karolszymczak Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Maja 2012 Polecam taki napój litr wody mineralnej nie gazowanej,2-3 plasterki cytryny,kilka gałązek natki pietruszki.Podawać schłodzone. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-219773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Maja 2012 A ja zrywam garść melisy cytrynowej,trochę mięty pieprzowej,wkładam do dzbanka,parę plasterków cytryny,bądz limonki,zalewam wodą mineralizowaną i podaję.Dodaję jeszcze listki cytryńca chińskiego a po dojrzeniu również kilka jagód tego pnącza.Z cytryńca wchodzi też dobra nalewka.Już raz zrobiłem,ale w zeszłym roku brak było owoców,w tym widać mnóstwo zawiązków,więc mam nadzieję na nową produkcję :thumbsup: . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-219786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Maja 2012 U nas na codzień pijemy "ginger Beer" , na polski jest to napój bezalkoholowy z imbiru. Oto przepis: Do słoika wlewamy 1,5 szklanki wody, i dodajemy 1 łyżkę startego świeżego korzenia imbiru i 1 łyżkę cukru. Codziennie przez siedem dni dokarmiamy ta mieszanke po jednej łyżce imbiru i cukru. Trzeba tylko pamiętać aby dobrze wymieszac codziennie po dokarmieniu. Ta mieszanka bedzie fermentowac gdzieś okolo 3-ciego dnia.Ja robie to w słoiku i przykrywan gazą, aby zadne robactwo mi tam nie wlazlo. Po tygodniu odcedzam i wyciskam bardzo mocno mieszanke i ten plyn rozcieńczam czterema litrami wody ,dodaje nie wiecej niz 2 szklaki cukru(w oryginalnym przepisie jaki dostalam bylo aby dac 3 szklanki,jednak dla nas to za słodkie). Dodać i tu w zaleznosci od smaku,ja daje sok z 5 cytryn. Wymieszać to dokladnie, az się cukier rozpuści. Przelać do plastykowych butelek i zostawić otwarte w kuchni przez 2 dni. Po tym czasie znowu zacznie to bąbelkowac. Zamknac i do lodowki. Niska temperatura zatrzyma proces fermentacji. Kiedy sie schłodzi i beda widoczne bąbelki jak w wodzie sodowej. Gotowe do picia. To co zostalo po odcisnieciu plynu, ponownie do słoika, dokarmiac codzienie i na okrągło mozna juz robic ten napoj. Jesli ktos lubi smak imbiru, mozna do startera dawac wieksze ilosci a nie zwiekszac ilosci cukru.Jezeli znajdziecie bledy w pisowni to przepraszam , a moderatorzy poprawią . Dziękuję. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-219792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Maja 2012 U nas na codzien pijemy "ginger Beer" , na polski jest to napoj bezalkoholowy, z imbiru. Bardzo ciekawy przepis, ale czy w tym napoju naprawde nie będzie alkoholu ? :smile: Bo jeśli fermentuje i cukier do tego... ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-219797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Maja 2012 Na pewno nie bedzie. U nas cala rodzinka to pije , na pewno nie dalabym tego mojej prawie piecioletniej coreczce, gdyby bylo alkoholowe. Mam gdzies przepis na " Ginger beer" alkoholowe. Jak pogrzebię to napisze go za kilka dni. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-219800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Maja 2012 A poszukaj i napisz na pewno skorzystamy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-219801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Maja 2012 Na pewno nie bedzie. U nas cala rodzinka to pije , na pewno nie dalabym tego mojej prawie piecioletniej coreczce, gdyby bylo alkoholowe. Mam gdzies przepis na " Ginger beer" alkoholowe. Jak pogrzebię to napisze go za kilka dni.Na 100% jest alkohol każdy proces fermentacji kończy sie uzyskaniem alkoholu. Tylko jest tam go bardzo niewiele tak jak nasze polskie podpiwki z kawy zbożowej. Gdybyś przedestylował ten trunek to będziesz miał niezłą wódkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-219808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Maja 2012 ANNAM, tak jak kolega Leśniak napisał każda fermentacja "utylizująca" cukier to fermentacja alkoholowa dająca w efekcie