Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gregtom, to i ja działam mleko kupione śmietana też

Karolu..

Ale bierz te produkty z "dolnej półki", bo o to mi właśćiwie chodziło oraz wklej fotorelację i opisz cosik o smaku..

Ja jestem naprawdę zadowolony z mojego "zsiadłego" i tylko szkoda że niemam podpuszczki. :sad:

pzdr. sle :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
  • Odpowiedzi 138
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

dyskusja rozwinęła się z pasteryzacji (jak w tytule) w kierunku UHT

Masz racje w temacie było o pasteryzacji ale kol. Grektom pochwalił się na fotce mlekiem UHT. Ale wsio ok jak mu i innym takie "zsiadłe mleko" odpowiada.

Moim zdaniem tak zrobiony produkt nie jest pewny, dlaczego :question:

kwaśna śmietana 10% jest tak samo przetworzona jak to mleko (te z niskiej półki).

I możesz być pewny że przy produkcji nikt nie przewidział że ktoś z tych produktów będzie produkować trzeci. To nie są naturalne produkty a fabrycznie przetworzone. :!:

Ja podobnie jak kol. Yogi wolę naturalny produkt, jeśli chodzi o zsiadłe to mleko surowe od krowy, jeśli chodzi o kefir to robie na grzybku tybetańskim.

No i tyle w temacie.

A jak chcesz ze mną dyskutować to zapraszam na pw.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."

opisz cosik o smaku..

to może ja na ochotnika ;)

użyłem zwykłego mleka 3.2 w ilości 200ml + 2 łychy śmietany Krasnystaw 18% (zawiera żywe kultury bakterii) ;) 3 dni w temperaturze pokojowej

moje subiektywne wrażenia smakowe:

- skrzep delikatny, ale jednak wyraźnie zaznaczony, brak grudek

- smak pośrednim pomiędzy kefirem a jogurtem bałkańskim

- pomimo iż skrzep zaczął już podchodzić serwatką, kwasowość bardzo mała

- wierzchnia, tłusta warstwa, bez gorzkiego posmaku, spotykanego przy nastawianiu mleka na zsiadłe bez zaszczepiania bakteriami

Ogólna ocena smakowa bardzo pozytywna - wyrób jest smaczny. Jednak bardzo odbiega od mojego "wzorca zsiadłego mleka".

Przypuszczam, że jest to wina ograniczenie różnorodności kultur bakteryjnych do wąskiego przedziału stosowanego przez przemysł mleczarski. Zapewne jest to jeden, no może kilka, specjalnie wyselekcjonowanych szczepów.

Zsiadłe mleko uzyskiwane z mleka niepasteryzowanego daje inny, mocniejszy skrzep, jest bardziej kwaśne (orzeźwiające) i smak jest bogatszy. Różnorodność i bogactwo występujących w naturze bakterii w tym wypadku jest nie do podrobienia.

Ktoś wcześniej pisał o degeneracji kultur bakteryjnych przy próbach ponownego zaszczepiania. Kiedyś czytałam artykuł o takim właśnie domowym procesie hodowania kultur. Z tego co pamiętam, to autor do kolejnych etapów hodowli wybierał tylko te słoiki, które według jakiś jego kryteriów były najlepsze. Chyba jakoś oceniał ilość produkowanych gazów. Brał tylko tę część z powstałego zsiadłego mleka, która znajdowała się na dnie naczynia. Widocznie kontakt z bakteriami z powietrza nie był pożądany.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Ja jestem naprawdę zadowolony z mojego "zsiadłego" i tylko szkoda że niemam podpuszczki. :sad:

Witam!

podpuszczke dostaniesz w aptece, musisz pytac o "das Lab" jesli nie maja to mozesz u nich zamowic, nie kosztuje duzo, tylko pamietaj zeby przechowywac w lodowce.

Pozdrawiam yogi

w temacie było o pasteryzacji ale kol. Grektom :rolleyes: pochwalił się na fotce mlekiem UHT

Chciałbym się przeprosić za wprowadzenie w błąd. Wynika to z braku wiedzy, ale dla mnie i może też kilku innych, te nazwy sprowadzają się do jednego pojęcia, czyli "taniego mleka sklepowego". Z drugiej jednak strony, czy mamy kupować jakieś gotowce marketowe typu maślanki, jogurty, kefiry, sery itp. !? Czyż nie lepszym wyjściem będzie zrobienie takich produktów właśnie takim sposobem.!? (oczywiście mam na myśli osoby bez całkowitego dostępu do mleczka świeżego)..

