Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż w serialu 'Hannibal', gdzie znany wszystkim Dr. Lecter zabija i pożera , podsuwa także ciekawe kulinarne pomysły

"krew lochy (..) po odwirowaniu uzyskuję z niej przeźroczysty płyn.

Jeśli podasz ją z pomidorami to wszyscy będą uwielbiać ten słodki smak."

 

http://nonlimit.pl/file,w...9123DA80E5.html przed 40 minutą odtwórzcie

Nikt się nie wypowie? :P ani za ani przeciw? miłośnicy świń! przybywajcie :grin:

 

 

Rozpocząłem przygotowania na zlot ogólnopolski :)

Kiełbaska dojrzewająca.. mam nadzieję, że nic się nie spsuje :???: uwielbiam ją :P

na bazie boczku z kawałkami podgardla ciętego w kostkę :)

przyprawy; czosnek, majeranek, pieprz, kumin - mielony i w całości, jałowiec

peklosól 18g/kg :)

część boczku (bez tłuszczu) przepuszczona przez sitko 4.5mm x2 na klej

reszta na sitku 9mm, dodatek wody do wyrabiania niewielki :) ok 300ml na ok 4kg farszu

 

co z tego będzie? :grin: :shock:

http://img534.imageshack.us/img534/1052/976i.jpg

 

testowo usmażyłem kotlecik z farszu i sparzyłem niewielką kiełbaskę.. jak dla mnie wszystko dobrze :) smaczne, nie za słone.. aromaty ok.. obym się przed Wami nie zbłaźnił :grin:

http://img221.imageshack.us/img221/3443/t37v.jpg

 

Wczorajsze zadymianie :) 11 godzin :rolleyes: kiełbaska, boczek, mała szyneczka.. 2 pieczone udka, cebula i mała parówka xD tak dla testu :P

powiem Wam, że pieczone udko (ze sklepu) wędzone 7 godzin było o niebo lepsze od parzonego wędzonego :shock: popracuję nad tym zamysłem..

temperatura utrzymywała się wspaniale :) 40-45*C all day long baby :devil:

http://img407.imageshack.us/img407/9409/lwrg.jpg

 

nie sprawdzałem dokładnie czasu robienia fotek.. :P ale postęp widać ;)

http://img12.imageshack.us/img12/7185/6a3a.jpg

 

http://img832.imageshack.us/img832/3766/yq6i.jpg

 

Małą myszkę zamrożę i uwędzę przed zlotem razem z rolowanymi boczkami :)

ale potem.. parzyć czy nie parzyć oto jest pytanie :lol: co powiecie? może spróbować dopiec w beczke? :devil:

http://img607.imageshack.us/img607/6638/fg3r.jpg

 

Myślę sobie.. mam ja ładny uwędzony boczek :P co z niego zrobić, żeby było na zlot?

może mielonkę?! :devil:

takiego czegoś jeszcze nie robiłem ;) mam nadzieję, że wyjdzie smaczne.

przy krojeniu tego boczku aż troszkę szkoda było go mielić taki ładny.. :lol:

http://img534.imageshack.us/img534/3788/rh8b.jpg

 

http://img18.imageshack.us/img18/5799/d15y.jpg

 

Do mielonek poszła też część mielonego mięsa wykrawanego z kości od schabu..

przyprawy bardzo delikatnie.. 6 zabków czosnku, pieprz, majeranek i 3 wędzone cebulki zmielone przed mięsem :)

Jako, że nie dodawałem wody a i boczek przy wędzeniu stracił jej trochę.. galaretki nie wróżę tej konserwie :lol: ale myślę, że będzie to z korzyścią dla gotowego wyrobu :)

http://img515.imageshack.us/img515/8169/czia.jpg

 

wyszło 5 słoikczów.. jeden do przetestowania czy się nadadzą, reszta na zlot :D

planuję tyndalizację - dziś godzina, jutro pół i pojutrze pół :) tak, żeby surowy wędzony boczek odpowiednio zmiękł.. co o tym myślicie? (i love this knife xD)

http://img607.imageshack.us/img607/4817/16zf.jpg

 

czy farsz był dobry? :cool: na surowo podjadałęm jak szalony a miska przed myciem.. :lol: mniam :thumbsup:

http://img38.imageshack.us/img38/5964/bo53.jpg

 

