Skocz do zawartości

Darhel'a sukcesy i porażki ...


Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze wędzenie ... serki PILOS ... w kartonie z DG by miro i grzałką a'la grill z termostatem ...

 

... zdjęcia nie mogę "wrzucić" bo jakowyś ERROR mi się pojawia przy ładowaniu ...

 

Wykonane zgodnie z podpowiedziami:

1. EAnna:

Solanka: ilość soli = woda x stężenie / (100-stężenie)

Woda i sól w tych samych jednostakch wagowych.

W tym przypadku: 1500 (g) x 12,5 (%) / (100-12,5) = 214 (g)

P.S. Ilość soli w roztworze musimy odnieść do sumy soli i rozpuszczalnika. Z tego robimy proporcją Mocium Panie

 

2. Zbój Madej:

Ja robię w solance 8% 12-15 godz. wyciągam z solanki daję na durszlak na kilka godz, po obcieknięciu posypuję przyprawami wkłądam do siatki i wieszam na kilka godz, siatka jeszcze z nich solankę wyciśnie, później do wędzarni osuszanie aż z wierzchu będą suche i daję dym, temp. 50-55st.C, wędzenie z osuszaniem 3-3.5 godz może być i 4 godz

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

2. Zbój Madej:

Ja dziś "nastawiam" Pilosy wg tego co napisałem, jutro dymienie z boczusiami :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-224904
Udostępnij na innych stronach

Otóż i moje Pilosy ;)

 

Jak fachowcy oceniają to wędzenie ? Czekam na opinie ;)

 

Dodam, że nie doprawiałem przyprawami, tylko solanka 24h. O 12h za długo (kompletnie usiadły na dnie naczynia). Do kanapki nie trzeba solić pomidora ;)

 

A w tym oto ustrojstwie to wędziłem.

 

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-225012
Udostępnij na innych stronach

Darhel, piękne serki :clap: wędzarnia z kartonu też bardzo fajna ^^ dowiodłeś, że dla chcącego... :D

Do kanapki nie trzeba solić pomidora

:thumbsup: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-225088
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję serków

piękne serki wędzarnia z kartonu też bardzo fajna ^^

Dzięki za miłe słowa.

W przyszłym tygodniu zaczynam zbijać skrzynię z drewna ;) Karton pójdzie w odstawkę.

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-225201
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tym razem polędwica i serek niePilos (3% tłuszczu, jakiś blady wyszedł :question: ) ... również z forda kartona ...

 

Ogólnie poszło szybciutko i smakowało. Wszyscy "spożywający" przeżyli :wink:

 

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-227217
Udostępnij na innych stronach

Zmieniłem "samochód". Z forda kartona przesiadłem się na syrenkę ;)

 

 

Całość wykonałem z drewna liściastego.

 

 

Poniżej wsadzik testowy ;)

Wędzarnia wyposażona w DymoGenerator by Miro, regulator temperatury NA20, grill elektryczny, termometr "Ikea".

 

 

A tu wsadzik po wędzeniu (serki Pilos, polędwiczki, szynka).

 

 

Proszę o opinie i uwagi :grin:

 

Pozdrawiam, Darhel.

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228429
Udostępnij na innych stronach

Proszę o opinie i uwagi

Ja bym zrobił jej ramiak.Byłaby sztywniejsza i deski tak nie będą się kręcić.Co do wędzonek to słabe zdjęcie i przekrojów brak. :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228430
Udostępnij na innych stronach

Byłaby sztywniejsza

Jest sztywna, a do tego mobilna (zamontowałem uchwyty do przenoszenia). Całość skręcana konfirmatami.

 

Zdjęcia przekrojów wędzonek wrzucę jutro.

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228440
Udostępnij na innych stronach

Co do wędzonek to słabe zdjęcie i przekrojów brak

A oto i przekroje ...

