abratek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 29 Stycznia 2013 podarowała mi połowę świnki :wink: Zrobiłam troszkę wędliny... bez klasyfikacji ... czyli z połcia.to nieduża ta świnka była :rolleyes: ale i tak mieć takie fajne rodzeństwo co daje a nie obdziera ze skóry :mellow: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 29 Stycznia 2013 @halusia@ napisał/a: podarowała mi połowę świnki :wink: Zrobiłam troszkę wędliny... bez klasyfikacji ... czyli z połcia. to nieduża ta świnka była :rolleyes: ale i tak mieć takie fajne rodzeństwo co daje a nie obdziera ze skóry :mellow:Tomku..świnka żywej wagi ważyła 100 kg, nie duża. Szynki, karkówkę, łopatkę i polędwicę zamroziłam. Z okrawków których było ponad 6 kg zrobiłam tą kiełbasę no i z podrobów pozostałe wyroby w toku :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 29 Stycznia 2013 LAdna HAlus, ladna ta kielbaska :thumbsup: Ty juz jak "Stara"( dla wyjasnienia, mialam na mysli zaawansowana w temacie) dajesz z tymi wedlinami :wink: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ty juz jak "Stara"( dla wyjasnienia, mialam na mysli zaawansowana w temacie) dajesz z tymi wedlinami :wink: :grin: :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zrobiłam troszkę wędliny... :clap: :clap: To możesz jeszcze kawałek do salcesoniku dołożyć . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 29 Stycznia 2013 @halusia@ napisał/a: Zrobiłam troszkę wędliny... :clap: :brawo: To możesz jeszcze kawałek do salcesoniku dołożyć . Andrzejku.. przywiozę.... chyba :smile: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 26 Maja 2013 Wczorajsze wędzenie... ''krucha'' :wink: http://img716.imageshack.us/img716/3261/20130526122004.jpg http://img195.imageshack.us/img195/9171/20130526122516.jpg http://img22.imageshack.us/img22/652/20130526122603.jpg http://img195.imageshack.us/img195/2349/20130526122555.jpg Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-286126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 26 Maja 2013 @halusia@, następny mój wyrób , to będzie właśnie ta kiełbasa Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-286128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 26 Maja 2013 @halusia@, Jak sie dzieci zlecą na dzisiejsze święto do mamusi to tylko talerzyki zostaną do pomycia :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-286134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedźmin Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 23 Września 2013 Witam zadymiarzy:) Do tej pory czytałem wasze wskazówki bo jest w zasadzie wszystko:) Dziś robię właśnie drugą kiełbasę i padło na kruchą halusi. Niestety wyszło w trakcie nadziewania kiełbas, że dysponuję w większości grubszym flakiem i kiełbasa jest w większości we flaku ok 3,5cm. Moje pytanie w związku z tym czy mam się trzymać wskazówek halusi i wędzić 3 h i oczywiście wstępne osuszanie czy mam przedłużyć ten proces. Miałem nie parzyć tylko przypiec na koniec a teraz już sam nie wiem.. Proszę o rady..wędzarnia się grzeje:) dziękuję i czekam na szybkie info:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-302850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 23 Września 2013 kiełbasa jest w większości we flaku ok 3,5cm. To jest prawidłowy ''kaliber'' jelit , więc rób jak piszesz :grin: Pozdrawiam ! [ Dodano: Pon 23 Wrz, 2013 11:49 ]Witam zadymiarzy:) :grin: ZADYMIACZY :wink: :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-302852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 23 Września 2013 Witam zadymiarzy:) Tylko zmien zadymiarzy Witam w imieniu zadymiarzy, których na forum dostatek. Ogólnie śmieszna pomyłka z mojej strony:) Jak pomyłka, zadymiaczy też nie brakuje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-302859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 23 Września 2013 Czyli wychodzi na to, że jestem wśród swoichwsród swoich, wśród swoich... ja z tej drugiej "rodziny" ale chętnie uścisnę nowemu koledze dłoń i być może dane nam będzie narobić kiedyś wspólnie trochę dobrego dymu :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-302870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedźmin Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 24 Września 2013 Myślę,że rzeczywiście przy wspólnym wędzeniu nie jedną rodzinę można by było "pogodzić" :wink: Może kiedyś spróbujemy.