Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

smola, dzięki :grin: btw. przypomniałem sobie co to było.. sok z granatu 5l i 1l żurawinowego xD pychotka ;) mam nadzieję, że będzie ciut gazowana..

Robert... czy Ty czasem nie przesadzasz.... ?

no fakt, zły dobór słów :lol: oczywiście nie wlewam trunków do baseniku i w nich się na czworaka nie taplam :lol: hahaha :D ale seriously... to mój pierwszy sezon :P

Pierwsze nalewki (inspirowane forumowymi wyrobami), pierwsze wina (tak samo), zanim napiszę coś co każdy chciałby czytać muszę naskrobać kilka gniotów pokroju scenariusza do 'Golasów'.. niby psychologiczne i głębokie, ale tiaaa :lol: :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-237252
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Koźlaki zebrane, na zimę trzeba je ostawić :P

Oczyszczone, pokrojone, przegotowane 10 minut..

 

http://img708.imageshack.us/img708/9712/grzyby2012.jpg

 

Zalewa: szklanka octu, 2 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki soli.

Dla smaku: ziele angielskie, liść laurowy, chilli, czosnek.

 

http://img708.imageshack.us/img708/310/grzyby20121.jpg

 

Warto czy nie... :P lepiej mieć 5 słoiczków na zimę i pospacerować 3 godziny dla zdrowia niż nie mieć nic i spać xD

Wodę po gotowaniu grzybów odparowuję i połączę z resztką zalewy.. ciekawe czy coś dobrego z tego będzie :) może jakaś baza do sosów czy dressingów.. albo grzybowy aromat do pasztetu :P Pozdrawiam

 

http://img407.imageshack.us/img407/3151/grzyby20122.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-237286
Udostępnij na innych stronach

Dawno nic nie wędziłem :blush: dziwnie się z tym jakoś czuję :lol: jak bez ubrania :X

odpowiedni podkład muzyczny do rolowania boczku: :lol: i jedziemy :grin:

Wędzenie w przyszłą sobotę - plany:

-karkówka w siatce bez przypraw, parzona jak baleron

-2 rolady z boczku - majeran, czostek i pieprz.. jedna po parzeniu wtórnie uwędzona

-boczek b/s (musiałem trochę potrenować jej usuwanie xD)

-pierś indyka w siatce bez przypraw

-kiełbasa dojrzewająca z jałowcem

-słonina do zmielenia i w słoiki

 

Słoniny ładnej nie ma.. na rynku Panie stwierdziły, że zarzynają teraz młode świnki i inaczej je karmią.. tak że wszystko idzie w mięso a nie w tłuszczyk :( polemizować nie będę.. jedna z Pań (ta od której zawsze kupuję mięso na wyroby) podpowiedziała, że czasem w Radzyminie na targu trafi się gratka po uboju wielkiej maciory i można dostać odpowiednią słoninę :)

Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły to proszę, podzielcie się ^^ jak na razie pozostaje mi Marko.. jak się nie ma co się lubi.. hehe

 

Co do rolady stwierdziłem, że będzie ładniej wyglądać i lepiej (mocniej) smakować, jeżeli rozpłatam ją troszkę bardziej :)

 

http://imageshack.us/a/img12/1461/peklowanieboczkurolowan.jpg

 

przygotowane do peklowania mięso.. (tak, tak, drób i wieprzowina osobno :grin: takiej wtopy bym nie popełnił..)

 

http://imageshack.us/a/img811/1461/peklowanieboczkurolowan.jpg

 

Przymierzam się też do większej produkcji tabasco z papryczek czereśniowych.. jestem umiarkowanie zadowolony z tego co wyszło przy okazji :) a więc ocet aromatyzowany zielem angielskim i rozmarynem się przyda :) włożony do wrzącej wody i potrzymany do ostygnięcia (żeby przyspieszyć aromatyzowanie.. poprzedni ocet bez tego stał sobie 1-2-3 lata :lol:) Pozdrawiam

 

http://imageshack.us/a/img19/1461/peklowanieboczkurolowan.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-237463
Udostępnij na innych stronach

Mały eksperyment... hamburger i frytki, czyli fastfoodowa klasyka :)

Fryteczki z patelni by MamaBoczek :grin: nie ma porównania do kupnych..

