PanBoczek Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 4 Lipca 2013 Otóż w serialu 'Hannibal', gdzie znany wszystkim Dr. Lecter zabija i pożera , podsuwa także ciekawe kulinarne pomysły "krew lochy (..) po odwirowaniu uzyskuję z niej przeźroczysty płyn. Jeśli podasz ją z pomidorami to wszyscy będą uwielbiać ten słodki smak." http://nonlimit.pl/file,w...9123DA80E5.html przed 40 minutą odtwórzcie Nikt się nie wypowie? :P ani za ani przeciw? miłośnicy świń! przybywajcie :grin: Rozpocząłem przygotowania na zlot ogólnopolski Kiełbaska dojrzewająca.. mam nadzieję, że nic się nie spsuje :???: uwielbiam ją :P na bazie boczku z kawałkami podgardla ciętego w kostkę przyprawy; czosnek, majeranek, pieprz, kumin - mielony i w całości, jałowiec peklosól 18g/kg część boczku (bez tłuszczu) przepuszczona przez sitko 4.5mm x2 na klej reszta na sitku 9mm, dodatek wody do wyrabiania niewielki ok 300ml na ok 4kg farszu co z tego będzie? :grin: :shock: http://img534.imageshack.us/img534/1052/976i.jpg testowo usmażyłem kotlecik z farszu i sparzyłem niewielką kiełbaskę.. jak dla mnie wszystko dobrze smaczne, nie za słone.. aromaty ok.. obym się przed Wami nie zbłaźnił :grin: http://img221.imageshack.us/img221/3443/t37v.jpg Wczorajsze zadymianie 11 godzin :rolleyes: kiełbaska, boczek, mała szyneczka.. 2 pieczone udka, cebula i mała parówka xD tak dla testu :P powiem Wam, że pieczone udko (ze sklepu) wędzone 7 godzin było o niebo lepsze od parzonego wędzonego :shock: popracuję nad tym zamysłem.. temperatura utrzymywała się wspaniale 40-45*C all day long baby :devil: http://img407.imageshack.us/img407/9409/lwrg.jpg nie sprawdzałem dokładnie czasu robienia fotek.. :P ale postęp widać http://img12.imageshack.us/img12/7185/6a3a.jpg http://img832.imageshack.us/img832/3766/yq6i.jpg Małą myszkę zamrożę i uwędzę przed zlotem razem z rolowanymi boczkami ale potem.. parzyć czy nie parzyć oto jest pytanie :lol: co powiecie? może spróbować dopiec w beczke? :devil: http://img607.imageshack.us/img607/6638/fg3r.jpg Myślę sobie.. mam ja ładny uwędzony boczek :P co z niego zrobić, żeby było na zlot? może mielonkę?! :devil: takiego czegoś jeszcze nie robiłem mam nadzieję, że wyjdzie smaczne. przy krojeniu tego boczku aż troszkę szkoda było go mielić taki ładny.. :lol: http://img534.imageshack.us/img534/3788/rh8b.jpg http://img18.imageshack.us/img18/5799/d15y.jpg Do mielonek poszła też część mielonego mięsa wykrawanego z kości od schabu.. przyprawy bardzo delikatnie.. 6 zabków czosnku, pieprz, majeranek i 3 wędzone cebulki zmielone przed mięsem Jako, że nie dodawałem wody a i boczek przy wędzeniu stracił jej trochę.. galaretki nie wróżę tej konserwie :lol: ale myślę, że będzie to z korzyścią dla gotowego wyrobu http://img515.imageshack.us/img515/8169/czia.jpg wyszło 5 słoikczów.. jeden do przetestowania czy się nadadzą, reszta na zlot planuję tyndalizację - dziś godzina, jutro pół i pojutrze pół tak, żeby surowy wędzony boczek odpowiednio zmiękł.. co o tym myślicie? (i love this knife xD) http://img607.imageshack.us/img607/4817/16zf.jpg czy farsz był dobry? na surowo podjadałęm jak szalony a miska przed myciem.. :lol: mniam :thumbsup: http://img38.imageshack.us/img38/5964/bo53.jpg Z tymi kostkami (działanie inspirowane Dziadkiem) chciałem się pobawić nie wyszło mi to tak świetnie jak Dziadkowi.. ale było i ładne mięsko i dużo kości na zupę dobrze spożytkowane 1.5 godziny obierania kości hehe Z 5.3kg kości od schabu po 2.80kg wykroiłem 1090g mięsa.. czyli kg wychodzi 13.61zł.. wynik nie powalający - nie wiem czemu.. może zależy od kości? te były jakoś mało mięsne :lol: ale samo mięsko było świetne i w sumie tanie. A na kościach pomidorowa :thumbsup: a raczej świńska zupa z pomidorami :lol: http://img805.imageshack.us/img805/9274/397w.jpg I tak z innej beczki trochę :P rozmaryn po zimie o dziwo ładnie odbił myślę w jaki sposób go użyć :grin: http://img838.imageshack.us/img838/9267/0ov5.jpg Winko jabłkowe z cynamonem strasznie zmętniało.. potrzebowałem fermentatora, więc zlałem takie ciut mętne.. za to całkiem smaczne i sporo go :grin: http://img827.imageshack.us/img827/9040/0qxu.jpg Niedawne grillowanie spalone paski boczku marynowane po tajsku :thumbsup: uwielbiam takie czarne :lol: good times with friends skóra wieprzowa z grilla to był niewypał :P http://img203.imageshack.us/img203/5611/r04m.jpg Nie obyłoby się bez stejka Pozdrawiam http://img836.imageshack.us/img836/9685/mfbb.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 4 Lipca 2013 Super relacja Małą myszkę zamrożę i uwędzę przed zlotem razem z rolowanymi boczkami Jak peklowałeś przyprawiałeś taki boczek? Też mam zamiar zrobić rolowany boczek wędzony nie wiem jak przyprawić ile wędzić i czy później parzyć czy też nie. Jaki masz pomysł na swój? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 4 Lipca 2013 Super relacjadzięki :grin: Jak peklowałeś przyprawiałeś taki boczek? Też mam zamiar zrobić rolowany boczek wędzony nie wiem jak przyprawić ile wędzić i czy później parzyć czy też nie. Jaki masz pomysł na swój?za każdym razem robię w ten sam sposób Kupiony boczek dzielę na płaty ok 1kg - fajnie jak jest chudy/cienki - ładniej wygląda po zwinięciu ale może być jaki bądź.. byleby był ładny płat oczywiście skórę i wszelkie chrząstki/kości należy dokładnie usunąć.. im ładniej odkroisz skórę tym ładniejsza będzie powierzchnia gotowego boczku nie ma się co spieszyć przygotowuję najpierw mieszankę peklująca od razu z przyprawami; Peklosól 30g/kg Pieprz czarny 5g/kg Czosnek 50g/kg Majeranek 18g/kg czosnek ucieram z solą w moździerzu na pastę (jak najdokładniej) i potem ucieram jeszcze chwilę z drobno mielonym pieprzem i majerankiem wychodzi taka dosyć ciemna pasta, którą dokładnie nacieram płaty boczku od wewnętrznej strony - daję tyle coby przy wiązaniu jeszcze wychodziło bokami :lol: Po związaniu boczku w roladę nacieram pozostałością pasty peklującej i wkładam do plastikowej siatki (nie dziurawej!) i odkładam do lodówki na kilka dni.. zazwyczaj staram się mieć tydzień zapasu, żeby poleżał te 7 dni codziennie obracam rolady - siatka to ułatwia, można za jednym razem nawet 3 szt obrócić bez problemu Po 7 dniach na wieczór wieszam na kijach do ociekania - warto coś podstawić pod wiszące boczki, ew rolkę kuchenną rozłożyć następnego dnia do beczki i osuszanie.. ile trzeba, zazwyczaj 30-40 minut wystarcza. Jeżeli po ociekaniu boczki są jeszcze bardzo wilgotne pomagam sobie papierowym ręczniczkiem (osuszam). Wędzenie kilka godzin (do odpowiedniego - satysfakcjonującego koloru) w temp. 45-60*C,, przy jakichś skokach temp. nie zauważyłem nic złego w gotowym boczku, ale trzymam się tych ramek temperatury Wędzenie zazwyczaj zajmuje (po osuszaniu juz) 6-8 godzin. Parzenie przez 2.5 godziny w temp. 72-75*C, ale jak skoczyła do 80* też nie zauważyłem nic niepokojącego boczuś wybacza wszystko prawie :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 4 Lipca 2013 Rozpocząłem przygotowania na zlot ogólnopolski Jak to jest rozpoczęcie :shock: to jak będzie wyglądać reszta :clap: Nie wiem czy na raz się zabierzesz na zlot :wink: :grin: Wczorajsze zadymianie 11 godzin :rolleyes: Przyjemne z pożytecznym :grin: ale fakt 11h to dobra dniówka i mała parówka xD tak dla testu :P :grin: i jak wyszła, jak smakuje :grin: 6 zabków czosnku, pieprz, majeranek i 3 wędzone cebulki zmielone przed mięsem