Skocz do zawartości

Kiełbasa krucha Halusi


@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

odzio ale podobno nie powinno wpłynąć na jakość wyrobów. Robię tak często.. :rolleyes:

Może niech się wypowiedzą więksi fachowcy , jest jeszcze możliwość zbyt luźnego nabicia jelit .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 303
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja bym zrobił tak.I wp do puszczenia kleju, potem dołożył bym II i wymieszał i na koniec III mieszanie do anielskich z tym ,że III zmieliłbym na tej 4x2

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobił tak.I wp do puszczenia kleju, potem dołożył bym II i wymieszał i na koniec III mieszanie do anielskich z tym ,że III zmieliłbym na tej 4x2

Arkadiuszu.. zanim dołożyłam wpIII to to mięso było wyrabiane.. a potem już w całości.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to jest domowy wyrób

Czy to znaczy ,że ma nie wyglądać dobrze :shock: .Chyba po to tu jesteśmy , żeby nauczyć się robić prawidłowo a nie byle jak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin: w tej grubej po pierwsze nie ma dobrej,, gradacji ,, mięsa za duży przeskok z krojonego na 6.

 

Krojone dobrze,potem szarpak lub 10 i 4.

 

To jest tylko moje zdanie. :grin:

 

Arkadiusz nie przesadzaj to nie jest kiełbasa byle jaka.

 

Pokaż Mi zdjęci kto tu robi kiełbasy idealne jakoś tego nie widzę.

Ja też wielokrotnie mam wady w wyrobach i do bani nie biorę. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku jak dobrze pamiętam temat kruchej, to ma się właśnie rozpadać.

A te pęcherzyki .....haluś nie masz większych problemów ..... :wink:

 

El Gregor dobrze zauważył, to co rzuca się w oczy, za duży przeskok w gradacji jak to ujął.

 

Poza tym dla mnie ok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A te pęcherzyki .....haluś nie masz większych problemów ..... :wink:

 

El Gregor dobrze zauważył, to co rzuca się w oczy, za duży przeskok w gradacji jak to ujął.

No dobra.. na zlocie będzie większa możliwość oceny.. ja mam iść wolno ale do przodu a nie ''ciofać '' się . :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@,

to jest to samo, co przytrafiło się kiełbasie pewnej spółdzielni.

Przeczytaj sobie wszystkie komentarze dotyczące tamtej sprawy.

Ja nadal podtrzymuje swoją opinię, mimo sceptycyzmu innych, że jest to przyczyna mikrobiologiczna. Jak dobrze zauważyłaś, wystąpiło coś, jakby gazowanie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

halusia czy przez przypadek nie masz lodówki typu "No frost" ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@,

to jest to samo, co przytrafiło się kiełbasie pewnej spółdzielni.

Przeczytaj sobie wszystkie komentarze dotyczące tamtej sprawy.

Ja nadal podtrzymuje swoją opinię, mimo sceptycyzmu innych, że jest to przyczyna mikrobiologiczna. Jak dobrze zauważyłaś, wystąpiło coś, jakby gazowanie.

Czytałam Aniu i moje odczucie jest takie same... :wink:

halusia czy przez przypadek nie masz lodówki typu "No frost" ?

Nie Miro.. nie mam takiej lodówki.. .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nadal podtrzymuje swoją opinię, mimo sceptycyzmu innych, że jest to przyczyna mikrobiologiczna.

W sumie nie bardzo rozumiem ten sceptycyzm , bo pęcherzyki mikrobiologiczne są tak charakterystyczne, że niemal w 99% można w tym przypadku taką diagnozę postawić.

Ehhh... prawda jest taka, że trudno w dzisiejszych czasach kupić dobry surowiec. Pogłowie w kraju nadal spada ( od 2006 r niemal o połowę ) , coraz więcej mięsa z importu , które często przechodzi przez wiele rąk zanim trafi do konsumenta..... a do tego jeszcze często brak świadomości jak ważne jest utrzymanie łańcucha chłodniczego ...

Prawdopodobnie Halinko kupiłaś zakażone mięso. Czy możesz zdradzić gdzie je kupowałaś ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nauczka dla mnie jest taka:

- jeszcze bardziej czyścić sprzęt,

- krótko peklować,

- trzymać temperaturę,

- krótko osadzać i osuszać

- krótko wędzić

- szybko zjadać

 

i przede wszystkim nie przejmować się drobiazgami :grin:

:clap: Halusia za tę relację

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Choć nie jest zalecane dodam:

- opłukać mięso po zakupie pod bieżącą wodą.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie Halinko kupiłaś zakażone mięso. Czy możesz zdradzić gdzie je kupowałaś ?

