Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

podarowała mi połowę świnki :wink:

Zrobiłam troszkę wędliny... bez klasyfikacji ... czyli z połcia.

to nieduża ta świnka była :rolleyes:

ale i tak mieć takie fajne rodzeństwo co daje a nie obdziera ze skóry :mellow:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264929
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 303
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@halusia@ napisał/a:

podarowała mi połowę świnki :wink:

Zrobiłam troszkę wędliny... bez klasyfikacji ... czyli z połcia.

to nieduża ta świnka była :rolleyes:

ale i tak mieć takie fajne rodzeństwo co daje a nie obdziera ze skóry :mellow:

Tomku..świnka żywej wagi ważyła 100 kg, nie duża.

Szynki, karkówkę, łopatkę i polędwicę zamroziłam.

Z okrawków których było ponad 6 kg zrobiłam tą kiełbasę no i z podrobów pozostałe wyroby w toku :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264936
Udostępnij na innych stronach

LAdna HAlus, ladna ta kielbaska :thumbsup:

Ty juz jak "Stara"( dla wyjasnienia, mialam na mysli zaawansowana w temacie) dajesz z tymi wedlinami :wink:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264958
Udostępnij na innych stronach

Ty juz jak "Stara"( dla wyjasnienia, mialam na mysli zaawansowana w temacie) dajesz z tymi wedlinami :wink:

:grin: :grin: :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264962
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam troszkę wędliny...

 

:clap: :clap: To możesz jeszcze kawałek do salcesoniku dołożyć .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264964
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

Zrobiłam troszkę wędliny...

 

:clap: :brawo: To możesz jeszcze kawałek do salcesoniku dołożyć .

 

Andrzejku.. przywiozę.... chyba :smile: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-264974
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-286126
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, następny mój wyrób , to będzie właśnie ta kiełbasa :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-286128
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, Jak sie dzieci zlecą na dzisiejsze święto do mamusi to tylko talerzyki zostaną do pomycia :lol:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-286134
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Witam zadymiarzy:) Do tej pory czytałem wasze wskazówki bo jest w zasadzie wszystko:) Dziś robię właśnie drugą kiełbasę i padło na kruchą halusi. Niestety wyszło w trakcie nadziewania kiełbas, że dysponuję w większości grubszym flakiem i kiełbasa jest w większości we flaku ok 3,5cm. Moje pytanie w związku z tym czy mam się trzymać wskazówek halusi i wędzić 3 h i oczywiście wstępne osuszanie czy mam przedłużyć ten proces. Miałem nie parzyć tylko przypiec na koniec a teraz już sam nie wiem.. Proszę o rady..wędzarnia się grzeje:) dziękuję i czekam na szybkie info:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-302850
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa jest w większości we flaku ok 3,5cm.

To jest prawidłowy ''kaliber'' jelit , więc rób jak piszesz :grin: :cool: Pozdrawiam !

 

[ Dodano: Pon 23 Wrz, 2013 11:49 ]

Witam zadymiarzy:)

:grin: ZADYMIACZY :wink: :grin: :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-302852
Udostępnij na innych stronach

Witam zadymiarzy:)

Tylko zmien zadymiarzy

Witam w imieniu zadymiarzy, których na forum dostatek. :cool:

 

Ogólnie śmieszna pomyłka z mojej strony:)

Jak pomyłka, zadymiaczy też nie brakuje. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-302859
Udostępnij na innych stronach

Czyli wychodzi na to, że jestem wśród swoich

wsród swoich, wśród swoich... ja z tej drugiej "rodziny" ale chętnie uścisnę nowemu koledze dłoń i być może dane nam będzie narobić kiedyś wspólnie trochę dobrego dymu :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-302870
Udostępnij na innych stronach

Witam

mam pytanie. W ostatniej chwili - przed godziną, zdecydowałem się na produkcję kiełbasy Halusi. Nie mogę nigdzie dostać podgardla. Kupilem tyle samo tłustego boczku zamiast podgardla i kawałek słoniny na wszelki wypadek. Można tak zrobić?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-303415
Udostępnij na innych stronach

Kupilem tyle samo tłustego boczku zamiast podgardla i kawałek słoniny na wszelki wypadek. Można tak zrobić?