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-303070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 27 Września 2013 Witammam pytanie. W ostatniej chwili - przed godziną, zdecydowałem się na produkcję kiełbasy Halusi. Nie mogę nigdzie dostać podgardla. Kupilem tyle samo tłustego boczku zamiast podgardla i kawałek słoniny na wszelki wypadek. Można tak zrobić? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-303415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Kupilem tyle samo tłustego boczku zamiast podgardla i kawałek słoniny na wszelki wypadek. Można tak zrobić? tłuszcz z boczku i słonina są tłuszczami raczej miękkimi - mogą się rozmazaćw tej sytuacji zmiel na trochę grubszych oczkach, przed mieleniem trochę zamroź a w czasie mieszania tłuszcz dodaj na samym końcu i tylko lekko przemieszaj do rozprowadzenia Edytowane 27 Września 2013 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-303418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 30 Września 2013 Najchętniej bym wywiesił białą flagę. Po raz drugi kiełbasa mi nie wyszła. O ile w wędzonki i biała wychodzą całkiem dobrze i smakuja wszystkim i mnie również to z kiełbasą porażka. Całą niedzielę myslałem nad tym co poszło źle.a co wyszło źle:kiełbasa po wyjeciu z wędzarni miała ciemny, jakby lekko okopcony kolor. Dlaczego? Drzewo - buk i olszyna. Temperatura 50 -55 st. No raz mi skoczyła na 65 ale na dosłownie 2 minuty. skóra twarda jak "pała ZOMO". Mam pewne zastrzeżenia do jelit. Jak je moczyłem to były jakieś dziwne, grubeSmak. Lekko kwaskowy jak dla mnie ale wszyscy smak chwalili, że ok. Dla mnie za mało czosnku, pieprz w sam raz. Były opinie że za chuda. I jeszcze jedno: Pomiędzy skórą a farszem, nie wiem jak to wyrazić, była taka brązowa otoczka, warstwa zaraz pod pod skórą, która się pod palcami kruszyła. Przypieczone?Myślałem że jakieś tam ogólne pojecie mam a ty kubełek z wodą na głowę. pomożecie? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Nie poddawaj się.Przjrzałem Twoje posty na forum i : Kiełbase po nabicu osadzałem około 5 godzin w tem 10 stopni na wolnym powietrzu. Czy teraz robiłeś podobnie ? Wędziłem w tem 50 -55 st, czasem tem spadała do 40 st, przez 3 godziny, szyber w kominie zamkniety, palenisko otwarte na 30%, Dlaczego komin jest zamknięty ? Czytałeś jak robi Halusia: Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz , w moim przypadku 15 min. I jakbyś wrzucił zdjęcie wędzarni i termometru.Zdjęcie kiełbas również mile widziane. Edytowane 30 Września 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 30 Września 2013 Nie poddawaj się.Przjrzałem Twoje posty na forum i : Kiełbase po nabicu osadzałem około 5 godzin w tem 10 stopni na wolnym powietrzu. Czy teraz robiłeś podobnie ? Noo nie bardzo. Farsz zrobiłem wieczorem i na noc do lodówki ( 6 st). Jelita moczyły sie całą noc. Rano nadziewanie i osadzanie około 1,5 godziny - czas na rozpalenie i nagrzanie wędzarni. Wędziłem w tem 50 -55 st, czasem tem spadała do 40 st, przez 3 godziny, szyber w kominie zamkniety, palenisko otwarte na 30%, Dlaczego komin jest zamknięty ? hmm. tak wyczytałem w poradniku Dziadka i na forum. Jeszcze jedno. Cały czas podczas wędzenie na batonach były dość duże kropelki wody. Nawet jak juz wyciągałem po 3 godzinach to nadal tak było. Kolejna sprawa. Przed chwilą przeglądałem forum. I znalazłem temat odnośnie kałuży wody w wędzarni pod wędzonkami. U mnie jest podobnie. Zawsze mam trochę wody. Tak na oko około 0,5 l. Czytałem twoje uwagi. Mój przewód dymowy na średnicę 12 cm. Czytałeś jak robi Halusia: Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz , w moim przypadku 15 min. I jakbyś wrzucił zdjęcie wędzarni i termometru.Zdjęcie kiełbas również mile widziane. Dzisiaj zrobię zdjecia i wyślę. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Robisz błąd zamykając komin . Musisz mieć swobodny przepływ w czasie osuszania wsadu w wędzarni ( wilgoć musisz wyrzucić z wędzarni a nie zatrzymywać ) . A podczas wędzenia też nie możesz zamknąć komina aby właśnie nie wystąpiło to co występuje u Ciebie . Piszę z telefonu to ciężko mi sie rozpisywać . Pozdrawiam Ps. Musiałeś coś źle zrozumieć dziadka przesłanie . Wysyłane za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 30 Września 2013 przez Adek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 30 Września 2013 w czasie osuszania tem około 35 - 40 st, szyber w kominie otwarty. Podczas wędzenia szyber zamknięty. Dodatkowo jak sobie nie radzę z temperatura to czasem kładę na kominie kawałek cegły i dodatkowo tłumię dym no i zmniejszam temeraturę. Kurcze też pisze z telefonu ( stoję w korku we Wr) i jakieś byki wychodzą. Mam nadzieje ze na forum nie ma polonisty Ciekawe co Miro napisze? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 30 Września 2013 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Podczas wędzenia szyber zamknięty. Dodatkowo jak sobie nie radzę z temperatura to czasem kładę na kominie kawałek cegły i dodatkowo tłumię dym no i zmniejszam temeraturę A o swobodnym przepływie dymu w wędzarni to pamiętasz? Jeszcze jedno. Cały czas podczas wędzenie na batonach były dość duże kropelki wody. Nawet jak juz wyciągałem po 3 godzinach to nadal tak było. Kolejna sprawa I efekt murowany = kwaśna kiełbasa Mój przewód dymowy na średnicę 12 cm. Trochę mało.Przdałoby się z 200 a przynajmniej 150 Najchętniej bym wywiesił białą flagę. Tego nie rób tylko może poświęć trochę czasu i poczytaj jak się prawidłowo wędzi. Edytowane 30 Września 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 30 Września 2013 No dobrze. Wróciłem do podstaw i przeczytałem wiele artykułów. Do jakich wniosków doszedłem: - farsz był za bardzo zbity- kiełbasa się nie wędziła tylko "kisiła" w wilgotnym dymie bo nie było swobodnego przepływu powietrza- osuszanie odbwało się po części mokrym drzewem- brak umiejętności - dostatecznej umiejętności radzenia sobie ze skokami temperaturyczy powyższe modło spowodować ciemny kolor kiełbas, kwaśny smak i twardą skórę?jak umiejętnie i w ogóle jak urzywać szybra w kominie? w moim kominie szyber nie zamyka całkowicie odpływy dymu. pomiędzy okrąłym kawałkiem blachy a wew śianą komina jest około 4 cm luzu.zrobiłem zdjęcia o które prosił Miro tylko nie wiem jak je zamieścić?Dodano: 30 wrzesień 2013 - 21:55używać przez "ż" Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 30 Września 2013 czy powyższe modło spowodować ciemny kolor kiełbas, kwaśny smak i twardą skórę? Tak. jak umiejętnie i w ogóle jak urzywać szybra w kominie? Dym ma przepływać przez wędzarnię, nie może się w niej kisić. zrobiłem zdjęcia o które prosił Miro tylko nie wiem jak je zamieścić? Jak piszesz odpowiedź to po prawej stronie jest przycisk "więcej opcji".Klikasz i masz na dole po lewej "Dodaj pliki".Klikasz i wybierasz zdjęcie do wklejenia.Jak zdjęcie się wklei to po prawej jest " Dodaj do wpisu"Klikasz i zdjęcie jet już w poście. Przed wysłaniem postu warto użyć opcji "Podgląd posta" aby upewnić się że wszystko jest OK. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.