pokemon15 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Maja 2012 ja nie wyobrażam sobie mielonych bez gotowaniaeeee , no co ty... :shock: :shock: :shock: Gotowane to już nie kotlety mielone !!! Tylko pulpety !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Maja 2012 Może być smaczne ale roboty przy tym dużo :grin: kuchnia moja na cały dzień i do tego zmywarka ze dwa razy musi pranie zrobić :grin: Ale spróbuję bo przepisik smakowity. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Maja 2012 Panie Boczku przepis podany przez Ciebie to dla mnie klopsy w sosie.Mozna robić różne:pomidorowy,koperkowy i inne. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Maja 2012 - 3/4 garnka wodyGarnek litrowy czy 50-litrowy Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Maja 2012 Ale spróbuję bo przepisik smakowity. :grin: pracy tylko wydaje sie dużo :P jak przychodzi do robienia to okazuje sie, że nie tak cieżko ^^ ..i niedługo, spokojnie wyrabiam sie w 1.5 godziny.. Panie Boczku przepis podany przez Ciebie to dla mnie klopsy w sosie.a niech Wam będą te klopsy :lol: dla mnie to był i zawsze będzie 'one true and only' mielony 4ever :lol: .. pozostaje mi zrobić te mielone i fotke pokazać :blush: Garnek litrowy czy 50-litrowyto chyba oczywiste.. zależy ile chcesz kotletów zrobić :lol: jeżeli mniej to dajesz wszystkiego mniej.. ja zazwyczaj robie je w garnku 6-cio litrowym. Kotlety podczas gotowania nie potrzebują jakichś wielkich luzów więc celuj z garnkiem tak, aby sie zmieściły i wywar sie nie wylewał.. P.S. wywar po tych mielonych :thumbsup: u mnie w domu to zapowiedź pomidorowej :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Maja 2012 Panie Boczku przepis podany przez Ciebie to dla mnie klopsy w sosie.Mozna robić różne:pomidorowy,koperkowy i inne.Słuszna racja. I nie ma co zmieniać, cudować ani udziwniać. Tak brzmi definicja kotleta: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet_mielony A tak klopsa, czy klopsika: http://pl.wikipedia.org/wiki/Klops Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Maja 2012 - bułka tarta ^^ dla puszystości, używam miałkiej zamiast bułki moczonej w mleku.. Robercie dla puszystości proponuje pod koniec wyrabiania masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek I delikatnie za pomocą łyżki wymieszać :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Maja 2012 - bułka tarta ^^ dla puszystości, używam miałkiej zamiast bułki moczonej w mleku.. Robercie dla puszystości proponuje pod koniec wyrabiania masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek I delikatnie za pomocą łyżki wymieszać :grin: Tomaj77.. No bez przesady ale mowa jest o kotletach mielonych a nie o bezach. Masę musimy wymięszać i to porządnie, jak na kiełbasę. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Maja 2012 Do kotletów mielonych po usmażeniu na pozostałym tłuszczu na patelni można zrobić bardzo szybki sos.Usmażone kotlety wyciągamy z patelni i na rozgrzany tłuszcz sypiemy ok. łyżkę mąki robimy zasmażkę raczej ciemną,następnie dolewamy zimnej wody ok.300-400ml mieszamy jednocześnie dosypując sól,pieprz i inne ulubione przyprawy to wszystko należy zagotować.Gęstość sosu regulujemy wodą.Sos ten może być zrobiony po smażeniu kotletów schabowych.Na koniec ciekawostka tam skąd pochodzę nazywa się on gwarowo SUSMAJA :grin: :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Maja 2012 Gregtom, Nie przesadzam broń Panie Boże Pan Boczek mówi o puszystość podany prze zemnie sposób To fakt w przygotowywaniu takich potraw Polecam spróbuj a potem oceń :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Maja 2012 Dodawanie do mięsa mielonego suchej bułki tartej, powoduje że kotlety staja się ścisłe i twarde. Bułka moczona powoduje to że mięso staje się bardziej pulchne. Powstają dziś różne nowatorskie szkoły przyrządzania potraw, np. kuchnia molekularna i gotowanie na ciekłym azocie np. To fakt, ale pewnych prawidłowości w kuchni tradycyjnej zmienić się nie da. Tu podaję jeden z cytatów co się dzieje z kotletem po dodaniu