Plissken Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Witam, robię dziś białą parzoną i już po fakcie zorientowałem się, że do mięsa dodałem prawie 3x tyle czosnku, co przewiduje przepis (dodałem 250g zamiast 80g na 13kg mięsa). Czosnek był częściowo zeszłoroczny (tak się pocieszam). Mięso będzie się peklować do poniedziałku rano. Jak mogę w tej chwili coś poprawić? Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Mięso będzie się peklować do poniedziałku rano To jak Ty peklujesz?.Razem z przyprawami?.Trochę dziwnie.Jak nie zmieliłeś to ja bym to mięso opłukał w zimnej wodzie trochę odsączył i zapekłował na nowo,ale nieco mniejszą dawką powiedzmy 15g/kg i bez przypraw.Doprawisz sobie później przed nabiciem w jelita.Spróbuj surowe zmielone mięso przed nabiciem.Zrób próbę na biało i będziesz wiedział co dodać.Przeciętna dawka czosnku wynosi 1g/kg mięsa.Jak bardzo lubisz czosnek to 3 g/kg w zupełności powinno wystarczyć Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Plissken, Zrób z tego co wyszło, najwyżej zmienisz nazwę na Kiełbasę Rabina. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Jutro dokup mięsa.To z czosnkiem podziel na 2kg porcje i daj do zamrażarki. Takie porcje dodawaj do swoich póżniejszych wyrobów.Do poniedzałku napewno zrobisz wszystko prawidłowo. Powodzenia. Pozdrawiam serdecznie. ps.oczywiście jedną z porcji dołóż jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Mięso będzie się peklować do poniedziałku rano.Nigdy nie dodaję przypraw przed peklowaniem a tym bardziej nie pekluję mięsa na białą, ale to rzecz gustu. Co do czosnku to nieco przesadziłeś. :shock: Osobiście dokupiłabym mięsa i z całości nabiła w jelita. Ewentualnie część wędliny uwędz. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Osobiście dokupiłabym mięsa i z całości nabiła w jelita.Jak dał 250g czosnku to lekko licząc nawet 4g/kg to musiałby miec ok.60kg mięsa ,czyli musi dokupić jeszcze 43kg.Czy to jest realne :question: :shock: [ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 20:20 ]Ewentualnie część wędliny uwędzPokrojone kawałki nie dadzą sie uwędzić. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Wysłany: Dzisiaj 19:03 Jutro dokup mięsa.To z czosnkiem podziel na 2kg porcje i daj do zamrażarki. Takie porcje dodawaj do swoich póżniejszych wyrobów.Do poniedzałku napewno zrobisz wszystkoto jest optymalne rozwiazanie wg. mnie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Czerwca 2012 @halusia@ napisał/a: Osobiście dokupiłabym mięsa i z całości nabiła w jelita. Jak dał 250g czosnku to lekko licząc nawet 4g/kg to musiałby miec ok.60kg mięsa ,czyli musi dokupić jeszcze 43kg.Czy to jest realne :question: :shock: No masz rację... :blush: wcześniej zle przeliczyłam..ta opcja nie wchodzi w grę. Ewentualnie część wędliny uwędz Pokrojone kawałki nie dadzą sie uwędzić. :smile:Chyba mnie nie rozumiesz... czy TY pokrojone kawałki mięsa nabijasz w jelita?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Chyba mnie nie rozumiesz... czy TY pokrojone kawałki mięsa nabijasz w jelita?? No chyba się nie rozumiemy.Mięso do peklowania kroi się na kawałki 5x5cm.Jak ma pokrojone mięso na kiełbasę, które się pekluje to co ma wędzić?.A niekiedy kawałki nabijam w jelita jak robie dojrzewającą :tongue: Chyba wiem o co idzie ,ale jak sama widzisz musiałby zrobić dużooooooooooooo kiełbasy i wtedy część by mógł uwędzić bo po co mu tyle na biało :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Czerwca 2012 @halusia@ napisał/a: Chyba mnie nie rozumiesz... czy TY pokrojone kawałki mięsa nabijasz w jelita?? No chyba się nie rozumiemy.Mięso do peklowania kroi się na kawałki 5x5cm.Jak ma pokrojone mięso na kiełbasę, które się pekluje to co ma wędzić?.Arkadiuszu.. przecież nie jesteś początkującym... jest logiczne że zanim nabije w jelita musi wcześniej je zmielić...(mowa o białej) :shock: Co do reszty to się z Tobą zgadzam.. :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Czerwca 2012 dodałem prawie 3x tyle czosnku w jakiej postaci dodałeś ten czosnek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Czerwca 2012 i jaki to był czosnek, polski czy chiński ? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Czosnek przecisnąłem przez praskę. Farsz jest czosnkowy, ale da się zjeść. Najlepiej na wieczór Teraz przeczytałem jeszcze raz recepturę "Poradnik początkującego, domowego masarza część II. Rzeczywiście, tam napisane jest, żeby przyprawy dodawać po peklowaniu i zmieleniu. Ja z czystego lenistwa nie peklowałem mięsa osobno każdy rodzaj. Mieliłem mięso przez odpowiednie sitka do jednego pojemnika, mieszałem wszystko razem i dodawałem przypraw razem z peklosolą. Dopiero do lodówki na 2-3 dni. Kiełbasa za każdym razem wychodziła pyszna. Jakie jest uzasadnienie mielenia każdego rodzaju mięsa do osobnego pojemnika i osobno peklowanie, a dopiero później łączenie? Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Teraz przeczytałem jeszcze raz recepturę "Poradnik początkującego, domowego masarza część II. To przeczytaj jeszcze raz, bo popełnisz błędy Jak mielisz mięso przed peklowaniem, to pekluj krótko, 12-24 godziny i szczególnie zwracaj uwagę na czystość. Peklowanie suche 2-3 dniowe dotyczy mięsa krojonego w duże kawałki, mniej więcej 5x5cm. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Kiełbasa za każdym razem wychodziła pyszna. Jakie jest uzasadnienie mielenia każdego rodzaju mięsa do osobnego pojemnika i osobno peklowanie, a dopiero później łączenie? Ponieważ mięso na kiełbasę nie zawsze mieli sie na jednym sitku.Do większości kiełbas do każdej klasy mięsa używa się innego sitka i dlatego każdą klasę pekluje sie oddzielnie ,żeby potem zmielić na odpowiednim sitku.Jak masz mieszankę klas to pozostaje mielenie na jednym sitku wszystkiego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Czerwca 2012 dokładnie jak arek napisał... różne klasy mięsa rozdrabniasz na różnych "oczkach" i musisz peklować osobno... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Jak dales chinski to 3 razy jest norna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Czerwca 2012 @Arkadiusz i Pokemon Rozumiem o co chodzi z różnymi sitkami. Ja na białą mam 3 rodzaje mięsa, które mieliłem 3 różnymi sitkami. I tak wołowinę mieliłem przez sitko 2-3, wieprzowinę 1 klasy przez sitko 10 i 2 klasy przez 13. Ale ja zamiast krajania mięsa do peklowania na kawałki 5 cm właśnie mieliłem je odpowiednimi sitkami i wtedy mieszałem wszystko razem i zasypywałem peklosolą. Niby poszedłem na skróty, bo odeszło mi krajanie. Czy popełniłem duży błąd? Czy jednak krajać, zamiast od razu mielić? Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Niby poszedłem na skróty, bo odeszło mi krajanie. Czy popełniłem duży błąd? Czy jednak krajać, zamiast od razu mielić?Najpierw pokrój osobno każdą klasę mięsa i zapekluj ,a potem zmiel i dodaj przyprawy.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Ja na białąmieliłem je odpowiednimi sitkami i wtedy mieszałem wszystko razem i zasypywałem peklosoląPomijając czy najpierw kroić a potem mielić i dlaczego to skoro robiłeś kiełbasę biała to mięsa nie powinieneś peklować tylko solić . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Czerwca 2012 wieprzowinę 1 klasy przez sitko 10 i 2 klasy przez 13 zdaje mi się, że powinno być odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Czerwca 2012 @ Chudziak W oryginale rzeczywiście jest mięso solone. Jednak w dziale Poradnik Początkującego, domowego masarza, część II, zamieszczono przez Administratora przepis właśnie na białą parzoną. I tam jest kilka razy nadmienione, że jedyna różnica między solonym, a peklowanym mieszanką jest taka, że z peklosolą mięso wychodzi różowe, a bez - szare. Opisano nawet dokładnie sposób sporządzania mieszanki peklującej. Z poważaniem, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Czerwca 2012 :grin: po krojeniu mięsa zawsze przyprawiam mieszanką sól,peklosól i przyprawy, odstawiam na 7 dni.Potem jeszcze doprawiam jak uważam,że trzeba czegoś dodać.Tak robiłem,robię i robić będę :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.