Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Co to na drugim zdjęciu ?

boczek ??? wyglada na boczek albo jakieś mięsko w kawałkach...

boczek ??? wyglada na boczek albo jakieś mięsko w kawałkach...

boczek boczek.. średnio udany boczek ;)

obiecuję się poprawić! i czekam na kontrolę, więc wiecie!!!!! Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-302142
Udostępnij na innych stronach

A napisz ty jak ten boczek robisz.

Może nie wygląda mniamnuśnie, ale jest samczy !

Coś wspólnie poprawimy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-302145
Udostępnij na innych stronach

miro,

700g boczku ze skórą.. zapeklowany 23g/kg, przed pakowaniem w słoiki dosmaczony dwoma dużymi ząbkami czosnku, pieprzem, cukrem, majerankiem, oregano i skórką z cytryny :) do każdego słoiczka po zielu angielskim - do jednego sypnąłem ciut żelatyny hehe a żeby było ciekawiej troszkę wina malinowego :devil:

ciekawe czy się ładnie zestali.. liczę na te skórki..

żeby skórka na boczku oddała wiąźliwość (jest takie słowo? chyba nie :lol: ;) ) i była mięciutka walnąłem słoiczkom 2.5h gotowania dziś, jutro planuję godzinę i pojutrze 40 minut.. myślę, że to wystarczy

tak jak pisałem - oregano, cukier, skórka z cytryny.. odpadają wraz z dodatkiem win owocowych... ale wino wytrawne lub połączenie wytrawnego czerwonego z kroplą wermutu może być cacy :) przy długim czasie pasteryzacji trwam - skórka jest fajna

te słoiki pójdą po prostu do zjedzenia na ciepło np. w zupie, gdzie smak przeniknie i doda całości ;) następnym razem więcej skórek i ostrożniej z przyprawami.. i myślę, że wyjdzie coś dobrego.. aha i boczek ciut za tłusty :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-302194
Udostępnij na innych stronach

aha i boczek ciut za tłusty :P

Nie wybrzydzaj młody, nie wybrzydzaj :tongue: :lol: , a jak Tobie za tłusto to musztarda sarepska do posmarowania, chrzanik tarty, albo czosnek na kromkę chlebka i spożywanko boczku jak ta lala, tłustość w ostrym smaku znika :thumbsup: :thumbsup: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-302207
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

a jak Tobie za tłusto to musztarda sarepska do posmarowania, chrzanik tarty, albo czosnek na kromkę chlebka i spożywanko boczku jak ta lala, tłustość w ostrym smaku znika

hehehe Zbójaszku :laugh: co prawda to prawda! 

 

dawno nic nie ten tego... nie pisałem :D pierwszy post po updacie forum hehe

 

 

czekałem z niecierpliwością na polską edycję TopSzef'a... mój ulubiony program z serii konkursów kulinarnych..

odechciewa się gotować po prostu.. oglądanie tego grozi znieczulicą spożywczą.. myślałem, że to będzie widowisko na poziomie, tak jak było w wersji USA.. a u nas wzięli ludzi bez pojęcia o produktach nawet :facepalm: od pierwszego odcinka gdzie zmarnowali wołowinkę argentyńską po ostatni z podrobami... ehh sama reakcja kucharzy TOP SZEFÓW na te podroby.. masakra :mad:  no mniejsza xD 

 

u mnie dziś małe co nieco - terrina i pasztet - oczywiście bez przepisów, na czuja i z modyfikacjami :P

 

Na terrinę z golonki zazwyczaj gotowałem je 8 godzin w wywarze.. tym razem skróciłem czas do 4 godzin i gotowałem w piwie.

2 golonki - 2 litry piwa.. litr normalnego i litr chmielowego, bardziej goryczkowego.. i nie wiem czy nie przesadzona ta goryczka :P dosypałem trochę cukru.. i wrzuciłem chilli hehehe jedna suszona a dodała kopa :P 

Pasztet z kuskusem, bez mielenia.. posiekany parzony boczek, surowa wątroba wp, skórka gotowana do miękkości, surowa cebula i czosnek - wszystko zblendowane coby maszynki do mielenia nie brudzić :laugh: zobaczymy jak to wyjdzie hehe 

 

przekroje niebawem ;) Pozdrawiam

 

 

ahh no i ucho wp gotowane.. z chrzanikiem było  :thumbsup: pychotka.. dołączam do forumowych fanów uszu xD 

 

 http://img96.imageshack.us/img96/1664/qjsc.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-304722
Udostępnij na innych stronach

pychotka.. dołączam do forumowych fanów uszu xD

 

 

  PBoczek  jesteś przyjęty . :D :D    Chrząstkę też należy zjadać . Może być nawet bez chrzaniku . :D

 

  Gorąco pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-304793
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku a ile polecasz gotować ucho, żeby dało się zjeść z chrząstką? :P 

mój dziadek uwielbiał chrząstki najbardziej właśnie hehe a ja samą skórę zjadłem  :tongue: a chrząstka zasuszona dla pieska jako gryzak hehe 

 

Przekroje... źle nie wygląda, ale nie jestem zadowolony ani z jednego ani z drugiego  :hmm:

Co do komentarzy apropo terriny, że niepotrzebnie tak rozgotowuję golonki.. 4 godziny to stanowczo za mało, będę się trzymał już zawsze 8. 

smaczne może i jest, ale nie powala.. średnio na jeża. 

Piwo ani golonce ani pasztetowi dobrze nie zrobiło  :rolleyes:  :facepalm: pasztet przebija goryczą piwa.. jakby brakowało cukru w nim.. 

bardzo wątrobiany - co akurat mi w nim pasuje :P 

pominięcie mielenia maszynką przed blendowaniem też nie było super pomysłem hehe 

reasumując ciut poszedłem na łatwiznę, wypróbowałem nowe pomysły.. nie wypaliło :P tym bardziej się cieszę, że eksperymenty przynoszą wymierne korzyści ;) Pozdrawiam

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-304918
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andrzejku a ile polecasz gotować ucho, żeby dało się zjeść z chrząstką? :P

Ja ze trzy godz. gotuję, a nieraz i więcej, ale w garnku, jak masz szybkowar to będzie szybciej :D

Wkładam do zimnej wody do tego ziele, pieprz ziarnkowy, listek bobkowy, czosnek no i sól. Mi smakuje najlepiej z musztardą sarepską "Roleski" :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-305034
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mi smakuje najlepiej z musztardą sarepską "Roleski"

 

Też byłem fanem sarepskiej Roleskiego. Teraz zajadam się chrzanową (też z firmy Roleski), ma mniej cukru a i smak wydaje mi się o niebo lepszy (taki jakby pełniejszy).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-305056
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Karakan dzięki hehehehe :) pewnie bym tego dziś nie wrzucał jeszcze bom zmęczony letko, ale się przemogłem ^^ 

 

Pieczywko drożdżowe z makiem, czarnuszką i pestkami dyni. całkiem mi smakowało hehe lubię takie  

 

 
Sos/Chutney śliwkowy do pieczonej wieprzowiny. 
 
Śliwki węgierki wypestkować i pokroić w drobną kostkę, zasypać niewielką ilością cukru (~3 łyżki). 
Na patelnię wsypać cukier i na wolnym ogniu czekać, aż zmieni się w karmel. W tym samym czasie podsmażyć na maśle
4 duże cebule. 
Kiedy karmel będzie gotowy (nie za ciemny) dorzucamy cebulę z masłem i mieszamy, czekając aż cząstki karmelu 
całkowicie rozpuszczą się w sokach z cebuli i stworzą jednolitą mieszankę. 
Zwiększamy ogień i dodajemy śliwki, które puściły sok, razem z odrobiną drobno posiekanej papryki i czosnku. 
Doprawiamy solą, ew. kostką rosołową i czekamy aż cała wilgoś wyparuje. Całość karmelizujemy na średnim ogniu często mieszając,
kiedy nabierze ładnego koloru podlewamy wywarem wieprzowym (mile widziane chilli).
Gotujemy do odparowania płynu, aż sos nabierze konsystencji (prawie) śliwkowych powideł. 
Wykańczamy sokiem z cytryny i ew. doprawiamy do smaku 
 
 
 
 
 
Fenomanalna mielonka słoikowa, czy cóż to był za cud  zlotowa pamiątka od Pokemona 
Poki zarąbiste! najlepsza rzecz ze słoika jaką jadłem
 
 
jakieś takie ciacho  najlepsza galaretka na żylatynie i soku z pomarańczy.. mniam
 
 
I wspomnienia, zdjęcia, które powinienem wrzucić dawno temu hehehe
2 razy na grzybki poszedłem do pobliskiego lasu  szału nie było, ale w sumie zebrało się na 5 słoików ^^ 
 
 
 
 
 
marynata na podstawie wskazówek ze strony kolego Świadzia  bardzo smaczne wyszły! dzięki! 
 