Z tymi kostkami (działanie inspirowane Dziadkiem) chciałem się pobawić :) nie wyszło mi to tak świetnie jak Dziadkowi.. ale było i ładne mięsko i dużo kości na zupę :) dobrze spożytkowane 1.5 godziny obierania kości hehe

 

Z 5.3kg kości od schabu po 2.80kg wykroiłem 1090g mięsa.. czyli kg wychodzi 13.61zł.. wynik nie powalający - nie wiem czemu.. może zależy od kości? te były jakoś mało mięsne :lol: ale samo mięsko było świetne :) i w sumie tanie.

A na kościach pomidorowa :thumbsup: a raczej świńska zupa z pomidorami :lol:

http://img805.imageshack.us/img805/9274/397w.jpg

 

I tak z innej beczki trochę :P

rozmaryn po zimie o dziwo ładnie odbił :) myślę w jaki sposób go użyć :grin:

http://img838.imageshack.us/img838/9267/0ov5.jpg

 

Winko jabłkowe z cynamonem strasznie zmętniało.. potrzebowałem fermentatora, więc zlałem takie ciut mętne.. za to całkiem smaczne :) i sporo go :grin:

http://img827.imageshack.us/img827/9040/0qxu.jpg

 

Niedawne grillowanie :) spalone paski boczku marynowane po tajsku :thumbsup: uwielbiam takie czarne :lol: good times with friends ;) skóra wieprzowa z grilla to był niewypał :P

http://img203.imageshack.us/img203/5611/r04m.jpg

 

Nie obyłoby się bez stejka :cool: Pozdrawiam

http://img836.imageshack.us/img836/9685/mfbb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291125
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Super relacja ;)

 

Małą myszkę zamrożę i uwędzę przed zlotem razem z rolowanymi boczkami :)

Jak peklowałeś przyprawiałeś taki boczek? Też mam zamiar zrobić rolowany boczek wędzony nie wiem jak przyprawić ile wędzić i czy później parzyć czy też nie. Jaki masz pomysł na swój?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291126
Udostępnij na innych stronach

Super relacja

dzięki :grin:

Jak peklowałeś przyprawiałeś taki boczek? Też mam zamiar zrobić rolowany boczek wędzony nie wiem jak przyprawić ile wędzić i czy później parzyć czy też nie. Jaki masz pomysł na swój?

za każdym razem robię w ten sam sposób :)

Kupiony boczek dzielę na płaty ok 1kg - fajnie jak jest chudy/cienki - ładniej wygląda po zwinięciu :) ale może być jaki bądź.. byleby był ładny płat :)

oczywiście skórę i wszelkie chrząstki/kości należy dokładnie usunąć.. im ładniej odkroisz skórę tym ładniejsza będzie powierzchnia gotowego boczku :) nie ma się co spieszyć

przygotowuję najpierw mieszankę peklująca od razu z przyprawami;

 

Peklosól 30g/kg

Pieprz czarny 5g/kg

Czosnek 50g/kg

Majeranek 18g/kg

 

czosnek ucieram z solą w moździerzu na pastę (jak najdokładniej) i potem ucieram jeszcze chwilę z drobno mielonym pieprzem i majerankiem :)

wychodzi taka dosyć ciemna pasta, którą dokładnie nacieram płaty boczku od wewnętrznej strony - daję tyle coby przy wiązaniu jeszcze wychodziło bokami :lol:

Po związaniu boczku w roladę nacieram pozostałością pasty peklującej i wkładam do plastikowej siatki (nie dziurawej!) i odkładam do lodówki na kilka dni.. zazwyczaj staram się mieć tydzień zapasu, żeby poleżał te 7 dni :) codziennie obracam rolady - siatka to ułatwia, można za jednym razem nawet 3 szt obrócić bez problemu :)

