Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przy wyrabianiu to ręce są tak klejące jakbyś obierał głowy wieprzowe got. lub nóżki wp.

W latach 80-tych robiliśmy z kolegą z takiego mięsa bez mielenia na maszynce tylko nożem pokrojone .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-241772
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 227
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zgodnie z życzeniem receptura z dedykacją dla Andyandy

Specjal Kiełbasa Dziadka

1. Receptura 10 kg

 

A. Surowiec

Kości schabowe ok 25,0 kg

 

Mieso pozyskane z wykrawania kości schabowych

 

B. Skład I

 

1. Mięso wieprzowe kl II A - 6, 0 kg

2. Mięso wieprzowe kl II B - 3,0 kg

3. Tłuszcz drobny lub

Podgardle b/skóry i gruczołów - 1,0 kg

 

Skład II

1. Mięso z wykrawania kości bez klasyfikacji - 10,0 kg

 

C Peklowanie

 

1. Mieszanka peklująca peklosól - 0, 19 kg

o składzie 80%, peklosól 20% sól

 

D. Przyprawy

 

1 Pieprz mielony - 0,020 kg

2. Majeranek - 0,010 kg

3 Kolendra - 0,005 kg

4 Gałka muszkatułowa - 0,005 kg

5, Czosnek św. - 0,020 kg

6. Woda - 0,8-1,0 L

 

E. Materiały Pomocnicze.

 

Jelita wieprzowe cienkie o średnicy 28-32 mm

 

2. Proces Produkcji

 

E. Wykrawanie

 

Kości wp, z wykrawania schabów wieprzowych z pozostawionym mięsem między żebrami . Wykrawamy z nich pozostawione mięso tak by nie było w nim chrząstek i odłamków kosci . Klasyfikujemy na dwie klasy II A z dopuszczeniem mięsa ścięgnistego to jest od strony warkocza polędwicy i II B. bardziej tłuste.

W produkcji z drugiego składu - większe kawałki mięsa a szczególnie z między żeber kroimy w kostkę 1-2 cm

 

F. Peklowanie

 

Mieszanką peklującą 80/20 w ilości 18-20gram na 1 kg.

Mieszamy dokładnie mięso z mieszanką peklującą ugniatamy mięso by zmniejszyć utlenianie powierzchniowych warstw mięsa.

Czas peklowania 24 - 36 godz. w temp 4-6 st C

 

G. Rozdrabnianie

 

1 Skład - Wp kl IIA -przez siatkę 12-13 mm . Wp kl II B i podgardle razem przez siatkę 6 mm

Jest to moja autorska receptura ,rozdrobnienie dopasowane tak by tłuszcz był jak najmniej widoczny z względu na takie wymagania rodziny

2 skład - tak jak opisano przy wykrawaniu - mamy już przygotowane mięso .

 

H. Mieszanie.

 

Skład 1 - Mięso wieprzowe kl II A wyrabiamy z połową wody dodajemy przyprawy mieszamy do uzyskania kleistości mięsa. Następnie dodajemy mięso wp kl II A z zmielonym tłuszczem lub podgardlem i mieszamy do równomiernego wymieszania dodają pozostałą ilość wody zależnie od wodochłonności mięsa.

Skład 2 - Mięso mieszamy wyrabiamy dodają przyprawy i stopniowo wodę .

 

I. Nadziewanie.

 

Ściśle w kiełbaśnice odkrecając w zwoje o dowolnej długości , kółka itd jak kto umie lub lubi.

 

J. Osadzanie.

 

Co najmniej 1- 2 godz . na kijach wędzarniczych w warunkach temperatury pokojowej .

 

K. Osuszanie i wędzenie

 

Według przyjętych standardów wędzenia, tak by w palenisku nie przekraczać temperatury 500st C, Temperatura w komorze wędzarniczej 45-60. st C. W czasie osuszania starć się by w wędzarni było jak najmniej dymu . Po osuszeniu wędzimy dymem ciepłym do pożądanego koloru, orientacyjny czas 2- 3 godz. Ostatnie 5-7 min możemy zwiększyć temperaturę do 75-80 st C - wyrówna się kolor uwędzenia.

 

L. Parzenie

 

W wodzie o temperaturze 72- 75 st C przez okres 25 min. Kiełbasę wkładamy zawsze w wodę o temp wyższej np. 85 st C po kilku minutach powinna osiagnąć zakładaną .

 

Ł. Chłodzenie

 

W chłodnym pomieszczeniu powietrzem

 

Z tego mięsa zrobione były serdelki . i kabanosy systemem uproszczonym . Mięso po zmieleniu było oddzielone na serdelki i zmielone dodatkowo przez siatkę 2,5 mm . Na kabanosy było zostawione z nadziewania kiełbasy, dodano tylko kminek wymieszano i nadziewano jak kabanosy w jelita baranie .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-241925
Udostępnij na innych stronach

Kości schabowe ok 25,0 kg

 

Mieso pozyskane z wykrawania kości schabowych

 

I tu jest "pies pogrzebany"... no ale może mniejszą ilość spróbuję jakoś pozyskać... roześlę wici po rodzinie...

