Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam taki napój litr wody mineralnej nie gazowanej,2-3 plasterki cytryny,kilka gałązek natki pietruszki.Podawać schłodzone.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
  • Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A ja zrywam garść melisy cytrynowej,trochę mięty pieprzowej,wkładam do dzbanka,parę plasterków cytryny,bądz limonki,zalewam wodą mineralizowaną i podaję.

Dodaję jeszcze listki cytryńca chińskiego a po dojrzeniu również kilka jagód tego pnącza.Z cytryńca wchodzi też dobra nalewka.Już raz zrobiłem,ale w zeszłym roku brak było owoców,w tym widać mnóstwo zawiązków,więc mam nadzieję na nową produkcję :thumbsup: .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

U nas na codzień pijemy "ginger Beer" , na polski jest to napój bezalkoholowy z imbiru.

 

Oto przepis:

 

Do słoika wlewamy 1,5 szklanki wody, i dodajemy 1 łyżkę startego świeżego korzenia imbiru i 1 łyżkę cukru. Codziennie przez siedem dni dokarmiamy ta mieszanke po jednej łyżce imbiru i cukru. Trzeba tylko pamiętać aby dobrze wymieszac codziennie po dokarmieniu. Ta mieszanka bedzie fermentowac gdzieś okolo 3-ciego dnia.Ja robie to w słoiku i przykrywan gazą, aby zadne robactwo mi tam nie wlazlo.

Po tygodniu odcedzam i wyciskam bardzo mocno mieszanke i ten plyn rozcieńczam czterema litrami wody ,dodaje nie wiecej niz 2 szklaki cukru(w oryginalnym przepisie jaki dostalam bylo aby dac 3 szklanki,jednak dla nas to za słodkie). Dodać i tu w zaleznosci od smaku,ja daje sok z 5 cytryn. Wymieszać to dokladnie, az się cukier rozpuści. Przelać do plastykowych butelek i zostawić otwarte w kuchni przez 2 dni. Po tym czasie znowu zacznie to bąbelkowac. Zamknac i do lodowki. Niska temperatura zatrzyma proces fermentacji. Kiedy sie schłodzi i beda widoczne bąbelki jak w wodzie sodowej. Gotowe do picia.

To co zostalo po odcisnieciu plynu, ponownie do słoika, dokarmiac codzienie i na okrągło mozna juz robic ten napoj. Jesli ktos lubi smak imbiru, mozna do startera dawac wieksze ilosci a nie zwiekszac ilosci cukru.

Jezeli znajdziecie bledy w pisowni to przepraszam , a moderatorzy poprawią . Dziękuję.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

U nas na codzien pijemy "ginger Beer" , na polski jest to napoj bezalkoholowy, z imbiru.

Bardzo ciekawy przepis, ale czy w tym napoju naprawde nie będzie alkoholu ? :smile:

 

Bo jeśli fermentuje i cukier do tego... ?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Na pewno nie bedzie. U nas cala rodzinka to pije , na pewno nie dalabym tego mojej prawie piecioletniej coreczce, gdyby bylo alkoholowe.

Mam gdzies przepis na " Ginger beer" alkoholowe. Jak pogrzebię to napisze go za kilka dni.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Na pewno nie bedzie. U nas cala rodzinka to pije , na pewno nie dalabym tego mojej prawie piecioletniej coreczce, gdyby bylo alkoholowe.

Mam gdzies przepis na " Ginger beer" alkoholowe. Jak pogrzebię to napisze go za kilka dni.

Na 100% jest alkohol każdy proces fermentacji kończy sie uzyskaniem alkoholu.

Tylko jest tam go bardzo niewiele tak jak nasze polskie podpiwki z kawy zbożowej.

Gdybyś przedestylował ten trunek to będziesz miał niezłą wódkę

ANNAM, tak jak kolega Leśniak napisał każda fermentacja "utylizująca" cukier to fermentacja alkoholowa dająca w efekcie gaz (dwutlenek węgla) oraz ALKOHOL

w podanym przepisie ilosć może może być zmienna ze względu na niekontrolowany stopień spowolnienia fermentacji poprzez schłodzenie...

jednak myli sie ten kto twierdzi że w lodówce zatrzymuje fermentację :tongue:

 

tak więc koleżanko droga.... - ja też kiedyś myślałem że nasz rodzimy podpiwek to napój bezalkoholowy .... nic bardziej mylnego bo w nim np jest ok 3% alkoholu :cool:

w Twoim z racji niedzielnego lenistwa i paru niewiadomych nie chce mi się liczyć ale jak się uprzemy to czemu nie :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Jak sie pomylilam, to przepraszam. A kolega Abratek, jako moderator, moze przeniesc ten przepis z orzezwiajacych do alkoholowy. Dziekuje

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Jak sie pomylilam, to przepraszam

nie myli się ten co nic nie robi :cool:

... moze przeniesc ten przepis z orzezwiajacych do alkoholowy.

a czy orzeźwiający wyklucza alkoholowy? :wink:

 

niech tak zostanie a dla zaspokojenia ciekawości proponuję podliczyć ilość całkowicie "przejedzonego" cukru i wyliczenie na tej podstawie "mocy" trunku :cool: (znając wagę cukru, objętość roztworu i przelicznik ok 17g cukru w 1litrze roztworu = 1% alkoholu )

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

miro napisał/a:

ok domowej roboty "od Babci" +

woda

 

w dzieciństwie taki sok wlewaliśmy do syfonu takiego na naboje i napitek był super, teraz po syfonie zostało wspomnienie

Mirek zobacz tutaj http://www.gastromix.pl/naboje-co2-dwutlenek-wegla-p-8572.html

:grin: :thumbsup: wszystko jest tylko cena już nie taka

Smak lata... gruszka, truskawki, kandyzowane skorki, miod i woda.. wystarczy zblendowac i podawac z lodem :cool: dla ozdby ew kwiatki cytrynowego tymianku.