 

Po 7 dniach na wieczór wieszam na kijach do ociekania - warto coś podstawić pod wiszące boczki, ew rolkę kuchenną rozłożyć :) następnego dnia do beczki i osuszanie.. ile trzeba, zazwyczaj 30-40 minut wystarcza. Jeżeli po ociekaniu boczki są jeszcze bardzo wilgotne pomagam sobie papierowym ręczniczkiem (osuszam).

Wędzenie kilka godzin (do odpowiedniego - satysfakcjonującego koloru) w temp. 45-60*C,, przy jakichś skokach temp. nie zauważyłem nic złego w gotowym boczku, ale trzymam się tych ramek temperatury :)

Wędzenie zazwyczaj zajmuje (po osuszaniu juz) 6-8 godzin.

Parzenie przez 2.5 godziny w temp. 72-75*C, ale jak skoczyła do 80* też nie zauważyłem nic niepokojącego :) boczuś wybacza wszystko prawie :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291127
Udostępnij na innych stronach

Rozpocząłem przygotowania na zlot ogólnopolski :)

Jak to jest rozpoczęcie :shock: to jak będzie wyglądać reszta :clap:

Nie wiem czy na raz się zabierzesz na zlot :wink: :grin:

 

Wczorajsze zadymianie :) 11 godzin :rolleyes:

 

Przyjemne z pożytecznym :grin: ale fakt 11h to dobra dniówka :cool:

 

i mała parówka xD tak dla testu :P

:grin: i jak wyszła, jak smakuje :grin:

 

6 zabków czosnku, pieprz, majeranek i 3 wędzone cebulki zmielone przed mięsem :)

delikatny musiał być ten czosnek jak aż 6 dałeś na pięć słoiczków :cool:

 

Z 5.3kg kości od schabu po 2.80kg wykroiłem 1090g mięsa.. czyli kg wychodzi 13.61zł.. wynik nie powalający - nie wiem czemu.. może zależy od kości?

 

ot i masz odpowiedź :tongue:

dobrze spożytkowane 1.5 godziny obierania kości

ja dzisiaj zakupiłem 1,6kg i wyszło mi 700g mięcha :cool: a obierałem dobrą godzinę

 

ogólnie to żeś się rozpisał :grin:

nieźle się napracowałeś ale jak się lubi to co się robi to praca zmienia się w przjemność :grin:

:clap: :clap: :clap: :clap:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291131
Udostępnij na innych stronach

Jak to jest rozpoczęcie to jak będzie wyglądać reszta

:cool: Napój gazowany z babcinej spiżarni! lekko albo i średnio mocno :lol: alkoholizowany :)

wg zamysłu Alltid na Cydr z soku kartonowego ;)

Wyszukałem w piwnicy trochę słoiczków babcinych.. z wiśniami, porzeczkami, truskawkami i sok jabłkowy :thumbsup: wszystko ma już co najmniej 10-15 lat, więc smak bardzo się zmienił :lol: ale to mam nadzieję będzie ciekawe w tym eksperymencie :D

Dla bezpieczeństwa późniejszego spożycia właśnie przegotowuję wszystko z dodatkiem wody i cukru.. odcedzam i do fermentatora, MD już mam gotową, choć sypnę chyba jeszcze suszonym drożdżem do środka hehe

dodatkowo przegotowałem syrop z owocami niedojrzałego agrestu i pysznych świeżych wiśni :P + trochę soku brzoskwiniowego ^^

Wg planu 3 tyg. fermentacji - butelkowanie i potem 4 tygodnie dojrzewania :)

Idealnie za 7 tygodni powinno być gotowe do spożycia na zlocik :grin:

jakby nie patrzeć - edycja limitowana :lol: wyszło jakieś 10+ litrów płynu.. a już nigdy babcinych słojów owocowych tak wiekowych nie uświadczę :grin:

 

http://img600.imageshack.us/img600/1314/s7b2.jpg

 

http://img33.imageshack.us/img33/3541/q53m.jpg

 

http://img515.imageshack.us/img515/2876/45ve.jpg

 

i jak wyszła, jak smakuje

parówka z serii 'sokoliki' ;) babcia je w zupie na śniadanie lubi :P po wędzeniu zeschła trochę, ale bardzo smaczna :lol: chociaż... :rolleyes: wiadomo..

delikatny musiał być ten czosnek jak aż 6 dałeś na pięć słoiczków

jakbym robił dla siebie dałbym więcej :lol: ja nie wampir :devil: kocham czosnek!

ja dzisiaj zakupiłem 1,6kg i wyszło mi 700g mięcha a obierałem dobrą godzinę

 

ogólnie to żeś się rozpisał

nieźle się napracowałeś ale jak się lubi to co się robi to praca zmienia się w przjemność

:clap: :clap: no to brawo.. półdarmo mięso jak u Dziadka :D u mnie nieopodal stolycy niestety.. sknery nie zostawiają prawie nic na kościach :lol: :lol: :lol:

kiedyś od 'baby' na rynku kupiłem kilo kości.. niedawno w sumie.. może z 50g dało się wyskrobać :shock:

powiem Ci szczerze, że praca zmieni się w pełną przyjemność i radochę kiedy zbuduję wygodną wędzarnię, kupię nabijarkę do farszu.. i będę na tyle chudy żeby jeść ile chcę tego co zrobię :lol: :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291135
Udostępnij na innych stronach

i będę na tyle chudy żeby jeść ile chcę tego co zrobię :lol: :lol:

To musisz se '' włączyć'' tzw. ,,syndrom grzybiarza'' .... Zbierać lubi , ale jadł tego nie będzie.... :grin: :wink: :lol: PS . Masz szczęście , że obiad jem jak oglądam Twój temat :wink: :clap: :thumbsup: :clap: Pozdro!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291139
Udostępnij na innych stronach

einshel, :grin: ja to taki grzybiarz, że ocet i czosnek ze sobą do lasu biorę :devil: co znajdę to zagryzam :lol: :lol: :lol:

Robert, kiedy planujesz przyjechać do Napoleonowa? Może już we wtorek ???

:( niestety .. w czwartek rano dopiero wyruszamy

chciałem jakoś wcześniej się zjawić, ale nie dało rady z mamy urlopem

poza tym nie wiem jakby się babcia 'sprawowała' zostawiona na cały tydzień :lol: już i tak będziemy uruchamiać jej lodówkę, żeby zapasy zupy miała gdzie trzymać ;)

mam nadzieję, że na nic czasu nie zabraknie :P atrakcje zlotowe to pikuś, najważniejsze żeby się z Wami jak najwięcej pobawić :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291145
Udostępnij na innych stronach

Robert, z takimi przygotowaniami to Ty z pełną przyczepką nie tylko przyjedziesz ale i wrócisz do Warszawy, jak przybędziesz do Napoleonowa dopiero w czwartek. Planuj wszystko na wtorek aby przywitać godnie nowe miejsce :lol:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291158
Udostępnij na innych stronach

Robert, z takimi przygotowaniami to Ty z pełną przyczepką nie tylko przyjedziesz ale i wrócisz do Warszawy, jak przybędziesz do Napoleonowa dopiero w czwartek. Planuj wszystko na wtorek aby przywitać godnie nowe miejsce

Napisałem post.

Miałem go wysłać.

Skasował się. :shock:

Niech mnie cokolwiek strzeże od złego bo zaraz rozwalę i klawiaturę i całego kompa.

 

w skrócie..