 

tłuszcz z boczku i słonina są tłuszczami raczej miękkimi - mogą się rozmazać

w tej sytuacji zmiel na trochę grubszych oczkach, przed mieleniem trochę zamroź a w czasie mieszania tłuszcz dodaj na samym końcu i tylko lekko przemieszaj do rozprowadzenia

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-303418
Udostępnij na innych stronach

Najchętniej bym wywiesił białą flagę.  :devil: Po raz drugi kiełbasa mi nie wyszła. O ile w wędzonki i biała wychodzą całkiem dobrze i smakuja wszystkim  i mnie również to z kiełbasą porażka. Całą niedzielę myslałem nad tym co poszło źle.

a co wyszło źle:

kiełbasa po wyjeciu z wędzarni miała ciemny, jakby lekko okopcony kolor. Dlaczego? Drzewo - buk i olszyna. Temperatura 50 -55 st. No raz mi skoczyła na 65 ale na dosłownie 2 minuty. 

skóra twarda jak "pała ZOMO". Mam pewne zastrzeżenia do jelit. Jak je moczyłem to były jakieś dziwne, grube

Smak. Lekko kwaskowy jak dla mnie ale wszyscy smak chwalili, że ok. Dla mnie za mało czosnku, pieprz w sam raz. Były opinie że za chuda. 

I jeszcze jedno: Pomiędzy skórą a farszem, nie wiem jak to wyrazić, była taka brązowa otoczka, warstwa zaraz pod pod skórą, która się pod palcami kruszyła. Przypieczone?

Myślałem że jakieś tam ogólne pojecie mam a ty kubełek z wodą na głowę. 

pomożecie?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304093
Udostępnij na innych stronach

Nie poddawaj się.

Przjrzałem Twoje posty na forum i :

 

Kiełbase po nabicu osadzałem około 5 godzin w tem 10 stopni na wolnym powietrzu.

 

Czy teraz robiłeś podobnie ?

 

Wędziłem w tem 50 -55 st, czasem tem spadała do 40 st, przez 3 godziny, szyber w kominie zamkniety, palenisko otwarte na 30%,

 

Dlaczego komin jest zamknięty ?

 

Czytałeś jak robi Halusia:

 

 

Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz , w moim przypadku 15 min.

 

 

I jakbyś wrzucił zdjęcie wędzarni i termometru.

Zdjęcie kiełbas również mile widziane.

 

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304095
Udostępnij na innych stronach

Nie poddawaj się.

Przjrzałem Twoje posty na forum i :

 

Kiełbase po nabicu osadzałem około 5 godzin w tem 10 stopni na wolnym powietrzu.

 

Czy teraz robiłeś podobnie ?

 

Noo nie bardzo. Farsz zrobiłem wieczorem i na noc do lodówki ( 6 st). Jelita moczyły sie całą noc. Rano nadziewanie i osadzanie około 1,5 godziny - czas na rozpalenie i nagrzanie wędzarni. 

 

Wędziłem w tem 50 -55 st, czasem tem spadała do 40 st, przez 3 godziny, szyber w kominie zamkniety, palenisko otwarte na 30%,

 

Dlaczego komin jest zamknięty ?

 

hmm. tak wyczytałem w poradniku Dziadka i na forum.  :hmm:

Jeszcze jedno. Cały czas podczas wędzenie na batonach były dość duże kropelki wody. Nawet jak juz wyciągałem po 3 godzinach to nadal tak było. 

Kolejna sprawa. Przed chwilą przeglądałem forum. I znalazłem temat odnośnie kałuży wody w wędzarni pod wędzonkami. U mnie jest podobnie. Zawsze mam trochę wody. Tak na oko około 0,5 l. Czytałem twoje uwagi. Mój przewód dymowy na średnicę 12 cm.

 

Czytałeś jak robi Halusia:

 

 

Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz , w moim przypadku 15 min.

 

 

I jakbyś wrzucił zdjęcie wędzarni i termometru.

Zdjęcie kiełbas również mile widziane.

