Gregtom Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 23 Maja 2012 Gregtom, to i ja działam mleko kupione śmietana też Karolu.. Ale bierz te produkty z "dolnej półki", bo o to mi właśćiwie chodziło oraz wklej fotorelację i opisz cosik o smaku.. Ja jestem naprawdę zadowolony z mojego "zsiadłego" i tylko szkoda że niemam podpuszczki. :sad: pzdr. sle :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 23 Maja 2012 dyskusja rozwinęła się z pasteryzacji (jak w tytule) w kierunku UHTMasz racje w temacie było o pasteryzacji ale kol. Grektom pochwalił się na fotce mlekiem UHT. Ale wsio ok jak mu i innym takie "zsiadłe mleko" odpowiada. Moim zdaniem tak zrobiony produkt nie jest pewny, dlaczego :question: kwaśna śmietana 10% jest tak samo przetworzona jak to mleko (te z niskiej półki). I możesz być pewny że przy produkcji nikt nie przewidział że ktoś z tych produktów będzie produkować trzeci. To nie są naturalne produkty a fabrycznie przetworzone. :!: Ja podobnie jak kol. Yogi wolę naturalny produkt, jeśli chodzi o zsiadłe to mleko surowe od krowy, jeśli chodzi o kefir to robie na grzybku tybetańskim. No i tyle w temacie. A jak chcesz ze mną dyskutować to zapraszam na pw. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 23 Maja 2012 opisz cosik o smaku.. to może ja na ochotnika użyłem zwykłego mleka 3.2 w ilości 200ml + 2 łychy śmietany Krasnystaw 18% (zawiera żywe kultury bakterii) 3 dni w temperaturze pokojowej moje subiektywne wrażenia smakowe: - skrzep delikatny, ale jednak wyraźnie zaznaczony, brak grudek - smak pośrednim pomiędzy kefirem a jogurtem bałkańskim - pomimo iż skrzep zaczął już podchodzić serwatką, kwasowość bardzo mała - wierzchnia, tłusta warstwa, bez gorzkiego posmaku, spotykanego przy nastawianiu mleka na zsiadłe bez zaszczepiania bakteriami Ogólna ocena smakowa bardzo pozytywna - wyrób jest smaczny. Jednak bardzo odbiega od mojego "wzorca zsiadłego mleka". Przypuszczam, że jest to wina ograniczenie różnorodności kultur bakteryjnych do wąskiego przedziału stosowanego przez przemysł mleczarski. Zapewne jest to jeden, no może kilka, specjalnie wyselekcjonowanych szczepów. Zsiadłe mleko uzyskiwane z mleka niepasteryzowanego daje inny, mocniejszy skrzep, jest bardziej kwaśne (orzeźwiające) i smak jest bogatszy. Różnorodność i bogactwo występujących w naturze bakterii w tym wypadku jest nie do podrobienia. Ktoś wcześniej pisał o degeneracji kultur bakteryjnych przy próbach ponownego zaszczepiania. Kiedyś czytałam artykuł o takim właśnie domowym procesie hodowania kultur. Z tego co pamiętam, to autor do kolejnych etapów hodowli wybierał tylko te słoiki, które według jakiś jego kryteriów były najlepsze. Chyba jakoś oceniał ilość produkowanych gazów. Brał tylko tę część z powstałego zsiadłego mleka, która znajdowała się na dnie naczynia. Widocznie kontakt z bakteriami z powietrza nie był pożądany. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 23 Maja 2012 Ja jestem naprawdę zadowolony z mojego "zsiadłego" i tylko szkoda że niemam podpuszczki. :sad:Witam! podpuszczke dostaniesz w aptece, musisz pytac o "das Lab" jesli nie maja to mozesz u nich zamowic, nie kosztuje duzo, tylko pamietaj zeby przechowywac w lodowce. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 23 Maja 2012 w temacie było o pasteryzacji ale kol. Grektom :rolleyes: pochwalił się na fotce mlekiem UHT Chciałbym się przeprosić za wprowadzenie w błąd. Wynika to z braku wiedzy, ale dla mnie i może też kilku innych, te nazwy sprowadzają się do jednego pojęcia, czyli "taniego mleka sklepowego". Z drugiej jednak strony, czy mamy kupować jakieś gotowce marketowe typu maślanki, jogurty, kefiry, sery itp. !? Czyż nie lepszym wyjściem będzie zrobienie takich produktów właśnie takim sposobem.!? (oczywiście mam na myśli osoby bez całkowitego dostępu do mleczka świeżego).. Sorry jeszcze raz.. P.S. Do Darino.. Nick Gregtom, imię Grzegorz, albo Gregor.