Sorry jeszcze raz..

P.S. Do Darino.. Nick Gregtom, imię Grzegorz, albo Gregor.. :wink:

To nie są naturalne produkty a fabrycznie przetworzone. :!:

Ja podobnie jak kol. Yogi wolę naturalny produkt, jeśli chodzi o zsiadłe to mleko surowe od krowy, jeśli chodzi o kefir to robie na grzybku tybetańskim.

Pytanie było Jak zrobić Zsiadłe Mleko z mleka pasteryzowanego..Sklepowego.

Nikt w tym temacie nie pytał co Ty lubisz, z czego robisz i co osobiście preferujesz.

Załóż może temat "Darino smakuje" i będziesz tak jak Pan Boczek opisywał swoje

smaki i wyroby, gdyż w ten sposób z konkretnego tematu robi się śmietnisko.

Do Darino.. Nick Gregtom, imię Grzegorz, albo Gregor..

Naturalnie Gregtom przepraszam za literówkę.

Załóż może temat "Darino smakuje"

Dzięki za poradę.

I wyszło przepyszne jak za dziecięcych lat!!!Dzięki za przepis :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

I wyszło przepyszne jak za dziecięcych lat!!!Dzięki za przepis :thumbsup:

Karolu..

Sąsiadka (85 latek), poprosiła mnie dzisiaj, abym jej wymienił baterie w zegarze na ścianie.

Zaproponowałem jej zsiadłe mleko, bo to fajna, starsza kobiecina. Po kilku łykach mleka, miała łezki w oczach. Powiedziała że "takiego kwaśnego mleka już od dawna nie piła.." I jak z połową kubka mojego zsiadłego mleka, szła do lodówki, zapytałem ją, "po co Pani to chowa w lodówce.?", odpowiedziała tylko że chce popić tym mlekiem jutro "pyrki w mundurkach"

I w tym momęcie też zakręciła mi się łezka w oku..

p.s. Zgadnij co od niej w zamian dostałem-.. :question:

Gregtom, buziaka :)

Heh... więc jak najlepiej uwarzyć to mleko, aby ser był "soczysty"? Jaka temp. czas, sposób?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Gregtom, buziaka

ha ha ha... Dostałem browara.. :wink: .. Niby takie nic ale za te emocje smakował wyśmienicie.. :wink: .. Starsza Pani wie co dobre pomimo jej wieku.. :grin:

Co do serka z mleka sklepowego to nie mogę jeszcze nic napisać bo podpuszczki szukam. Tak jak Yogi poradził, byłem w aptece, ale jak spytałem o "das Lab", to dużo z personelu apteki rozdziawilo "gęby" i migiem zaczeli googlować, co to jest w końcu ten Lab.!?

Wyjaśniłem im, że to środek którego się używa do produkcji np. serów i takowe chcę też sam zrobić. Znalazły w końcu podpuszczkę ale dla "wegetarianów". Więc poszedłem po rozum do wujka Googla i ciotki E-bay. Tam znalazłem tzw. "Käse Lab" i jest już to w drodze.

:wink:

Gregtom, mam na myśli ser biały, twaróg :)

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Gregtom, mam na myśli ser biały, twaróg :)

Jeszcze nie zrobiłem bo materiały na twarogi znikają.za szybko.. :wink:

Heh... więc jak najlepiej uwarzyć to mleko, aby ser był "soczysty"? Jaka temp. czas, sposób?

Opisałem to bardzo dokładnie nieco wcześniej. EAnna już o to pytała.

Wróć do poprzednich postów i przeczytaj moje posty dot. owarzania mleka.

sverige2, właśnie to zrobiłem po napisaniu wczorajszego postu... przypomniałem sobie, że właśnie o tym rozmawialiście... dzisiaj kąpiel wodna zsiadłego mleka ;)

użyłem zwykłego mleka 3.2 w ilości 200ml + 2 łychy śmietany Krasnystaw 18% (zawiera żywe kultury bakterii) ;) 3 dni w temperaturze pokojowej

moje subiektywne wrażenia smakowe:

- skrzep delikatny, ale jednak wyraźnie zaznaczony, brak grudek

- smak pośrednim pomiędzy kefirem a jogurtem bałkańskim

- pomimo iż skrzep zaczął już podchodzić serwatką, kwasowość bardzo mała

- wierzchnia, tłusta warstwa, bez gorzkiego posmaku, spotykanego przy nastawianiu mleka na zsiadłe bez zaszczepiania bakteriami

Nastawiłem jeden kubek: mleko łowickie 3,2% + łyżka śmietany yogo 12%.