 

Dzisiaj zrobię zdjecia i wyślę. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304099
Udostępnij na innych stronach

Robisz błąd zamykając komin . Musisz mieć swobodny przepływ w czasie osuszania wsadu w wędzarni ( wilgoć musisz wyrzucić z wędzarni a nie zatrzymywać ) . A podczas wędzenia też nie możesz zamknąć komina aby właśnie nie wystąpiło to co występuje u Ciebie . Piszę z telefonu to ciężko mi sie rozpisywać . Pozdrawiam

 

Ps. Musiałeś coś źle zrozumieć dziadka przesłanie .

 

Wysyłane za pomocą Tapatalk 2

 

Edytowane przez Adek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304105
Udostępnij na innych stronach

w czasie osuszania tem około 35 - 40 st, szyber w kominie otwarty. Podczas wędzenia szyber zamknięty. Dodatkowo jak sobie nie radzę z temperatura to czasem kładę na kominie kawałek cegły i dodatkowo tłumię dym no i zmniejszam temeraturę. Kurcze też pisze z telefonu ( stoję w korku we Wr) i jakieś byki wychodzą. Mam nadzieje ze na forum nie ma polonisty :)

Ciekawe co Miro napisze? :facepalm:

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304109
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304110
Udostępnij na innych stronach

Podczas wędzenia szyber zamknięty. Dodatkowo jak sobie nie radzę z temperatura to czasem kładę na kominie kawałek cegły i dodatkowo tłumię dym no i zmniejszam temeraturę

 

 

A o swobodnym przepływie dymu w wędzarni to pamiętasz?  :facepalm:

 

 

Jeszcze jedno. Cały czas podczas wędzenie na batonach były dość duże kropelki wody. Nawet jak juz wyciągałem po 3 godzinach to nadal tak było.  Kolejna sprawa

 

 

 

I efekt murowany = kwaśna kiełbasa

 

 

Mój przewód dymowy na średnicę 12 cm.

 

 

 

Trochę mało.Przdałoby się z 200 a przynajmniej 150

 

 

Najchętniej bym wywiesił białą flagę.

 

 

Tego nie rób tylko może poświęć trochę czasu i poczytaj jak się prawidłowo wędzi.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304141
Udostępnij na innych stronach

No dobrze. Wróciłem do podstaw i przeczytałem wiele artykułów. Do jakich wniosków doszedłem:

 - farsz był za bardzo zbity

- kiełbasa się nie wędziła tylko "kisiła" w wilgotnym dymie bo nie było swobodnego przepływu powietrza

- osuszanie odbwało się po części mokrym drzewem

- brak umiejętności - dostatecznej umiejętności radzenia sobie ze skokami temperatury

czy powyższe modło spowodować ciemny kolor kiełbas, kwaśny smak i twardą skórę?

jak umiejętnie  i w ogóle jak urzywać szybra w kominie? w moim kominie szyber nie zamyka całkowicie odpływy dymu. pomiędzy okrąłym kawałkiem blachy a wew śianą komina jest około 4 cm luzu.

zrobiłem zdjęcia o które prosił Miro tylko nie wiem jak je zamieścić?



Dodano: 30 wrzesień 2013 - 21:55

używać przez "ż" :)  :) 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304205
Udostępnij na innych stronach

czy powyższe modło spowodować ciemny kolor kiełbas, kwaśny smak i twardą skórę?

 

Tak.

 

 

jak umiejętnie  i w ogóle jak urzywać szybra w kominie?

 

Dym ma przepływać przez wędzarnię, nie może się w niej kisić.

 

 

zrobiłem zdjęcia o które prosił Miro tylko nie wiem jak je zamieścić?

 

 

Jak piszesz odpowiedź to po prawej stronie jest przycisk "więcej opcji".

Klikasz i  masz na dole po lewej "Dodaj pliki".

Klikasz i wybierasz zdjęcie do wklejenia.

Jak zdjęcie się wklei to po prawej jest " Dodaj do wpisu"

Klikasz i zdjęcie jet już w poście.

 

Przed wysłaniem postu warto użyć opcji "Podgląd posta" aby upewnić się że wszystko jest OK.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/6/#findComment-304216
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.