Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zbig3133, :lol: tak... obserwowałem ją bacznie.. jeszcze nigdy nie przekładałem kijów przy wędzeniu a wychodziły równo uwędzone! tym razem, widząc, że coś jest nie tak, pozamieniałem 8 razy kijki.. coś musiało tej kiełbasce tam nie pasować ;)

Stawiam na wilgotność... na dodatek strzałem w stopę było zakrycie beczki zmoczonym jutowym worem :rolleyes: ..ale człowiek się uczy na błędach ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-228396
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

zamąciłem malutką roladkę z boczku..

Poprawnie zamącona. :cool:

 

ale nigdzie nie widziałem w przepisach na smalec, żeby zrobić go z wędzonej słoniny

No cóż, ja widziałem, ale z dodatkiem wędzonej. PanieBoczku - ten smalec mnie niepokoi w Twoim przypadku, oj bardzo niepokoi. I ta kiełbaska z ziołami z oczkami tłuszczu wielkości dwudziestogroszówki. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-228398
Udostępnij na innych stronach

PanBoczek,

 

A CZY TEN SMALEC Z WĘDZONEJ SŁONINY NIE JEST GORZKI ?

PROPONUJE ABY DODAĆ DO WYTOPU SŁONINY BIAŁEJ I TO 3/4 WAGI TEJ WĘDZONEJ..

BO JAK Z SAMYCH WĘDZONEK TO ZAWSZE SMALEC WYCHODZI GORZKAWY. :mad:

TAK ZWYKLE JEST :wink:.

Pozdrawiam Piotr !!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-228418
Udostępnij na innych stronach

Poprawnie zamącona.

:grin: - dokładnie tak samo wyglądałem jak przeczytałem ;)

PanieBoczku - ten smalec mnie niepokoi w Twoim przypadku, oj bardzo niepokoi. I ta kiełbaska z ziołami z oczkami tłuszczu wielkości dwudziestogroszówki.

:grin: miło mi, że się niepokoisz ;) ale niepotrzebnie.. większość tego dobytku rozdam rodzinie i wezmę na zjazdy ;) sam zjadłem 3 centymetrowe kawałki kiełbasy, 2 plasterki cienkie boczku i ciut ciut słoninki przy robieniu smalcu :lol:

aczkolwiek.. nie odmówię sobie słoiczka smalcu, w któryś piękny, rozpustny dzień :grin: :grin:

SZOSTKOWSKI, nie podpuszczaj mnie teraz na degustowanie smalcu! haha :D

nic nie jadam po 18stej ;) jutro zaniosę wujkowi słoiczek.. to się dowiem, ale szczerze mówiąc nie przypuszczam.. przecież w środeczku jest delikatny tłuszczyk a tylko z wierzchu ostry smak wędzenia..

poza tym.. czy gorycz, nawet gdyby była, to coś złego? :P smak jak każdy inny i można go polubić ;) ja lubię odrobinę goryczy ^^ jak już będzie po degustacji dam znać ;) Cenna uwaga z tą goryczką.. będzie nad czym popracować ewentualnie ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-228432
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczku.

Nie bierz sobie za mocno do serca krytyki, bo PISu to profs, ale np.ja, jako zwyczajny szeregowy smakosz domowych wyrobów, uwielbiam od czasu do czasu kiełbaskę z tak grubo krojoną słoninką, której jest właściwie więcej w kiełbasce niż chudego. Super przekąska, mniam, mniam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-228476
Udostępnij na innych stronach

większość tego dobytku rozdam rodzinie i wezmę na zjazdy

To się uspokoiłem, trud wyrzeczeń nie pójdzie na marne. :cool:

 

uwielbiam od czasu do czasu kiełbaskę z tak grubo krojoną słoninką, której jest właściwie więcej w kiełbasce niż chudego.

Tak, potwierdza to niezaprzeczalnie tezę, że tłuszczyk nadaje wyrobom jedyny niepowtarzalny i właściwy smak. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-228478
Udostępnij na innych stronach

sverige2, :grin: powiem szczerze, że marzyła mi się taka kiełbaska z kostkami słoniny... ale ciut przesadziłem :blush: jest smaczna, ale kurcze każdy kęs to wyrzut sumienia i strach o zapchane tętnice :lol: być może tym lepiej, bo nie wziąłem jej do ust po pierwszym 'rozsmakowaniu' :lol:

To się uspokoiłem, trud wyrzeczeń nie pójdzie na marne.

:grin: tłuszcz jest debeściak i jego mafia też ;)

SZOSTKOWSKI, wczoraj ciocia stestowała smalczyk... bez żadnej goryczy :) przyjemny i aromatyczny :devil: na jesieni zaplanuję większy wyrób chyba..

