Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I troszeczkę jadła wędzonego na chrzciny chrześnicy mojej żony, wczoraj wędzone. Kiełbaska, boczki , szynki i polędwice. Polędwice za namową brata wsadziłem w siatki, przez co uzyskały fajny kształt. Kiełbaska po wędzeniu pieczona w wędzarni. Na zdjęciach brak krakowskiej, która jeszcze się dopiekała. Przepraszam za jakość fotek, robione były telefonem, zapomniałem aparatu. Przekroje może wstawię jutro, dziś jestem w pracy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251848
Udostępnij na innych stronach

Będą chrzciny że ho, ho !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251857
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jako że ostatnio zaniedbałem się w stawianiu fotek na forum, dziś zamieszczam zdjęcia dwóch szyneczek. Jedna pieczona, druga parzona na biało. Pieczonej przekroju jak i zdjęcia w całości nie posiadam z powodu szybkiej konsumpcji, zaś parzoną jeszcze dziś przed niechybnym pożarciem utrwaliłem jedynie w przekroju. Świątecznego wędzenia nie utrwaliłem, jakoś tak wyszło, ale obiecuję iż następne, a odbędzie się 23-01 udokumentuję całe.

Pozdrawiam SiB.

smola

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-262436
Udostępnij na innych stronach

utrwaliłem jedynie w przekroju

Ładnie wybarwiona :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-262437
Udostępnij na innych stronach

I tak sobie wiszą, i czekają jutrzejszego wędzenia o poranku :grin:

Sześć szyneczek, trzy balerony, pięć polędwic i cztery boczki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263226
Udostępnij na innych stronach

Szkoda że te szyneczki będą mało miały, smaku aromatu mięsnego
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263229
Udostępnij na innych stronach

To jest stwierdzenie - Odpowiedzieć spróbujmy sami -dlaczego ?
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263232
Udostępnij na innych stronach

Czyżby przez siatkę?

Raczej przez długie ociekanie szynki w siatce.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263233
Udostępnij na innych stronach

Wędzić będę o koło 6:00. Osiem godzin ociekania, to niezbyt długo. Sądzę, że Dziadkowi chodzi o temperaturę pokojową. Mam rację Dziadku?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263235
Udostępnij na innych stronach

Dzidek proszę napisz wprost ..... słuchaj smoła radzę abyś .... bo Ci mogą nie pachnieć.

Piszesz pytaniami ..... powiedz mu wprost co robi źle !

Może uratujesz parę kilogramów dobrego mięsa !!!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263236
Udostępnij na innych stronach

Tu nic się nie zmarnuje wszystko będzie cacy . Pytanie jest technologiczne co powinniśmy robić by nasze szynki miały tak zwany smak i aromat mięsny.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263238
Udostępnij na innych stronach

Ociekać na kratach, w temp. 4 - 8 stopni C ? Odpowiedz proszę.

Czy może brak skóry oraz warstwy tłuszczyku? - jeśli oto, na to nie mam wpływu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263239
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś mi tu się obiło "szybkie peklowanie" ale jakoś odnaleźć nie mogę :cool: :blush:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263241
Udostępnij na innych stronach

Muszę przyznać, że Dziadek mi Zonka "zadał"... ot zagwozdka...

Mnie też :???: , ale nic zmykam spać. Rano o 5 pobudka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263248
Udostępnij na innych stronach

Jako że jesteśmy stroną podtrzymującą dawne praktyki masarskie i propagującą zdrowe i smaczne wędliny .Trzeba przypominać że odchodzimy od form i kształtu dawnych szynek przez to tracimy niezauważalnie to co najsmaczniejsze. A prawda jest mniej więcej taka- .wszystko przez żywieniowców którzy tłuszcz każą ograniczać. Dlatego w produkcji szynek zaczęto wycinać tłuszcz. Pozbawienie szynek okrywy tłuszczowej i skóry powoduje zmianę -POGORSZENIE SMAKU- okrywa tłuszczowa intensyfikuje tzw. smak i aromat mięsny.

Warto o tym pamiętać gdy pokazujemy nasze chudziutkie szyneczki . Dlatego szynka z nogą jest taka smaczna .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263260
Udostępnij na innych stronach

Święte słowa ,odkąd pierwszy raz zrobiłam szynkę z tłuszczykiem innej juz nie jadam . :grin:
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263264
Udostępnij na innych stronach

Pozbawienie szynek okrywy tłuszczowej i skóry powoduje zmianę -POGORSZENIE SMAKU- okrywa tłuszczowa intensyfikuje tzw. smak i aromat mięsny.

Tak jak Dziadku napisałem wcześniej, na to wpływu teraz nie miałem. Ale jeśli masz chęć, możesz się cofnąć kilka stron i zobaczyć moje wyroby. Dla siebie wykonuję z tłuszczykiem i skórą. O niebo smaczniejsze. Ten wyrób natomiast, taki musi być, gdyż dzieci (nie moje) powiedzą "fe".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/5/#findComment-263275
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.