bułki. UWAGA!!!Bułkę tartą dodajemy stopniowo, by konsystencja mielonych nie była zbyt zbita, ale też niezbyt "rozlazła". Trzeba wyczuć ten moment, kiedy należy przestać dosypywać bułki, mielone ma się przyklejać do dłoni i musi być nieco luźne, a zarazem na tyle zwarte, by można było z niego uformować kotlety. Inaczej po usmażeniu, gdy damy za dużo bułki tartej wyjdą nam twarde kotlety. Pan Boczek zaskakuje nas jednak ciągle jaś ciekawostką. Czkamy niecierpliwe na nowe rewelacje i pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Maja 2012 Robercie dla puszystości proponuje pod koniec wyrabiania masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek I delikatnie za pomocą łyżki wymieszać :grin: nie wiem czy mnie nie wkręcasz, ale co tam wypróbuje napewno Babcia faktycznie zanim dodała jajka ubijała je w całości kilka minut.. w praktyce dla mnie nie było rożnicy, może zasłyszała gdzieś Twoją metode? kto wie spróbować napewno nie zaszkodzi.. może wyjdą suflety :lol: Polecam spróbuj a potem oceń :clap: :clap: :clap: dokładnie.. kostek61, pomysł fajny.. tylko przy schabowych to rozumiem, że bez panierki wtedy? :P nie wyobrażam sobie robić sosu z kawałkami bułki tartej ^^ sverige2, już tłumacze kiedy dla 'puszystości' dodawałem bułke moczoną w mleku, kotlety miały nieodpowiadającą mi teksturę. Natomiast co do suchej bułki - zgoda jak sie wsypie za dużo i bez głowy to wyjda niefajne, ale.. w połączeniu z dżemem z cebuli, ktory dodaje jako przyprawe i czasem jaki daje gotowej masie na odpoczynek (bułka chłonie wilgoć i aromaty z mięsnej masy) puszystość kotletów wychodzi w sam raz tomaj77, jeszcze chciałem dopytać ile tych ubitych białek byś proponował na kg mięsa? bo oczywiste, że jakbym ubił białka z 4 jajek i delikatnie wymieszał z masą to nie dałoby się z niej ulepić kotletów ^^ wtedy faktycznie można by do kokilek i zapiekać jak suflet hehe dodajesz może troche mąki aby związać mase i jednocześnie utrzymać powietrze z ubitych białek? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Maja 2012 nie wiem czy mnie nie wkręcasz Robert to nie w moim stylu tomaj77, jeszcze chciałem dopytać ile tych ubitych białek byś proponował na kg mięsa? bo oczywiste, że jakbym ubił białka z 4 jajek i delikatnie wymieszał z masą to nie dałoby się z niej ulepić kotletów ^^ wtedy faktycznie można by do kokilek i zapiekać jak suflet hehe dodajesz może troche mąki aby związać mase i jednocześnie utrzymać powietrze z ubitych białek? Pozdrawiam :grin: Robert Jak pianka z białek to bez żółtek i powinno być "si" Mąki nie dodaje Ale za to do jajek na omlet dodaje mleko :grin: :grin: Posypuje rozlane na patelni oregano i roztartym w dłoniach tymiankiem :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 11 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Maja 2012 Witam , cały dzionek byłem w pracy a tu tyle różnych przepisów , co jeden to lepszy :thumbsup: Zakupiłem dzisiaj trochę II wołowej i kawałek podgardla , w zamrażarce mam kawałek od szynki wieprzowej i właśnie z tego mięsa będę robił mielone , co z tego wyjdzie to zobaczę w niedzielę a wrażeniami podzielę się na pewno . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Maja 2012 Taki temacik bez fotek... trzeba troszke podkolorować :grin: Przepis na poprzedniej stronie.. kolejny raz udały sie pyszne :thumbsup: Skleroza przy zakupach = improwizacja w kuchni :lol: z braku cebuli dodałem troche czerwonej i pora.. ale co tam, tym lepsze kotlety ^^ łopatka wieprz. i wolowinka zmielone domowo.. oczywiście :grin: Przyprawy jak widać.. http://img171.imageshack.us/img171/4524/kotletymielone.jpg Coś robie a bulionik nastawiony dżem przyprawowy z cebuli idzie do ostygnięcia.. http://img209.imageshack.us/img209/7192/kotletymielone1.jpg Mieszanie, formowanie.. prościzna http://img18.imageshack.us/img18/6460/kotletymielone2.jpg Sporo oleju i dosyć wysoka temperatura, żeby sie skarmelizowały a cały aromat został w środeczku można smazyć do pożądanego koloru.. przy 'prawie spalonych' nie zaobserwowałem później żadnych przykrych goryczy.. http://img707.imageshack.us/img707/346/kotletymielone3.jpg Przekładamy partiami do garnka z gotującym sie wywarem http://img213.imageshack.us/img213/5914/kotletymielone4.jpg Wziąłem za mały garnek :lol: ..co za problem przełożyłęm do większego hehe Widać tam małęgo pulpeta z resztek mięsa.. to jest to co dla mnie nazywa się pulpetem - małe, szare i o zdecydowanie gorszym smaku niż skarmelizowany mielony. http://img94.imageshack.us/img94/9297/kotletymielone5.jpg Chętnie podałbym z puree i sosem, ale cóż dietka tak jest równie smacznie Pozdrawiam http://img225.imageshack.us/img225/8409/kotletymielone6.