smola Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Dziś nastawiłem do peklowania 23 kg szynek, 13 kg polędwic, 9 kg baleronu oraz 8 kg boczku, efekty 10 sierpnia :grin: . Już nie mogę doczekać się wędzenia :grin: .Przy okazji test nowej zamrażarki przerobionej na chłodziarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-230629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 :shock: :shock: :shock: Super te wędzonki, ale ilości mnie wręcz onieśmielają :grin: szkoda, że fotosik nawala :P może później uda mi się otworzyć zdjęcie w pełnym formacie i popodziwiać jeszcze trochę Pozdrawiam :clap: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-230631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Dziś nastawiłem do peklowania 23 kg szynek, 13 kg polędwic, 9 kg baleronu oraz 8 kg boczku, efekty 10 sierpnia :shock: adam, dla całej Leśnej robisz ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-230632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Mnie taka ilość też powaliła, ale jak znajomi w pracy oraz rodzinka dalsza i bliska spróbowali wyrobów i dowiedzieli się, że po tygodniu wędlina nie jest obślizgła, to teraz tylko "kiedy wędzisz, zrób coś dla mnie" :grin: . A mi w to graj, bo to sama przyjemność. [ Dodano: Pią 03 Sie, 2012 15:34 ]:shock: adam, dla całej Leśnej robisz ???Dla szwagra, teścia i kilku kumplom z pracy oraz OSP :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-230633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Ładne te Twoje wędzoneczki :clap:.Jak dajesz do siatek to po co jeszcze wiążesz sznurkiem.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-230641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Jak dajesz do siatek to po co jeszcze wiążesz sznurkiem.?Miałem obawę, że siatka nie wytrzyma pod ciężarem wędliny. Pruć się zaczęła, to na wszelkie W, na raz obwiązałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-230654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Dziś nastawiłem do peklowania 23 kg szynek, 13 kg polędwic, 9 kg baleronu oraz 8 kg boczku. To już wiem dlaczego dzisiaj w Lubaniu miałem problem z zakupem materiału na chłopską :grin: . Wejdzie Ci to na raz do wędzarni ???? Powaliłeś mnie tymi ilościami tak trzymaj :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-230690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 To już wiem dlaczego dzisiaj w Lubaniu miałem problem z zakupem materiału na chłopską :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :tongue: Wejdzie Ci to na raz do wędzarni ????A to będziemy wiedzieć w piątek, ale myślę że tak. Ostatnio jak wędziłem 23 kilo wędlin, to zajęły jeden poziom. A mam ich teraz trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-230700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Dziś zakupiłem 18 kg mięsa. 12 kg łopatki, 3 kg ścinek tłustych oraz 3 kg podgardla. Po klasyfikacji otrzymałem:całość 16,8 100%wp1 6,2 37%wp2A 3,7 22%wp2B 2,9 17%wp3 2 12%podgardle 2 12%odpadło 1,2 kg tj. skóry oraz gruczoły z podgardla, mięso krwiste. Surowiec zapeklowany 18g / kg. Jedynkę zmielę na siatce 13, 2A na 10, 2B 40/60 siatka 6 oraz część chudego podgardla na 8, reszta na 6. Przyprawy jak z "Kiełbasa Dziadka Chuda" ze zwiększonym dodatkiem czosnku, ale bez przesady. Nadziewanie w jelita 28/30, wędzenie w piątek z pieczeniem razem z wędlinami.