DUCH Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Maja 2012 Żona upiekła dzisiaj biszkopt na jutrzejszy tort z okazji 8 urodzin naszego synka .. no i efekt taki że biszkopt po upieczeniu opada i klops . Zamiast jednego wielkiego tortu nadaje to się na placek z truskawkami. Czy moze ktoś z koleżanek czy kolegów może podpowiedzieć co zrobić aby biszkopt po upieczeniu nie opadał ... Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Maja 2012 Niektórze rzucają nim o ziemię. :grin:.Zaraz pewnie się odezwą "biszkopciki" :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Maja 2012 biszkopt po upieczeniu opada i klopsBiszkopt Halusi Waga produktów na tortownicę fi 26cm: 5 jajek – 33-35 dag 1 szkl. mąki - 14 dag 1 szkl. cukru - 19 dag 2 łyżki mąki ziem. - 5 dag 2 łyżeczki proszku do piecz. - 5.5 g Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Musi być dobrze ubite i dodajesz żółtka, po chwili ubijania dodać obie mąki i proszek ( przesiane). Wtedy delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w 180st.C przez około 30-35min. Biszkopt ten zawsze wychodzi. Ale jest jeden patent, czyli upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu upuszczasz z wysokości 50 cm o podłogę. Po kilkunastu minutach wyjmujesz z tortownicy i do wystudzenia. Jak jeszcze dziś upieczesz jutro rano możesz przekładać, na popołudnie będzie tort Mi wychodzi taki i nie ma prawa opaść Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Maja 2012 no cudnie ze takie szybkie odpowiedzi tylko tak piecze się 30-35 min i zaraz wyjmuje z piekarnika czy jakiś czas czekam ?no i co z tym upuszczaniem na podłogę ... jaja ? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Maja 2012 tylko tak piecze się 30-35 min i zaraz wyjmuje z piekarnikaTak, wyjmujesz z piekarnika, trzymasz formę z ciachem na wysokości kolan i go równo puszczasz na podłogę, od razu podnosisz i do wystudzenia no i co z tym upuszczaniem na podłogę ... jaja ? Też kiedyś myślałem, że Haluśka w bambuko mnie robi, ale to prawda :grin: Ciasto nabiera sprężystości i brzegi biszkoptu nie zawijają się do środka [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 21:01 ]Po wystygnięciu u mnie biszkopt jest praktycznie równy u góry. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Maja 2012 Żona upiekła dzisiaj biszkopt na jutrzejszy tort z okazji 8 urodzin naszego synka .. no i efekt taki że biszkopt po upieczeniu opada i klops .Powiedz mi proszę jak długo żona piecze biszkopt i w jakiej temp.. :wink: Podejrzewam że ciasto jest niedopieczone i stąd taki efekt. [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 21:04 ]Też kiedyś myślałem, że Haluśka w bambuko mnie robiZbójaszku jakbym mogła :grin: :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Maja 2012 no dobrze , idę do kuchni piec biszkopt i pokazać żonie moc męszczyzny w kuchni ... mam nadzieję że biszkopt wyjdzie a ona nie przeczyta tych postów .. o efektach powiadomię :)piecze w temp. 200 st. przez 30 minut , wstawia do nagrzanego piekarnika Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Maja 2012 miszka, tu jeszcze popatrz https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=181107#181107 [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 21:07 ]Pamiętaj coby miska, w której będzie ubijał białka była suchuteńka, a w białkach ani grama żółtka [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 21:08 ]Zbójaszku jakbym mogła :grin: :tongue:Ale to wiesz Haluś, tak było tylko za tym pierwszym razem :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Maja 2012 piecze w temp. 200 st. przez 30 minut , wstawia do nagrzanego piekarnika W zasadzie biszkopt pieczemy w temp 160- 180 stopni i te 30 min powinno starczyć, ale nie ma reguły bo wszystko zależy od formy w jakiej pieczemy. Jeśli ciasto zostanie wylane na standardowa blachę wtedy czas pieczenia się skróci , a jeżeli jest to tortownica to czas pieczenia 30-35 min ale przed wyjęciem należy sprawdzić. Ja to robię po prostu na dotyk :wink: W dużej mierze zależy również od piekarnika. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Maja 2012 ze szczyptą soli Można i bez.Gwarantuję :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Maja 2012 Ja mam inny sposób, sprawdzony, chyba bardziej jak w ciastkarni robią. Wysokość formy mam chyba 8cm. Sposób zupełnie inny na 1 duże jajko + 1 czubata łyżka cukru, (jajko o temp. pokojowej) zawsze daje 10szt. forma duża i wysoka. +2 kieliszki gorzałki do środka (nie wypijamy jej). To się wszystko ubija razem, pierw w misce obrotowej robota, później przelewam szybko do jeszcze większego gara i już w rękach ubijam, ale tak że obrotowe „wiatraki” wyrzucają pianę na wierzch i chwytają powietrze. Czasami chwilę do dołu. Garnek to chyba 5L i musi być prawie cały sztywnej piany. Pianę badasz czy jest sztywna palcem, czy pozostaje taki ??? górka, dymek, kapelusik i nie zatapia się. Czas ubijania jakieś 50min. Mixer stop, przygotowana mąka ile jajek tyle łyżek mąki równiejszych, przesypane przez sito i ciepła, do tego dodajesz 1 PŁASKĄ ŁYŻECZKĘ proszku do pieczenia (nie więcej). Mąkę spierz po 2 łyżki i warzechą POWOLUTKU mieszasz POWPLUTKU po same dno, lepiej mniej niż więcej. W dno formy dajesz gazetę, moja forma to sam okrąg bez dna (jak by rurę obciąć). Na DÓŁ do piekarnika (bez obiegu mam – stary) temp. 155*C w czasie 70min. Pod koniec sprawdzasz szpilką do roladów czy ciasto się nie klei. Też patrzysz na krawędź blacha a ciasto – musi odejść. Po upieczeniu nakrywasz drugą blachą i odwracasz. Pod obydwie blachy dajesz po ręczniku, bo się mokre ciasto zrobi. Na 2 dzień nożem w około formy (bez dna, sama obręcz) przejeżdżasz i masz jak z piekarni. Po przełożeniu 2 x kremem, jest bardzo wysoki (dżem na dolne przełożenie, daj do niego łykę gorzałki (nie wypij). Pisałem to pół godziny! Zbój Madej, Zrób dokładną relacje z fotografiami i tym rzuceniem o podłogę. Ciekaw jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Maja 2012 Ja wiem tyle że jak z prodiża wyciągam po 10 minutach po upieczeniu „babkę” murzynek to jest porządku, później go nie wyciągnę. Pierw trzeba mocno obstukać misę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Maja 2012 Ja mam inny sposób, sprawdzony, chyba bardziej jak w ciastkarni robią.Bartniku skoro Twój sposób jest sprawdzony to nie śmiem twierdzić że jest gorszy czy lepszy od przepisu który ja podałam. Powiem tak... jest bardziej pracochłonny, ale nie mówię ze nigdy nie wypróbuję. Z tym że ja nie mam czasu stać i ubijać ręcznie.. za mnie to robi mikser obrotowy a ja w tym czasie zajmuję się czymś innym. Zbój Madej, Zrób dokładną relacje z fotografiami i tym rzuceniem o podłogę. Ciekaw jestem.Taką fotorelację przedstawiał pokemon w swoim dziale.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Maja 2012 Spróbuj zrobić tym sposobem. Po upieczeniu biszkoptu ubitego tylko w małej misce robota, same te oczka ciasta są małe, drobne, coś w rodzaju sklepowego. Nie oto chodzi, ma być jak kiedyś babcie piekły, a proszku do pieczenia nie dawały. gdy go dasz więcej, w każdym razie ja od razu wyczuję – nie dobre. Jak dostaniesz kupić (może masz) jajka od gospodarza, od kur „swojskich” kolor biszkoptu masz ładny zielonkowaty, nie sino-biały. [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 23:25 ] Sztuką nie jest szybko upiec 3 „platy" – u mnie tak się mówi, ciasta i przełożyć kremem, to nie to będzie, jest duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Maja 2012 Jak dostaniesz kupić (może masz) jajka od gospodarza, od kur „swojskich” kolor biszkoptu masz ładny zielonkowaty, nie sino-biały.Oczywiście że mam możliwość do jajek od gospodarza( od siostry) ale muszę Cię zdziwić bo kurki są na wybiegu i zdrowo odżywione ale takiego koloru żółtek nie mają jak sklepowe.. Sklepowe są bardzo żółte w przeciwieństwie do wiejskich :wink: Spróbuj zrobić tym sposobem.Oczywiście że wypróbuję Twój przepis i sposób wykonania. [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 23:33 ]. W dno formy dajesz gazetę, moja forma to sam okrąg bez dna (jak by rurę obciąć)Ale tego nie rozumiem... :shock: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Maja 2012 Oj Halusia, sklepowe żółtko w jajku to wygładu nie ma, jajecznica wychodzi koloru „przy-mulonego” z wiejskich jajek jajecznica jest wyraźnie kontrastowa albo białe, albo jasne żółta – na przemian. Zaś dzieci dokładnie wyczują w jajecznicy że dodane zostało jedno jajko sklepowe = fuj = nie jem! Co do biszkoptu na wiejskich jajkach kolor tego ciasta jest dokładnie jak skorupka jajka kury zielononóżki, pewnie spotkałaś już. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Maja 2012 Oj Halusia, sklepowe żółtko w jajku to wygładu nie ma, jajecznica wychodzi koloru „przy-mulonego” z wiejskich jajek jajecznica jest wyraźnie kontrastowa albo białe, albo jasne żółta – na przemian.Ależ ja nie używam kupnych jajek do jajecznicy... dałam po prostu porównanie że nie koniecznie jaja wiejskie są bardziej żółte od sklepowych :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Maja 2012 [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 23:33 ] bartnik napisał/a: . W dno formy dajesz gazetę, moja forma to sam okrąg bez dna (jak by rurę obciąć) Ale tego nie rozumiem... :shock:Witam! Bartnikowi chodzi pewnie o Tortenring https://www.google.com/search?q=tortenring&hl=de&prmd=imvnsfd&source=lnms&tbm=isch&ei=shK4T_61K8rc4QTQ6InlCQ&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CKABEPwFKAE&biw=1280&bih=637 Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Maja 2012 Witam! Bartnikowi chodzi pewnie o Tortenring https://www.google.com/se...iw=1280&bih=637 Pozdrawiam yogiNie mam takiego cudeńka yogi... ale dlaczego ta gazeta?? :shock: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Maja 2012 normalnie uzywa sie papieru do pieczenia na spod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Maja 2012 Tak to wygląda, Fi 240mm x h 90mm (zobacz wysokość) Zdjęcie szybko zrobione, nawet żarówka dobrze się nie rozświeciła. Na dół tej dużej blachy kładziesz gazetę. Forma jest równa i nic z po niej nie wypływa ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Maja 2012 Tak to wygląda, Fi 240mm x h 90mm (zobacz wysokość) No bardzo fajna forma...gdzie ją kupiłeś?? ale daruj sobie tą gazetę Bartniku, zastąp ją papierem do pieczenia. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Maja 2012 yogi, dobrze piszesz. [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 23:55 ] Ona jest zrobiona z pasa blachy ucięta na gilotynie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Maja 2012 Ona jest zrobiona z pasa blachy ucięta na gilotynie. Muszę taką mieć... ale to już zlecę mężowi... dzięki :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Maja 2012 Cały czas się zastanawiam jakie fizyczne zjawiska zachodzą w upuszczonym biszkopcie, że później nie opada? Na pewno jest jakieś logiczne wytłumaczenie.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=262079#262079 znajdziesz odpowiedź Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/#findComment-218749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.