PanBoczek Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 2 Lipca 2012 Dość kosztowna i wykwintna ta ''kiełbasa'' :grin: policzyłem sobie tak.. składniki 79zł a wyrobu gotowego wyszło 1.6kg.. więc 50zł/kg nie licząc osłonki.. :P ale raz na jakiś czas.. :grin: można zaszaleć hehe grzegorz565, dokładnie o taki nóż mi chodziło wcześniej męczyłem się i próbowałem.. a to scyzoryk, a to nóż do filetowania etc. nawet skalpelem się nie dało.. :lol: rozwiązanie okazało się takie proste :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-225964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 2 Lipca 2012 Łosoś nie nadaje się do robienia kiełbasy Oj, nie przesądzałbym sprawy. http://www.almarfish.pl/x.php/1,352/Kielbasa-z-lososia-.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-225966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 2 Lipca 2012 svergie2 , czy probowales tych wyrobów sa one na zdjeciach b.zwiezle .wygladaja tak jak kielbasa czy frankfuterki klasyczne , z ciekawosci jakie dodoatki tak zageszczaja farsz , mieso lososia samo w sobie jest miekkie i na kazdym etapie obrobki, jesli masz jakies spostrzeenia to napisz prosze .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-225970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 2 Lipca 2012 ten rybny tłuszcz na każdym etapie (mielenie, nabijanie, wędzenie, serwowanie) brudzi wszystko co ma w zasięgu tak na pewno być nie powinno.. Zrezygnuj z tego, problem powinien być mniejszy. 1kg wędzonych brzuszków z łososia O reszcie wyrobów nie będę pisał, "ktoś" już napisał, ważne, że kombinujesz. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-225972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 2 Lipca 2012 Łosoś nie nadaje się do robienia kiełbasyTu się z szanownym kolegą nie zgadzam-uczestnicy zeszłorocznego zlotu w Chłapowie degustowali kiełbasę rybną /nie kabanosy/ ,której podstawowym składnikiem był właśnie łosoś.A kabanosy z łososia to rarytas :thumbsup: [ Dodano: Pon 02 Lip, 2012 19:33 ]grzegorz565, widać,że programy kuchni tv jednak coś wnoszą do naszej wiedzy :clap: :clap: bardzo dobrze nacina się skórę i słoninę nożem do tapet i papieru (wysuwasz ostrze na taką głębokość jaka jest skóra ze słoniną,ważne żeby nie przeciąć się do mięsa Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-225986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 12 Lipca 2012 Poza pasztecikiem naszej Królowej Halusi, który wykonałem na zamówienie dla kolegi mamy z pracy na jakąś uroczystość.. pokusiłem się o sprawdzenie przepisu od cioci Pasztet wegetariański i UWAGA! 15 letni mój kot, płci odmiennej zresztą, dał się nabrać wcinała ten pasztet aż miło patrzeć.. co za udany fortel :shock: Mi nie zastąpi pasztetu mięsnego.. nie ma mowy zjadliwy, powiedziałbym smaczny.. ale rewelacji nie ma. http://img341.imageshack.us/img341/8666/aaas7.jpg Ważna rzecz.. w recepturze ktoś bez namysłu chyba do końca podał detale.. pieczenie powiedziałbym optymalnie wydłużyć do godziny.. dodać jedno jajko dla lepszej spoistości i być może trochę bułki tartej, żeby odebrać gotowemu produktowi nadmierną wilgotność, aby nie dodawać za dużo bułki, warzywa przy podsmażaniu proponuję maksymalnie odparować a wręcz dopuścić do karmelizacji dla pogłębienia smaku.. Od siebie dodałem na wierzch jednego pasztetu nasion dyniowych fajna urozmaicona tekstura i dobrze smakowo pasuje.. http://img7.imageshack.us/img7/476/aaas8.jpg http://img855.imageshack.us/img855/5143/aaas9.jpg http://img502.imageshack.us/img502/7378/aaas10.jpg W ogrodzie cukinie.. maltretowane kocimi łapami i poszarpane gradem, jakoś dały radę kwiaty są, owoce są... nawet syjamskie siostrzyczki :grin: Mam nadzieję, że ich koniec będzie równie piękny jak obecny wygląd :thumbsup: Pozdrawiam http://img580.imageshack.us/img580/6981/aaas11.jpg http://img405.imageshack.us/img405/1006/aaas12.