Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Wszystko jak leci ,ale bez żył na 8 ,maszynka 22.

 

 

Dzięki . Ja też posiadam ręczną maszynkę 22 .:D

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-525379
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 938
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Kolorowo ,to lubie :D

 Ale nie uwierzę, ze Twoja żona sama zjada taka porcje. :mad:  ;)  :D

Edytowane przez chudziak

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-525404
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiejszy obiad.Pieczony napęd od kury z płaskim dziobem :)

 

post-41979-0-16170900-1480867737_thumb.jpg

 

post-41979-0-99220400-1480867749_thumb.jpg

 

post-41979-0-42949300-1480867760_thumb.jpg

 

 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-529540
Udostępnij na innych stronach

A  Ty wiesz Kostek, ze posilek powinien miescic sie na talerzu? :tongue:

 

 Ale kaczucha slicznie sie prezentuje :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-529566
Udostępnij na innych stronach

 

 

ze posilek powinien miescic sie na talerzu?
Jest jeszcze dużo miejsca :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-529646
Udostępnij na innych stronach

wszystko wina talerza ..poprostu za maly  :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-529647
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dagestańska kiełbasa wołowo-słoninowa Sudżyk ,podsuszana w jelicie wołowym.Z nutą pieprzu,czosnku i kardamonu.

 

post-41979-0-79984200-1481735524_thumb.jpg

 

post-41979-0-07007000-1481735537_thumb.jpg

 

post-41979-0-95679300-1481735553_thumb.jpg

 

post-41979-0-60367000-1481735575_thumb.jpg

 

 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531128
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dagestańska kiełbasa wołowo-słoninowa Sudżyk ,podsuszana w jelicie wołowym.

@kostek61,

Znokautowałeś mnie.

Oniemiałam z wrażenia.

Jeżeli znajdziesz czas to podziel się przepisem proszę. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531134
Udostępnij na innych stronach

Ale widok! Cudo Panie cudo, też chce takie :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531138
Udostępnij na innych stronach

Kastek czy dodawales moze przyprawe sumak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531140
Udostępnij na innych stronach

 Kostek, jakie to cudo. TAk jak EAnna, prosze o przepis  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531193
Udostępnij na innych stronach

Jacku drogi..

Jestem troche zirytowany nazwa oraz Krajem z ktorego przepis pochodzi.

Sudzyk, Sucuk (czyt. Zucuk), jest kielbasa czosnkowa, surowa dojrzewajaca, wolowa, cieleca albo baranki itp.

Przeca ten kraj jest muzulmanski co wyklucza sloninke w wyrobie..

Osobiscie uwielbiam ta kielbase, a spod Twojej reki to besciak.

 

????

 

.

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531203
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przeca ten kraj jest muzulmanski co wyklucza sloninke w wyrobie..
Pomyliłem się w nazwie to fakt ,ta kiełbasa nazywa się SUDŻUK sorki :) a co do składu,to tego typu kiełbasy sa wykonywane w różnych konfiguracjach,wołowina,konina,baranina plus różne tłuszcze zależy od religii konsumenta .Pamiętaj że Degestan to nie tylko islam,mieszka tam też od wieków duzo Rosjan i Ukraińców i oni mają swoje wersje tej zacnej kiełbasy.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531207
Udostępnij na innych stronach

Turcy tez maja ta kielbase ,tylko wlasnie w jej skladzie jest przyprawa  sumak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531230
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim za opinie :) Podaję jak ją zrobiłem:

 

Skład.
Mięso wołowe nie ścięgniste 75%
Słonina twarda 25%
Mięso w kawałkach peklujemy peklosolą dawką 25 gr na 1 kg mięsa przez 5 dni.
Słoninę w kawałku solimy solą w dawce 25 gr na 1 kg i z miesem do lodówki.
Wołowinę mielimy przez sitko nr 4 i łaczymy zę słoniną podmrożoną i pokrojoną w kostkę o boku ok. 5 mm,do  masy dodajemy
cukier 2 gr
pieprz mielony2 gr
kardamon mielony 0.5 gr
czosnek 2 gr
przyprawy podane w dawce na 1 kg masy,nie dodajemy wody !.Można dodać 25 ml czerwonego wytrawnego wina na 1 kg. masy
Po wymieszaniu napełniamy w jelita wołowe wiankowe.
Po napełnieniu dociskamy powstałe wianki deską i kładziemy ciężarek żeby kiełbasa się spłaszczyła.Nastepnie podsuszamy lub jak mamy warunki dojrzewamy na ogólnych zasadach.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531336
Udostępnij na innych stronach

jacku, dziekuje oj dziekuje :D

 U mnie lato , to pewnie poczekac bede znowu musiala do jesieni , ale jak zwykle przez ciebie  bede miala prace  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531362
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawości pomyszkowałem po stronach rosyjskojęzycznych, a tam przepisów na sudżuk jak u nas na bigos. Ogólnie jest to kiełbasa podsuszana, przeważnie wołowa z zawartością tłuszczu albo bez tłuszczu, ale też z koniny lub baraniny, mocno przyprawiona wieloma przyprawami o ostrawym smaku.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531385
Udostępnij na innych stronach

:) To rodzaj kiełbasy imaginacyjnie improwizowalnej...

Przepis jest, jaki jest- donosny, wygląda ona dość dostojnie :thumbsup::D

Kojarzy mi się z zakładka do książek... dagestańską :thumbsup:

:clap: Kostek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-531792
Udostępnij na innych stronach

Na Święta zrobiłem min. przysmak Freda Flingstona :D ,czyli oszukany udziec.Jest to farsz krakowskiej zapakowany w kątnicę wp z kością pozostałą z trybowania szynki.Wyrób wedzony i parzony.

 

post-41979-0-10918500-1482575601_thumb.jpg

 

post-41979-0-43748900-1482575620_thumb.jpg

 

post-41979-0-83790700-1482575639_thumb.jpg

 

post-41979-0-33983500-1482575655_thumb.jpg

 

 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-533077
Udostępnij na innych stronach

Daj to na konkurs.Będzie bezkonkurencyjny. :D  :clap:  :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-533094
Udostępnij na innych stronach

Rewelacyjny pomysł i wykonanie ... Arek ma rację wstawiaj na konkurs i masz podium ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/34/#findComment-533106
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.