 

http://imageshack.us/a/img594/605/fastfoodhomefood.jpg

 

Hamburgery inna sprawa :P trochę partyzantki hehe

Mięso - udziec wołowy zmielony na sitku 2mm i wyrobiony z prażoną cebulką i przyprawami.

 

http://imageshack.us/a/img546/3632/fastfoodhomefood1.jpg

 

Zdecydowanie inne niż w normalnym hamburgerze :thumbsup: soczyste, dla mnie wręcz niedopieczone w środku - bomba smaku eksplodująca przy każdym kęsie :)

 

http://imageshack.us/a/img38/1461/fastfoodhomefood2.jpg

 

Ser.. kupny, ale też lepszy niż w standardowym wydaniu ;)

Bułka.. ujdzie, ale jednak mięciutka buła z sezamem to klasyk, którego jak dla mnie nie idzie pobić.. chyba, ze domowo upiec bułeczki a'la biszkoptowe? ..

Sos.. też lepszy ten chemiczny :lol: cóż, żeby zrobić taki w domu potrzeba sporo eksperymentować a tego sobie uczynić nie mogę :lol:

Ogólnie wychodzą na duży plus.. o cenie już nie wspomnę ;)

 

http://imageshack.us/a/img515/2283/fastfoodhomefood3.jpg

 

Wędzona słonina gotowana w słoiku 3 godziny... rewelka :) mam przeczucie, że mielona będzie jeszcze lepsza.. tylko inny słoik by się przydał, lub foremka do pasztetu, żeby można było gotowy produkt kroić w plasterki ;) Pozdrawiam

 

http://imageshack.us/a/img440/5626/fastfoodhomefood4.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-238046
Udostępnij na innych stronach

Te piękne hamburgery to już kolacja, czy to dopiero podwieczorek ???

lepiej.. zagrycha :cool:

Jutro wędzenie, dziś nadziewanie kiełbasy dojrzewającej z jałowcem..

Przy okazji test nowych noży (prezent).. najlepsze WŁOSKIE noże na rynku!!!

Design opracowany w USA, produkowane w CHINACH :lol: hahaha

Włochy to te noże widziały.. jak kierowca ciężarówki był na postoju żeby się odlać :P

ale cóż.. przyznam, że kroi się nimi bardzo wygodnie.. lekkie acz badziewne, na pierwszy rzut oka badziew, przy tym ostre i dobrze pomyślane..

Skórę usuwało się jak marzenie :) komfort pracy jakiś taki.. mniejsza.

 

http://imageshack.us/a/img228/9327/kiebasadojrzewajcazczos.jpg

 

jak to zdjęcie się tu dostało :blush: :shock: no cóż.. boczuś ładny, dobry :thumbsup: znajoma Pani policzyła 13zł/kg, powiedziałem że na kiełbaskę to odkroiła z 2 kawałków tak żeby jak najmniej było kości i chrząstek.. nie było prawie wcale ^^

 

http://imageshack.us/a/img853/9327/kiebasadojrzewajcazczos.jpg

 

Wołowina sitko 9mm ścięgnista 0.8kg

Boczek b/s sitko 9mm 4.3kg

Słonina pokrojona w grubą kostkę 0.7kg

 

Do tego jako przyprawy; cała paczka jagód jałowca zmiksowana z peklosolą (25g/kg) i 2 główkami czosnku.. pieprz mielony 2 łyżki stołowe.

 

http://imageshack.us/a/img26/9327/kiebasadojrzewajcazczos.jpg

 

Nie mieszane za intensywnie, do połączenia całości :)

Przy nabijaniu do ostatniej partii jelita, do farszu wmieszałem sporo czarnej gorczycy (całej).. lubię u innych jak widać takie niespodzianki w środeczku :)

 

http://imageshack.us/a/img155/9327/kiebasadojrzewajcazczos.jpg

 

Odkręcane.. cóż tak jak umiem :) na próbę, jak lepiej będzie na dojrzewającą pierwszą napakowałem dosyć ścisło, 2 kolejne mniej.. chyba ta w środku będzie trafiona najbardziej :) trzeba jakoś wypraktykować... jutro wędzenie :)

Chyba je przewiążę sznurkiem jak ostatnio.. dla samego wyglądu hehe Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-238941
Udostępnij na innych stronach

http://imageshack.us/a/img88/4363/wdzenie22wrzenia2012.jpg

 

Dzień jak widać zaczął się przepięknie.. widok z mojego balkonu hehe

 

Jako, że wstałem przed 5 a mięsko sobie ociekało bez mojego udziału, miałem czas aby wyrwać się do ogrodu i zebrać niedobitki cukinii ;) Ot nic wielkiego, ale 4 słoiczki zawsze..

 

http://imageshack.us/a/img411/6360/wdzenie22wrzenia20121.jpg

 

Wędzenie tia... większość była przyjemna, do czas aż zaczął padać deszcz..

przetrzymałem wędzonki 8 godzin.. dla piersi indyka ciut za długo :) jakoś tak koloru złapać nie mogła, cóż.. nie jest jakoś potwornie sucha, ale szału nie ma :mellow: pierś kurczaka wędzona smakuje mi o niebo lepiej :)

 

http://imageshack.us/a/img805/8230/wdzenie22wrzenia20122.jpg

 

http://imageshack.us/a/img689/333/wdzenie22wrzenia20127.jpg

 

http://imageshack.us/a/img11/8895/wdzenie22wrzenia20128.jpg

 

Pierwszy raz ten wielki gar był wypełniony mięsem po brzegi :lol:

 

http://imageshack.us/a/img690/7293/wdzenie22wrzenia20123.jpg

 

słoninka na przemiał, do słoików i gotowana będzie 3 godzinki.

 

http://imageshack.us/a/img39/9116/wdzenie22wrzenia20124.jpg

 

tutaj oczywiście zdaję sobie sprawę z wpadki ;) karkówka trochę się przybrudziła o beczkę, a potem po małej stresującej sytuacji z siostrzeńcem, dorzuciłem drewna żeby nie zgasło i poszedłem ochłonąć :devil: temperatura musiała na chwilę skoczyć za wysoko i zabrudzenie się scementowały w czarniawe miejsca.. ogólnie z koloru nie jestem zadowolony..

 

http://imageshack.us/a/img820/9717/wdzenie22wrzenia201211.jpg

 

Smak jest za to :thumbsup: zadowalający :lol: ..8 godzin wędzenia 40-45*C, parzenie 150 minut i dziś znowu 2 godzinki wędzenia temp. 45-60*C.. bardzo fajnie to działa :)

A tu mały dodatek; sos czosnkowy a'la domowy majonez ;)

3 ząbki czosnku drobniutko posiekane, 2 żółtka, kopiasta łyżka słodkiej musztardy 'kremska' by develey, sól pieprz - wkręcamy jakieś 2 szklanki oleju, pod koniec zaprawiając do smaku octem aromatyzowanym zielem angielskim i rozmarynem. Jako wzbogacacz smaku i konsystencji - prażona, suszona cebulka :) Pozdrawiam

 

http://imageshack.us/a/img687/7862/wdzenie22wrzenia201212.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-239419
Udostępnij na innych stronach

Boczusie po tak długim wędzeniu i parzeniu, muszą rozpływać się w ustach ;) a ten przepis na sos czosnkowy , to już trenowałeś , czy taki spontan pomysł ? :) patrząc po składnikach musi wybornie smakować ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-239422
Udostępnij na innych stronach

Emil, :grin: boczki mają nadal swoją konsystencję, czuć pod zębem mięsko ;) ale są mięciutkie.. wreszcie wypraktykowałem ustawienie palnika i mocy płomienia do tego gara.. przez te 2.5h tylko 2 razy musiałem odrobinkę zimnej wody dolać :)

parzenie przestanie być nieprzyjemnym zajęciem :grin:

a ten przepis na sos czosnkowy , to już trenowałeś , czy taki spontan pomysł

jak zwykle spontan ;) ale akurat ten chyba powtórzę jak będzie okazja.. mama zachwycała się czosnkowym sosem Heinz'a więc pomyślałem, że zrobię lepszy :P

o dziwo tak dobry, że zszedł dosłownie w godzinę :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-239566
Udostępnij na innych stronach

Za inspiracją Artura postanowiłem na piątek upiec chleb :)

nieeestety :P na robienie zakwasu nie miałem 5-ciu dni, więc wybrałem uproszczoną opcję z drożdżami..

Bazowałem na tym przepisie:

http://smakowitychleb.pl/chleb-pszenno-zytni/?gclid=CMHr_5nV0rICFdHLzAodDnAAlg

oczywiście.. nie był bym sobą, gdybym nie pozmieniał kilku rzeczy :lol:

 

Pszenno-Żytni chleb z prażoną cebulką i wędzonym boczkiem

 

Ogólnie jak w przepisie z linku :) z tym, że:

-zmiksowałem prażoną, suszoną cebulkę.. nie za drobno.. nie będzie wyczuwalna a doda smaku

- na oliwie i dużym ogniu zrobiłem boczkowe skwarki

- mąki wymieszałem w proporcjach 300g żytniej i 200g pszennej, potem w miarę potrzeb dodawałem pszennej

- tłuszcz wytopiony z boczku i oliwa nie mógł się zmarnować.. 400ml wody podgrzałem na tej patelni, po prostu wlewając ją na gorący tłuszcz - wyszło od razu 37.2*C czyli perfect

- zwiększona ilość mąki oczywiście zostaje wytłumaczona tłuszczem po smażeniu

- pieczenie bez termoobiegu po 35 minutach nie dało oczekiwanego koloru, więc na ostatnie 5 minut (no może 8 hehe) podniosłem temp. na 240*C z termoobiegiem..

jednocześnie wziąłem garść wody i wlałem na dno piekarnika, jak również trochę pokropiłem chleb - nie wiem czemu, tak widziałem w 'akademii mistrza novellego' xD

 

http://imageshack.us/a/img833/9996/chlebek2012.jpg

 

http://imageshack.us/a/img7/4125/chlebek20121.jpg

 

http://imageshack.us/a/img171/9173/chlebek20122.jpg

 

http://imageshack.us/a/img21/5783/chlebek20123.jpg

 

Chlebuś ma fajną, chociaż nie aż tak chrupiącą jak myślałem, skórkę - zapach powala, konsystencja wydaje się odpowiednia, ale to okaże się dopiero po przekrojeniu.. czego sam nie będę robił bo i tak nie jadam często pieczywa ;)

Jutro będzie dokładnie przetestowany w towarzystwie kolegów wędlinek i smalcu :)

Jego przyjaciółki kiełbasy dojrzewające wiszą sobie w kuchni i czekają na powtórne wędzenie.. wszystko układa się całkiem nieźle :grin: Pozdrawiam

 

http://imageshack.us/a/img18/6765/chlebek20124.jpg

 

http://imageshack.us/a/img99/6251/chlebek20125.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-240249
Udostępnij na innych stronach

Za inspiracją Artura postanowiłem na piątek upiec chleb

No jak malowany !!! Z zewnątrz... a dawaj przekrój, jak wyszedł ? Wyglada, że wyrósł akurat... :) Brawo Robert !!! I te kiełbaski... :thumbsup:

Cóż to mysliwska podsuszana ? Ja własnie zarobiłem ciasto, chlebek ok 19 bede wypiekał, lece do wędzarni , pozdro :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-240251
Udostępnij na innych stronach

mam ślinotok na ten chlebuś i resztę zresztą też :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-240256
Udostępnij na innych stronach

boże, następny co sam nie zje a innych nie zaprosi

Robert po zdaniu na prawo jazdy pewnikiem jakąś imprezę zrobi... :P

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-240272
Udostępnij na innych stronach

nieeestety :P na robienie zakwasu nie miałem 5-ciu dni, więc wybrałem uproszczoną opcję z drożdżami..

Robercie, kolejnym razem jak już Ci się znudzi chleb na drożdżach to polecam zakwas ale nie taki 5-cio dniowy tylko starszy (kilka, kilkanaście lat) jakby co to się polecam a wiem, że Tomek B. też taki posiada.

 

Chlebek śliczny i kiełbaski jak marzenie :thumbsup: , jestem pod dużym wrażeniem twojej kreatywności.

 

pozdro W.

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-240273
Udostępnij na innych stronach

I te kiełbaski...

Cóż to mysliwska podsuszana ?

to ta jałowcowa :) wędzona, ale surowa i dojrzewająca.. na razie kilka dni podsycha, potem w lodówce będzie stopniowo dojrzewać i tracić na wadze 40 dni :)

rmir, arkawroc, bwie, dziękuję bardzo :grin:

Robert po zdaniu na prawo jazdy pewnikiem jakąś imprezę zrobi...

:cool: nieee... małe spotkanie literackie :P tak, żeby omówić kilka fraszek :lol:

Robercie, kolejnym razem jak już Ci się znudzi chleb na drożdżach to polecam zakwas ale nie taki 5-cio dniowy tylko starszy (kilka, kilkanaście lat) jakby co to się polecam a wiem, że Tomek B. też taki posiada.

:grin: przyjacielu, staram się jeść jak najmniej pieczywa z wiadomych względów.. ale w końcu trzeba się na czymś uczyć :D powiedziałbym, że chcę rozpocząć swoją własną 'dynastię zakwasową', tylko muszę znaleźć konsumentów :D

Tomek zawsze rad wszystkim się dzielić z bliźnimi ;) chyba jednak dla samej nauki zrobię własny :P

Z zewnątrz... a dawaj przekrój, jak wyszedł ? Wyglada, że wyrósł akurat...

i tu jak dla mnie największe zaskoczenie :P

 

http://imageshack.us/a/img839/426/przekrjh.jpg

 

Miałem obawy, że skórka będzie za twarda - nie jest.. mięciutka i smaczna, acz odróżnia się od miąższu..

Pomimo 15 minut ostrego wyrabiania ciasto jest leciutko kruche, jakby brak glutenu :P w niczym to nie przeszkadza, spoistość ok - nawet przyjemna odmiana :)

Jedynym wielkim zawodem jest doprawienie.. 2 łyżeczki soli na taki chleb to jakaś pomyłka.. tak mi się wydawało, ale doprawiłem jak było w przepisie :rolleyes: można spokojnie dać 6-7 łyżeczek..

No i coś nie tak z temperaturą w piekarniku :P pomijam to, że staroć co jakiś czas resetuje temperaturę do 180*C i musiałem pilnować żeby było 220*C.. po prostu mu nie wierzę :lol: chyba kabelki się mu postykały tam gdzie nie trzeba ;)

Miałem kroić dopiero jutro.. ale okazało się, że babcia nie ma na jutro rano chleba, a to mama chce spróbować etc. :lol: tak to już jest :D Pozdrawiam

 

http://imageshack.us/a/img809/4184/przekrj1.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-240302
Udostępnij na innych stronach

to ta jałowcowa wędzona, ale surowa i dojrzewająca.