Aha :D wczoraj stestowałem z wujostwem słoiczek z cydrem... przedziwna sprawa, ale smakował jak wytrawny szampan.. prawie nie czuć jabłka, ale aromat dosłownie jak w DOBRYM szampanie :lol: może jak się jeszcze dogazuje nieco będzie jeszcze lepszy :grin: mocą nie powala, ale cóż :) pyszny.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-228571
Udostępnij na innych stronach

http://img52.imageshack.us/img52/2153/zamwieniemasala.jpg

 

jupiii :D będzie można troszkę poeksperymentować z nowymi smakami ;) Pozdrawiam

 

btw. zamawiam zawsze ze sklepu masala.com.pl :P fajna obsługa.. zadzwonili do mnie że nie ma chilli Ancho, a że Pani chciała polecić jak najlepszy zamiennik podała do telefonu kucharza :lol: ..mając drugiego w odwodzie hehehe uśmiałem się.. chociaż oczywiście doradzili mi bardzo dobrze :) suszone, wędzone chipotle jest zarabiste! :D

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-228614
Udostępnij na innych stronach

Roladka z boczku i 2 kawałki boczku złożone i wpakowane w siatkę za pomocą rury :) na zamówienie wujka hehe wędziły się razem z szybkimi boczkami Pokemona 4.5 godzinki

Przyprawy proste.. majeranek, czosnek, peklosól 20g/kg, pieprz. Poleżały sobie tak 5 dni - mała ilość płynu odlana po 24h, obracane co 12h :)

Wproszę się do wujka żeby zrobić fotki przekrojów :D parzenie - wujek zdecydował, że sam to zrobi.. 2 godziny temp. 80-85*C.

 

http://img152.imageshack.us/img152/1561/boczkirolada.jpg

 

http://img198.imageshack.us/img198/6918/boczkirolada1.jpg

 

http://img217.imageshack.us/img217/7847/boczkirolada2.jpg

 

Szybkie boczki ;)

 

http://img651.imageshack.us/img651/8113/img0683gf.jpg

 

Marmelada z jabłek i bananów :) 10 części jabłek i 1 część bananów.. nawet smaczna wyszła hehe zawsze to dobre, bo z własnych jabłuszek.. Pozdrawiam

 

http://img502.imageshack.us/img502/3002/boczkirolada4.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-229280
Udostępnij na innych stronach

Ukłon w stronę Abratka :) trochę było z tym roboty, ale warto.. naprawdę warto :D

Soczek wyszedł pyszny :thumbsup: sam byłem zaskoczony.

Jak widać na zdjęciu troszkę jabłek zebrałem... na drzewie wisi ich ogrom :grin:

Stare jabłonie, nieprzycinane, niepryskane.. jabłka małe, nietrwałe.. za to bardzo smaczne :) chyba bym oszalał wycinając gniazda nasienne.. więc jabłuszko na pół, oderwać ogonek i ciach takie połóweczki z pestkami do sokowirówki :devil:

Sok wyszedł super, wiec winko też powinno.. dzieciaki przybiegały co chwila po łyczek soczku :D wszystkim ogólnie smakował - pestki nie dały żadnej goryczy, tak robił to mój dziadek :)

 

http://img835.imageshack.us/img835/9211/jabca.jpg

 

Soku wyszło sporo - w sumie 27 litrów :) odstał się trochę, żeby piana na wierzchu się ustabilizowała - łatwo zdjąć za pomocą sitka.. dodałem cukru, 9g drożdży Bayanus G-995, łyżeczkę pożywki Active i zakryłem szmatka..

Planuję dodawać stopniowo cukru - nie wiem ile, jestem nowicjuszem ;) chcę uzyskać mocne i słodkie winko.. tak +/- 5-6kg cukru dostarczane w porcjach co kilka dni.. co o tym myślicie? Za 2 dni jak już się drożdże zaaklimatyzuja dodam rurkę fermentacyjną :)

 

http://img843.imageshack.us/img843/4650/jabca1.jpg

 

Tyle papierówek poszło na łopacie na zmarnowanie... :( mam nadzieję, że cała ta praca nie pójdzie na marne :grin:

Btw. dziś urodzinki wujka.. taka mała niespodzianka - drożdżowa strucla nadziewana orzechami laskowymi i żurawinką.. (pozostałość po nalewce.. czuć było spirytus) :grin: zapomniałem dodać oleju (w ogóle jakiegokolwiek tłuszczu), ale i tak wyszła ok :) Pozdrawiam

 

http://img502.imageshack.us/img502/7441/jabca2.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-229808
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska ze str. 22 :thumbsup: parzona wyszła niezła, myślę że dojrzewająca wersja będzie też git :) trzymam na zjazd.. chociaz pokusa była ogromna :D