Zeszły weekend pod znakiem produkcji surowej dojrzewającej  receptura podobna jak ta na zlot hehe z jałowcem i kuminem ^^ 
19 metrów kiełbasy zawisło w lodówce na prowizorycznych rusztowaniach ze szpagatu.. 
problem w tym, że kiełbasy z tyłu strasznie się pocą  coś będę musiał wymyślić bo szlag je trafi ehh 
 
Mięsko z młodej świnki podgardle chudziutkie, ale trochę tłuszczu w kostkę udało się pokroić
 
 
 
z mieleniem boczku na klej masakra... sitko 2.5mm już w ogóle nie działa - luzów nie ma, więc to na pewno wina tępoty noża i sitek.. 
w sumie od początku wyrobów na forum nie były ostrzone ani wymieniane - lol chyba muszę po prostu nauczyć się na swoich błędach  :facepalm:
 
 
zmieliłem więc mięso do spoiwa na sitku 9mm,,, 6x  hehehe dalej szło gładko :) 
 
 
 
na kościach i obranym z nich mięsie powstało 10 słoików galarety :) i 3 z mielonym mięskiem.. to chyba na razie tyle :D Pozdrawiam! 
 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-309157
Udostępnij na innych stronach

Robert,

widzę że ostatnio duże ilości pyszności wychodzą spod Twojej ręki :)

 

Cieszę się że grzybki w mojej marynacie Ci smakują :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-309243
Udostępnij na innych stronach

Robert robisz zapasy jak by zima miała nadejść :) a to co pogoda nam daje to wiosna :)

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-309254
Udostępnij na innych stronach

Robert, dawno nie byłem w twoim temacie. :thumbsup:  Nie zawiedziony. :clap:

Zdejmuję kapelusz przed maestrem! :angel: 

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-309395
Udostępnij na innych stronach

Hehe za dobrzy Jesteście i za chojni w miłych słowach :D 

uff nikt się nie kapnął, że to ciasto z połcia to jeden wielki zakalec wyszedł hahaha :D dlatego tak galaretkę zachwalałem.. 

chyba samą galaretkę niebawem zrobię ;) stosunkowo mało kaloryczna a ze świeżych składników przesmaczna ;) 

świeże.. właściwie tylko sok z pomarańczy i klementynek.. brzoskwinia z puszki :P 
 
Świadziu proporcje tak dobre, że wykorzystałem do innych rzeczy tą zalewę :) 
od parówkowej po słoninę hehe 
Redzed bezsenność :P od nadmiaru mięsa może  :rolleyes:
Karol robię, robię a jeść nie ma komu.. 
Sasza bracie  :D w porównaniu z Tobą.. sam wiesz ;) 
 
Wujaszek mnie natchnął dobrym pomysłem coby zachować trochę parówkowej w formie słoikowej.. 
zasadzałem się na utopence już dawno, jakiś czas temu nawet zrobiłem zakąskę w słoiku, ale nie miałem jeszcze okazji spożytkować :P może w końcu się przełamię hehe
Przez Kruszynkowe słoninki w formach wszelakich pokusiłem się też o zrobienie parzonej słoniny w zalewie z dodatkiem słodkiej papryki, cebuli, szczypiorku i co tam jeszcze poszło.. ciekaw jestem jak to będzie za miesiąc smakowało :) 
Pozdrawiam! 
 
post-52552-0-09019700-1383189268_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-309888
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Posty takie, które lubię najbardziej! gdzie mogę podziękować Braciom i Siostrom za dobroć serc :D 

Dyzio! Przeogromne dzięki za ten wspaniały prezent!!! 

