen: :grin:

Dodam tylko, że sam pzepis jest AndrzejaK :cool:

troszkę tej kaszanki uwędzić :P

Z tego co pamiętam to chyba :rolleyes: pis'u kaszankę podwędza, ale pewny nie jestem :cool:

wolałaby używać do swoich kaszanek suszonej krwi niż świeżej :shock:

Niech ta pani uzasadni swoją wypowiedź :grin:

 

Jak się szykowałem do kaszanki to zakupiłem krew suszoną i mało brakło a zrobiłbym na suszonej, dobrze, że się nie spieszyłem, jeden z moich mentorów forumowych przysłał mi pocztą 2 lietrki zamrożonej krwi, na kilka porcji będzie, jakbym musiał to bym suszonej dodał, ale prosto od prosiaka to od prosiaka :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224526
Udostępnij na innych stronach

... jeden z moich mentorów forumowych przysłał mi pocztą 2 lietrki zamrożonej krwi, ... prosto od prosiaka ...

Heh, jakieś namiary na ten prosiakowy "bank" krwi ? ;)

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224537
Udostępnij na innych stronach

"Ten, kto robi coś dobrego do jedzenia szanuje starszych, tych którzy byli przed nim"

Anthony Bourdain :grin:

Pozwolę sobie wtrącić cytacik.. dziś są jego urodziny, na pewno nie zawadzi jeżeli ktoś w myślach pożyczy mu 100 lat :clap:

P.S. na kuchni TV własnie leci urodzinowa seria bez rezerwacji ^^ m.in. zastrzelił świnie i pokazał jak w Nowym Orleanie zmieniają zwierzę we wspaniałe danie.. z czcią i szacunkiem :) z sercem i kunsztem :thumbsup: tylko pozazdrościć :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224577
Udostępnij na innych stronach

jakieś namiary na ten prosiakowy "bank" krwi ? ;)

Szukaj w najbliższej koło Ciebie ubojni :cool:

na kuchni TV własnie leci urodzinowa seria

Przed chwilką serwowali mu w Nikaragui jajka bycze :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/13/#findComment-224589
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.