gaz (dwutlenek węgla) oraz ALKOHOL w podanym przepisie ilosć może może być zmienna ze względu na niekontrolowany stopień spowolnienia fermentacji poprzez schłodzenie... jednak myli sie ten kto twierdzi że w lodówce zatrzymuje fermentację :tongue: tak więc koleżanko droga.... - ja też kiedyś myślałem że nasz rodzimy podpiwek to napój bezalkoholowy .... nic bardziej mylnego bo w nim np jest ok 3% alkoholu w Twoim z racji niedzielnego lenistwa i paru niewiadomych nie chce mi się liczyć ale jak się uprzemy to czemu nie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-219874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Maja 2012 Jak sie pomylilam, to przepraszam. A kolega Abratek, jako moderator, moze przeniesc ten przepis z orzezwiajacych do alkoholowy. Dziekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-219884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Maja 2012 Jak sie pomylilam, to przepraszamnie myli się ten co nic nie robi ... moze przeniesc ten przepis z orzezwiajacych do alkoholowy. a czy orzeźwiający wyklucza alkoholowy? :wink: niech tak zostanie a dla zaspokojenia ciekawości proponuję podliczyć ilość całkowicie "przejedzonego" cukru i wyliczenie na tej podstawie "mocy" trunku (znając wagę cukru, objętość roztworu i przelicznik ok 17g cukru w 1litrze roztworu = 1% alkoholu ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-219886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Maja 2012 miro napisał/a: ok domowej roboty "od Babci" + woda w dzieciństwie taki sok wlewaliśmy do syfonu takiego na naboje i napitek był super, teraz po syfonie zostało wspomnienie Mirek zobacz tutaj http://www.gastromix.pl/naboje-co2-dwutlenek-wegla-p-8572.html :grin: :thumbsup: wszystko jest tylko cena już nie taka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-220116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Maja 2012 Smak lata... gruszka, truskawki, kandyzowane skorki, miod i woda.. wystarczy zblendowac i podawac z lodem dla ozdby ew kwiatki cytrynowego tymianku. http://img864.imageshack.us/img864/9781/ii2ew.jpg ..ale to jest pychaaa :grin: :thumbsup: Pozdrawiam http://img842.imageshack.us/img842/3303/ii3i.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-220129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Maja 2012 wszystko jest tylko cena już nie takaFaktycznie jakby trochę zdrożały od tamtych czasów ..... :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-220135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Maja 2012 Polecam szybki napój chłodzący. Do dzbanka pokroić cienko świeże owoce. Zasypać cukrem. Potrząsać, aby szybko się rozpuścił. Dodać trochę wina oraz wody mineralnej lub przegotowanej. Dopełnić kostkami lodu. Wstawić do lodówki lub pić. Może być bez wina. Proporcje dowolne. Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-220279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Maja 2012 :lol: :lol: Najprościej to zmrozić Bols,a i pić w niewielkich ilościach :thumbsup: :thumbsup: :lol: :lol: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-220294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Maja 2012 andrzej1501 masz zupełna rację a jak ktoś nie może samego to najlepsza na wszystko jest kropla wody "kropla zimnej wody i pół litry Bolsa wymieszać i dozować" :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-220297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Maja 2012 polecam kompot ale z cytryn :grin: Cytryny dokładnie myjemy kroimy w półćwiartki i gotujemy kompocik ilość cytryn i cukru według upodobań. Po ugotowaniu można przecedzić jak nie lubimy niespodzianek w postaci pestek. Z grejpfrutów też można z pomarańczy nie próbowałem. Teraz chodzi za mną cydr ale ponieważ to nie sezon na jabłka to prawdziwy musi poczekać a ja w tym czasie może poćwiczę na sokach jabłkowych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-220490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Oto