Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

robię dziś białą parzoną i już po fakcie zorientowałem się, że do mięsa dodałem prawie 3x tyle czosnku, co przewiduje przepis (dodałem 250g zamiast 80g na 13kg mięsa). Czosnek był częściowo zeszłoroczny (tak się pocieszam).

 

Mięso będzie się peklować do poniedziałku rano. Jak mogę w tej chwili coś poprawić?

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Mięso będzie się peklować do poniedziałku rano

To jak Ty peklujesz?.Razem z przyprawami?.Trochę dziwnie.Jak nie zmieliłeś to ja bym to mięso opłukał w zimnej wodzie trochę odsączył i zapekłował na nowo,ale nieco mniejszą dawką powiedzmy 15g/kg i bez przypraw.Doprawisz sobie później przed nabiciem w jelita.Spróbuj surowe zmielone mięso przed nabiciem.Zrób próbę na biało i będziesz wiedział co dodać.Przeciętna dawka czosnku wynosi 1g/kg mięsa.Jak bardzo lubisz czosnek to 3 g/kg w zupełności powinno wystarczyć

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222835
Udostępnij na innych stronach

Jutro dokup mięsa.To z czosnkiem podziel na 2kg porcje i daj do zamrażarki. Takie porcje dodawaj do swoich póżniejszych wyrobów.Do poniedzałku napewno zrobisz wszystko prawidłowo. Powodzenia.

 

Pozdrawiam serdecznie.

 

ps.oczywiście jedną z porcji dołóż jutro.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222839
Udostępnij na innych stronach

Mięso będzie się peklować do poniedziałku rano.

Nigdy nie dodaję przypraw przed peklowaniem a tym bardziej nie pekluję mięsa na białą, ale to rzecz gustu.

Co do czosnku to nieco przesadziłeś. :shock:

Osobiście dokupiłabym mięsa i z całości nabiła w jelita.

Ewentualnie część wędliny uwędz. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222841
Udostępnij na innych stronach

Osobiście dokupiłabym mięsa i z całości nabiła w jelita.

Jak dał 250g czosnku to lekko licząc nawet 4g/kg to musiałby miec ok.60kg mięsa ,czyli musi dokupić jeszcze 43kg.Czy to jest realne :question: :shock:

 

[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 20:20 ]

Ewentualnie część wędliny uwędz

Pokrojone kawałki nie dadzą sie uwędzić. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222842
Udostępnij na innych stronach

Wysłany: Dzisiaj 19:03     

Jutro dokup mięsa.To z czosnkiem podziel na 2kg porcje i daj do zamrażarki. Takie porcje dodawaj do swoich póżniejszych wyrobów.Do poniedzałku napewno zrobisz wszystko

to jest optymalne rozwiazanie wg. mnie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222846
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

Osobiście dokupiłabym mięsa i z całości nabiła w jelita.

 

 

Jak dał 250g czosnku to lekko licząc nawet 4g/kg to musiałby miec ok.60kg mięsa ,czyli musi dokupić jeszcze 43kg.Czy to jest realne :question: :shock:

 

No masz rację... :blush: wcześniej zle przeliczyłam..ta opcja nie wchodzi w grę.

Ewentualnie część wędliny uwędz

 

 

Pokrojone kawałki nie dadzą sie uwędzić. :smile:

Chyba mnie nie rozumiesz... czy TY pokrojone kawałki mięsa nabijasz w jelita??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222847
Udostępnij na innych stronach

Chyba mnie nie rozumiesz... czy TY pokrojone kawałki mięsa nabijasz w jelita??

No chyba się nie rozumiemy.Mięso do peklowania kroi się na kawałki 5x5cm.Jak ma pokrojone mięso na kiełbasę, które się pekluje to co ma wędzić?.A niekiedy kawałki nabijam w jelita jak robie dojrzewającą :tongue:

 

Chyba wiem o co idzie ,ale jak sama widzisz musiałby zrobić dużooooooooooooo kiełbasy i wtedy część by mógł uwędzić bo po co mu tyle na biało :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222848
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

Chyba mnie nie rozumiesz... czy TY pokrojone kawałki mięsa nabijasz w jelita??

 

 

No chyba się nie rozumiemy.Mięso do peklowania kroi się na kawałki 5x5cm.Jak ma pokrojone mięso na kiełbasę, które się pekluje to co ma wędzić?.