 

http://img864.imageshack.us/img864/9781/ii2ew.jpg

 

..ale to jest pychaaa :grin: :thumbsup: Pozdrawiam

 

http://img842.imageshack.us/img842/3303/ii3i.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

wszystko jest tylko cena już nie taka

Faktycznie jakby trochę zdrożały od tamtych czasów ..... :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Polecam szybki napój chłodzący.

Do dzbanka pokroić cienko świeże owoce.

Zasypać cukrem. Potrząsać, aby szybko się rozpuścił.

Dodać trochę wina oraz wody mineralnej lub przegotowanej.

Dopełnić kostkami lodu.

Wstawić do lodówki lub pić.

Może być bez wina.

Proporcje dowolne.

 

 

:lol: :lol: Najprościej to zmrozić Bols,a i pić w niewielkich ilościach :thumbsup: :thumbsup: :lol: :lol:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

andrzej1501 masz zupełna rację a jak ktoś nie może samego to najlepsza na wszystko jest kropla wody "kropla zimnej wody i pół litry Bolsa wymieszać i dozować" :lol: :lol: :lol:

polecam kompot ale z cytryn :grin:

Cytryny dokładnie myjemy kroimy w półćwiartki i gotujemy kompocik ilość cytryn i cukru według upodobań. Po ugotowaniu można przecedzić jak nie lubimy niespodzianek w postaci pestek.

Z grejpfrutów też można z pomarańczy nie próbowałem.

 

Teraz chodzi za mną cydr ale ponieważ to nie sezon na jabłka to prawdziwy musi poczekać a ja w tym czasie może poćwiczę na sokach jabłkowych

Oto ten drugi przepis na "Giger beer"

Skladniki:

1/2 lyzeczki drozdzy browarnianych

225g cukier( mam w przepisie caster sugar, jest to bialy cukier drobno mielony, )

1 1/2-2 lyzek startego korzenia swiezego imbiru

sok z jednej cytryny 1 taka szczera lyzka miodu

zinma woda

 

Do tego potrzebna jes butekla 2 litrowa plastikowa( nie szklana, aby uniknac wybuchow- tak bylo w oryginalnym przepisie) wymyta bardzo dokladnie.

1. Drozdze dac do butelki razem z cukrem

2. Starty imbir wymieszac z sokiem zcytryny i miodem ,ta miksture rowniez dac do buteki.

3. Dolac wody do wysokosci 3/4 butelki, zakrecic i wstrzasac az cukier sie rozpusci.

4. Dolac wode, zostawic okolo 2.5cm od gory, napoj bedzie produkowal gas.

5. Zakrecic butelke bardzo mocno i postawic w cieple miejsce na 48 godzin. Kiedy butelka jest bardzo naprezona/twarda beer jest gotowe.

6. Butekle nalezy polozyc w lodowce na kilka godzin, aby dobrze sie schlodzila. Kiedy jest na prawde bardzo schlodzone, przecedzic i servowac.

 

Trzeba pamietac, aby nie zostawic dluzej niz 48 godzin, bo bedzie strzelac po otwarciu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Wypróbuję na pewno dzięki :lol:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Kstek, przepis pochodzi oryginalnie z programu " River Cottage". Bardzo duzo dobrych przepisow maja. Maja tam rowniesz szmpana zdajesie z czarnego bzu .

Ja osobiscie tylko raz ten przepis robilam, wole jednak moj wczesniej podany.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

225g cukier( mam w przepisie caster sugar, jest to bialy cukier drobno mielony, )

zamiast zwykłego cukru (tu chodziło o puder) - sacharozy, proponuję skorzystać z glukozy - mówi się że nie wprowadza bimbrowatego posmaku do fermentów :cool:

dla wzbogacenia smaku można by pójść dalej i zamienić na ekstrakt słodowy niechmielony (lub dla zwolenników bardziej tradycyjnego piwa chmielony)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Nie tu nie chodzi o cukier puder(ang. icing sugar) caster sugar jest to bialy cukier o drobnych krysztalach

Tutaj jest opis co to caster sugar:

http://www.ochef.com/580.htm

Tu jeszcze inny link do wyjasnienia:

http://www.food-info.net/pl/products/sugar/types.htm

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Nie tu nie chodzi o cukier puder(ang. icing sugar) caster sugar jest to bialy cukier o drobnych krysztalach

Tutaj jest opis co to caster sugar:

no cóż ... mnie o jęz. Ang. trudno dyskutować bom ciemniejszy w tym temacie od karmelu :blush: - niemniej skoro źródła mówią że jedno i drugie może być pudrem a tylko icing np. lukrem to coś na rzeczy jest :tongue:

dobra... mniejsza o to bo nadal to jest sacharoza i jeśli odniesienie jest do "cukru o drobnych kryształkach" tym gorzej :rolleyes: - puder wiadomo mielony a drobne kryształki to gorsza jakość cukru (aaa... takie tam produkcyjne zawiłości)

:cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
A ja robię na gorące dni i do zakrapianego grila napój z mięty ( z ogrodu) Zaparzam miętę tylko do zagotowania i zdejmuje z kuchni .Następnie cedzę dosładzam cukrem lub miodem do smaku trochę soku z cytryny i schładzam w butelkach po mineralnej. Smacznego

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.