paweljack Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 A co to wlasciwie jest.? Dziwię się, że w Rawiczu nie znasz, co prawda to już nie Wielkopolska ale do Leszna blisko. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-439174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) @kostek61, u nas sprzedaja ale tylko miesnie bez tego fajnego tluszczyku, tez ostatnio wedzilam ,ale napewno z tluszczykiem lepiej smakuje Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-439194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Szynka z pewnymi wadami i kiełba polska gotowa do podsuszania. Karkówka z suszonymi pomidorami,obiad sie udał.tak myslę. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Szynka z pewnymi wadami A nastrzyk to był? .A może szybkie peklowanie? Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Arku był,ale nie dokładny i w peklowaniu 3 dni,mea culpa Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Zawsze jak peklujesz "na wariata" nastrzykuj ile wlezie i masuj zawsze bedzie dobrze Karkówkę zanim zwiniesz nastepnym razem potraktuj tłuczkiem i posyp żelatyną ... to może być dobre Polska wygląda jak 100 $ Tapniete z GT-I9500 Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zawsze jak peklujesz "na wariata" nastrzykuj ile wlezie i masuj zawsze bedzie dobrze Karkówkę zanim zwiniesz nastepnym razem potraktuj tłuczkiem i posyp żelatyną ... to może być dobre Polska wygląda jak 100 $ Tapniete z GT-I9500Roger ,dziękuję,wczoraj się dopiero zalogowałem stad moje niedociągnięcia Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Arku był,ale nie dokładny i w peklowaniu 3 dni,mea culpa A mówią spiesz się powoli. Zawsze jak peklujesz "na wariata" nastrzykuj ile wlezie i masuj zawsze bedzie dobrze To soczyste i wysokowydajne będzie. .Wodolejca!!!!. Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Oj tam oj tam czystą solanką ... nie pisałem o wielofosforanach Nadmiar i tak wycieknie Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 2 Września 2015 Kiełbasa wedzona -podpiekana .Przyprawiona pieprzem,jałowcem,zielem angielskim i liściem laurowym w jelicie wołowym. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-442740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 20 Września 2015 Obiados Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-445702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 27 Września 2015 Salceson czarny,dawno nie robiłem,ale nie jestem całkowicie zadowolony z efektu mojej pracy. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 28 Września 2015 Wołowina z szynkowara z przyprawami i w aromatycznej galaretce. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 28 Września 2015 Piękna. .Jacku jak długo parzyleś. ? ☺ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 28 Września 2015 Wygląda nie źle, jakiś przepis jakie przyprawy itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 28 Września 2015 Wołowina z szynkowara z przyprawami i w aromatycznej galaretce. Smakuje zapewne dobrze.Nie mam doświadczenia z wołowymi wyrobami tego typu, ale nie podoba mi się to sklejenie.Czy nie jest to efekt posypania posypką w środku? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 28 Września 2015 ale nie podoba mi się to sklejenie.Czy nie jest to efekt posypania posypką w środku? Masz rację Arku,specjalnie ponacinałem cały kawałek mięsa żeby przesypać przyprawami i posypałem też żelatyną,ale nie skleiło się tak jak myślałem. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 28 Września 2015 Piękna. .Jacku jak długo parzyleś. ? Przyłem w 80 st wody do 70 w środku. Wygląda nie źle, jakiś przepis jakie przyprawy itd. Peklowana na sucho 18 gr. na kg 50/50 sól i peklosól (dlatego nacięta) w nacięcia posypane przyprawy,młotkowane-pieprz,kolendra,gorczyca ,małe płatki papryki i czosnek oraz żelatyna.Peklowanie w szynkowarze z przyprawami 24 h .Parzenie w wodzie 80 st do 70 w batonie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Parzenie w wodzie 80 st do 70 w batonie.A ile mniej więcej czasu to trwało i czy zaraz po osiągnięciu tych 70stC wyciągnąłeś szynkowar ?? Edytowane 28 Września 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 28 Września 2015 A ile mniej więcej czasu to trwało i czy zaraz po osiągnięciu tych 70stC wyciągnąłeś szynkowar ?? Wsad 1 kg czas parzenia ok 2 h,dokładnie nie wiem ,opierałem się na wskazaniu termometru.Po osiągnięciu 70 st w środku,szynkowar umieściłem w zimnej wodzie po dalszym schłodzeniu do lodówki na noc z popuszczoną sprężyną. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 29 Września 2015 A jaka to czesc wolowiny?bo tez bym sobie zrobila cosik podobnego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 29 Września 2015 i posypałem też żelatyną Żelatyna mięsa nie sklei.Co najwyżej da ścisłą galaretę. Gdyby tak było to niepotrzebne byłoby masowanie.Dali by żelatyny i szynka konserwowa gotowa.Dodaje się żelatynę do szynki konserwowej , ale tylko na spód i na wierzch dla uzyskania bardziej ścisłej galaretki.Obawiam się , że taki wołowy wyrób nie da się skleić, ale może się mylę bo z wołowiny to ja w pierwszej klasie podstawówki.Kiedyś sprzedawali wołowinę w galarecie w kształcie batonów.Wołowina była jakby szarpana na poszczególne włókna ,zalewana roztworem żelatyny i do osłonki barierowej.Nawet to niezłe było.Bardzo chętnie bym to zrobił bo moja LP bardzo to lubi, ale nie mam zielonego pojęcia jaki kawałek wołowiny by się na to nadał i jaki był proces produkcji. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 29 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 29 Września 2015 A jaka to czesc wolowiny Była to część udzca wołowego. Żelatyna mięsa nie sklei Ale skórkami mielonymi sklejają. Kiedyś sprzedawali wołowinę w galarecie Nie widziałem tego wyroby a i też nie jadłem ,więc Ci nic nie doradzę. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 29 Września 2015 Dziekuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 3 Października 2015 Kiełbasa biała i kaszanka,trochę się przydała ,do spożycia . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-448170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.