Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A co to wlasciwie jest.?  :)

Dziwię się, że w Rawiczu nie znasz, co prawda to już nie Wielkopolska ale do Leszna blisko.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-439174
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 938
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@kostek61, u nas sprzedaja ale tylko miesnie bez tego fajnego tluszczyku, tez ostatnio wedzilam ,ale napewno z tluszczykiem lepiej smakuje  :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-439194
Udostępnij na innych stronach

Szynka z pewnymi wadami i kiełba polska gotowa do podsuszania.

 

post-41979-0-71623000-1440247834_thumb.jpg

 

post-41979-0-36480700-1440247858_thumb.jpg

 

Karkówka z suszonymi pomidorami,obiad sie udał.tak myslę.

 

post-41979-0-45538000-1440247892_thumb.jpg

 

post-41979-0-30252300-1440247903_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440479
Udostępnij na innych stronach

Szynka z pewnymi wadami

 

A nastrzyk to był?  :D.A może szybkie peklowanie?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440480
Udostępnij na innych stronach

Arku był,ale nie dokładny i w peklowaniu 3 dni,mea culpa :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440485
Udostępnij na innych stronach

Zawsze jak peklujesz "na wariata" nastrzykuj ile wlezie i masuj zawsze bedzie dobrze ;)

Karkówkę zanim zwiniesz nastepnym razem potraktuj tłuczkiem i posyp żelatyną ... to może być dobre ;)

Polska wygląda jak 100 $

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440495
Udostępnij na innych stronach

Zawsze jak peklujesz "na wariata" nastrzykuj ile wlezie i masuj zawsze bedzie dobrze ;)

Karkówkę zanim zwiniesz nastepnym razem potraktuj tłuczkiem i posyp żelatyną ... to może być dobre ;)

Polska wygląda jak 100 $

 

Tapniete z GT-I9500

Roger ,dziękuję,wczoraj się dopiero zalogowałem stad moje niedociągnięcia :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440497
Udostępnij na innych stronach

Arku był,ale nie dokładny i w peklowaniu 3 dni,mea culpa

 

A mówią spiesz się powoli. :D

 

 

 

Zawsze jak peklujesz "na wariata" nastrzykuj ile wlezie i masuj zawsze bedzie dobrze

 

To soczyste i wysokowydajne będzie. :laugh:.Wodolejca!!!!. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440498
Udostępnij na innych stronach

Oj tam oj tam czystą solanką ... nie pisałem o wielofosforanach ;)

Nadmiar i tak wycieknie ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-440503
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiełbasa wedzona -podpiekana .Przyprawiona pieprzem,jałowcem,zielem angielskim i liściem laurowym w jelicie wołowym.

 

post-41979-0-29286700-1441213923_thumb.jpg

 

post-41979-0-49279000-1441213933_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-442740
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Obiados :) 

 

post-41979-0-59239400-1442761137_thumb.jpg

 

post-41979-0-49592700-1442761150_thumb.jpg

 

post-41979-0-08777800-1442761164_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-445702
Udostępnij na innych stronach

Salceson czarny,dawno nie robiłem,ale nie jestem całkowicie zadowolony z efektu mojej pracy.

 

post-41979-0-21336700-1443359907_thumb.jpg

 

post-41979-0-78986300-1443359920_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447296
Udostępnij na innych stronach

Wołowina z szynkowara z przyprawami i w aromatycznej galaretce.

 

post-41979-0-62484800-1443459257_thumb.jpg

 

post-41979-0-27170900-1443459274_thumb.jpg

 

post-41979-0-44113500-1443459283_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447424
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wołowina z szynkowara z przyprawami i w aromatycznej galaretce.

 

Smakuje zapewne dobrze.Nie mam doświadczenia z wołowymi wyrobami tego typu, ale nie podoba mi się to sklejenie.Czy nie jest to efekt posypania posypką w środku?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447437
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale nie podoba mi się to sklejenie.Czy nie jest to efekt posypania posypką w środku?
Masz rację Arku,specjalnie ponacinałem cały kawałek mięsa żeby przesypać przyprawami i posypałem też żelatyną,ale nie skleiło się tak jak myślałem. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447445
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękna. .Jacku jak długo parzyleś. ?
Przyłem w 80 st wody do 70 w środku.

 

Wygląda nie źle, jakiś przepis jakie przyprawy itd.
Peklowana na sucho 18 gr. na kg 50/50 sól i peklosól (dlatego nacięta) w nacięcia posypane przyprawy,młotkowane-pieprz,kolendra,gorczyca ,małe płatki papryki i czosnek oraz żelatyna.Peklowanie w szynkowarze z przyprawami 24 h .Parzenie w wodzie 80 st do 70 w batonie. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447454
Udostępnij na innych stronach

Parzenie w wodzie 80 st do 70 w batonie.

A ile mniej więcej czasu to trwało i czy zaraz po osiągnięciu tych 70stC wyciągnąłeś szynkowar ??

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447456
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ile mniej więcej czasu to trwało i czy zaraz po osiągnięciu tych 70stC wyciągnąłeś szynkowar ??
Wsad 1 kg czas parzenia ok 2 h,dokładnie nie wiem ,opierałem się na wskazaniu termometru.Po osiągnięciu 70 st w środku,szynkowar umieściłem w zimnej wodzie po dalszym schłodzeniu do lodówki na noc z popuszczoną sprężyną. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447464
Udostępnij na innych stronach

A jaka to czesc wolowiny?bo tez bym sobie zrobila cosik podobnego  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447507
Udostępnij na innych stronach

 

 

i posypałem też żelatyną

 

Żelatyna mięsa nie sklei.Co najwyżej da ścisłą galaretę. Gdyby tak było to niepotrzebne byłoby masowanie.Dali by żelatyny i szynka konserwowa gotowa.Dodaje się żelatynę do szynki konserwowej , ale tylko na spód i na wierzch dla uzyskania bardziej ścisłej galaretki.Obawiam się , że taki wołowy wyrób nie da się skleić, ale może się mylę bo z wołowiny to ja w pierwszej klasie podstawówki.Kiedyś sprzedawali wołowinę w galarecie w kształcie batonów.Wołowina była jakby szarpana na poszczególne włókna ,zalewana roztworem żelatyny i do osłonki barierowej.Nawet to niezłe było.Bardzo chętnie bym to zrobił bo moja LP bardzo to lubi, ale nie mam zielonego pojęcia jaki kawałek wołowiny by się na to nadał i jaki był proces produkcji.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447554
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jaka to czesc wolowiny
Była to część udzca wołowego.

 

Żelatyna mięsa nie sklei
Ale skórkami mielonymi sklejają.

 

Kiedyś sprzedawali wołowinę w galarecie
Nie widziałem tego wyroby a i też nie jadłem ,więc Ci nic nie doradzę. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-447561
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa biała i kaszanka,trochę się przydała ,do spożycia .

 

post-41979-0-13428800-1443912326_thumb.jpg

 

post-41979-0-59706700-1443912307_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/28/#findComment-448170
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.