smola Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Dziś jeszcze podreptałem przy pasztetach, z grzybami i żurawiną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-263620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Adamie ... oglądam z wielkim podziwem i smakiem Twoje wyroby :clap: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-263944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 28 Lutego 2013 Wczoraj troszkę podreptałem przy wędzarni. Peklowane 14 dni. Jedna specjalnie dla "Dziadka", którego pozdrawiam :wink: . Oto efekt: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-271608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 28 Lutego 2013 No, no, no Smoła, idziesz Bracie na Mistrza. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-271629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 28 Lutego 2013 No, no, no Smoła, idziesz Bracie na Mistrza. Uczę się, uczę - od najlepszych :grin: . Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-271632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 28 Lutego 2013 a ta skórka :thumbsup: jest to jedyna skórka jaką zjadam:) na swoją muszę poczekać jeszcze 9dni :clap: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-271634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 28 Marca 2013 Jak na porządnego zadymiacza, też co nieco osmoliłem na święta. Szyneczki, polędwice, polędwiczki, boczki i balerony oraz skręciłem kiełbasę "Wielkanocną" andrzejak, skład surowcowy identyczny, tylko małe odstępstwo w gradacji I wp. - poszła Ia na 13, IIa na 10 reszta jak w recepturze no i za bardzo rozbujałem się z wodą :blush: , ale kiełbaska pyszna i na stałe wejdzie do wielkanocnego repertuaru. Oczywiście machłem też białą z ilością przypraw według pis67 oraz na soli morskiej, wyszła :thumbsup: i różowawa w środku - dzięki za pomoc. Fotek białej nie mam, nie zabrałem aparatu i przy degustacji nie było czym zrobić :sad: . Pracowita końcówka tygodnia - czysta przyjemność: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-278067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 29 Marca 2013 Piękna ta "Piramida" :wink: Tak jakoś skojarzyłem z "Piramidą Zwierząt" Katarzyny Kozyry,tylko po przerobieniu :wink: A na poważnie to bardzo apetyczna piramidka :clap: i kafelki w kuchni mamy takie same :lol: . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-278103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 29 Marca 2013 Jak na porządnego zadymiacza, też co nieco osmoliłem na święta. Super wędzonki :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-278112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borus Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 29 Marca 2013 Cudeńka, wyroby mistrzowskie, zdjęcia super, tylko zazdrościć umiejętności :clap: Gratuluję i Pozdrawiam Cytuj Adam z Borów Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-278113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 24 Maja 2013 Dziś zapeklowałem 40 kg mięska, co by na weselu szwagierki było co jeść. Wędzenie 3-06, oby pogoda dopisała, bo z tą to ostatnio różnie bywa. Dziś 11 stopni, deszcz i silny wiatr :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-285966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 24 Maja 2013 Dziś zapeklowałem 40 kg mięska, co by na weselu szwagierki było co jeść. Wędzenie 3-06, oby pogoda dopisała, bo z tą to ostatnio różnie bywa. Dziś 11 stopni, deszcz i silny wiatr :sad: 40kg to trochę wody z kranu upuściłeś :grin: :wink: Powiedz mi na raz wędzenie czy cały dzionek zleci na dreptaniu :grin: Udanej zabawy na weselichu :grin: Pozdrawiam Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-285981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 24 Maja 2013 40kg to trochę wody z kranu upuściłeś :grin: :wink:Raptem 16 litrów :grin: Powiedz mi na raz wędzenie czy cały dzionek zleci na dreptaniu :grin:Wędzenie jednorazowe, mam pojemną wędzarnię. Udanej zabawy na weselichu :grin:Serdecznie dziękuję :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-285983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 29 Maja 2013 Proszę o pomoc. W piątek 24-05 zapeklowałem 40 kg wędlin, miały one być wędzone w dwóch turach. Pierwsza 03-06, druga 06-06 i miała jechać do rodzinki 10 lub 11-06. Troszkę mi się w pracy pogmatwało i urlop mi szlag trafił. Zadymę muszę teraz zrobić 2-06 i wszystko razem uwędzić. Pytania moje brzmią: czy to co było przeznaczone na drugą turę wędzenia mogę sparzyć 07-06? Do czasu parzenia byłyby przechowywane w chłodni w temp. ok 0 stopni; czy lepiej sparzyć razem i już po obróbce termicznej przechowywać w tych warunkach? Mógłbym jeszcze jakoś wygospodarować czas i zrobić drugie wędzenie, lecz surowiec musiałby przebywać poza solanką ponad 36 godz., a to jakoś mi się nie widzi :rolleyes: Ewentualnie można by jeszcze zrobić powtórne wędzenie 10 rano dla utrwalenia, czy już przekombinowałem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 29 Maja 2013 czy to co było przeznaczone na drugą turę wędzenia mogę sparzyć 07-06? Do czasu parzenia byłyby przechowywane w chłodni w temp. ok 0 stopni; czy lepiej sparzyć razem i już po obróbce termicznej przechowywać w tych warunkach?Najlepiej sparz zaraz po wędzeniu, przechowaj w zerówce do czasu drugiego podwędzenia. Wtedy masz pewność zarówno co do bezpieczeństwa bakteriologicznego jak i wspaniałego smaku, do którego drugie wędzenie się przyczyni. Drugie wędzenie znakomicie podnosi smak i trwałość wędlin. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 29 Maja 2013 EAnna, dziękuję za odpowiedź. Jeszcze małe pytanko: drugie wędzenie dymem o temp. 55*C czy niższej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 29 Maja 2013 drugie wędzenie dymem o temp. 55*C czy niższej?Najlepiej zimnym dymem. Postaraj się o jak najniższą temperaturę. Nie musisz się jednak biczować szczególnie, gdy dobroci będą szybko zjedzone . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Wczoraj całonocny dyżur i monitorowanie cieków wodnych (u mnie i u Artura jest wprowadzone pogotowie przeciwpowodziowe), a w tak zwanym "międzyczasie" na dzisiejsze wędzenie, osiatkowałem, zasznurowałem i nadziałem na haki szynki, balerony, polędwice oraz boczusie. Pogoda..., niestety litości nie miała. Padało ciągle i teraz też pada :sad: . Dziś padł rekord w osuszaniu, prawie trzy godziny i aby nie było lekko z pod paleniska mojej wędzarni zaczął wypływać strumyk i zalał tlące się drwa :lol: Teraz już jestem w 100% przekonany o wyższości umieszczania kanału jak i paleniska nad ziemią, nie zakopywania w gruncie. Tutaj już część sparzona, kilka jest w garze, a reszta czeka na swoją kolej. Do 2 max 3 powinienem się wyrobić i pójść oko zamknąć, bo rano na służbę. Przekroje wstawię pojutrze, jak będzie czas i pogoda nie narozrabia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Pogoda..., niestety litości nie miała. Padało ciągle i teraz też padaDałeś radę Braciaku Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Dałeś radę Braciaku Kawa za kawą, zapałki do oczu i jakoś poszło, a najdziwniejsze, że cała noc nieprzespana, dzień pracowity a teraz mnie się spać nie chce :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 2 Czerwca 2013 adam, musimy się zdzwonić, ja sie juz wszystko uspokoi, daj mi znać kiedy bedziesz miał kilka dni wolnego i wspólnie cos zrobimy, wezmę namiot i zadymimy cos razem Kurcze, jak mnie ciągnie do tych twoich teściów Za trzy tygodnie mam tydzień wolnego... jutro zadzwonie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Szynki wyszły bardzo soczyste i smaczne, a tak wyglądają w przekroju: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-287209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alicjaprv Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 4 Czerwca 2013 boczek peklujesz ze skórą, jaka ona jest po uwędzeniu? [ Dodano: Wto 04 Cze, 2013 23:16 ]ile peklujesz te smakołyczki? Cytuj thx, Ala Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-287221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 4 Czerwca 2013 alicjaprv, tak, boczek pekluję ze skórą, po samym wędzeniu nie wiem jaka jest, po parzeniu czy podpiekaniu jest twarda. Używam do zup, bigosu itd. Co do peklowania, staram się tak, aby to było nie krócej jak 10 dni. Niestety nie zawsze to wychodzi, tak jak i tym razem. Te peklowane były osiem dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-287225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 4 Lipca 2013 Dziś wędzenie ćwierci w nowo skręconej wędzarni z dymogeneratorem Roger'a: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-291142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.