Od dawna myślałem o nabyciu czegoś podobnego.. chciałem składaka a Ty dałeś mi opancerzoną limuzynę hehehe 

Z tego szynkowaru będą korzystać jeszcze dzieci moich dzieci  :laugh: wygląda na niezniszczalny! 

 

..ale czym jest rzecz, jeśli nie włożyć w nią trochę serca hehe w tym przypadku podudzia ^^ 

tak więc, zakupiłem kilka kilogramów drobiowych podudzi ze skórą i kością - mniej więcej aby uzyskać 4kg gotowego wsadu.. 

podudzia pozbawiłem kości i chrząstek, skóry zdjąłem i pokroiłem na mniejsze kawałki.. mięso ze skórami zapeklowałem na sucho - 3-4 dni, peklosól 17g/kg 

wczoraj zaczęła się dziać magia  :cool:

 

post-52552-0-47462400-1385038479_thumb.jpg

 

Mięsko wraz ze skórami zostało potraktowane tłuczkiem, doprawione białym pieprzem (ok. 1.5-2g/kg) i przesypane odrobiną żelatyny.. po czym wyrobione i ugniatane celem sklejenia i pozbycia się powietrza (jak widać w tą czynność za mało serca lub wprawy włożyłem, ale źle nie jest hehe) 

btw. tłuczek mi się trochę rozpadać zaczął.. dlatego owinąłem go foliową torbą i zawiązałem sznurkiem.. 

 

post-52552-0-47906200-1385038509_thumb.jpg

 

Wsad powędrował do szynkowaru wyłożonego folią 600x700 od Miro :) można rzec, że spadły mi z nieba - warto mieć takie rzeczy w zapasie 

powietrza całkowicie nie udało mi się usunąć

 

post-52552-0-11848900-1385038516_thumb.jpg

 

Wielką niewiadomą był sposób parzenia.. piekarnik rozgrzany do 75*C i 2 blachy z wrzątkiem.. 

kolejnym dylematem był czas parzenia dla takiego gabarytu.. za radą Miro postawiłem na nieco ponad 4 godziny (dokładnie 4h 20min) 

Posiłkowałem się też wpisami DZIADKA i Eanny;

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3071-zboj-madej-wyroby-parzone/page-5

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page-2

 

Według mnie wyszło idealnie :) wyciek był minimalny - to co widać na wierzchu pokrywy praski to tłuszczyk i 1-2mm warstwa galaretki.. w środku jest trochę galaretki przy dnie, ale też nie za wiele

mięso jest soczyste, ani niedoparzone ani przeparzone, skórki są świetne ^^

 

post-52552-0-14269600-1385038525_thumb.jpg

 

post-52552-0-16191600-1385038533_thumb.jpg

 

post-52552-0-95164300-1385038538_thumb.jpg

 

Smakowo jak dla mnie idealnie, konsystencja też super - o to mi chodziło.. przypomina nieco salceson drobiowy - cieszę się, że nie robiłem emulsji ze skórek 

całość zwarta, plasterki się nie rozpadają.. jeszcze raz wielkie dzięki Dyzio!!!  :thumbsup: Pozdrawiam

 

post-52552-0-37695500-1385038546_thumb.jpg

 

post-52552-0-94128300-1385038551_thumb.jpg

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-314925
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczku... Aleee :clap: :clap: :clap: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-314926
Udostępnij na innych stronach

Super wyrób, fajny ten twój blok, gratuluję. 

Edytowane przez SIVON

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-314927
Udostępnij na innych stronach

Qrcze Boczuś, ale dałeś czadu. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-314932
Udostępnij na innych stronach

Bierz tą prasowankę i organki i przybywaj, posiedzimy przy mojej wiśniówce :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-314942
Udostępnij na innych stronach

zostaw trochę dla Mazowszanki ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-314943
Udostępnij na innych stronach

zostaw trochę dla Mazowszanki ;)

 pozostawiam to bez komentarza. Już zgłodniałem

 

Dodano: 21 listopad 2013 - 15:53

Zbójaszku ja mam już tyroszkę tegorocznej śliwki , to plus twoja wiśnia ,i zagrycha , Można zacząć wekend.

krzysiek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/39/#findComment-314945
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.