Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Adamie ... oglądam z wielkim podziwem i smakiem Twoje wyroby :clap: :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-263944
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj troszkę podreptałem przy wędzarni. Peklowane 14 dni. Jedna specjalnie dla "Dziadka", którego pozdrawiam :wink: . Oto efekt:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-271608
Udostępnij na innych stronach

No, no, no Smoła, idziesz Bracie na Mistrza. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-271629
Udostępnij na innych stronach

a ta skórka :thumbsup: jest to jedyna skórka jaką zjadam:) na swoją muszę poczekać jeszcze 9dni :clap:
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-271634
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jak na porządnego zadymiacza, też co nieco osmoliłem na święta. Szyneczki, polędwice, polędwiczki, boczki i balerony oraz skręciłem kiełbasę "Wielkanocną" andrzejak, skład surowcowy identyczny, tylko małe odstępstwo w gradacji I wp. - poszła Ia na 13, IIa na 10 reszta jak w recepturze no i za bardzo rozbujałem się z wodą :blush: , ale kiełbaska pyszna i na stałe wejdzie do wielkanocnego repertuaru.

Oczywiście machłem też białą z ilością przypraw według pis67 oraz na soli morskiej, wyszła :thumbsup: i różowawa w środku - dzięki za pomoc. Fotek białej nie mam, nie zabrałem aparatu i przy degustacji nie było czym zrobić :sad: .

Pracowita końcówka tygodnia - czysta przyjemność:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-278067
Udostępnij na innych stronach

Piękna ta "Piramida" :wink: Tak jakoś skojarzyłem z "Piramidą Zwierząt" Katarzyny Kozyry,tylko po przerobieniu :wink:

A na poważnie to bardzo apetyczna piramidka :clap: i kafelki w kuchni mamy takie same :lol: .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-278103
Udostępnij na innych stronach

Jak na porządnego zadymiacza, też co nieco osmoliłem na święta.

 

Super wędzonki :clap:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-278112
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Dziś zapeklowałem 40 kg mięska, co by na weselu szwagierki było co jeść. Wędzenie 3-06, oby pogoda dopisała, bo z tą to ostatnio różnie bywa. Dziś 11 stopni, deszcz i silny wiatr :sad:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-285966
Udostępnij na innych stronach

Dziś zapeklowałem 40 kg mięska, co by na weselu szwagierki było co jeść. Wędzenie 3-06, oby pogoda dopisała, bo z tą to ostatnio różnie bywa. Dziś 11 stopni, deszcz i silny wiatr :sad:

40kg to trochę wody z kranu upuściłeś :grin: :wink:

Powiedz mi na raz wędzenie czy cały dzionek zleci na dreptaniu :grin:

Udanej zabawy na weselichu :grin:

 

Pozdrawiam

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-285981
Udostępnij na innych stronach

40kg to trochę wody z kranu upuściłeś :grin: :wink:

Raptem 16 litrów :grin:

Powiedz mi na raz wędzenie czy cały dzionek zleci na dreptaniu :grin:

Wędzenie jednorazowe, mam pojemną wędzarnię.

Udanej zabawy na weselichu :grin:

Serdecznie dziękuję :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-285983
Udostępnij na innych stronach

Proszę o pomoc.

W piątek 24-05 zapeklowałem 40 kg wędlin, miały one być wędzone w dwóch turach. Pierwsza 03-06, druga 06-06 i miała jechać do rodzinki 10 lub 11-06. Troszkę mi się w pracy pogmatwało i urlop mi szlag trafił. Zadymę muszę teraz zrobić 2-06 i wszystko razem uwędzić. Pytania moje brzmią: czy to co było przeznaczone na drugą turę wędzenia mogę sparzyć 07-06? Do czasu parzenia byłyby przechowywane w chłodni w temp. ok 0 stopni; czy lepiej sparzyć razem i już po obróbce termicznej przechowywać w tych warunkach? Mógłbym jeszcze jakoś wygospodarować czas i zrobić drugie wędzenie, lecz surowiec musiałby przebywać poza solanką ponad 36 godz., a to jakoś mi się nie widzi :rolleyes:

 

Ewentualnie można by jeszcze zrobić powtórne wędzenie 10 rano dla utrwalenia, czy już przekombinowałem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286510
Udostępnij na innych stronach

czy to co było przeznaczone na drugą turę wędzenia mogę sparzyć 07-06? Do czasu parzenia byłyby przechowywane w chłodni w temp. ok 0 stopni; czy lepiej sparzyć razem i już po obróbce termicznej przechowywać w tych warunkach?

Najlepiej sparz zaraz po wędzeniu, przechowaj w zerówce do czasu drugiego podwędzenia. Wtedy masz pewność zarówno co do bezpieczeństwa bakteriologicznego jak i wspaniałego smaku, do którego drugie wędzenie się przyczyni.

Drugie wędzenie znakomicie podnosi smak i trwałość wędlin.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286518
Udostępnij na innych stronach

drugie wędzenie dymem o temp. 55*C czy niższej?

Najlepiej zimnym dymem. Postaraj się o jak najniższą temperaturę. Nie musisz się jednak biczować szczególnie, gdy dobroci będą szybko zjedzone :D .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286522
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj całonocny dyżur i monitorowanie cieków wodnych (u mnie i u Artura jest wprowadzone pogotowie przeciwpowodziowe), a w tak zwanym "międzyczasie" na dzisiejsze wędzenie, osiatkowałem, zasznurowałem i nadziałem na haki szynki, balerony, polędwice oraz boczusie.

 

Pogoda..., niestety litości nie miała. Padało ciągle i teraz też pada :sad: .

 

Dziś padł rekord w osuszaniu, prawie trzy godziny i aby nie było lekko z pod paleniska mojej wędzarni zaczął wypływać strumyk i zalał tlące się drwa :lol:

 

Teraz już jestem w 100% przekonany o wyższości umieszczania kanału jak i paleniska nad ziemią, nie zakopywania w gruncie.

 

Tutaj już część sparzona, kilka jest w garze, a reszta czeka na swoją kolej. Do 2 max 3 powinienem się wyrobić i pójść oko zamknąć, bo rano na służbę.

 

Przekroje wstawię pojutrze, jak będzie czas i pogoda nie narozrabia.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286901
Udostępnij na innych stronach

Pogoda..., niestety litości nie miała. Padało ciągle i teraz też pada

Dałeś radę Braciaku :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286903
Udostępnij na innych stronach

Dałeś radę Braciaku :)

Kawa za kawą, zapałki do oczu i jakoś poszło, a najdziwniejsze, że cała noc nieprzespana, dzień pracowity a teraz mnie się spać nie chce :shock:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286906
Udostępnij na innych stronach

adam, musimy się zdzwonić, ja sie juz wszystko uspokoi, daj mi znać kiedy bedziesz miał kilka dni wolnego i wspólnie cos zrobimy, wezmę namiot i zadymimy cos razem :) Kurcze, jak mnie ciągnie do tych twoich teściów :) Za trzy tygodnie mam tydzień wolnego... jutro zadzwonie :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-286907
Udostępnij na innych stronach

alicjaprv, tak, boczek pekluję ze skórą, po samym wędzeniu nie wiem jaka jest, po parzeniu czy podpiekaniu jest twarda. Używam do zup, bigosu itd. Co do peklowania, staram się tak, aby to było nie krócej jak 10 dni. Niestety nie zawsze to wychodzi, tak jak i tym razem. Te peklowane były osiem dni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/6/#findComment-287225
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.