Oczywiście że mogę.. w'' POLO".. tam właśnie zakupiłam łopatkę. :shock:

To był mój ostatni zakup w tym '' markiecie'' :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cie choroba, jak ja bym chciał robić takie kiełbaski

 

na 3 stronie nic nie piszesz o mieszaniu, a może tutaj był błąd bo widok tych wspaniałych kiełbasek z tymi maleńkimi otworkami przypomina mi moje parzone rozsypujące się :grin: :grin: :grin:

 

moim zdaniem :wink: to pominełaś wpływ fazy księzyca :wink: na Twoje wyroby :thumbsup: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że mogę.. w'' POLO".. tam właśnie zakupiłam łopatkę.

Ja też zakupiłem raz awaryjnie mięso - łopatkę w Polo-Market . Było o wiadomym zapachu :smile: Dostałem zwrot gotówki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku jak dobrze pamiętam temat kruchej, to ma się właśnie rozpadać.

A gucio prawda :grin: .Zauważ ,że do tej kiełbasy nie dolano gorącej wody to jaka z niej będzie krucha.

 

El Gregor dobrze zauważył, to co rzuca się w oczy, za duży przeskok w gradacji jak to ujął.

A szynkowa to pies :grin:

 

Mam takie samo zdanie jak Marek z Bielska z tym ,że stawiam bardziej na mieszanie niż napełnianie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też zakupiłem raz awaryjnie mięso - łopatkę w Polo-Market . Było o wiadomym zapachu

Nie zdążyli wymoczyć? :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miro napisał/a:

Arku jak dobrze pamiętam temat kruchej, to ma się właśnie rozpadać.

 

 

A gucio prawda .Zauważ ,że do tej kiełbasy nie dolano gorącej wody to jaka z niej będzie krucha.

 

i jedną szklankę wody temperaturze 80 stopni w celu nadania kruchości.

Wszystkie czynności wykonane jak w poprzednim moim wyrobie wędlin.

I Gucio Ci ? :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze względu na to że brakło mi jelit resztę farszu musiałam nadziać w osłonę białkową z tym że do tej części nie dodawałam gorącej wody.

Jak Gucio ,Guciowi :grin: i wcale mi nie Gucio :tongue:.To komu teraz Gucio? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Guciu tylko ta część dotyczy kruchej

Kiełbasa nadziewana w niedziele i do poniedziałku leżała w lodówce.

O 10 godz.. wyjęta na osuszanie w temp pokojowej. O 14.30 jak wróciłam wędzenie.

Wszystkie czynności wykonane jak w poprzednim moim wyrobie wędlin.

A teraz proszę powiedzieć co zrobiłam nie tak.. chcę nadmienić że mięso pochodziło z 2 zródeł, a konkretnie łopatka.

Co do smaku nie mam nic do zarzucenie ...

A ta reszty na którą brakło osłonki.

Ze względu na to że brakło mi jelit resztę farszu musiałam nadziać w osłonę białkową z tym że do tej części nie dodawałam gorącej wody.

Gucio.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Guciu tylko ta część dotyczy kruchej

No właśnie nie.Problem dotyczy kiełbasy w osłonce białkowej i do tej części nie dodano gorącej wody a mimo to się rozpada.Ja tak to zrozumiałem drogi Guciu :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Guciu tylko ta część dotyczy kruchej

A ta reszty na którą brakło osłonki.

Dokładnie.. miro ma rację... do wędliny w osłonie białkowej nie dolewałam gorącej wody. :wink:

 

[ Dodano: Sro 10 Paź, 2012 19:34 ]

No właśnie nie.Problem dotyczy kiełbasy w osłonce białkowej i do tej części nie dodano gorącej wody a mimo to się rozpada.Ja tak to zrozumiałem drogi Guciu :grin:

_________________

Jeszcze dla sprostowania.. ta wędlina nie rozpada , bardzo ładnie się kroi.

Zastanawiały mnie te drobne ''dziureczki'' gdzie EAnna określiła to jakby wystąpiło gazowanie.. :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.