Kocham ja Was i chciałbym być z Wami już we wtorek!

nie da się.. cóż.

nie mniej Was przez to będę kochał..

a jak się swoimi wyrobami nie zbłaźnię..

to i Wy chyba mniej mnie kochać nie będziecie :lol:

 

ot i tyle do powiedzenia miałem :P ogólnie.. bo drugiej godziny na pisanie posta nie będę poświęcał - sorry - wina nowoczesnej technologii :P

jakbyśmy żyli 100 lat temu napisałbym 300 listów i wszystkie by doszły za 4 tygodnie :grin:

 

p.s. chyba błąd zrobiłem, że nie dodałem skórek do mielonki,,

w temp. pokojowej galaretka się nie zestaliła, ale wiem z doświadczenia, że w lodówce będzie taka jak trzeba :)

tylko jak ze schłodzeniem mielonek na zlocie.. nie wiem. wybaczycie? Pozdrawiam kochani

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291279
Udostępnij na innych stronach

a jak się swoimi wyrobami nie zbłaźnię..

to i Wy chyba mniej mnie kochać nie będziecie :lol:

To się okaże Robercie :blush: :lol:

 

tylko jak ze schłodzeniem mielonek na zlocie..

Może nie będzie co schładzać.. '' maleńki'' :grin: ale w razie czego będzie chłodnia... chyba :wink: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-291287
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

' maleńki''

:grin: :grin: :grin:

 

Kolejne podejście do burgerów.. coraz lepiej :)

jeszcze przydałoby się własne bułki piec.. tylko zamysłu i przepisu brak na takie, które byłyby idealne hmm może jakieś a'la biszkoptowe?

Bardzo zadowolony byłem z samych kotletów.. rostbef wołowy podzielony na części z czystego ładnego mięska zmielonego na sitki 9mm i tłusto/ścięgnistych kawałków zmielonych na sitko 2,5mm.. wyrobione 10 minut na spoiwo i potem z grubiej mielona wołowina tylko do wymieszania :)

na noc uformowane do lodówki, przed grillowaniem posmarowane lekko olejem..

 

http://img703.imageshack.us/img703/3577/fz56.jpg

 

http://img822.imageshack.us/img822/7384/x0ld.jpg

 

http://img856.imageshack.us/img856/6392/570u.jpg

 

http://img10.imageshack.us/img10/8755/tro1.jpg

 

Sosik majonezowy robiony oczywiście od żółtka ;) z czosnkiem i curry.. bardzo kwaśny, słony i ostry - świetnie doprawił mięso i warzywa :)

 

http://img823.imageshack.us/img823/6834/pf98.jpg

 

z dodatków kto co lubił :) dla mnie koniecznie sos, cebula surowa i sałata lodowa :)

mama wolała pełny pakiet hehe

 

http://img842.imageshack.us/img842/9083/bvua.jpg

 

większość miała burger bez dodatków - sos nakładany na każdy kęs, warzywa jako zakąska.. miły sposób jedzenia :) każdy ma swojego a dodatki z jednego półmiska hehe Pozdrawiam

 

http://img194.imageshack.us/img194/3156/jy09.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-292529
Udostępnij na innych stronach

Kolejne podejście do burgerów.. coraz lepiej :)

:clap: :clap: ale mi smaka narobiłeś :thumbsup: :thumbsup: taskiego burgera to bym sobie zjadł na śniadanko kolację i obiadek :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-292535
Udostępnij na innych stronach

piekłem bułki z takiego przepisu i wydają się dobre :

 

Bułki hamburgerowe z sezamem

10 dużych bułek

 

* 500g mąki pszennej typ 450 wysokobiałkowej (co najmniej 12% białka)

* 300 ml mleka

* 10g świeżych drożdży

* 50g miękkiego masła

* 30g (2 łyżki) cukru

* 1 łyżka miodu

* 5g(1 łyżeczka) soli

 

Na wierzch

* mleko do posmarowania

* sezam do posypania

 

Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia

 

Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem i miodem, odstawić na 15 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (rozciągane ciasto powinno tworzyć błonkę). Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut.

Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list).

Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki po ok. 90g każdy. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.

 

Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180

stopni.