delikatny musiał być ten czosnek jak aż 6 dałeś na pięć słoiczków Z 5.3kg kości od schabu po 2.80kg wykroiłem 1090g mięsa.. czyli kg wychodzi 13.61zł.. wynik nie powalający - nie wiem czemu.. może zależy od kości? ot i masz odpowiedź :tongue: dobrze spożytkowane 1.5 godziny obierania kości ja dzisiaj zakupiłem 1,6kg i wyszło mi 700g mięcha a obierałem dobrą godzinę ogólnie to żeś się rozpisał :grin: nieźle się napracowałeś ale jak się lubi to co się robi to praca zmienia się w przjemność :grin: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 4 Lipca 2013 Jak to jest rozpoczęcie to jak będzie wyglądać reszta Napój gazowany z babcinej spiżarni! lekko albo i średnio mocno :lol: alkoholizowany wg zamysłu Alltid na Cydr z soku kartonowego Wyszukałem w piwnicy trochę słoiczków babcinych.. z wiśniami, porzeczkami, truskawkami i sok jabłkowy :thumbsup: wszystko ma już co najmniej 10-15 lat, więc smak bardzo się zmienił :lol: ale to mam nadzieję będzie ciekawe w tym eksperymencie Dla bezpieczeństwa późniejszego spożycia właśnie przegotowuję wszystko z dodatkiem wody i cukru.. odcedzam i do fermentatora, MD już mam gotową, choć sypnę chyba jeszcze suszonym drożdżem do środka hehe dodatkowo przegotowałem syrop z owocami niedojrzałego agrestu i pysznych świeżych wiśni :P + trochę soku brzoskwiniowego ^^ Wg planu 3 tyg. fermentacji - butelkowanie i potem 4 tygodnie dojrzewania Idealnie za 7 tygodni powinno być gotowe do spożycia na zlocik :grin: jakby nie patrzeć - edycja limitowana :lol: wyszło jakieś 10+ litrów płynu.. a już nigdy babcinych słojów owocowych tak wiekowych nie uświadczę :grin: http://img600.imageshack.us/img600/1314/s7b2.jpg http://img33.imageshack.us/img33/3541/q53m.jpg http://img515.imageshack.us/img515/2876/45ve.jpg i jak wyszła, jak smakujeparówka z serii 'sokoliki' babcia je w zupie na śniadanie lubi :P po wędzeniu zeschła trochę, ale bardzo smaczna :lol: chociaż... :rolleyes: wiadomo.. delikatny musiał być ten czosnek jak aż 6 dałeś na pięć słoiczkówjakbym robił dla siebie dałbym więcej :lol: ja nie wampir :devil: kocham czosnek! ja dzisiaj zakupiłem 1,6kg i wyszło mi 700g mięcha a obierałem dobrą godzinę ogólnie to żeś się rozpisał nieźle się napracowałeś ale jak się lubi to co się robi to praca zmienia się w przjemność :clap: :clap: no to brawo.. półdarmo mięso jak u Dziadka u mnie nieopodal stolycy niestety.. sknery nie zostawiają prawie nic na kościach :lol: :lol: :lol: kiedyś od 'baby' na rynku kupiłem kilo kości.. niedawno w sumie.. może z 50g dało się wyskrobać :shock: powiem Ci szczerze, że praca zmieni się w pełną przyjemność i radochę kiedy zbuduję wygodną wędzarnię, kupię nabijarkę do farszu.. i będę na tyle chudy żeby jeść ile chcę tego co zrobię :lol: :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 4 Lipca 2013 i będę na tyle chudy żeby jeść ile chcę tego co zrobię :lol: :lol: To musisz se '' włączyć'' tzw. ,,syndrom grzybiarza'' .... Zbierać lubi , ale jadł tego nie będzie.... :grin: :wink: :lol: PS . Masz szczęście , że obiad jem jak oglądam Twój temat :wink: :clap: :thumbsup: :clap: Pozdro! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 4 Lipca 2013 Robert, kiedy planujesz przyjechać do Napoleonowa? Może już we wtorek ??? no i chyba z przyczepką Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 4 Lipca 2013 einshel, :grin: ja to taki grzybiarz, że ocet i czosnek ze sobą do lasu biorę :devil: co znajdę to zagryzam :lol: :lol: :lol: Robert, kiedy planujesz przyjechać do Napoleonowa? Może już we wtorek ??? niestety .. w czwartek rano dopiero wyruszamy chciałem jakoś wcześniej się zjawić, ale nie dało rady z mamy urlopem poza tym nie wiem jakby się babcia 