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Maja 2012 Taki temacik bez fotek... trzeba troszke podkolorować :grin: Przepis na poprzedniej stronie..PanieBoczku, pulpeciki jak malowane chyba jutro powiem LP żeby zrobiła :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Maja 2012 Panie Boczku :clap: :clap: :clap: A z tego wywaru to jeszcze by można jakąś zupkę wyczarować. :wink: Pozdrawiam miło.. :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Maja 2012 Gregtom, znając dotychczasowe poczynania PanaBoczeka, ,tak się zapewne stanie Ma niezły "dryg" do tego nie podważalny Co bardzo cieszy bo miło się czyta i uczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Maja 2012 Sporo oleju O gustach sie podobno nie dyskutuje ,ale jak to przeczytałem to............ :devil: ..Spekulanta smażymy na smalcu a nie na oleju.Tak było, jest i będzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Maja 2012 PanieBoczku, pulpeciki jak malowane chyba jutro powiem LP żeby zrobiła :grin: cieszę sie bardzo i dziękuje A z tego wywaru to jeszcze by można jakąś zupkę wyczarować.tak się zapewne stanieu mnie to już tradycja :grin: zawsze odkąd pamiętam, dzień po mielonych była pomidorówka na tym właśnie wywarze ^^ Dziekuje serdecznie za miłe słowa :blush: :grin: od razu chce sie gotować! arkadiusz, bezsprzecznie rację masz! w 100% ^^ powinienem o tym sam pomyśleć.. żeby chociaż wspomnieć :blush: u mnie w domu niestety staramy sie omijać masło i smalec ^^ w razie czego biegne do cioci pożyczyć :grin: Nie ma smalcu - nie ma pokusy :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Maja 2012 Nie ma smalcu - nie ma pokusy To tak mówisz jak moja córka ,która moim wnukom zamiast masła daje delmę bo masła nie ma w lodówce.Zawsze można jakoś się wytłumaczyć.Takie argumenty do mnie nie przemawiają.Nie masz smalcu nie rób mielonych.Tego pora z braku cebuli to jeszczcze przełknę choć obawiam sie czy nie będzie chrupał w mielonym.Dobrze ,że chociaż wiesz co robisz.Jakby mi mielony jechał olejem to ............... :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Maja 2012 zamiast masła daje delmęno bez przesady :P czasem sobie pozwalam na masełko.. Nie masz smalcu nie rób mielonych.ta logika mi sie bardzo podoba ^^ np. gdybym miał delme a nie miał masła to bym zrobił kanapki smarowane twarożkiem.. albo wogóle ..nie chwila pieczywa nie jadam :lol: Ze smalcem jest ten problem.. że jest pyszny :lol: więc jakbym mial w domu zapas do użytkowania to 3/4 tegoż smalcu poszłoby prosto w biodra :lol: choć obawiam sie czy nie będzie chrupał w mielonym.też tego nie lubie dlatego przy robieniu dzemu-przyprawy próbowałem i był gotowy kiedy wszystko zmiękło mielony rozpływa sie w ustach ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 12 Maja 2012 Ja wywar z obgotowywania pulpetów, których nie obsmażam, tylko wrzucam na wrzątek, następnie wykonuję sos pomidorowy do nich [ Dodano: Sob 12 Maj, 2012 16:22 ]Aha, a mięsko mieszam od razu z ryżem... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 12 Maja 2012 Choć jestem po obiedzie to ochoty narobiłeś . :tongue: Jeszcze jutro na rano w tygodniu pewnie zrobię. Pozdro dla wszystkich. Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Maja 2012 kto by pomyślał że tyle można na temat kotletów mielonych napisać.U nas się mówi na to klopsy Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/2/#findComment-217482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.