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 12 Lipca 2012 Pasztet wegetariańskiDość ciekawie wygląda ten pasztet.. ale dowiem się jak smakuje kiedy osobiście zrobię... a to już w najbliższym czasie. Robercie... na jednym ze zlotów jadłam pasztet grzybowy... wiem że był smaczny, ale przepisu nie znam..jak uda mi się dotrzeć do producenta/ki... to dam Ci znać.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 12 Lipca 2012 Panie Boczek wiesz ,ze te kwiaty cukini( bez owocow/męskie) tez bardzo dobre są . Mozna wstawic do środka kwiatu farsz , lub tylko same usmazyc maczając je nawet w ciescie nalesnikowym. Ale mąkę zastąp ryzową lub kukurydzianą, daj odrobinę proszku do pieczenia i zamiast mleka wodę sodowa. Trochę przypraw i tez dobre danie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 14 Lipca 2012 @halusia@, ja więcej go nie zrobię.. ze względu na białą fasolę :blush: chyba nie muszę tłumaczyć o co chodzi haha :grin: ANNAM, uwielbiam kwiaty cukinii w tempurze chociaż na razie apetytu nie mam i szkoda mi trochę ucinać coś małym krzaczkom niech sobie rosną kwiatki, ładnie wyglądają przed kapliczką.. bardziej i dłużej pocieszą oko niż podniebienie http://img822.imageshack.us/img822/3317/leczo.jpg Wspominałem wcześniej, że robię leczo w słoiki? dobra rzecz na wyjazdy.. odkręcić, odgrzać i jest fajny posiłek na zdjęciu zabrakło kilku rzeczy jak np. 3 pory Przepisu też chyba nie ma co podawać, bo każdy robi taką wersję leczo jaka mu smakuje http://img151.imageshack.us/img151/8408/leczo1.jpg Wywar na kościach wołowych i wieprzowych gotowałem całą noc w sumie z 9 godzin pyrkotania :thumbsup: http://img705.imageshack.us/img705/6007/leczo2.jpg Cebulkę z boczkiem warto skarmelizować.. im więcej takich zabiegów, tym głębszy i lepszy smak leczo papryke powinienem wrzucić dopiero, kiedy wszystko byłoby brązowawe... i jeszcze przesmażyć - najlepiej w ogóle zrobić to na smalcu.. ale cóż http://img705.imageshack.us/img705/7210/leczo3.jpg Taki mały trik, który chciałem wypróbowac.. poza dodatkiem czosnku na początku, zrobiłem pastę w moździerzu z całej główki czosnku, majeranku, skórki cytryn, soli, pieprzu i potem rozmieszałem to sokiem z 2 cytryn.. na sam koniec dodałęm do leczo i od razu w słoiki efekt taki jak był zamierzony.. :thumbsup: http://img29.imageshack.us/img29/4392/leczo4.jpg W słoiczki i co tu dużo mówić słoików wystarczy na 2 tygodnie a jeszcze zostało lecza do obdzielania wujostwa :grin: ..oczywiście lepsze wychodzi z własną kiełbasą i własnym wędzonym boczkiem :blush: ale... Pozdrawiam http://img19.imageshack.us/img19/156/leczo5.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 15 Lipca 2012 Specjalnie dla LP Pokemona chciałem zrobić sporo słoiczków bobu.. ale niestety bób się chyba kończy udało mi się zlokalizować tylko jeden woreczek ładnego.. trochę podobny do tego: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8912&postdays=0&postorder=asc&start=0 jednak w tamtym trzeba było odławiać bób ze sporej ilości przypraw za zagrychę dobre bo aromatyczne :thumbsup: ..ale tak do pojedzenia lepsza jest sałatka Tym razem bób tylko sparzyłem przez 5 minut.. czyli zagotować wodę, wrzucić bób, nakryć pokrywką, 5 minut i zalać zimną woda pod kranem tak, żeby nasionka dały się obrać z łupinek, ale zostały ślicznie zielone i jędrne ^^ Po obraniu bób wymieszałem ze świeżym koperkiem i pietruszką (duużo zieleninki :thumbsup: ) dodałem 3 papryczki chilli (lubię ostro), drobno posiekany kawałek imbiru (tak żeby był do zjedzenia a nie tylko dla aromatu) i czosnek :P miałem akurat kiszony czosnek pod ręką, więc dodałem kiszony.. cele naukowe I to właściwie tyle.. można zetrzeć na tarce np marchewkę, coby więcej sałatki wyszło i była ciekawsza :grin: Zalewa: 1 szklanka octu, pół szklanki octu jabłkowego, 1.5 szklanki wody, 3 łyżki soli, 3 łyżki cukru - wszystko podgrzewamy pod przykryciem aż się zagotuje i zalewamy włożoną do słoików sałatkę im dłużej postoi tym lepszy smak