 

[ Dodano: Pon 15 Lip, 2013 12:17 ]

PanBoczek,

 

czyli mięsa nie przyprawiasz ?? tylko sos ?

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-292538
Udostępnij na innych stronach

bendetto, :grin: miło mi hehe chociaż po jednym cały dzień człowiek głodny nie jest :lol: strasznie syte.. 200g mięsa na jednego burgera :P

DUCH, dziękuję bardzo!!! wypróbuję na pewno :D

czyli mięsa nie przyprawiasz ?? tylko sos ?

zgadza się :) sos jest słony, ser też.. nie ma sensu wołowiny dodatkowo solą katować hehe żeby żadnych wycieków sokowych nie było ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-292550
Udostępnij na innych stronach

Peklosól 30g/kg

Pieprz czarny 5g/kg

Czosnek 50g/kg

Majeranek 18g/kg

 

czosnek ucieram z solą w moździerzu na pastę

A gdzie sól???

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-293718
Udostępnij na innych stronach

Biotit, daję całość peklosoli :) oczywiście można wymieszać pół na pół 15g + 15g/kg ze zwykłą solą... wiem, że niektórzy tak wolą :P

w tej recepturze nic to chyba nie zmieni, jeżeli mięsko poleży ten tydzień..

zakładam jednak, że peklosól trująca nie jest :P hehe nie mieszam z lenistwa ;)

 

Po 3 tygodniach fermentacji zabutelkowałem z dodatkiem cukru i 2 pastylek słodzika winko z babcinych słoiczków.. sam nie wiem czy to wyjdzie :(

spróbowałem potem i okazało się, że słodkie było na butelkowaniu :shock:

mam nadzieję, że nadmiar cukru nie porozsadza butelek :D

 

i tu małe pytanie do Alltid :)

jak to jest z tym gazowaniem? pamiętam, że pisałaś o odpowiednim gazowaniu, że nie można dać za dużo cukru.. u mnie na cydrze takiej wspaniałej piany jak u Ciebie nie było :D więc jakiś sekret w tym tkwi hehe ;)

co się stanie jeżeli jest za dużo cukru do fermentacji w butelce? (tzn. zakładając, że nie wybuchnie hehe)

 

wyszło około 12 litrów gotowca :) jeżeli będzie dobre to trochę zlotowiczów się uraczy :D

 

http://img51.imageshack.us/img51/4901/8ctw.jpg

 

Kiełbaska sobie wisi i dojrzewa w lodówce :) trochę jej za dużo i nie podzieliłem na mniejsze kawałki.. więc ciut nierównomiernie 'schnie' ale myślę, że będzie dobra :)

 

http://img443.imageshack.us/img443/8081/pn8c.jpg

 

i mały test mielonki z wędzonego boczku..

aromat wędzenia zdecydowanie za mały :( myślałem, że będzie dużo intensywniejsza..

ilości soli też starałem się pilnować żeby było 19-20g/kg.. wyszła za słona, chociaż z chlebkiem smakuje wybornie :) galaretka w ogóle słona jak pierun :rolleyes:

tłuszczyk na wierzchu w ogóle nie słony, mięso słone, galaretka bardzo słona.. hmm

no cóż sami ocenicie ;) Pozdrawiam

 

http://img22.imageshack.us/img22/38/sfyo.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294065
Udostępnij na innych stronach

wyszło około 12 litrów gotowca :)

zlotowiczów się uraczy :D

Myślę, że na zlocie będziemy dobrymi kolegami :lol: :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294069
Udostępnij na innych stronach

wyszło około 12 litrów gotowca :)

zlotowiczów się uraczy :D

Myślę, że na zlocie będziemy dobrymi kolegami :lol: :lol: :lol:

Panie Boczek

proszę nie zapomnieć, że na zlocie też będą koleżanki, które chętnie uraczą się tymi ''specjałami'' .... :grin: :grin:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294070
Udostępnij na innych stronach

proszę nie zapomnieć, że na zlocie też będą koleżanki, które chętnie uraczą się tymi ''specjałami'' .... :grin: :mrgreen:

Ależ oczywiście, że z koleżankami na zlocie mus jest zapoznać się :grin: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294073
Udostępnij na innych stronach

PanieB ja też mam takie doświadczenia,że niestety dodatek wędzonego boczku do wyrobów szynkowarowych nie powoduje,że smakują wędzonym :(

Ale kiełbaski wyglądają smakowicie i sama mieloneczka też....