'sprawowała' zostawiona na cały tydzień :lol: już i tak będziemy uruchamiać jej lodówkę, żeby zapasy zupy miała gdzie trzymać mam nadzieję, że na nic czasu nie zabraknie :P atrakcje zlotowe to pikuś, najważniejsze żeby się z Wami jak najwięcej pobawić :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 4 Lipca 2013 Robert, z takimi przygotowaniami to Ty z pełną przyczepką nie tylko przyjedziesz ale i wrócisz do Warszawy, jak przybędziesz do Napoleonowa dopiero w czwartek. Planuj wszystko na wtorek aby przywitać godnie nowe miejsce :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 5 Lipca 2013 Robert, z takimi przygotowaniami to Ty z pełną przyczepką nie tylko przyjedziesz ale i wrócisz do Warszawy, jak przybędziesz do Napoleonowa dopiero w czwartek. Planuj wszystko na wtorek aby przywitać godnie nowe miejsce Napisałem post. Miałem go wysłać. Skasował się. :shock: Niech mnie cokolwiek strzeże od złego bo zaraz rozwalę i klawiaturę i całego kompa. w skrócie.. Kocham ja Was i chciałbym być z Wami już we wtorek! nie da się.. cóż. nie mniej Was przez to będę kochał.. a jak się swoimi wyrobami nie zbłaźnię.. to i Wy chyba mniej mnie kochać nie będziecie :lol: ot i tyle do powiedzenia miałem :P ogólnie.. bo drugiej godziny na pisanie posta nie będę poświęcał - sorry - wina nowoczesnej technologii :P jakbyśmy żyli 100 lat temu napisałbym 300 listów i wszystkie by doszły za 4 tygodnie :grin: p.s. chyba błąd zrobiłem, że nie dodałem skórek do mielonki,, w temp. pokojowej galaretka się nie zestaliła, ale wiem z doświadczenia, że w lodówce będzie taka jak trzeba tylko jak ze schłodzeniem mielonek na zlocie.. nie wiem. wybaczycie? Pozdrawiam kochani Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 5 Lipca 2013 a jak się swoimi wyrobami nie zbłaźnię.. to i Wy chyba mniej mnie kochać nie będziecie :lol: To się okaże Robercie :blush: :lol: tylko jak ze schłodzeniem mielonek na zlocie.. Może nie będzie co schładzać.. '' maleńki'' :grin: ale w razie czego będzie chłodnia... chyba :wink: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 15 Lipca 2013 ' maleńki'' :grin: :grin: :grin: Kolejne podejście do burgerów.. coraz lepiej jeszcze przydałoby się własne bułki piec.. tylko zamysłu i przepisu brak na takie, które byłyby idealne hmm może jakieś a'la biszkoptowe? Bardzo zadowolony byłem z samych kotletów.. rostbef wołowy podzielony na części z czystego ładnego mięska zmielonego na sitki 9mm i tłusto/ścięgnistych kawałków zmielonych na sitko 2,5mm.. wyrobione 10 minut na spoiwo i potem z grubiej mielona wołowina tylko do wymieszania na noc uformowane do lodówki, przed grillowaniem posmarowane lekko olejem.. http://img703.imageshack.us/img703/3577/fz56.jpg http://img822.imageshack.us/img822/7384/x0ld.jpg http://img856.imageshack.us/img856/6392/570u.jpg http://img10.imageshack.us/img10/8755/tro1.jpg Sosik majonezowy robiony oczywiście od żółtka z czosnkiem i curry.. bardzo kwaśny, słony i ostry - świetnie doprawił mięso i warzywa http://img823.imageshack.us/img823/6834/pf98.jpg z dodatków kto co lubił dla mnie koniecznie sos, cebula surowa i sałata lodowa mama wolała pełny pakiet hehe http://img842.imageshack.us/img842/9083/bvua.jpg większość miała burger bez dodatków - sos nakładany na każdy kęs, warzywa jako zakąska.. miły sposób jedzenia każdy ma swojego a dodatki z jednego półmiska hehe Pozdrawiam http://img194.imageshack.us/img194/3156/jy09.