Po trzech dniach (temperatura pokojowa to u mnie +26C) wrażenia podobne jak Maada, choć moja LP wolała ten kubek niż drugi.

Natomiast drugi wyrób: to samo mleko + na czubku łyżeczki zakwas chlebowy (sądzę, że mniej niż 0.5g) zdobył moje uznanie.

Wrażenia

- prawdziwy aromat zsiadłego mleka

- nieco kwaśniejsze

- skrzep znacznie zwięźlejszy - łyżeczka kroiła go na kawałki :thumbsup:

Mam pytanie. Jutro mój znajomy jedzie do PL na kilka dni. Chciałbym aby przywiózł mi podpuszczkę. Gdzie najłatwiej ją kupić i jaką.? (proszek, tabletki czy płyn)..

pzdr. :wink:

Panowie.

Nie wiem jak w waszych stronach z dostępem do gotowego zsiadłego mleka, zrobionego według jakiejś normy zakładowej.I na pewno nie będzie to mleko zsiadłe gorzkie itp. I po co bawić się w trzepanie śmietany sklepowej i mleka sklepowego. Taniej na pewno nie będzie.Chyba, że tam gdzie mieszkacie nie ma zsiadłego.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Chyba, że tam gdzie mieszkacie nie ma zsiadłego.

Jest...w Niemcach nazywa się Dickmilch

np.

http://www.mykedi.de/de/molkereigetranke/343-campina-dickmilch.html

A zasadnicze pytanie tematu nadal brzmi następująco:

"Jak zrobić Zsiadłe Mleko z mleka pasteryzowanego..Sklepowego"

To naprawdę jest tekst napisany czysto i jasno, a na dodatek po polsku,

ale jak widać, niektórzy wciąż mają problem czytania po polsku ze zrozumieniem,

i permanentne zaśmiecanie tematu spamem, uczynili swym celem nadrzędnym.

No cóż, można i tak.

Trollowanie, to jak widać ulubiona zabawa poniektórych forumowych "tuzów".

A więc dalej panowie, niech się kręci.

[ Dodano: Pon 28 Maj, 2012 09:40 ]

"Jak zrobić Zsiadłe Mleko z mleka pasteryzowanego..Sklepowego"

12- i nie wiadomo... :cool:
No niestety wiadomo. Trzeba tylko zadać sobie trochę trudu i zechcieć przeczytać temat.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zsiad%C5%82e_mleko

W pierwszym eksperymencie zrobiłem zsiadłe z mleka UHT, a teraz na nowy eksperyment, zakupiłem mleczko chłodzone, pasteryzowane/homogenizowane,najtańsze. :wink:

Teraz wiem że zrobiłem błąd w tytule tematu i proszę zdolnego moderatora o dopisanie UHT do tegoż tytułu.. :wink:

Dzisiaj była próba zsiadłego mleka (pasteryzowanego) i powiem że minimalnie smaczniejsze było kwaśne mleko, z mleka "paczkowanego", nie chłodzonego mleka UHT..

p.s. Starsza Pani obok, chce mi płacić za zsiadłe, ale jej uśmiech, pokrywa mi wszystkie koszty.. :wink:

Natomiast drugi wyrób: to samo mleko + na czubku łyżeczki zakwas chlebowy (sądzę, że mniej niż 0.5g) zdobył moje uznanie.

Wrażenia

- nieco kwaśniejsze

- skrzep znacznie zwięźlejszy - łyżeczka kroiła go na kawałki

No , a ja zrobilem to samo, mleko stoi ponad 3 doby i wygląda na to że nic z tego nie będzie ?!!!

Wrażenia

- nieco kwaśniejsze

- skrzep znacznie zwięźlejszy - łyżeczka kroiła go na kawałki

No , a ja zrobilem to samo, mleko stoi ponad 3 doby i wygląda na to że nic z tego nie będzie ?!!!

a masz to w ciepłym?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

mleko stoi ponad 3 doby i wygląda na to że nic z tego nie będzie ?!!!

Mleko może być z wadą lub zawierać antybiotyki :mad:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles