Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Żona upiekła dzisiaj biszkopt na jutrzejszy tort z okazji 8 urodzin naszego synka .. no i efekt taki że biszkopt po upieczeniu opada i klops . Zamiast jednego wielkiego tortu nadaje to się na placek z truskawkami. Czy moze ktoś z koleżanek czy kolegów może podpowiedzieć co zrobić aby biszkopt po upieczeniu nie opadał ...

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Niektórze rzucają nim o ziemię. :grin:.Zaraz pewnie się odezwą "biszkopciki" :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218688
Udostępnij na innych stronach

biszkopt po upieczeniu opada i klops

Biszkopt Halusi

 

Waga produktów na tortownicę fi 26cm:

 

5 jajek – 33-35 dag

1 szkl. mąki - 14 dag

1 szkl. cukru - 19 dag

2 łyżki mąki ziem. - 5 dag

2 łyżeczki proszku do piecz. - 5.5 g

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać.

Musi być dobrze ubite i dodajesz żółtka, po chwili ubijania dodać obie mąki i proszek ( przesiane).

Wtedy delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w 180st.C przez około 30-35min.

Biszkopt ten zawsze wychodzi.

Ale jest jeden patent, czyli upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu upuszczasz z wysokości 50 cm o podłogę. Po kilkunastu minutach wyjmujesz z tortownicy i do wystudzenia.

Jak jeszcze dziś upieczesz jutro rano możesz przekładać, na popołudnie będzie tort :D

 

Mi wychodzi taki i nie ma prawa opaść :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218689
Udostępnij na innych stronach

no cudnie ze takie szybkie odpowiedzi :)

tylko tak piecze się 30-35 min i zaraz wyjmuje z piekarnika czy jakiś czas czekam ?

no i co z tym upuszczaniem na podłogę ... jaja ? :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218690
Udostępnij na innych stronach

tylko tak piecze się 30-35 min i zaraz wyjmuje z piekarnika

Tak, wyjmujesz z piekarnika, trzymasz formę z ciachem na wysokości kolan i go równo puszczasz na podłogę, od razu podnosisz i do wystudzenia :D

no i co z tym upuszczaniem na podłogę ... jaja ? :)

Też kiedyś myślałem, że Haluśka w bambuko mnie robi, ale to prawda :grin: Ciasto nabiera sprężystości i brzegi biszkoptu nie zawijają się do środka :cool:

 

[ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 21:01 ]

Po wystygnięciu u mnie biszkopt jest praktycznie równy u góry.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218692
Udostępnij na innych stronach

Żona upiekła dzisiaj biszkopt na jutrzejszy tort z okazji 8 urodzin naszego synka .. no i efekt taki że biszkopt po upieczeniu opada i klops .

Powiedz mi proszę jak długo żona piecze biszkopt i w jakiej temp.. :wink:

Podejrzewam że ciasto jest niedopieczone i stąd taki efekt.

 

[ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 21:04 ]

Też kiedyś myślałem, że Haluśka w bambuko mnie robi

Zbójaszku jakbym mogła :grin: :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218693
Udostępnij na innych stronach

no dobrze , idę do kuchni piec biszkopt i pokazać żonie moc męszczyzny w kuchni ... mam nadzieję że biszkopt wyjdzie a ona nie przeczyta tych postów .. o efektach powiadomię :):)

piecze w temp. 200 st. przez 30 minut , wstawia do nagrzanego piekarnika

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218695
Udostępnij na innych stronach

miszka, tu jeszcze popatrz https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=181107#181107

 

[ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 21:07 ]

Pamiętaj coby miska, w której będzie ubijał białka była suchuteńka, a w białkach ani grama żółtka :D

 

[ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 21:08 ]

Zbójaszku jakbym mogła :grin: :tongue:

Ale to wiesz Haluś, tak było tylko za tym pierwszym razem :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218696
Udostępnij na innych stronach

piecze w temp. 200 st. przez 30 minut , wstawia do nagrzanego piekarnika

W zasadzie biszkopt pieczemy w temp 160- 180 stopni i te 30 min powinno starczyć, ale nie ma reguły bo wszystko zależy od formy w jakiej pieczemy.

Jeśli ciasto zostanie wylane na standardowa blachę wtedy czas pieczenia się skróci , a jeżeli jest to tortownica to czas pieczenia 30-35 min ale przed wyjęciem należy sprawdzić. Ja to robię po prostu na dotyk :wink:

W dużej mierze zależy również od piekarnika.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218703
Udostępnij na innych stronach

ze szczyptą soli

Można i bez.Gwarantuję :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218710
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ja mam inny sposób, sprawdzony, chyba bardziej jak w ciastkarni robią. Wysokość formy mam chyba 8cm.

Sposób zupełnie inny na 1 duże jajko + 1 czubata łyżka cukru, (jajko o temp. pokojowej) zawsze daje 10szt. forma duża i wysoka. +2 kieliszki gorzałki do środka (nie wypijamy jej). To się wszystko ubija razem, pierw w misce obrotowej robota, później przelewam szybko do jeszcze większego gara i już w rękach ubijam, ale tak że obrotowe „wiatraki” wyrzucają pianę na wierzch i chwytają powietrze. Czasami chwilę do dołu. Garnek to chyba 5L i musi być prawie cały sztywnej piany. Pianę badasz czy jest sztywna palcem, czy pozostaje taki ??? górka, dymek, kapelusik i nie zatapia się. Czas ubijania jakieś 50min. Mixer stop, przygotowana mąka ile jajek tyle łyżek mąki równiejszych, przesypane przez sito i ciepła, do tego dodajesz 1 PŁASKĄ ŁYŻECZKĘ proszku do pieczenia (nie więcej). Mąkę spierz po 2 łyżki i warzechą POWOLUTKU mieszasz POWPLUTKU po same dno, lepiej mniej niż więcej. W dno formy dajesz gazetę, moja forma to sam okrąg bez dna (jak by rurę obciąć). Na DÓŁ do piekarnika (bez obiegu mam – stary) temp. 155*C w czasie 70min. Pod koniec sprawdzasz szpilką do roladów czy ciasto się nie klei. Też patrzysz na krawędź blacha a ciasto – musi odejść. Po upieczeniu nakrywasz drugą blachą i odwracasz. Pod obydwie blachy dajesz po ręczniku, bo się mokre ciasto zrobi. Na 2 dzień nożem w około formy (bez dna, sama obręcz) przejeżdżasz i masz jak z piekarni. Po przełożeniu 2 x kremem, jest bardzo wysoki (dżem na dolne przełożenie, daj do niego łykę gorzałki (nie wypij). Pisałem to pół godziny!

 

Zbój Madej, Zrób dokładną relacje z fotografiami i tym rzuceniem o podłogę. Ciekaw jestem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218723
Udostępnij na innych stronach

Ja mam inny sposób, sprawdzony, chyba bardziej jak w ciastkarni robią.

Bartniku skoro Twój sposób jest sprawdzony to nie śmiem twierdzić że jest gorszy czy lepszy od przepisu który ja podałam.

Powiem tak... jest bardziej pracochłonny, ale nie mówię ze nigdy nie wypróbuję.

Z tym że ja nie mam czasu stać i ubijać ręcznie.. za mnie to robi mikser obrotowy a ja w tym czasie zajmuję się czymś innym.

Zbój Madej, Zrób dokładną relacje z fotografiami i tym rzuceniem o podłogę. Ciekaw jestem.

Taką fotorelację przedstawiał pokemon w swoim dziale.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218726
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Spróbuj zrobić tym sposobem. Po upieczeniu biszkoptu ubitego tylko w małej misce robota, same te oczka ciasta są małe, drobne, coś w rodzaju sklepowego. Nie oto chodzi, ma być jak kiedyś babcie piekły, a proszku do pieczenia nie dawały. gdy go dasz więcej, w każdym razie ja od razu wyczuję – nie dobre.

 

Jak dostaniesz kupić (może masz) jajka od gospodarza, od kur „swojskich” kolor biszkoptu masz ładny zielonkowaty, nie sino-biały.

 

[ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 23:25 ]

Sztuką nie jest szybko upiec 3 „platy" – u mnie tak się mówi, ciasta i przełożyć kremem, to nie to będzie, jest duża różnica.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218729
Udostępnij na innych stronach

Jak dostaniesz kupić (może masz) jajka od gospodarza, od kur „swojskich” kolor biszkoptu masz ładny zielonkowaty, nie sino-biały.

Oczywiście że mam możliwość do jajek od gospodarza( od siostry) ale muszę Cię zdziwić bo kurki są na wybiegu i zdrowo odżywione ale takiego koloru żółtek nie mają jak sklepowe..

Sklepowe są bardzo żółte w przeciwieństwie do wiejskich :wink:

 

Spróbuj zrobić tym sposobem.

Oczywiście że wypróbuję Twój przepis i sposób wykonania.

 

[ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 23:33 ]

. W dno formy dajesz gazetę, moja forma to sam okrąg bez dna (jak by rurę obciąć)

Ale tego nie rozumiem... :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218730
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Oj Halusia, sklepowe żółtko w jajku to wygładu nie ma, jajecznica wychodzi koloru „przy-mulonego” z wiejskich jajek jajecznica jest wyraźnie kontrastowa albo białe, albo jasne żółta – na przemian.

 

Zaś dzieci dokładnie wyczują w jajecznicy że dodane zostało jedno jajko sklepowe = fuj = nie jem!

 

Co do biszkoptu na wiejskich jajkach kolor tego ciasta jest dokładnie jak skorupka jajka kury zielononóżki, pewnie spotkałaś już.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218733
Udostępnij na innych stronach

Oj Halusia, sklepowe żółtko w jajku to wygładu nie ma, jajecznica wychodzi koloru „przy-mulonego” z wiejskich jajek jajecznica jest wyraźnie kontrastowa albo białe, albo jasne żółta – na przemian.

Ależ ja nie używam kupnych jajek do jajecznicy... dałam po prostu porównanie że nie koniecznie jaja wiejskie są bardziej żółte od sklepowych :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218734
Udostępnij na innych stronach

[ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 23:33 ]

bartnik napisał/a:

. W dno formy dajesz gazetę, moja forma to sam okrąg bez dna (jak by rurę obciąć)

 

Ale tego nie rozumiem... :shock:

Witam!

Bartnikowi chodzi pewnie o Tortenring https://www.google.com/search?q=tortenring&hl=de&prmd=imvnsfd&source=lnms&tbm=isch&ei=shK4T_61K8rc4QTQ6InlCQ&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CKABEPwFKAE&biw=1280&bih=637

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218735
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Bartnikowi chodzi pewnie o Tortenring https://www.google.com/se...iw=1280&bih=637

Pozdrawiam yogi

Nie mam takiego cudeńka yogi... ale dlaczego ta gazeta?? :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218736
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Tak to wygląda, Fi 240mm x h 90mm (zobacz wysokość)

 

 

Zdjęcie szybko zrobione, nawet żarówka dobrze się nie rozświeciła.

Na dół tej dużej blachy kładziesz gazetę. Forma jest równa i nic z po niej nie wypływa ciasta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218738
Udostępnij na innych stronach

Tak to wygląda, Fi 240mm x h 90mm (zobacz wysokość)

No bardzo fajna forma...gdzie ją kupiłeś?? ale daruj sobie tą gazetę Bartniku, zastąp ją papierem do pieczenia.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218739
Udostępnij na innych stronach

Ona jest zrobiona z pasa blachy ucięta na gilotynie.

Muszę taką mieć... ale to już zlecę mężowi... dzięki :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218742
Udostępnij na innych stronach

Cały czas się zastanawiam jakie fizyczne zjawiska zachodzą w upuszczonym biszkopcie, że później nie opada?

 

Na pewno jest jakieś logiczne wytłumaczenie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=262079#262079 znajdziesz odpowiedź :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218749
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.