To jakiś autorski przepis :shock: ,chyba kiełbasa z dodatkiem jałowca .Tak mi się wydaje.Prawda Panie Boczek :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-240311
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, oczywiście masz rację :grin: wybaczcie proszę moje skróty myślowe.. w kwestii 'kiełbasy z dodatkiem jałowca' to chyba już nie pierwszy raz kiedy ją jałowcową nazywam :blush: ..taka ładna, krótka nazwa hehehe Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-240313
Udostępnij na innych stronach

do tego chlebusia świeże masełko i pożądny plaster szynki kawał pomidora :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-240314
Udostępnij na innych stronach

do tego chlebusia świeże masełko

:grin: a może tak? :thumbsup:

 

http://imageshack.us/a/img87/5677/grahamki20121.jpg

 

świadziu, :grin: chleb to każden jeden upiec umie :D ale grzybków to nie ma komu szukać :wink: hehehe

 

Btw. nie wiem jaką zaćmę umysłową miałem :P ale ten chlebek to z mąki pszennej i mąki pszennej typu graham :lol: lekko się zgubiłem w ferworze walki i jakoś tak wyszło :blush:

Nie ubyło mu przez to nic, ale sprostować trzeba :P

 

Tak się dziś zdziwiłem jak przeczytałem opakowanie od mąki.. że pomyślałem; jak już mam mąkę graham to strzelę mini grahamki :) takie co je mama czasem kupuje i najbardziej lubi hehe

Ciasto robione podobnie jak na chleb.. tylko bardziej na czuja :) i lepszy produkt dzięki temu wyszedł.. więcej drożdży, 5 łyżek cukru, 4 łyżeczki soli.. wyrabiania zamiast 10 to 20 minut.. lepsza konsystencja i wsio :)

 

http://imageshack.us/a/img607/2915/grahamki20122.jpg

 

W sumie około 650g mąki - z czego 200 białej, reszta graham. Z tego wyszło 16 grahameczek :) po formowaniu kolejna godzina wyrastania.. (w sumie 2 godziny).

 

http://imageshack.us/a/img823/1396/grahamki20123.jpg

 

Nie byłem pewien ile piec te bułeczki :P na forum tylko jeden temat był, więc zrobiłem podobnie.. 15 minut 250*C... dałem 12 minut w tej temp. i dołożyłem kolejne 8 minut z termoobiegiem dla lepszej skórki :)

 

http://imageshack.us/a/img543/7316/grahamki20124.jpg

 

Cieszę się bardzo, bo wyszły w smaku i konsystencji (skórka też) niezwykle podobne do tych co mama kupuje :grin:

 

http://imageshack.us/a/img33/4905/grahamki20125.jpg

 

Przekrój obowiązkowo hehe

 

http://imageshack.us/a/img546/9127/grahamki20126.jpg

 

Jak już przy przekrojach jesteśmy to czemu nie kiełbaski :P wisi sobie teraz w lodówce.. jeszcze naście dni powolnego dojrzewania i schnięcia :) Pozdrawiam

 

http://imageshack.us/a/img228/6867/grahamkikieba.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-240827
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A co stało się z autorem? Tylko zreflektował się że dawno nie widział arcydzieł.

U Roberta wszystko w porządku? Kto wie?

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-246026
Udostępnij na innych stronach

A co stało się z autorem? Tylko zreflektował się że dawno nie widział arcydzieł.

U Roberta wszystko w porządku? Kto wie?

Sasza ja już kiedyś wspominałam na SB o PanieBoczku, że dawno nie było Go na forum... niestety nic nie wiem :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-246027
Udostępnij na innych stronach

Ja kojarzę,że miał jakieś problemy z internetem. Pojawiał sie ostatnio rzadko,ale sie pojawiał...
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-246030
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje druhowie. Niechaj wszystko nawiąże się.

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/20/#findComment-246043
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.