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-292529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 15 Lipca 2013 Kolejne podejście do burgerów.. coraz lepiej :clap: :clap: ale mi smaka narobiłeś :thumbsup: :thumbsup: taskiego burgera to bym sobie zjadł na śniadanko kolację i obiadek :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-292535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 15 Lipca 2013 piekłem bułki z takiego przepisu i wydają się dobre : Bułki hamburgerowe z sezamem10 dużych bułek * 500g mąki pszennej typ 450 wysokobiałkowej (co najmniej 12% białka)* 300 ml mleka* 10g świeżych drożdży* 50g miękkiego masła* 30g (2 łyżki) cukru* 1 łyżka miodu* 5g(1 łyżeczka) soli Na wierzch* mleko do posmarowania* sezam do posypania Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem i miodem, odstawić na 15 minut.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (rozciągane ciasto powinno tworzyć błonkę). Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut.Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list).Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki po ok. 90g każdy. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. [ Dodano: Pon 15 Lip, 2013 12:17 ]PanBoczek, czyli mięsa nie przyprawiasz ?? tylko sos ? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-292538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 15 Lipca 2013 bendetto, :grin: miło mi hehe chociaż po jednym cały dzień człowiek głodny nie jest :lol: strasznie syte.. 200g mięsa na jednego burgera :P DUCH, dziękuję bardzo!!! wypróbuję na pewno czyli mięsa nie przyprawiasz ?? tylko sos ?zgadza się sos jest słony, ser też.. nie ma sensu wołowiny dodatkowo solą katować hehe żeby żadnych wycieków sokowych nie było Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-292550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 22 Lipca 2013 Peklosól 30g/kg Pieprz czarny 5g/kg Czosnek 50g/kg Majeranek 18g/kg czosnek ucieram z solą w moździerzu na pastę A gdzie sól??? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-293718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 25 Lipca 2013 Biotit, daję całość peklosoli oczywiście można wymieszać pół na pół 15g + 15g/kg ze zwykłą solą... wiem, że niektórzy tak wolą :P w tej recepturze nic to chyba nie zmieni, jeżeli mięsko poleży ten tydzień.. zakładam jednak, że peklosól trująca nie jest :P hehe nie mieszam z lenistwa Po 3 tygodniach fermentacji zabutelkowałem z dodatkiem cukru i 2 pastylek słodzika winko z babcinych słoiczków.. sam nie wiem czy to wyjdzie spróbowałem potem i okazało się, że słodkie było na butelkowaniu :shock: mam nadzieję, że nadmiar cukru nie porozsadza butelek i tu małe pytanie do Alltid jak to jest z tym gazowaniem? pamiętam, że pisałaś o odpowiednim gazowaniu, że nie można dać za dużo cukru.. u mnie na cydrze takiej wspaniałej piany jak u Ciebie nie było więc jakiś sekret w tym tkwi hehe co się stanie jeżeli jest za dużo cukru do fermentacji w butelce? (tzn. zakładając, że nie wybuchnie hehe) wyszło około 12 litrów gotowca jeżeli będzie dobre to trochę zlotowiczów się uraczy http://img51.imageshack.us/img51/4901/8ctw.jpg Kiełbaska sobie wisi i dojrzewa w lodówce trochę jej za dużo i nie podzieliłem na mniejsze kawałki.. więc ciut nierównomiernie 'schnie' ale myślę, że będzie dobra http://img443.imageshack.us/img443/8081/pn8c.jpg i mały test mielonki z wędzonego boczku.. aromat wędzenia zdecydowanie za mały myślałem, że będzie dużo intensywniejsza.. ilości soli też starałem się pilnować żeby było 19-20g/kg.. wyszła za słona, chociaż z chlebkiem smakuje wybornie galaretka w ogóle słona jak pierun :rolleyes: tłuszczyk na wierzchu w ogóle nie słony, mięso słone, galaretka bardzo słona.. hmm no cóż sami ocenicie Pozdrawiam http://img22.imageshack.us/img22/38/sfyo.