Arkadiuszu.. przecież nie jesteś początkującym... jest logiczne że zanim nabije w jelita musi wcześniej je zmielić...(mowa o białej) :shock:

Co do reszty to się z Tobą zgadzam.. :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222849
Udostępnij na innych stronach

i jaki to był czosnek, polski czy chiński ?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-222890
Udostępnij na innych stronach

Czosnek przecisnąłem przez praskę. Farsz jest czosnkowy, ale da się zjeść. Najlepiej na wieczór ;)

 

Teraz przeczytałem jeszcze raz recepturę "Poradnik początkującego, domowego masarza część II. Rzeczywiście, tam napisane jest, żeby przyprawy dodawać po peklowaniu i zmieleniu. Ja z czystego lenistwa nie peklowałem mięsa osobno każdy rodzaj. Mieliłem mięso przez odpowiednie sitka do jednego pojemnika, mieszałem wszystko razem i dodawałem przypraw razem z peklosolą. Dopiero do lodówki na 2-3 dni. Kiełbasa za każdym razem wychodziła pyszna. Jakie jest uzasadnienie mielenia każdego rodzaju mięsa do osobnego pojemnika i osobno peklowanie, a dopiero później łączenie?

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223127
Udostępnij na innych stronach

Teraz przeczytałem jeszcze raz recepturę "Poradnik początkującego, domowego masarza część II.

To przeczytaj jeszcze raz, bo popełnisz błędy :(

 

Jak mielisz mięso przed peklowaniem, to pekluj krótko, 12-24 godziny i szczególnie zwracaj uwagę na czystość.

Peklowanie suche 2-3 dniowe dotyczy mięsa krojonego w duże kawałki, mniej więcej 5x5cm.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223140
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa za każdym razem wychodziła pyszna. Jakie jest uzasadnienie mielenia każdego rodzaju mięsa do osobnego pojemnika i osobno peklowanie, a dopiero później łączenie?

Ponieważ mięso na kiełbasę nie zawsze mieli sie na jednym sitku.Do większości kiełbas do każdej klasy mięsa używa się innego sitka i dlatego każdą klasę pekluje sie oddzielnie ,żeby potem zmielić na odpowiednim sitku.Jak masz mieszankę klas to pozostaje mielenie na jednym sitku wszystkiego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223145
Udostępnij na innych stronach

dokładnie jak arek napisał... różne klasy mięsa rozdrabniasz na różnych "oczkach" i musisz peklować osobno...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223146
Udostępnij na innych stronach

@Arkadiusz i Pokemon

 

Rozumiem o co chodzi z różnymi sitkami. Ja na białą mam 3 rodzaje mięsa, które mieliłem 3 różnymi sitkami. I tak wołowinę mieliłem przez sitko 2-3, wieprzowinę 1 klasy przez sitko 10 i 2 klasy przez 13. Ale ja zamiast krajania mięsa do peklowania na kawałki 5 cm właśnie mieliłem je odpowiednimi sitkami i wtedy mieszałem wszystko razem i zasypywałem peklosolą. Niby poszedłem na skróty, bo odeszło mi krajanie. Czy popełniłem duży błąd? Czy jednak krajać, zamiast od razu mielić?

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223161
Udostępnij na innych stronach

Niby poszedłem na skróty, bo odeszło mi krajanie. Czy popełniłem duży błąd? Czy jednak krajać, zamiast od razu mielić?

Najpierw pokrój osobno każdą klasę mięsa i zapekluj ,a potem zmiel i dodaj przyprawy.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223162
Udostępnij na innych stronach

Ja na białą

mieliłem je odpowiednimi sitkami i wtedy mieszałem wszystko razem i zasypywałem peklosolą

Pomijając czy najpierw kroić a potem mielić i dlaczego to skoro robiłeś kiełbasę biała to mięsa nie powinieneś peklować tylko solić .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223166
Udostępnij na innych stronach

@ Chudziak

 

W oryginale rzeczywiście jest mięso solone. Jednak w dziale Poradnik Początkującego, domowego masarza, część II, zamieszczono przez Administratora przepis właśnie na białą parzoną. I tam jest kilka razy nadmienione, że jedyna różnica między solonym, a peklowanym mieszanką jest taka, że z peklosolą mięso wychodzi różowe, a bez - szare. Opisano nawet dokładnie sposób sporządzania mieszanki peklującej.

 

Z poważaniem,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223218
Udostępnij na innych stronach

:grin: po krojeniu mięsa zawsze przyprawiam mieszanką sól,peklosól i przyprawy, odstawiam na 7 dni.Potem jeszcze doprawiam jak uważam,że trzeba czegoś dodać.Tak robiłem,robię i robić będę :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7013-doda%C5%82em-za-du%C5%BCo-czosnku-co-robi%C4%87/#findComment-223238
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.