będzie miała Zielenina straci ładny jaskrawy kolor, ale chodzi tu przecież o smak :thumbsup: http://img822.imageshack.us/img822/9499/bbsaatka.jpg Zlałem też do butelek cydr wg pomysłu Alltid :clap: z soku sklepowego z kartonu.. od siebie jednak dodałem do fermentacji pół kilo cukru na 5 litrów soku ^^ wyczytałem , że sam sok zawierał 100g/litr, wiec w sumie drożdże miały do przejedzenia kilogram cukru.. nie zajęło im to 3 tygodni :grin: obawiałem się, że przez upały drożdże po prostu padły.. ale NIE po spróbowaniu ten nastaw przypominał dziś wytrawne winko.. wyraźnie czuć było alkohol aha i z braku laku (drożdży do win białych) dałem Malagę... może dlatego jest mętny? Przy rozlewaniu do butelek do każdej dodałem na oko po łyżce stołowej cukru, do dwóch po łyżce miodu.. resztka kontrolna powędrowała do słoiczka (od razu widać było, że powstaje sporo CO2 - widać po wypuczonej nakrętce..) Za tydzień pierwsze testy organoleptyczne :grin: Pozdrawiam http://img806.imageshack.us/img806/4039/cydrz.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 15 Lipca 2012 ... może dlatego jest mętny? Jakiego soku użyłeś? Mnie wyszedł taki mętny cydr jak się skusiłem na super-ekstra sok z Lidla. Nieklarowany, naturalny (nie odtwarzany z soku zagęszczonego) i .... drogi jak cholera, ponad 3 zeta. Nie pomogło 2 krotne zlewanie znad osadu ani nawet dodanie klarowinu. Mętność nie dała się usunąć, ale za to smak wyraźnie lepszy niż z taniego soku no-name. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 15 Lipca 2012 Pychoty !!! :grin: Maad, wziąłem fortuny jabłkowy 'bez cukru' sam w sobie był klarowny.. dopiero teraz sobie przypomniałem, że wczoraj zamieszałem gąsiorem :lol: pewnie dlatego taki mętny.. jakby odstał się bez ruszania i zlałbym winko znad osadu byłby klarowniejszy ale co tam.. to tylko partia próbna Kiedy dopracuje przepis, na jesieni zrobię 40 litrów :grin: tylko właśnie muszę wypraktykować ilość dodawanego cukru, czas fermentacji i co najważniejsze sok.. może się uda z prawdziwego, jak jabłka będą tanie a jeżeli zbiory padną to wykorzystam jakiś kupny.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 15 Lipca 2012 wziąłem fortuny jabłkowy 'bez cukru' sam w sobie był klarowny..a jaki ma być jak to woda, cukier, sztuczne barwniki i substancje smakowe..... :rolleyes: ludzie, opamiętajcie sie :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 15 Lipca 2012 abratek, masz 100% racji z soku zagęszczonego to robią.. i Bóg jeden wie co tam ładują... ale eksperymentować lubię :grin: jeżeli wyjdzie z tego smaczny napitek alkoholowy, co najmniej o mocy piwa... to jestem na tak Dawno już się zastanawiałem, czy można zrobić smaczny produkt alkoholowy z soku kartonowego.. pomysł Alltid to strzał w dziesiątkę, jeżeli ktoś nie ma dostępu do tanich owoców lub czasu na wyciskanie itp.. Na jesieni postaram się zrobić cydr od jabłka dam głowę, że będzie 100x smaczniejszy Pozdrawiam Małgoś, :thumbsup: fajnie wygląda ^^ jak dla mnie to cydr :grin: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 15 Lipca 2012 z soku zagęszczonego to robią..nie z soku tylko z dodatkiem soku.... i to bardzo małego :tongue: każdy dodatek cukru (sacharozy) do fermentacji daje smak "bimbru" - taka to Panie natura drożdżaków jest..... i nie ma znaczenia czy robi to Altid czy abratek... - one mają to w głębokim poważaniu... smrodzą wtedy i już.... jak już przejdzie Ci ten zachwyt mózgotrzepami zrób coś porządnego na czystym owocu a przekonasz się czym jest siła "czystej natury"..