 

 

Czekam na uwagi i wskazówki :)

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228508
Udostępnij na innych stronach

Nic dodać nic ująć.Bardzo ładne wędzonki. :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228516
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście do krojenia też zdejmuję. Plasterki są z tego odciętego kawałka ;)
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-228567
Udostępnij na innych stronach

A oto i kolejne me dokonania na niwie wędzarniczej ;)

 

Serki Pilos typu włoskiego (bez przypraw - pakowanie w siatki podpatrzone u Zbója Madeja)

 

 

oraz poledwiczki, już po parzeniu.

 

 

P.S.

Co do tytułowych przebojów: Podczas wędzenia korzystałem z trzech termometrów (NA20, IKEA i tradycyjny "zegarowy"). NA20 i IKEA były "zbieżne" co do wskazań, ale zegarek odbiegał o 10* w dół ? :( NA20 i Ikea umieszczone pośrodku wędzarni 2/3 wysokości, a "zegarek" na drzwiach również w 2/3 wysokości wędzarni, jak na wcześniejszych zdjęciach. Zegarek do śmeici ?

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-229064
Udostępnij na innych stronach

NA20 i IKEA były "zbieżne" co do wskazań, ale zegarek odbiegał o 10* w dół ? :( NA20 i Ikea umieszczone pośrodku wędzarni 2/3 wysokości, a "zegarek" na drzwiach również w 2/3 wysokości wędzarni, jak na wcześniejszych zdjęciach. Zegarek do śmeici ?

Zegarek mam tak samo zamontowany jak Ty i u mnie również wskazuje temp. niższą o około 20*C niżeli elektroniczny z sondą umieszczoną pośrodku wędzarni w 2/3 wysokości i termometrem kotłowym umieszczonym na kijach. Wiarę daje tym dwóm ostatnim, zegarek teraz jako ozdoba lub wskazanie plus 20*C.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-229091
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Darhel, :clap: :brawo: :clap: :wink:

Andyandy, rozpieszczasz mnie :grin: Twoja pochwała to jak złoty medal. Dzięki.

 

 

No i piątego wędzenia dokonałem ;)

 

Po lewej po osuszaniu (40min), a po prawej po wędzeniu (3h). DG zasypałem do 2/3 bukiem/olchą, a w 1/3 czereśnią. Wędziłem w 55*. Jutro parzenie.

Proszę o wszelkie sugestie i uwagi, co jest nie tak, co można by poprawić.

 

A poniżej mój najnowszy nabytek do peklowania, osadzania i osuszania. Chłodziarka AEG - 310 litrów pojemności ;) a przy tym tylko 90W poboru energii. Test na "sucho" - w 25 min temperatura z 24* została obniżona do 9* (zakres temp. od +2* do +10*). Sprzęt od "przyjaciół" z za Odry ;) Tylko nie wiem na jakiej ulicy stał :grin:

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230234
Udostępnij na innych stronach

No i piątego wędzenia dokonałem

:thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230235
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

NA20 i IKEA były "zbieżne" co do wskazań, ale zegarek odbiegał o 10* w dół ?

w garnku zagotuj wodę i wszystkie termometry do wody gotującej, powinne wskazać około 91 do 92 stopni w plusie, u mnie takie wskazania są.

 

a lodówka, bardzo dobrze!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230237
Udostępnij na innych stronach

bez nastrzyku.

EUREKA :!: I masz rozwiązanie :!: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230616
Udostępnij na innych stronach

Niedopeklowane tylko czemu nie jest szare, a zółte ?

Może to przekłamanie aparatu, lub złe światło ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230617
Udostępnij na innych stronach

Może to przekłamanie aparatu, lub złe światło ?

Właśnie jest żółte ... przy tym brak nieprzyjemnego zapachu ... smakować się nie odważyłem. Występuje tylko w środkowej, najgrubszej części szynki.
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230619
Udostępnij na innych stronach

Niedopeklowane tylko czemu nie jest szare, a zółte ?

Prawdopodobnie kolor "poszedł" z wierzchu wędzonki, który też jest żółty.Tak mi się wydaje patrząc na smugę od północnego-wschodu.Na różowym tak nie widać jak na szarym.

Odkrój jeszcze raz cienki plasterek i zobacz czy dalej jest żółte :rolleyes:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/#findComment-230622
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.