Stuknął jej już miesiąc wiszenia w lodówce.. w sumie wyjdzie dokładnie 42 dni od uwędzenia do spożycia :)

 

http://img854.imageshack.us/img854/6636/dojrzboczkie1.jpg

 

Szybkie boczki wg receptury Artura (acz z moimi zestawami przypraw) leżą i czekają na swój moment :P troszkę odkroiłem.. dla celów naukowych oczywiście hehehe

Są troszkę surowe, ale coraz bardziej kruszeją.. w odwodzie miałem plan, żeby je podpiec chwilę.. ale rodzina zaprotestowała :)

 

http://img850.imageshack.us/img850/579/dojrzboczkie.jpg

 

Okazuje się, że ich konsystencja to ogromna zaleta dla większości 'testerów' :D cienko pokrojone są po prostu przepyszne a ciągle nabierają smaku.. zaryzykuję i zrezygnuję z dalszej obróbki :P TeBe najlepiej oceni jak mi to wyszło.. w końcu miał okazję kosztować oryginału :grin:

Dzięki Arturze za ten pomysł ;) będę robił takie boczki jeszcze wiele wiele razy.. to na pewno :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

A tak poza mięskiem.. 2 baloniki na półpiętrze pracują :) większy - 43 litry nastawu z papierówek, mały 7 litrów kupnego soku z granatu.. uwielbiam przyglądać się jak robią bul bul :lol: Pozdrawiam

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230392
Udostępnij na innych stronach

troszkę odkroiłem.. dla celów naukowych oczywiście hehehe

 

http://rybak-rybachok.ru/forum/images/smilies/bj.gif

Doktor kulinarny habilitacyjny !http://rybak-rybachok.ru/forum/images/smilies/ay.gif

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230399
Udostępnij na innych stronach

Mają być lekko surowe. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230446
Udostępnij na innych stronach

Sasza :grin: uśmiałem się, dzięki :grin:

miro, ciężko wyczuć w jakim stopniu ma pozostać surowy ;) do tego potrzeba doświadczenia, którego jeszcze nie mam :P wszystko z czasem..

Przez naszą siostrę z antypodów Anię zachciało mi się sernika :blush:

poleciałem więc do sklepu i od razu do dzieła :D sick aż 45,50 za wszystkie składniki..

Przepis 'męczony' zawczasu przez moją mamę :) dopracowała go troszkę po swojemu, ale podstawowy też jest miodzio ;)

Można zmieniać smak budyniu.. dodawać owoce.. truskawkowy sernik jest szczególnie pyszny :thumbsup: jeżeli chcemy dodać jakiś smakowy budyń to lepiej dać 3 sztuki, żeby lepiej podkreślić smak :)

 

Kilka uwag do przepisu:

Mama nie podpieka spodu, od razu pakuje masę serowa i zapieka.. ja podpiekłem - pełna dowolność i frywolność :D wychodzi pycha.. grunt to prostota :) bez zabawy w wyrabianie nożem.. wszystko do michy, ręka, noga mózg na ścianie :lol:

Proponuję 2 garście wiórków kokosowych podprażyć i dodać do masy serowej :) będzie lepsiejsze..

Cytryna z której wyciskamy sok musi być bardzo soczysta, żeby było dobrze czuć ten dodatek ;) skórka z cytryny też nie zawadzi ;)

Masa serowa z tego przepisu to jedna z lepszych rzeczy jakie jadłem :P jak nie macie ochoty bawić się w spód i pianę na wierzchu.. co za problem :D

Wyszło mi trochę za dużo masy (kwestia innej tortownicy), wysmarowałem kokilki margaryną (tak, tak kupiłem margarynę - raz na rok można xD) i wysypałem bułką tartą.. proste i pyszne :) szczególnie jak sie poleje trochę czekoladą po wystygnięciu..

 

http://img62.imageshack.us/img62/4130/sernikniemiecki.jpg

 

http://img98.imageshack.us/img98/7113/sernikniemiecki1.jpg

 

http://img521.imageshack.us/img521/8430/sernikniemiecki2.jpg

 

http://img835.imageshack.us/img835/6059/sernikniemiecki3.jpg

 

http://img13.imageshack.us/img13/3034/sernikniemiecki4.jpg

 

http://img38.imageshack.us/img38/4279/sernikniemiecki5.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230634
Udostępnij na innych stronach

Robercie serniczek wygląda smakowicie :thumbsup: ... ale jak dla mnie to za ''gruby''spód z ciasta. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230636
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, :grin: kwestia rozmiaru tortownicy..