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 24 Maja 2012 To nie są naturalne produkty a fabrycznie przetworzone. :!: Ja podobnie jak kol. Yogi wolę naturalny produkt, jeśli chodzi o zsiadłe to mleko surowe od krowy, jeśli chodzi o kefir to robie na grzybku tybetańskim.Pytanie było Jak zrobić Zsiadłe Mleko z mleka pasteryzowanego..Sklepowego. Nikt w tym temacie nie pytał co Ty lubisz, z czego robisz i co osobiście preferujesz. Załóż może temat "Darino smakuje" i będziesz tak jak Pan Boczek opisywał swoje smaki i wyroby, gdyż w ten sposób z konkretnego tematu robi się śmietnisko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 24 Maja 2012 Do Darino.. Nick Gregtom, imię Grzegorz, albo Gregor..Naturalnie Gregtom przepraszam za literówkę. Załóż może temat "Darino smakuje"Dzięki za poradę. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 24 Maja 2012 I wyszło przepyszne jak za dziecięcych lat!!!Dzięki za przepis :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 24 Maja 2012 I wyszło przepyszne jak za dziecięcych lat!!!Dzięki za przepis :thumbsup: Karolu.. Sąsiadka (85 latek), poprosiła mnie dzisiaj, abym jej wymienił baterie w zegarze na ścianie. Zaproponowałem jej zsiadłe mleko, bo to fajna, starsza kobiecina. Po kilku łykach mleka, miała łezki w oczach. Powiedziała że "takiego kwaśnego mleka już od dawna nie piła.." I jak z połową kubka mojego zsiadłego mleka, szła do lodówki, zapytałem ją, "po co Pani to chowa w lodówce.?", odpowiedziała tylko że chce popić tym mlekiem jutro "pyrki w mundurkach" I w tym momęcie też zakręciła mi się łezka w oku.. p.s. Zgadnij co od niej w zamian dostałem-.. :question: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 24 Maja 2012 Gregtom, buziaka Heh... więc jak najlepiej uwarzyć to mleko, aby ser był "soczysty"? Jaka temp. czas, sposób? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 24 Maja 2012 Gregtom, buziaka ha ha ha... Dostałem browara.. :wink: .. Niby takie nic ale za te emocje smakował wyśmienicie.. :wink: .. Starsza Pani wie co dobre pomimo jej wieku.. :grin: Co do serka z mleka sklepowego to nie mogę jeszcze nic napisać bo podpuszczki szukam. Tak jak Yogi poradził, byłem w aptece, ale jak spytałem o "das Lab", to dużo z personelu apteki rozdziawilo "gęby" i migiem zaczeli googlować, co to jest w końcu ten Lab.!? Wyjaśniłem im, że to środek którego się używa do produkcji np. serów i takowe chcę też sam zrobić. Znalazły w końcu podpuszczkę ale dla "wegetarianów". Więc poszedłem po rozum do wujka Googla i ciotki E-bay. Tam znalazłem tzw. "Käse Lab" i jest już to w drodze. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 24 Maja 2012 Gregtom, mam na myśli ser biały, twaróg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 24 Maja 2012 Gregtom, mam na myśli ser biały, twaróg Jeszcze nie zrobiłem bo materiały na twarogi znikają.za szybko.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 25 Maja 2012 Heh... więc jak najlepiej uwarzyć to mleko, aby ser był "soczysty"? Jaka temp. czas, sposób?Opisałem to bardzo dokładnie nieco wcześniej. EAnna już o to pytała. Wróć do poprzednich postów i przeczytaj moje posty dot. owarzania mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 25 Maja 2012 sverige2, właśnie to zrobiłem po napisaniu wczorajszego postu... przypomniałem sobie, że właśnie o tym rozmawialiście... dzisiaj kąpiel wodna zsiadłego mleka Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 25 Maja 2012 użyłem zwykłego mleka 3.2 w ilości 200ml + 2 łychy śmietany Krasnystaw 18% (zawiera żywe kultury bakterii) 3 dni w temperaturze pokojowej moje subiektywne wrażenia smakowe: - skrzep delikatny, ale jednak wyraźnie zaznaczony, brak grudek - smak pośrednim pomiędzy kefirem a jogurtem bałkańskim - pomimo iż skrzep zaczął już podchodzić serwatką, kwasowość bardzo mała - wierzchnia, tłusta warstwa, bez gorzkiego posmaku, spotykanego przy nastawianiu mleka na zsiadłe bez zaszczepiania bakteriami Nastawiłem jeden kubek: mleko łowickie 3,2% + łyżka śmietany yogo 12%. Po trzech dniach (temperatura pokojowa to u mnie +26C) wrażenia podobne jak Maada, choć moja LP wolała ten kubek niż drugi. Natomiast drugi wyrób: to samo mleko + na czubku łyżeczki zakwas chlebowy (sądzę, że mniej niż 0.5g) zdobył moje uznanie. Wrażenia - prawdziwy aromat zsiadłego mleka - nieco kwaśniejsze - skrzep znacznie zwięźlejszy - łyżeczka kroiła go na kawałki :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 26 Maja 2012 Mam pytanie. Jutro mój znajomy jedzie do PL na kilka dni. Chciałbym aby przywiózł mi podpuszczkę. Gdzie najłatwiej ją kupić i jaką.? (proszek, tabletki czy płyn).. pzdr. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-219803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Maja 2012 Panowie. Nie wiem jak w waszych stronach z dostępem do gotowego zsiadłego mleka, zrobionego według jakiejś normy zakładowej.I na pewno nie będzie to mleko zsiadłe gorzkie itp. I po co bawić się w trzepanie śmietany sklepowej i mleka sklepowego. Taniej na pewno nie będzie.Chyba, że tam gdzie mieszkacie nie ma zsiadłego. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-220024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Maja 2012 Chyba, że tam gdzie mieszkacie nie ma zsiadłego.Jest...w Niemcach nazywa się Dickmilch np. http://www.mykedi.de/de/molkereigetranke/343-campina-dickmilch.html :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-220030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 28 Maja 2012 A zasadnicze pytanie tematu nadal brzmi następująco: "Jak zrobić Zsiadłe Mleko z mleka pasteryzowanego..Sklepowego" To naprawdę jest tekst napisany czysto i jasno, a na dodatek po polsku,ale jak widać, niektórzy wciąż mają problem czytania po polsku ze zrozumieniem,i permanentne zaśmiecanie tematu spamem, uczynili swym celem nadrzędnym.No cóż, można i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-220087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 28 Maja 2012 Trollowanie, to jak widać ulubiona zabawa poniektórych forumowych "tuzów".A więc dalej panowie, niech się kręci. [ Dodano: Pon 28 Maj, 2012 09:40 ]"Jak zrobić Zsiadłe Mleko z mleka pasteryzowanego..Sklepowego"12- i nie wiadomo... No niestety wiadomo. Trzeba tylko zadać sobie trochę trudu i zechcieć przeczytać temat.http://pl.wikipedia.org/wiki/Zsiad%C5%82e_mleko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-220088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 31 Maja 2012 W pierwszym eksperymencie zrobiłem zsiadłe z mleka UHT, a teraz na nowy eksperyment, zakupiłem mleczko chłodzone, pasteryzowane/homogenizowane,najtańsze. :wink: Teraz wiem że zrobiłem błąd w tytule tematu i proszę zdolnego moderatora o dopisanie UHT do tegoż tytułu.. :wink: Dzisiaj była próba zsiadłego mleka (pasteryzowanego) i powiem że minimalnie smaczniejsze było kwaśne mleko, z mleka "paczkowanego", nie chłodzonego mleka UHT.. p.s. Starsza Pani obok, chce mi płacić za zsiadłe, ale jej uśmiech, pokrywa mi wszystkie koszty.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-220663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 31 Maja 2012 Natomiast drugi wyrób: to samo mleko + na czubku łyżeczki zakwas chlebowy (sądzę, że mniej niż 0.5g) zdobył moje uznanie. Wrażenia - prawdziwy aromat zsiadłego mleka - nieco kwaśniejsze - skrzep znacznie zwięźlejszy - łyżeczka kroiła go na kawałki No , a ja zrobilem to samo, mleko stoi ponad 3 doby i wygląda na to że nic z tego nie będzie ?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-220715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 31 Maja 2012 Natomiast drugi wyrób: to samo mleko + na czubku łyżeczki zakwas chlebowy (sądzę, że mniej niż 0.5g) zdobył moje uznanie. Wrażenia - prawdziwy aromat zsiadłego mleka - nieco kwaśniejsze - skrzep znacznie zwięźlejszy - łyżeczka kroiła go na kawałki No , a ja zrobilem to samo, mleko stoi ponad 3 doby i wygląda na to że nic z tego nie będzie ?!!! a masz to w ciepłym? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-220717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 1 Czerwca 2012 mleko stoi ponad 3 doby i wygląda na to że nic z tego nie będzie ?!!!Mleko może być z wadą lub zawierać antybiotyki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/4/#findComment-220800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.