Dziadku, aż chce się wejść do monitora...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-241984
Udostępnij na innych stronach

Mogę dodać że mięso jest tak dobre że przy serdelko- parówkowej woda pod koniec parzenia się zagotowała i nie przyniosło to żadnych ubocznych skutków

hi hi hi :grin: Czyżby naszemu Dziadkowi się "przyspało".. :wink: :tongue:

 

Wyroby jak zwykle wzorowe.. :smile:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-242063
Udostępnij na innych stronach

Klasyfikujemy na dwie klasy II A z dopuszczeniem mięsa ścięgnistego

odpowiedzią jest ta tabela

Czyżby naszemu Dziadkowi się "przyspało"

Nie przyspało a zaczytało się w forum.

 

Wracając do takiej produkcji , czy to ma sens . Odpowiem że tak. Kiełbasa zrobiona z byle czego i w tym przypadku bardzo tanio wyszło mięso 1kg 7zł ,dodając specyficzny smak . Ale zachwyty się skończyły, kości podrożały o złotówkę co podnosi cenę uzyskanego mięsa do 9,70zł

Receptura jako ciekawostka podana. Co niektórzy jak zwykle znajdują natchnienie do przyłożenia

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-242085
Udostępnij na innych stronach

Co niektórzy jak zwykle znajdują natchnienie do przyłożenia

A co niektórych zainspirowałeś do zrobienia takiej kiełbasy. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-242088
Udostępnij na innych stronach

Ta tabela zrujnowala.. moje dotychczasowe myslenie o klasyfikacji miesa

To się tak mocno nie przejmuj bo wszystko zależy z jakiej tabeli korzystasz :wink:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-242091
Udostępnij na innych stronach

Może nie tyle z jakiej tabeli, tylko w którym roku ona powstała. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-242092
Udostępnij na innych stronach

Z 16-tki 1959r. :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-242095
Udostępnij na innych stronach

to wszystko jest

Podstawy technologii » Klasyfikacja mięsa wieprzowego drobnego

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8469&postdays=0&postorder=asc&start=0

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-242097
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
A my sobie tak pisali w innych tematach miło i nie miło . Ja w tym czasie wytrybowałem, a może wykroiłem albo oddzieliłem z kości schabowych 6 ,123 kg mięsa, kupionych za 28,97 zł. Cena tego wspaniałego mięsa po mojemu to 4.73 zł/kg. i gdy do tego dokupię tłuszczu drobnego po 2 zł to nikt się nie odważy się powiedzieć ze za 4zł nie da się bardzo dobrej parówkowej
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-244045
Udostępnij na innych stronach

oddzieliłem z kości schabowych 6 ,123 kg mięsa, kupionych za 28,97 zł. Cena tego wspaniałego mięsa po mojemu to 4.73 zł/kg

To po ile kupujesz kości bo u mnie są po 3,20zł/kg i już tak tanio nie wyjdzie. :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-244058
Udostępnij na innych stronach

1,90 zł /kg- promocja do niedzieli . Kości z trybowania schabu z mięśniami między żebrowymi . . Arkadiusz to są sklepy zakładowe nie dużego zakładu prywatnego posiada on 4 sklepy w mojej miejscowości . Politykę sprzedaży trzeba rozgryść. Bo w każdym sklepie jest inna cena . Kalkulacja jest prosta gdy są po 1,90 żł to można uzyskać mięso po średnio 5 zł gdy są po 2,90zł to po ok 7 zł . a gdy stała cena 3,90 to po 9-9,20 zł . Najlepiej wychodzi gdy na trybowaniu stoi ktoś nie wprawiony to dużo na nich mięsa lub robią nadgodziny .Jutro znów zakupię z 15 kg i pojutrze również. Szkoda że nie mam chłodni ,bo zamrażalniki pełne .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-244061
Udostępnij na innych stronach

Szkoda że nie mam chłodni ,bo zamrażalniki pełne .

Ale ja mam nie tylko chłodnie ,ale nawet duże zamrażarki i czekam na propozycje :lol: .Żartowałem, :grin: choć moce przerobowe mam i muszę się kiedyś przymierzyć to tych kości.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-244066
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Wczoraj zaszalałem i zrobiłem mały zapasik konserw i tuszonki
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-251971
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem luncheon meat ,w dwóch wersjach .Pierwsza mielone mięso przez siatkę 5 mm i druga wersja mięso mielone dodatkowo drugi raz, przez siatkę 2,5 mm.co nie weszło w słoje to zrobiłem blok konserwowy.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-252714
Udostępnij na innych stronach

No i jak, DZIADKU, rozdrobnienie wpłynęło na smak albo nie wpłynęło ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-252801
Udostępnij na innych stronach

Wyjaśniam dlaczego drobno zmielona . Robiona jest dla wnuczków a wiadomo że im smakują wędliny homogenizowane . To jest namiastka takiej mortadelki no i oczy nie widzą tłuszczyku.. Smak raczej ten sam tylko konsystencja jak wspomniałem inna .Konserwy jednak zdrowsze są od wędlin wędzonych.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-252834
Udostępnij na innych stronach

.Konserwy jednak zdrowsze są od wędlin wędzonych.Pod warunkiem ze je sami zrobimy

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-252846
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Miałem smaka na salceson i wczoraj zrobiłem. Salceson biały -na bazie włoskiego wzbogacony o ozorki wp. i serca wp., bez mięsa wołowego
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-262289
Udostępnij na innych stronach

Dziadku! "smaka smaką" ale surowiec peklowany, chyba się nie mylę? Czyli ta "smaka" musiała przyjść co nieco wcześniej? Pytam nie dlatego by Ci "muchomora zadać", ale ze zwykłej ciekawości. :blush:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/5/#findComment-262295
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.