wziąłem taką nową, mniejszą.. cały ser nie wszedł a ciasto za grube :P swoją drogą byłoby pewnie dużo cieńsze gdybym go nie podpiekał uprzednio.. ale najważniejsze, że wszystkim smakuje :D Sam jak na razie oparłem się pokusie zjedzenia :grin:

Jutro dzieciaki przyjeżdżają :D ale się ucieszą..

niestety szykuje się pracowity dzień :rolleyes: nastawianie wiśniówki i gruszkówki, dżem wiśniowy, ogórki beny, leczo na zjazd coby się przegryzło, peklowanie mięska :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230691
Udostępnij na innych stronach

halusia@, :grin: kwestia rozmiaru tortownicy..

wziąłem taką nową, mniejszą.. cały ser nie wszedł a ciasto za grube :P swoją drogą byłoby pewnie dużo cieńsze gdybym go nie podpiekał uprzednio.. ale najważniejsze, że wszystkim smakuje :D Sam jak na razie oparłem się pokusie zjedzenia :grin:

To fakt... ale najważniejsze że Wam smakowało Robercie ... co do pokusy to tak trzymaj bo najgorzej raz.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230693
Udostępnij na innych stronach

Adamie bardzo mi miło :grin: nie słyszałem nigdy o złotej rosie :blush: ale cukiernik ze mnie taki sobie ^^ chętnie poczytałbym, jeżeli zechcesz napisać cóż to :P nazwa bardzo intrygująca ;)

Dziś wydreptałem z mamą trochę ogórków :) nie jakaś kosmiczna ilość, ale 49 słoików to zawsze lepsze niż iść do sklepu i kupić bóg wie co..

18 słoików kiszone, 18 słoików Beny i 13 słoików takiej sałatki z plasterków ogórka z zalewą beny :) bardzo mi zasmakowała :thumbsup: jest super, nawet gdy użyłem do niej keczupu Aro.. 1.80/szt xD MNIAM! Pokemonie, Zbóju dziękuję za namowy i dobry przykład :clap: było warto zaufać ;)

 

Rano nastawiłem wiśniówkę i gruszkówkę.. karafki podostawałem na urodziny od wujków :lol: jakby się zgadali.. :D frajda jest jak można wypić z czegoś ładnego coś smacznego ^^

 

http://img576.imageshack.us/img576/1325/aapp1sobota.jpg

 

Ogóraski kiszone..

http://img42.imageshack.us/img42/6923/aapp1sobota1.jpg

 

Beny :) z czarną gorczycą, 4 słoiczki z chilli..

http://img163.imageshack.us/img163/1460/aapp1sobota2.jpg

 

Sałatka.. cóż zostało ogórków i zalewy.. olałem przyprawy i zapakowałem to z mamą do słoików :P czuję, że sama zalewa Beny zrobi z tego coś fajnego ;)

http://img703.imageshack.us/img703/9292/aapp1sobota3.jpg

 

Przygotowania na party u Tebe rozpoczęte :) boczek natarty pastą z czosnku, peklosoli, majeranku i pieprzu, zrolowany, zawiązany i do peklowania do czwartku.. mam nadzieję, że wyjdzie ;) Pozdrawiam

 

http://img703.imageshack.us/img703/1820/aapp1sobota4.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230743
Udostępnij na innych stronach

PanBoczk-u , ogladam Twoje dokonania w przetworach , jestem pod wrazeniem , gratulacje . Zaintrygowala mnie Twoja wisniowka w sloju , czy wisnie drylowales czy sa pokrojone i wydobyte z nich pestki , ja nigdy nie mam cierpliwosci do drylowania i nastawiam z pestkami . wg. przepisu Pani Ciwerczakiewiczowej , jak dotad udaje sie wisnowka wspaniale , ale moze masz sposob na szybkie wyjecie pestek , to go zdradz.Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230770
Udostępnij na innych stronach

nie słyszałem nigdy o złotej rosie :blush:

Jak "Złota Rosa" była w sprzedaży(jeżeli chodzi o napój) to Ty PanieB jeszcze z jajka na jajko skakałeś :grin: :grin: :tongue:

Pokemonie, Zbóju dziękuję za namowy i dobry przykład :clap: było warto zaufać ;)

Polecamy się na zaś :grin: :grin:

karafki podostawałem na urodziny od wujków :lol: jakby się zgadali.. :D

No widać, że rodzina nie tylko na fotkach jest dobra :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230785
Udostępnij na innych stronach

Jak "Złota Rosa" była w sprzedaży ... to Ty PanieB jeszcze z jajka na jajko skakałeś :grin: :mrgreen: :tongue:

Coś mi się zdaje, że PanB nas czaruje co do swego wieku ;)

 

Gratuluję wyrobów, oczy by jadły :thumbsup:

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/16/#findComment-230786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.