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294080
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że na zlocie będziemy dobrymi kolegami

:cool: nie mam wątpliwości :grin:

Aniu, nie wierzę, że choć przez chwilę pomyślałaś, że mogę o drogich Paniach zapomnieć :grin: :grin: :grin: winka jabłkowego z cynamonem też wezmę :cool: smakuje jak szarlotka.. i 2 buteleczki szampana malinowego mam - specjalnie dla Pań właśnie :D oby tylko okazało się to wszystko w miarę pijalne :grin:

jacinto, skoro i Ty masz takie doświadczenia to sprawa jasna ;)

nie ma sensu 'marnować' wędzonek na mielonki.. może dobrą alternatywą byłoby dolanie odpowiedniej ilości Liquid Smoke? nie wiem gdzie to kupić co prawda, widziałem u Pisa w temacie, dodawane było do metki cebulowej o ile pamięć mnie nie zawodzi :D

aaaalbo.. aromat dębowy do alkoholu.. w sensie taka zaprawka..

zakupiłem sobie na urodziny troszkę :P

 

Mama jedzie na urlop z koleżanką, więc gruszka i malina dla nich :) ja tylko odrobinkę popróbuję.. dla mnie esencja dębu francuskiego i Scotch Whiskey..

zobaczymy.. pachni to to obiecująco :D

zawsze to jakaś alternatywa - jak miałbym płacić 80zł za butelkę whisky to wolałbym się czystej polskiej napić :lol: jakie macie doświadczenia z takimi zaprawkami? Pozdrawiam

 

http://img821.imageshack.us/img821/4357/9tuo.jpg

 

P.S. jak to jest z dawkowaniem tej esencji dębu... :rolleyes: 2-4ml a jak nie pasi to i 12ml na litr? czyli jeżeli dobrze rozumiem "po uważaniu" wlać? :lol: w zależności jaką się chce intensywność uzyskać...

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294085
Udostępnij na innych stronach

na zlocie też będą koleżanki, które chętnie uraczą się tymi ''specjałami'

Aniu, z doświadczenia zlotowego wiem, że specjałów do raczenia się na pewno nie zabraknie, podejrzewam nawet, że jeszcze zostanie do zawiezienia z powrotem do domu. :grin:
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294087
Udostępnij na innych stronach

Ja mam liquid smoke - kupiłem to raz w kuchniach świataw W-wie. Ładnie to nawet pachnie,ale dodane do mielonki nie powoduje,że smakuje jak prawdziwa wędzonka. Jeśli chcesz spróbować to mogę Ci jedną z tych butelek przywieźć na Zlot. Ja kombinuje, bo póki co nie mam wędzarni,ale na razie nic dobrego nie wymysliłem...
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294089
Udostępnij na innych stronach

Może jakby do mielonki użyć wędzonego chudego mięsa, wędzonej słoniny, liquid smoke i jeszcze wędzonej soli to coś by się urodziło :lol:

a może po prostu mielonce nie jest dane nosić znamion zadymiania :lol:

Jeśli chcesz spróbować to mogę Ci jedną z tych butelek przywieźć na Zlot.

bardzo dziękuję :grin:

hmm może poeksperymentuję następnym razem z tą esencją dębu lub whiskey i dodam do mielonki.. wyjdzie szkocka mielonka :lol: 20ml to raptem 7-8zł, więc można poświęcić ;) aromat ma na prawdę skoncentrowany.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/34/#findComment-294090
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.