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 25 Lipca 2013 wyszło około 12 litrów gotowca zlotowiczów się uraczy Myślę, że na zlocie będziemy dobrymi kolegami :lol: :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 25 Lipca 2013 wyszło około 12 litrów gotowca zlotowiczów się uraczy Myślę, że na zlocie będziemy dobrymi kolegami :lol: :lol: :lol: Panie Boczek proszę nie zapomnieć, że na zlocie też będą koleżanki, które chętnie uraczą się tymi ''specjałami'' .... :grin: :grin: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 25 Lipca 2013 proszę nie zapomnieć, że na zlocie też będą koleżanki, które chętnie uraczą się tymi ''specjałami'' .... :grin: :mrgreen:Ależ oczywiście, że z koleżankami na zlocie mus jest zapoznać się :grin: :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 25 Lipca 2013 PanieB ja też mam takie doświadczenia,że niestety dodatek wędzonego boczku do wyrobów szynkowarowych nie powoduje,że smakują wędzonym Ale kiełbaski wyglądają smakowicie i sama mieloneczka też.... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 25 Lipca 2013 Myślę, że na zlocie będziemy dobrymi kolegami nie mam wątpliwości :grin: Aniu, nie wierzę, że choć przez chwilę pomyślałaś, że mogę o drogich Paniach zapomnieć :grin: :grin: :grin: winka jabłkowego z cynamonem też wezmę smakuje jak szarlotka.. i 2 buteleczki szampana malinowego mam - specjalnie dla Pań właśnie oby tylko okazało się to wszystko w miarę pijalne :grin: jacinto, skoro i Ty masz takie doświadczenia to sprawa jasna nie ma sensu 'marnować' wędzonek na mielonki.. może dobrą alternatywą byłoby dolanie odpowiedniej ilości Liquid Smoke? nie wiem gdzie to kupić co prawda, widziałem u Pisa w temacie, dodawane było do metki cebulowej o ile pamięć mnie nie zawodzi aaaalbo.. aromat dębowy do alkoholu.. w sensie taka zaprawka.. zakupiłem sobie na urodziny troszkę :P Mama jedzie na urlop z koleżanką, więc gruszka i malina dla nich ja tylko odrobinkę popróbuję.. dla mnie esencja dębu francuskiego i Scotch Whiskey.. zobaczymy.. pachni to to obiecująco zawsze to jakaś alternatywa - jak miałbym płacić 80zł za butelkę whisky to wolałbym się czystej polskiej napić :lol: jakie macie doświadczenia z takimi zaprawkami? Pozdrawiam http://img821.imageshack.us/img821/4357/9tuo.jpg P.S. jak to jest z dawkowaniem tej esencji dębu... :rolleyes: 2-4ml a jak nie pasi to i 12ml na litr? czyli jeżeli dobrze rozumiem "po uważaniu" wlać? :lol: w zależności jaką się chce intensywność uzyskać... Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 25 Lipca 2013 na zlocie też będą koleżanki, które chętnie uraczą się tymi ''specjałami' Aniu, z doświadczenia zlotowego wiem, że specjałów do raczenia się na pewno nie zabraknie, podejrzewam nawet, że jeszcze zostanie do zawiezienia z powrotem do domu. :grin: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 25 Lipca 2013 Ja mam liquid smoke - kupiłem to raz w kuchniach świataw W-wie. Ładnie to nawet pachnie,ale dodane do mielonki nie powoduje,że smakuje jak prawdziwa wędzonka. Jeśli chcesz spróbować to mogę Ci jedną z tych butelek przywieźć na Zlot. Ja kombinuje, bo póki co nie mam wędzarni,ale na razie nic dobrego nie wymysliłem... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 25 Lipca 2013 Może jakby do mielonki użyć wędzonego chudego mięsa, wędzonej słoniny, liquid smoke i jeszcze wędzonej soli to coś by się urodziło :lol: a może po prostu mielonce nie jest dane nosić znamion zadymiania :lol: Jeśli chcesz spróbować to mogę Ci jedną z tych butelek przywieźć na Zlot.bardzo dziękuję :grin: hmm może poeksperymentuję następnym razem z tą esencją dębu lub whiskey i dodam do mielonki.. wyjdzie szkocka mielonka :lol: 20ml to raptem 7-8zł, więc można poświęcić aromat ma na prawdę skoncentrowany.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.