ten drugi przepis na "Giger beer" Skladniki: 1/2 lyzeczki drozdzy browarnianych225g cukier( mam w przepisie caster sugar, jest to bialy cukier drobno mielony, )1 1/2-2 lyzek startego korzenia swiezego imbirusok z jednej cytryny 1 taka szczera lyzka miodu zinma woda Do tego potrzebna jes butekla 2 litrowa plastikowa( nie szklana, aby uniknac wybuchow- tak bylo w oryginalnym przepisie) wymyta bardzo dokladnie.1. Drozdze dac do butelki razem z cukrem2. Starty imbir wymieszac z sokiem zcytryny i miodem ,ta miksture rowniez dac do buteki.3. Dolac wody do wysokosci 3/4 butelki, zakrecic i wstrzasac az cukier sie rozpusci.4. Dolac wode, zostawic okolo 2.5cm od gory, napoj bedzie produkowal gas.5. Zakrecic butelke bardzo mocno i postawic w cieple miejsce na 48 godzin. Kiedy butelka jest bardzo naprezona/twarda beer jest gotowe.6. Butekle nalezy polozyc w lodowce na kilka godzin, aby dobrze sie schlodzila. Kiedy jest na prawde bardzo schlodzone, przecedzic i servowac. Trzeba pamietac, aby nie zostawic dluzej niz 48 godzin, bo bedzie strzelac po otwarciu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-221731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Wypróbuję na pewno dzięki :lol: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-221732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Kstek, przepis pochodzi oryginalnie z programu " River Cottage". Bardzo duzo dobrych przepisow maja. Maja tam rowniesz szmpana zdajesie z czarnego bzu .Ja osobiscie tylko raz ten przepis robilam, wole jednak moj wczesniej podany. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-221740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 7 Czerwca 2012 225g cukier( mam w przepisie caster sugar, jest to bialy cukier drobno mielony, )zamiast zwykłego cukru (tu chodziło o puder) - sacharozy, proponuję skorzystać z glukozy - mówi się że nie wprowadza bimbrowatego posmaku do fermentów dla wzbogacenia smaku można by pójść dalej i zamienić na ekstrakt słodowy niechmielony (lub dla zwolenników bardziej tradycyjnego piwa chmielony) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-221755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Nie tu nie chodzi o cukier puder(ang. icing sugar) caster sugar jest to bialy cukier o drobnych krysztalach Tutaj jest opis co to caster sugar:http://www.ochef.com/580.htm Tu jeszcze inny link do wyjasnienia:http://www.food-info.net/pl/products/sugar/types.htm Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-221758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Nie tu nie chodzi o cukier puder(ang. icing sugar) caster sugar jest to bialy cukier o drobnych krysztalach Tutaj jest opis co to caster sugar:no cóż ... mnie o jęz. Ang. trudno dyskutować bom ciemniejszy w tym temacie od karmelu :blush: - niemniej skoro źródła mówią że jedno i drugie może być pudrem a tylko icing np. lukrem to coś na rzeczy jest :tongue: dobra... mniejsza o to bo nadal to jest sacharoza i jeśli odniesienie jest do "cukru o drobnych kryształkach" tym gorzej :rolleyes: - puder wiadomo mielony a drobne kryształki to gorsza jakość cukru (aaa... takie tam produkcyjne zawiłości) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-221802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Aniudziękuję za przepis,ja zastosuję cukier trzcinowy i dam znać jak wyszło. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-222676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Czerwca 2012 A ja robię na gorące dni i do zakrapianego grila napój z mięty ( z ogrodu) Zaparzam miętę tylko do zagotowania i zdejmuje z kuchni .Następnie cedzę dosładzam cukrem lub miodem do smaku trochę soku z cytryny i schładzam w butelkach po mineralnej. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6967-domowe-napoje-orze%C5%BAwiaj%C4%85cech%C5%82odz%C4%85ce/page/2/#findComment-222713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.