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Po klasyfikacji otrzymałem: całość 16,8 100%Nadziewarka nie rdzewieje :tongue: Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Nie ma takiej możliwości :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Witam, tak jak wcześniej pisałem, wklejam fotki z dzisiejszego zadymiania: Kiełbaska i boczusie pieczone, reszta już po parzeniu. Przekroje wstawię w niedzielę, bo rano do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 smola, chyba się mała impreza szykuje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Witam, tak jak wcześniej pisałem, wklejam fotki z dzisiejszego zadymiania: Aż miło popatrzeć.... piękne wyroby :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Trzy wesela ... albo sklep.nie, to tylko bracia strażacy Brawo adam, robiłeś na raz ? Kurcze, muszę przyjechać jeszcze raz do Ciebie oglądnąć wędzarnię, tak zadymiać to rozumiem... Brawo !!! :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Adam :clap: :clap: :clap: widok powala gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Trzy wesela ... albo sklep. Nie imprezka, ani sklep, wszystko dla rodzinki i kolegów z pracy oraz z OSP.Artur tak, wszystko na raz. Najpierw poszły wędliny. W międzyczasie napełniałem jelita, krótkie osadzanko, tak 1,5 h i do wędzarni. Tylko kiełbaskę za długo wędziłem, bo znów jelito mi wyszło twarde :devil: . Teraz będę wiedział, że ze 2 h i pieczenie. A i kolorek polędwic taki nie za bardzo. [ Dodano: Pią 10 Sie, 2012 22:58 ]Kurcze, muszę przyjechać jeszcze raz do Ciebie oglądnąć wędzarnię,Artur, pewnie zapraszam :wink: Adam :clap: :brawo: :clap: widok powala gratuluję Adek dzięki, ale to chyba pierwszy i ostatni raz, LP powiedziała: " tylko czasem na święta się z taką ilością nie wygłupiaj." :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 bo znów jelito mi wyszło twarde Jelito twarde, może za sucho w wędzarni, taka mała insynuacja. wszystko dla rodzinki i kolegów z pracy oraz z OSP. Oj rodzina duża i przyjaciele, ja tam swoim dozuję dobra ziemskie. z lenistwa... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Tylko kiełbaskę za długo wędziłem, bo znów jelito mi wyszło twardeadam, to nie dlatego... wszystko zależy od przygotowania jelit... ile moczyłeś i w jakiej temp ? Musimy się spiknąć na wędzenie... chętnie pomogę Zobaczysz kiełbasy będą rewelka Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Moczyłem jakieś 40 min, w temp. ok 30 stopni. Fakt ostatnio moczyłem dłużej. Jakieś 1,5 h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Musimy się spiknąć na wędzenie... chętnie pomogę Zobaczysz kiełbasy będą rewelka Nie zapomnijcie o mnie też się chcę czegoś nauczyć :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Musimy się spiknąć na wędzenie...Nie zapomnijcie o mnie też się chcę czegoś nauczyć :grin:Oj to dopiero będzie Trójkąt Bermudzki :grin: :grin: :grin: , Bogatynia, Lubań, Leśna :shock: :grin: :grin: :grin: http://emoty.blox.pl/resource/jump.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Adam obserwując zdjęcia widzę , że wędziłeś na min. 3 poziomach w wędzarni aby uwędzić te ilości . A jak z temperaturami w wędzarni w zależności od poziomu i który poziom kontrolowałeś . Chyba , że są bardzo malutkie różnice temperatury między poziomami i mogłeś tym się nie przejmować . Jeśli tak to pytania nie było Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Moczyłem jakieś 40 min, w temp. ok 30 stopni. Fakt ostatnio moczyłem dłużej. Jakieś 1,5 h.adam... ja mocze 30 min... intensywnie płukam... a ostatnie 15 minut przed samym nadziewaniem to temp 40 stopni, tak na wyczucie... uwierz, ja jelita niestety kupuję... z róznych źródeł i nigdy nie miałem twardych... Nie zapomnijcie o mnie też się chcę czegoś nauczyćOj to dopiero będzie Trójkąt BermudzkiHasło tylko, adam wędzarnie przygotuje... namioty i jedziemy z "koksem" A na poważnie to jestem jak najbardziej ZA !!! Adam, kiedy we wrześniu będziesz miał dwa dni wolnego ??? Ja sie dopasuję , Adek pewnie t eż Organizujemy Mini Zlot Dolnośląski ??? :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Organizujemy Mini Zlot Dolnośląski ??? :wink: Ja na to jak na lato :wink: tylko w moim wypadku ewentualnie weekendy mam do dyspozycji bo w tygodniu nie mam czasu nawet taczki załadować :???: ( dopiero późne wieczory wolne ) . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/2/#findComment-231562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.