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 15 Lipca 2012 Małgoś, nigdy mi nic nie zaśmiecasz :grin: jak już przejdzie Ci ten zachwyt mózgotrzepami zrób coś porządnego na czystym owocu a przekonasz się czym jest siła "czystej natury".....w tej chwili mogę iść do babci i podprowadzić jej winko jabłkowe :grin: zrobiło się bez cukru, bez drożdży.. jest słodkie, dosyć mocne i smaczne :shock: więc wiem, że się da... :P ja już mam jakieś takie spaczenie do 'mózgotrzepów' :devil: Myślę teraz nad produkcją czegoś w stylu Amaruli :P ze słodką smietanką.. tylko nie wiem jak sie za to zabrać :lol: jak wiecie coś w tym temacie będe wdzięczny :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 15 Lipca 2012 Małgoś, nigdy mi nic nie zaśmiecasz :grin: Dziękuję za miłe słowa :blush: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 15 Lipca 2012 Witam wszystkich Dostałem od znajomego 5 l soku jabłkowego naturalnie mętnego. Jabłka zostały zebrane z własnego (kolegi) sadu i zawiezione gdzieś w okolicach Grójca. Zostały one tam wytłoczone i według zapewnień sok jest bez wody, cukru, barwników i konserwantów. Więc o to moje pytanie czy próbować robić wino czy są może jakieś inne propozycje. Proszę o ewentualne przepisy. (szukałem na forum ale być może przeoczyłem ten temat. Aby nie zaśmiecać tematu PanaBoczka oczywiście przepraszam - proszę o moderatorów o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce. :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 15 Lipca 2012 winko jabłkowe :grin: zrobiło się bez cukru, bez drożdży.. jest słodkie, dosyć mocne i smacznenie fantazjuj :tongue: wino z czystego soku jabłkowego nie będzie mocne :wink: a już na pewno nie "słodkie i mocne" jabłka mają stosunkowo mało cukrów i jeśli wino jest przefermentowane "do zera" to nie będzie słodkie i wcale nie takie mocne ... a jak już jest słodkie to alkohol raczej symbolicznie występuje i znów jedyne czary mary to .... dodatek cukru :lol: no niestety PanieBoczku pewnych spraw nie da się "ubarwić" [ Dodano: Nie 15 Lip, 2012 17:08 ]Dostałem od znajomego 5 l soku jabłkowego naturalnie mętnego. Jabłka zostały zebrane z własnego (kolegi) sadu i zawiezione gdzieś w okolicach Grójca. Zostały one tam wytłoczone i według zapewnień sok jest bez wody, cukru, barwników i konserwantów.to zdaje się być prawdą - taki sok jest konfekcjonowany w foliowych torbach z kranikiem... powietrze jest usunięte ...sok ma bardzo krótki termin przydatności.fajna rzecz - nie jest to czyściutki sok ale z zawartością części miąższu, dlatego taki mętny a nawet gęstawy.... a Grójec to do niedawna było zagłębie jabłkowe.... i to na skalę europejską.... niestety jak wszystko w polsce zostało udupione przez unię i sprzedajnych politykierów Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 15 Lipca 2012 nie fantazjujna logikę tak jest.. dlatego się dziwiłem :P a może babcia coś naściemniała, albo zapomniała, że dodała cukru :???: ciężko się z nią już dogadać jutro dokładnie ją wypytam winko słodkawe, wydaje się że ma więcej niż 10% alko.. to, że nie ma drożdży w nim to wiem na pewno, ponieważ babcia nie posiadała żadnych P.S. zmierzyłem poziom cukru w tym cydrze.. takim pływakiem w probówce :lol: i wyszło 0 xD a przecież kilka godzin temu dosypywałem po łyżce cukru, który już się rozpuścił.. ciekawe :P chyba następnym razem bardziej dosłodzę.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 15 Lipca 2012 a może babcia coś naściemniałano bo z babciami to już tak jest.... winko słodkawe, wydaje się że ma więcej niż 10% alko.. to, że nie ma drożdży w nim to wiem na pewno, ponieważ babcia nie posiadała żadnych dzikie drożdże z jabłek za "wysoko nie pojadą".... 10% to juz i tak będzie dobrze choć to w zupełności dla ilości cukru w przęciętnym jabłku wystarczy.... takim pływakiem w probówcetaki pływak to areometr z tym że trzeba pamiętać że cukromierz nie uwzględnia "rozrzedzenia" roztworu alkoholem.... nie zdziw się jak spadnie poniżej zera :wink: jednak pozostaje kwestia tak zwanych"niecukrów" które to z kolei podnoszą wynik - w przypadku tej aromatyzowanej wody nie ma czym się przejmować :tongue: z drugiej strony alkoholomierz nie uwzględnia "zagęszzenia" cukrami Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 15 Lipca 2012 abratek, kupując myślałem, że wleje płyn i pokaże mi