Darhel Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Pierwsze wędzenie ... serki PILOS ... w kartonie z DG by miro i grzałką a'la grill z termostatem ... ... zdjęcia nie mogę "wrzucić" bo jakowyś ERROR mi się pojawia przy ładowaniu ... Wykonane zgodnie z podpowiedziami:1. EAnna:Solanka: ilość soli = woda x stężenie / (100-stężenie) Woda i sól w tych samych jednostakch wagowych. W tym przypadku: 1500 (g) x 12,5 (%) / (100-12,5) = 214 (g) P.S. Ilość soli w roztworze musimy odnieść do sumy soli i rozpuszczalnika. Z tego robimy proporcją Mocium Panie 2. Zbój Madej: Ja robię w solance 8% 12-15 godz. wyciągam z solanki daję na durszlak na kilka godz, po obcieknięciu posypuję przyprawami wkłądam do siatki i wieszam na kilka godz, siatka jeszcze z nich solankę wyciśnie, później do wędzarni osuszanie aż z wierzchu będą suche i daję dym, temp. 50-55st.C, wędzenie z osuszaniem 3-3.5 godz może być i 4 godz Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Czerwca 2012 2. Zbój Madej:Ja dziś "nastawiam" Pilosy wg tego co napisałem, jutro dymienie z boczusiami Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-224904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Otóż i moje Pilosy Jak fachowcy oceniają to wędzenie ? Czekam na opinie Dodam, że nie doprawiałem przyprawami, tylko solanka 24h. O 12h za długo (kompletnie usiadły na dnie naczynia). Do kanapki nie trzeba solić pomidora A w tym oto ustrojstwie to wędziłem. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-225012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Czerwca 2012 A w tym oto ustrojstwie to wędziłem.Ford Karton wśród wędzarni, liczy się pomysł i efekt. Gratuluję serków :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-225063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Darhel, piękne serki :clap: wędzarnia z kartonu też bardzo fajna ^^ dowiodłeś, że dla chcącego... Do kanapki nie trzeba solić pomidora :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-225088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Gratuluję serkówpiękne serki wędzarnia z kartonu też bardzo fajna ^^Dzięki za miłe słowa. W przyszłym tygodniu zaczynam zbijać skrzynię z drewna Karton pójdzie w odstawkę. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-225201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Lipca 2012 Tym razem polędwica i serek niePilos (3% tłuszczu, jakiś blady wyszedł :question: ) ... również z forda kartona ... Ogólnie poszło szybciutko i smakowało. Wszyscy "spożywający" przeżyli :wink: Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-227217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zmieniłem "samochód". Z forda kartona przesiadłem się na syrenkę Całość wykonałem z drewna liściastego. Poniżej wsadzik testowy Wędzarnia wyposażona w DymoGenerator by Miro, regulator temperatury NA20, grill elektryczny, termometr "Ikea". A tu wsadzik po wędzeniu (serki Pilos, polędwiczki, szynka). Proszę o opinie i uwagi :grin: Pozdrawiam, Darhel. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Lipca 2012 Proszę o opinie i uwagi Ja bym zrobił jej ramiak.Byłaby sztywniejsza i deski tak nie będą się kręcić.Co do wędzonek to słabe zdjęcie i przekrojów brak. :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Lipca 2012 Byłaby sztywniejszaJest sztywna, a do tego mobilna (zamontowałem uchwyty do przenoszenia). Całość skręcana konfirmatami. Zdjęcia przekrojów wędzonek wrzucę jutro. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lipca 2012 Co do wędzonek to słabe zdjęcie i przekrojów brakA oto i przekroje ... Czekam na uwagi i wskazówki Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lipca 2012 Yyyyy.... :rolleyes: Nie mam uwag... :clap: :thumbsup: :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Lipca 2012 Nic dodać nic ująć.Bardzo ładne wędzonki. :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Lipca 2012 Oczywiście do krojenia też zdejmuję. Plasterki są z tego odciętego kawałka Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lipca 2012 A oto i kolejne me dokonania na niwie wędzarniczej Serki Pilos typu włoskiego (bez przypraw - pakowanie w siatki podpatrzone u Zbója Madeja) oraz poledwiczki, już po parzeniu. P.S. Co do tytułowych przebojów: Podczas wędzenia korzystałem z trzech termometrów (NA20, IKEA i tradycyjny "zegarowy"). NA20 i IKEA były "zbieżne" co do wskazań, ale zegarek odbiegał o 10* w dół ? NA20 i Ikea umieszczone pośrodku wędzarni 2/3 wysokości, a "zegarek" na drzwiach również w 2/3 wysokości wędzarni, jak na wcześniejszych zdjęciach. Zegarek do śmeici ? Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-229064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Lipca 2012 Darhel, :clap: :clap: :clap: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-229088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Lipca 2012 NA20 i IKEA były "zbieżne" co do wskazań, ale zegarek odbiegał o 10* w dół ? NA20 i Ikea umieszczone pośrodku wędzarni 2/3 wysokości, a "zegarek" na drzwiach również w 2/3 wysokości wędzarni, jak na wcześniejszych zdjęciach. Zegarek do śmeici ?Zegarek mam tak samo zamontowany jak Ty i u mnie również wskazuje temp. niższą o około 20*C niżeli elektroniczny z sondą umieszczoną pośrodku wędzarni w 2/3 wysokości i termometrem kotłowym umieszczonym na kijach. Wiarę daje tym dwóm ostatnim, zegarek teraz jako ozdoba lub wskazanie plus 20*C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-229091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Lipca 2012 Darhel, :clap: :brawo: :clap: :wink:Andyandy, rozpieszczasz mnie :grin: Twoja pochwała to jak złoty medal. Dzięki. No i piątego wędzenia dokonałem Po lewej po osuszaniu (40min), a po prawej po wędzeniu (3h). DG zasypałem do 2/3 bukiem/olchą, a w 1/3 czereśnią. Wędziłem w 55*. Jutro parzenie. Proszę o wszelkie sugestie i uwagi, co jest nie tak, co można by poprawić. A poniżej mój najnowszy nabytek do peklowania, osadzania i osuszania. Chłodziarka AEG - 310 litrów pojemności a przy tym tylko 90W poboru energii. Test na "sucho" - w 25 min temperatura z 24* została obniżona do 9* (zakres temp. od +2* do +10*). Sprzęt od "przyjaciół" z za Odry Tylko nie wiem na jakiej ulicy stał :grin: Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Lipca 2012 No i piątego wędzenia dokonałem :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Lipca 2012 NA20 i IKEA były "zbieżne" co do wskazań, ale zegarek odbiegał o 10* w dół ?w garnku zagotuj wodę i wszystkie termometry do wody gotującej, powinne wskazać około 91 do 92 stopni w plusie, u mnie takie wskazania są. a lodówka, bardzo dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Co to za wada ? Niedopeklowane ? Peklowanie trwało 7 dni bez nastrzyku. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 bez nastrzyku.EUREKA :!: I masz rozwiązanie :!: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Niedopeklowane tylko czemu nie jest szare, a zółte ?Może to przekłamanie aparatu, lub złe światło ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Może to przekłamanie aparatu, lub złe światło ?Właśnie jest żółte ... przy tym brak nieprzyjemnego zapachu ... smakować się nie odważyłem. Występuje tylko w środkowej, najgrubszej części szynki. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Niedopeklowane tylko czemu nie jest szare, a zółte ? Prawdopodobnie kolor "poszedł" z wierzchu wędzonki, który też jest żółty.Tak mi się wydaje patrząc na smugę od północnego-wschodu.Na różowym tak nie widać jak na szarym. Odkrój jeszcze raz cienki plasterek i zobacz czy dalej jest żółte :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.