ile w nim jest alkoholu :lol: tyle rzeczy jeszcze nie wiem :grin: apropo babci.... opowiadała często jak to wina robiła kiedyś, żeby dziadek ze sklepu nie podbierał :P no mniejsza... wujek mi niedawno opowiadał o początkach :lol: woda, cukier, drożdże takie jak do ciasta i bum wszystko zamknięte w słojach :grin: w nocy ich obudziło "łubudu" niezłe.. i sie dziwiła dlaczego porozsadzało słoje :grin: tego jakoś mi babcia nie opowiadała w ogóle lubi kłamać.. i idzie zawsze do końca w zaparte :rolleyes: choćby się nic już kupy nie trzymało :lol:Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MakaPaka Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 15 Lipca 2012 Biala w przekroju, tuż przed podaniem.. Mniam, Mniam, ale mi smaku narobiłeś tą białą. Śliczna w przekroju. Cytuj Najlepsze forum muzyczne w Polsce:www.n-stars.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-227987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 18 Lipca 2012 MakaPaka, :grin: już zapomniałem o tej białej.. niestety nie ma już powrotu... nigdy więcej białej :lol: mając choćby beczkę nieuwędzenie białej na święta to grzech :grin: U mnie trochę robót przydomowych.. ale czas na wędzenie znalazłem :grin: Szybkie boczki wg wskazań Pokemona (z moją wariacką mieszanką przypraw w dwóch odsłonach) wyszły ładnie teraz odpoczywają w lodówce do następnego wędzenia.. Słoninka obleci niestety kiełbaska rozmarynowa nierównomiernie się uwędziła.. przypuszczam, że w palenisku było za dużo wilgoci zastosowałem tez pierwszy raz worek zamiast pokrywy - taki fajny ukradziony z poczty polskiej w wawie :lol: Pierwszy raz sam nabijałem kiełbaskę.. mogłaby być ciut lepiej nabita, ale cóż http://img204.imageshack.us/img204/2047/rozmarynowakiebasaiszyb.jpg nie wyszła chyba najgorsza Z osuszaniem miałem problem.. deszcz ciągle padał albo nie padał, więc wziąłem parasolkę i.... :lol: :lol: :lol: http://img521.imageshack.us/img521/2047/rozmarynowakiebasaiszyb.jpg Nierówno uwędzona.. wędziła się 4 godziny razem z boczkami temp. 50-60*C, nie wiem co konkretnie było powodem.. parzona 25 minut http://img204.imageshack.us/img204/226/rozmarynowakiebasaiszybb.jpg Boczkom na oko niczego chyba nie brakuje mam nadzieję, że wyjdą :blush: :blush: w końcu wezmę po jednym na zjazd u TeBe :grin: jak spartole coś to będzie porażka definitywna.. http://img560.imageshack.us/img560/2047/rozmarynowakiebasaiszyb.jpg Słonince było chyba ciut za ciepło z boczkami.. ale jakoś wyszła smakowita.. zakazany owoc :lol: przeznaczona na smalec testowy, więc naciąłem ją delikatnie w kratkę zeby jak najwięcej dymu złapała.. http://img803.imageshack.us/img803/2047/rozmarynowakiebasaiszyb.jpg Przekroje.. ah zamąciłem malutką roladkę z boczku.. simply; majeranek, peklosól i czosnek.. parzona 2 godziny, zebrała pochlebne opinie od rodziny http://img11.imageshack.us/img11/2047/rozmarynowakiebasaiszyb.jpg To ciekawa sprawa.. ale nigdzie nie widziałem w przepisach na smalec, żeby zrobić go z wędzonej słoniny.. w sklepach też raczej próżno szukać takiego rarytasu http://img259.imageshack.us/img259/2047/rozmarynowakiebasaiszyb.jpg Pierwszy 'wędzony smalec' tylko z udziałem soli.. kontrolnie/eksperymentalnie.. żeby poczuć smak właściwy a później dobrać dodatki http://img593.imageshack.us/img593/2047/rozmarynowakiebasaiszyb.jpg Nie wiem czemu wszyscy nie robią takiego smalcu :devil: zapach przy samym wytapianiu OBŁĘDNY... produkt końcowy też fajny dogłębne testy przy jakiejś okazji.. Pozdrawiam http://img198.imageshack.us/img198/2047/rozmarynowakiebasaiszyb.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-228392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 18 Lipca 2012 Nierówno uwędzona.. wędziła się 4 godziny razem z boczkami temp. 50-60*CA przekładałeś kije w czasie wędzenia ? :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/15/#findComment-228395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.